Live Radio Live TV

'Zorgen als het waterpeil weer gaat stijgen?' 10-1-2018 19:07

Rein Dupont van Waterschap Limburg Foto: 3MLMaasgouw Op dit moment wordt in Ohé en Laak aan de dijk gewerkt. De afgelopen periode is op veel plaatsen in Limburg sprake geweest van hoogwaterstanden. Inmiddels is het water weer aan het zakken, maar de winter is nog niet voorbij. In Ohé en Laak is er tot op heden nog geen reden voor zorg, maar hoe is de situatie hier en in de rest van Midden-Limburg als het waterpeil weer gaat stijgen? Bas Busschops, CDA fractie Maasgouw heeft zijn zorgen hierover geuit in een brief aan het College. We vroegen het Rein Dupont, bestuurslid Waterschap Limburg. Een reportage is te zien op 3ML-TV vanaf 10 januari.
Volleybal: Accretos Dames 2 kampioen Geplaatst op: 24-4-2018 21:46

Het kampioensteam met trainer Guido Niessen en   coach Louis Vossen Regionieuws Zaterdag 21 april is Dames 2 van Volleybal- vereniging Accretos uit Roggel en Neer kampioen geworden in de 3e klasse. Het kampioenschap was al binnen na het winnen van één set. De wedstrijd werd echter uitgespeeld en met 4-0 gewonnen. Daarna barstte het feest los 'mit de platteker door ut dörp' en men liet iedereen horen dat het kampioenschap binnen was. Daarma werd het feest voortgezet bij Café Tonvannebekker.


Haelense kaartkampioenschappen kruisjassen Geplaatst op: 23-4-2018 20:56

Het kampioenskoppel Piet Heijnen en Jan Smeets  Haelen Aan de finaleavond van de Open Haelense kaartkampioenschappen kruisjassen voor koppels in Trefcentrum Aldenghoor namen 20 koppels deel. De winnaar van deze avond werd het koppel John Loven en Henk Aelmans. Op de 2e plaats eindigde het koppel Jan Smeets en Piet Heijnen en de 3e plaats ging naar het koppel Frans Dings en Math Thommassen. Het koppel Piet Heijnen en Jan Smeets werd de uiteindelijke winnaar van het seizoen 2017-2018; tweede werd het koppel Sjaak en Dré Metsemakers en derde het koppel Joep Gorissen en Jan Roumen.


Koninklijke onderscheiding voor Bob van Brink Geplaatst op: 22-4-2018 20:48

Bob van Brink en burgemeester Arno Verhoeven Foto: Frans DaemenGrathem Op zaterdag 21 april werd aan de heer B.P.W van Brink (49 jaar) in Grathem een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Bob van Brink werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werrden hem opgespeld door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal tijdens de feestavond van Jong Nederland Grathem in het Jeugdhuis. Van Brink in het dagelijks leven werkzaam als advocaat, is vanaf 1986 betrokken bij Jong Nederland, lokaal- en provinciaal. Hij was/is voorzitter, lid dagelijks bestuur en lid algemeen bestuur van Jong Nederland Grathem en voorzitter, bestuurslid en adviseur van Jong Nederland Limburg. Van Brink was als commissielid kadervorming betrokken bij activiteiten op het gebied van sport en spel, creativiteit en natuurbeleving van Jong Nederland Grathem. Voor Jong Nederland Limburg was hij organisator van de eerste kaderschouw. Van Brink ontwikkelde een trainingsmethodecursus voor bestuurders op het gebied van jeugdwerk. In 2006 werd hij uitgeroepen als prins van de Foekepotters. Tot heden is Van Brink naast bestuurslid, lid van de Raad van Elf en Vorst van Carnavalsvereniging de Foekepotters ook lid van diverse commissies. Na een lange vrijwilligerscarrière gaat Van Brink zijn 'loopbaan' bij Jong Nederland deze maand beëindigen.


Gala eindexamenkandidaten SG Sint Ursula Horn Geplaatst op: 22-4-2018 19:26

Feestelijk uitgedost Regionieuws Op vrijdag 20 april jl. werd bij Cultureel Centrum Don Bosco voor ruim 300 eindexamenkandidaten van Sint Ursula Horn de rode loper uitgelegd tijdens het jaarlijkse galabal. In een lange stoet bijzondere voertuigen arriveerden de leerlingen in hun mooiste galajurken of strak in het pak voor een feestelijke avond. Een reportage is te zien op 3ML-TV.


Bijenoase bij Bezoekerscentrum Leudal Geplaatst op: 23-4-2018 11:00

 Leudal Zondag 22 april jl. werd op feestelijke wijze de bijen- oase bij Bezoekerscentrum Leudal geopend. Deze bijenoase maakt onderdeel uit van het plan om een bijenlint te vormen door de hele gemeente Leudal. Plattelandscoöperatie realiseert dit bijenlint door het inrichten van 40 bijenoases in Limburg in samen- werking met veel partijen, waaronder ook Groen Hart Leudal. Eén van deze bijenoases is nu gerealiseerd in de bloementuin bij het Bezoekerscentrum Leudal. Vanaf maandag 23 april is een reportage te zien op 3ML-TV.


Brandweerwedstrijden in Hunsel Geplaatst op: 22-4-2018 11:06

Brandweer Roggel in actie Hunsel Zaterdag 21 april jl. werd door brandweerkorps Hunsel de Provinciale Vaardigheidstoets in de klasse 112 georganiseerd waaraan 7 brandweerkorpsen uit de regio deelnamen: Grathem, Wessem, Heythuysen, Stevensweert, Roggel, Nederweert en Beesel-Reuver. Hunsel organiseert en mag zelf daarom niet meedoen. Toen Omroep 3ML er was, was net brandweerkorps Roggel aan de beurt. Vanaf maandag 23 januari is een reportage te zien op 3ML-TV.


Opening nieuwe speelplek in Maasbracht Geplaatst op: 22-4-2018 21:00

De opening van de speelplek Maasbracht Zaterdagmiddag 21 april vond de feestelijke opening plaats van de nieuwe speelplek aan de Merkelstraat / Luikstraat in Maasbracht. Buurtbewoners hebben de handen ineen geslagen om het oorspronkelijke grasveldje te veranderen in een speel- en ontmoetingsplek voor buurtbewoners. De opening werd verricht door wethouder Wilms van de gemeente Maasgouw. Omroep 3ML maakte een reportage die wordt uitgezonden op 3ML-TV vanaf maandag 23 april.


A.P.M. Rutten: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Geplaatst op: 20-4-2018 21:38

Ridder in de Orde van Oranje Nassau Horn Vrijdag 20 april werd aan de heer August P.M. Rutten (87 jaar) wonende in Horn een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De heer Rutten werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden opgespeld door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal tijdens de vergadering van de Vereniging het Reewild in Tungelroy. De heer Rutten zet zich al veel jaren met verve in voor de natuur en het wildbeheer. Zeker bestuurlijk heeft hij zijn sporen verdiend. Zo was hij onder andere medeoprichter (1980) van de Wildbeheerseenheid Land van Horne en bestuurslid van de Reewildcommissie. Daarnaast was hij bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging en 25 jaar voorzitter van de redactie van het magazine De Jager. Hij was voorzitter en adviseur van de vereniging Het Reewild regio Limburg. Thans is docent van de cursus Reeënbeheer en organiseert hij bijeen- komsten voor reewildcoördinatoren uit de provincie Limburg. Rutten was tot 1992 werkzaam als chirurg in het St. Laurentius ziekenhuis in Roermond.


Maasgouw: brede coalitie Lokaal Belang - CDA - VVD Geplaatst op: 20-4-2018 20:58

Gemeente Maasgouw Maasgouw Informateur Johan Lalieu (lijsttrekker Lokaal Belang) heeft de informatiefase in de gemeente Maasgouw afgerond en maakt bekend dat een brede coalitie gevormd gaat worden van Lokaal Belang, CDA en VVD. Gezamenlijk hebben deze partijen 14 van de 19 zetels in de gemeenteraad van Maasgouw. Johan Lalieu: "De speerpunten in het verkiezingsprogramma van de VVD sluiten goed aan bij de speerpunten van Lokaal Belang en CDA. Bovendien heeft de VVD in de afgelopen periode op een constructieve wijze gedoogsteun verleend aan de coalitie.” In de formatiefase gaan de vertegenwoordigers van Lokaal Belang, CDA en VVD samen werken aan het opstellen van het nieuwe coalitieakkoord 2018- 2022. Op basis daarvan worden ook afspraken gemaakt over de portefeuilleverdeling in het college van B&W. De verwachting bestaat dat medio mei de formatiefase kan worden afgerond met een concept- coalitieakkoord. Ook de niet-coalitiepartijen worden kunnen hierop reageren. De voorlopige planning is dat eind mei de raadsvergadering kan plaatsvinden waarin de wethouders worden benoemd en het coalitieakkoord wordt vastgesteld.


Opnieuw volop bedrijvigheid op Pannenweg Geplaatst op: 19-4-2018 21:42

Start van de bouw van Deco-Nova Foto: Nederweert24Regionieuws Met het plaatsen van een staander van hun nieuwe gebouw is maandag 16 april de komst van het bedrijf Deco-Nova naar bedrijvenpark Pannenweg in Nederweert feestelijk gevierd. Het bedrijf richt zich op de interieurbouwwereld. Eerder werd al bekend dat het Wynmalen & Hausmann (W&H) Nemaasko uit Maasbracht naar het bedrijvenpark komt. W&H startte haar activiteiten in 1977 in Maasbracht en concentreerde zich op verkoop, revisie en service van grondverzetmachines. W&H is ondermeer importeur van Liebherr grondverzet- en overslag machines.


Stichting Wigwam wil in Heel terugkeren Geplaatst op: 19-4-2018 21:28

Wigwams Heel Stichting Wigwam, die meer dan tien jaar vakanties verzorgde voor gezinnen met gehandicapte kinderen, wil terugkeren naar het terrein van de Daelzicht in Heel. Er staan op dit moment drie wigwams op het terrein en de stichting wil terug naar totaal tien wigwams, de oude situatie. In 2017 diende de stichting een verzoek in bij de gemeente Maasgouw om de illegale situatie te legaliseren. De protestgroep BelevenisparkNee staat sceptisch tegenover de tien wigwams. Om de menig te peilen van de inwoners organiseren Daelzicht en de Stichting Wigwam in juni een bewonersavond.


Raad Leudal akkoord met nieuw bestemmingsplan Geplaatst op: 19-4-2018 21:07

Landgoed Leudal in Haelen Leudal Afgelopen dinsdag is de meerderheid van de gemeenteraad van Leudal akkoord gegaan met een nieuw bestemmingsplan voor Landgoed Leudal in Haelen. Tot 2026 mag het landgoed maximaal 300 arbeidsmigranten huisvesten. De eigenaar heeft reeds aangekondigd dat hij bezwaar zal aantekenen tegen dit besluit omdat het inhoudt dat hij vanaf 2026 geen arbeidsmigranten meer op het landgoed mag huisvesten. De in het bestemmingsplan opgenomen hoogte van de gebouwen blijft gehandhaafd om te voorkomen dat er gebouwen met twee etages komen. De actiegroep Houd Haelen Leefbaar heeft eveneens aangekondigd dat ze bezwaar hebben tegen het besluit van de raad en stappen zullen ondernemen.


Advies locatie fusieschool overgenomen door B&W Geplaatst op: 18-4-2018 21:44

Het gemeentehuis van Leudal Leudal Het college van B&W van Leudal heeft het advies van de stuurgroep om de nieuwe fusieschool voor Haler, Hunsel, Neeritter en Ittervoort te bouwen in Hunsel aan de Kallestraat overgenomen. Alle leden van de stuurgroep, behalve de Dorpsraad van Neeritter, waren het eens over de locatie in Hunsel. Het college zal in de gemeenteraadsvergadering van mei met een uitgewerkt voorstel komen.


Natuuronderzoek Waterschap langs dijktraject Heel Geplaatst op: 18-4-2018 20:27

Een stuk tapijt; de zogenaamde reptielenplaat Heel Waterschap Limburg voert op dit moment diverse natuuronderzoeken uit langs dijktrajecten, onder andere in Heel. Hierbij worden stukken tapijt gebruikt. Benieuwd naar het natuuronderzoek in Heel en naar het waarom van het gebruik van stukken tapijt is Omroep 3ML ter plekke een kijkje gaan nemen samen met iemand van het Waterschap. Vanaf woensdag 18 april is een reportage te zien op 3ML-TV.


Dorpsraad Neeritter oneens locatie fusieschool Geplaatst op: 17-4-2018 19:34

Parochiekerk van Neeritter Foto: Jan GeenenLeudal De stuurgroep die de gemeente Leudal adviseert over de locatie voor een fusieschool voor Haler, Hunsel, Neeritter en Ittervoort, heeft een advies gestuurd naar het college van B & W van Leudal Met uitzondering van de dorpsraad van Neeritter hebben alle leden het advies gegeven dat de Kallestraat in Hunsel de voorkeurslocatie voor de nieuwe school voor de vier dorpen is. De stuurgroep bestaat uit de vier dorpsraden van de betrokken dorpen, de betrokken basisscholen, scholenkoepel SPOLT, Hoera kindcentra, de stichting Bibliocenter en S.G. Sint Ursula. Alleen de dorpsraad van Neeritter, Itter Laeftj, is het niet eens met de nieuwe locatie en heeft dit in een brief aan het college van B & W van Leudal laten weten. De dorpsraad vreest dat kinderen naar België zullen gaan als de school in Hunsel wordt gesitueerd. Ook is men bang er een basisschool komt met nauwelijks voorzieningen dan alleen een voor- en naschoolse opvang omdat er weinig concreets vast staat.


Start samenwerking 3ML en RTV Roermond Geplaatst op: 17-4-2018 12:24

Vivian Huyskens Heythuysen Tijdens een feestelijke bijeenkomst voor alle medewerkers, werden de toekomstplannen van beide omroepen gepresenteerd. Alleen door samenwerking kunnen de lokale omroepen in de toekomst overleven. De andere lokale omroepen in Midden-Limburg worden uitgenodigd om zich aan te sluiten bij deze samenwerking. De samenwerking start met het samenvoegen van de radio- en tv-uitzendingen onder een gezamenlijke hoofdredacteur. De radio- en tv- uitzendingen worden op korte termijn onder de naam ML5 gepresenteerd. Later gaat men samenwerken op technisch, financieel en organisatorisch gebied. Een gesprek met Vivian Huyskens, die sinds 1 januari 2018 Hoofdredacteur is bij beide lokale omroepen en vanaf nu dus bij ML5 is vanaf dinsdag 17 april te zien op 3ML-TV.


Nieuwe website voor zwangeren in Midden-Limburg Geplaatst op: 16-4-2018 19:48

De nieuwe website Regionieuws Sinds kort kunnen alle nieuwe zwangeren in Midden- Limburg zich op één punt aanmelden voor verloskundige zorg via de nieuwe website van het VSV Roermond: http://www.vsvroermond.nl . Alle verloskundigen in de regio en de gynaecologen van het Laurentius Ziekenhuis zijn verenigd in een Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV). Deze samenwerking is erop gericht de verloskundige zorg in de regio optimaal op elkaar te laten aansluiten: zowel tijdens de zwangerschap en de bevalling als in de kraamtijd. Recent is de samenwerking verder geïntensiveerd en dit heeft onder meer geleid tot de oprichting van een gezamenlijke website. Op de nieuwe website van het VSV kunnen zwangeren zich aanmelden en een keuze maken door wie ze begeleid willen worden tijdens de zwangerschap. Ook biedt de website betrouwbare informatie over de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Daarnaast is het mogelijk om je via de website in te schrijven voor de voorlichtingsbijeenkomsten over zwangerschap en bevalling en het geven van borstvoeding.


'Leer­lin­gen ver­be­te­ren de Don­der­berg' Geplaatst op: 16-4-2018 19:28

Donderberg in Roermond Foto: Google EarthRegionieuws Leerlingen van BC Broekhin en Lyceum Schöndeln zijn vanaf november vorig jaar aan de slag geweest met de vraag: “Hoe zou jij de Donderberg verbeteren?” Daarmee bieden ze jeugdige inspiratie aan het wijkontwikkelingsproces (WOP) dat de Roermondse wijk Donderberg rijk is. Tegelijk deden ze, buiten de schoolmuren, ervaring op met maatschappelijke vraagstukken in de samenleving. Op dinsdag 17 april is de finale van het zogenoemde Jeugd-WOP. Dan presenteren de leerlingen hun verbetervoorstellen aan een jury in het Gouvernement in Maastricht.


Onthulling infoborden historische wandelroute Stevensweert Geplaatst op: 16-4-2018 11:00

Unieke Historische Momenten Stevensweert De historische kern Stevensweert is dit jaar 25 jaar beschermd dorpsgezicht en vereniging Amici Insulae en het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak bestaan dit jaar 35 jaar. Dit dubbele jubileum uit zich in een bijzonder project: de historische wandelroute ‘Unieke Historische Momenten’ over de geschiedenis van het Eiland in de Maas. Zondag 15 april werden de informatieborden van de wandelroute officieel onthuld. Vanaf maandag 16 april is een reportage te zien op 3ML-TV.


Natuuronderzoeken langs dijktrajecten Geplaatst op: 14-4-2018 20:57

Reptielen plaat waar de dieren onder kruipen Regionieuws Waterschap Limburg verricht voor de dijk- versterkingsprojecten diverse natuuronderzoeken. Nu het voorjaar is begonnen en het blad aan de bomen komt, start het onderzoek naar vleermuizen, flora, amfibieën en reptielen. Voor amfibieën worden voortplantingswateren actief bemonsterd met een schepnet om bijvoorbeeld alpenwater- salamanders en kamsalamanders te kunnen vinden. Om onderzoek te doen naar de levendbarende hagedis worden zogenaamde reptielenplaten uitgelegd langs de beoogde tracés onder andere in Heel en Beesel. Dit zijn vierkante stukken tapijt, waar de dieren onder kruipen. In de controlerondes kunnen deze dieren zo eenvoudig worden aangetroffen zonder dat het terrein minutieus hoeft te worden onderzocht. Het publiek wordt gevraagd deze platen niet aan te raken in verband met het onderzoek. De platen liggen van april tot en met september in het gebied. Het waterschap ruimt ze daarna weer op.


Werkbezoek Rens Raemakers aan Latasteschool Geplaatst op: 14-4-2018 11:00

 Horn Tweede Kamerlid Rens Raemakers bracht op vrijdag 13 april een werkbezoek aan de Latasteschool in Horn, die speciaal basisonderwijs biedt aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar. Hier werd Rens bijgepraat over passend onderwijs en hoe deze school hier invulling aan geeft. De school maakt deel uit van de Aloysius Stichting. Vanaf maandag 16 april is een reportage te zien op 3ML-TV.


Meer mogelijkheden pijnbestrijding tijdens bevalling Geplaatst op: 15-4-2018 08:00

Toedienen van lachgas Regionieuws Zwangere vrouwen die onder leiding van hun eigen verloskundige in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond bevallen, kunnen gebruik maken van lachgas om de bevalling minder pijnlijk te laten verlopen. Lachgas ofwel Relivopan is een mengsel van stikstof en zuurstof. Het wordt ingeademd via een masker. Lachgas is een middel dat snel verlichting biedt en veilig is voor moeder en kind. Bovendien kan de vrouw de bevalling bij volle bewustzijn meemaken. Iedere bevalling verloopt anders, maar zeker is dat een bevalling gepaard gaat met pijn. Soms is er behoefte aan pijnbestrijding. Voorheen moest de eerstelijns verloskundige de barende vrouw dan overdragen aan het ziekenhuis. Nu is het ook voor de verloskundigen mogelijk pijnstilling aan te bieden in de vorm van lachgas. Dat betekent dus geen nieuwe gezichten aan bed tijdens de bevalling.


VVV Midden-Limburg wordt: Limburg Marketing Geplaatst op: 15-4-2018 08:00

LM  Limburg Marketing VVV workgroup Regionieuws VVV Midden-Limburg is als marketing organisatie het VVV-jasje ontgroeid. Tijd om de expertise nadrukkelijker te etaleren onder een nieuwe naam: Limburg Marketing. Limburg Marketing is dé toeristische marketing-organisatie voor de regio. Het team is verantwoordelijk om (Midden-)Limburg nationaal en internationaal op de kaart zetten als culturele, gastvrije, groene, waterrijke regio in het hart van Limburg. Door middel van vernieuwende marketing inspanningen worden bezoekers verleid om langer te verblijven, meer te besteden en tot herhalingsbezoek over te gaan.


Geslaagden Ruitersportvereniging Haelen Geplaatst op: 12-4-2018 21:11

V.l.n.r.: Lynn Diederen, Fleur Wullms en Indy van RossumHaelen Drie leden van Ruitersportvereniging Haelen zijn onlangs geslaagd zijn voor het B-diploma. Indy van Rossum, Fleur Wullms en Lynn Diederen slaagden voor het theorie- en praktijkexamen. Het praktijkexamen bestond uit een dressuur- en springproef. Tijdens het theorie-examen moest het drietal vragen beantwoorden over de verzorging en huisvesting van paarden.


Nu ook Speelgoedbank in Leudal Geplaatst op: 12-4-2018 20:59

In het midden: Eric Mestrom van Synthese  Foto: Omroep 3MLLeudal Sinds kort heeft de gemeente Leudal ook een Speelgoedbank. Het uitgangspunt is dat elk kind een mooi cadeau verdient voor zijn verjaardag. De Speelgoedbank helpt daarom ouders die zelf geen verjaardagscadeau voor hun kinderen kunnen kopen. Speelgoedbank Peel en Maas bestaat al wat langer en is nu uitgebreid naar de gemeente Leudal, vandaar de nieuwe naam: Speelgoedbank Peel&Maas - Leudal. Onze verslaggever sprak met Eric Mestrom van Synthese en met mensen van een speelgoedwinkel. Het journaalitem is te zien vanaf 13 april op 3ML-TV.


Diamanten bruidspaar Mia en Tjeu Hendriks-Vaes Geplaatst op: 14-4-2018 08:00

Het diamanten paar Heythuysen Het echtpaar Mia en Tjeu Hendriks-Vaes in Heythuysen is zestig jaar getrouwd. Ze zijn op 11 april 1958 voor de wet en op 16 april 1958 voor de kerk getrouwd. Ze hebben in Roggel gewoond. Vanaf 18 januari jl. woonde vader Hendriks even alleen in Heythuysen, omdat er geen plaats voor een echtpaar was. Maar sinds 9 maart wonen Mia en Tjeu weer samen onder één dak. Zij zullen hun diamanten huwelijk vieren samen met hun 6 kinderen en partners, 19 kleinkinderen, 3 achterkleinkinderen en 2 kinderen die hun komst aangekondigd hebben.


Website koppelt kwetsbare jongeren en mentoren Geplaatst op: 15-4-2018 08:00

 Regionieuws Onlangs is de website www.nextturnroermond.nl online gegaan. Het project NextTurn richt zich op jongeren die zelf niet meer zo goed weten hoe ze hun leven kunnen en willen vormgeven. Vrijwillige mentoren helpen deze jongeren bij het zetten van nieuwe stappen en het maken van keuzes. NextTurn biedt een platform voor ontmoetingen tussen deze jongeren en vrijwilligers. Meer informatie: http://www.roermond.nl/?id=141104.


Informatiemarkt door Provincie over de N280 Geplaatst op: 11-4-2018 16:57

Impressie van de informatieavond Leudal Er wordt al jarenlang over gesproken: de oplossing voor de problematiek van de N280, waar het 'wegvak Leudal' onderdeel van uitmaakt. Dit is het stuk N280 tussen de Napoleonsweg en de A2. Onlangs hebben de gemeente Leudal en de provincie Limburg een realisatieovereenkomst ondertekend voor de herinrichting van dit traject van de N280. Op dinsdag 10 april vond in Baexem een informatiemarkt plaats over het verkeersontwerp dat nu bijna gereed is. Omroep 3ML was erbij en een reportage is te zien op 3ML- TV vanaf woensdag 11 april.


Nationale Buitenlesdag bij BS De Sleye Heel Geplaatst op: 11-4-2018 11:00

Beter presteren door buiten leren Heel Dinsdag 10 april was Nationale Buitenlesdag. Deze dag is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie, waarbij leerlingen op meer dan 2100 scholen in Nederland buiten les kregen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat buiten leren leidt tot betere prestaties. Ook de leerlingen van Basisschool De Sleye in Heel kregen dinsdag buiten les. Vanaf woensdag 11 april is een reportage te zien op 3ML-TV.


Coalitie-onderhandelingen in het teken van inwoner Geplaatst op: 10-4-2018 19:35

Gemeentehuis van Leudal Leudal De drie Leudalse partijen Samen Verder, Ronduit Open en D66 zijn in gesprek om te komen tot een nieuwe coalitie. De eerste gesprekken verliepen in een goede en constructieve sfeer; de eerste contouren van een akkoord staan op papier. De drie partijen Samen Verder (7), Ronduit Open (6) en D66 (3) hebben een ruime meerderheid van zestien van de vijfentwintig zetels in de nieuwe raad. Dat wil echter niet zeggen dat er bij de onderhandelingen slechts gekeken wordt naar eigen partijprogramma’s. Ook andere politieke partijen uit Leudal worden gevraagd hun inbreng te leveren. Naast de inbreng uit de politiek, kunnen ook inwoners, verenigingen, instellingen en organisaties input leveren. "Het uiteindelijke coalitieakkoord is er niet voor de politiek, maar juist voor onze inwoners”, aldus fractievoorzitter Michel Graef van Samen Verder, die tevens de coalitieonderhandelingen coördineert. "We gaan als gemeente nog beter luisteren naar wat er leeft in onze zestien kernen en aansluiting zoeken bij de goede en kansrijke ideeën uit onze samenleving. Iedereen kan ideeën inbrengen voor maandag 23 april via e-mail: m.graef@leudal.nl."
Chauffeurs gezocht voor TruckRun St. Anna

Zaterdag 7 juli Zaterdag 7 juli vindt de TruckRun voor de bewoners van Sint Anna in Heel plaats. De organisatoren zijn op zoek naar chauffeurs die willen rijden. Er kunnen maximaal 125 vrachtwagens inschrijven. Dit kan via http://www.truckaid.nl


Politieke netwerk- en infobijeenkomst voor vrouwen

Netwerk voor vrouwen Donderdag 26 april van 16.30 tot 19.00 uur ben je van harte welkom bij een gratis netwerkbijeenkomst voor vrouwen bij Bibliocenter Weert, Wilhelminasingel 250 in Weert. Voor aanmelden stuur je een mailtje naar info@famnetwerk.nl . Kijk op www.bibliocenter.nl voor meer informatie. Politieke betrokkenheid heeft voortdurend aandacht en onderhoud nodig. Je gaat in gesprek met ervaren politica’s en aanstormende talenten over hoe het tij gekeerd kan worden. Heeft het gebrek aan vrouwen in de politiek te maken met een bepaalde cultuur? Hoe bereik je een cultuuromslag die ‘watervrees’ wegneemt? Welke tips geven ervaren politica’s aan vrouwen die hun (politieke) positie willen versterken? In deze bijeenkomst ervaringen van raadsleden Suzanne Winters en Anneke Bours, ex-deelnemers aan het kweekvijvertraject Martine Roest en Najat Karime plus een workshop ‘Onderhandelen is meebewegen en overtuigen’ door Ilona Eichhorn van Debat.nl.


Activiteiten Toon Hermans Huis Roermond

Voor een overzicht van activiteiten voor mensen met kanker en hun naasten die vanaf maandag 30 april tot en met donderdag 3 mei plaatsvinden in het Toon Hermans Huis Roermond, Willem II Singel 17 zie: http://www.toonhermanshuisroermond.nl of bel: 0475-856 801. Het Toon Hermans Huis Roermond is een inloophuis voor mensen – jong en oud – die met kanker worden geconfronteerd en hun naasten. Er wordt noodzakelijke begeleiding en ondersteuning geboden.


Zingende boswachter op het Peelpodium

Mari de Bijl en zijn muzikale vrienden Foto: Marijke Vaes-Schroën/StaatsbosbeheerZondag 29 april staat er een echte boswachter op het Peelpodium van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. De Brabantse Mari de Bijl verzorgt samen met zijn muzikale vrienden een optreden. Ze spelen twee sets: om 13.30 en 15.00 uur in het overdekte Amfitheater. De voorstellingen op het Peelpodium zijn voor iedereen toegankelijk. Entree is een vrijwillige bijdrage en komt ten goede aan de muzikanten en aan de organisatie van het Peelpodium. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/peelpodium .


Boek een gratis waterwandeling

 Al meer dan 20 jaar organiseert de Natuur en Milieufederatie Limburg in opdracht van Waterschap Limburg wandelingen langs water in Limburg.​ Onder begeleiding van een deskundige gids wandel je dwars door natuurgebieden, langs beken en vennen. De gids vertelt je over waterbeheer en - kwaliteit en het belang daarvan voor mensen, dieren en planten. Duur: circa 2 uur en da afstand is 4 tot 5 kilometer. Doelgroep: volwassenen. De wandelingen worden o.a. georganiseerd in de omgeving van Neer, Weert en Roermond. Kijk voor meer informatie op http://www.nmflimburg.nl


Plaatsing van de Meiboom in Neer

Impressie van een eerdere plaatsing van de  Meiboom Zaterdag 28 april kan men in Neer op het Kerkplein weer getuige zijn van de jaarlijkse Meiboom plaatsing. Verantwoordelijk hiervoor is sinds 2004 de Neerse Bussen-Schutten, het Broederschap van St. Martinus. De plaatsing van de Meiboom berust op een erg oud gebruik dat voorkwam in grote delen van Europa. De Meiboom refereert als symbool aan de levensboom ten teken van vruchtbaarheid en voorspoed. Men geloofde dat het planten van de boom leidde tot vruchtbaarheid voor vee, akkers en mensen. De 18-meter hoge Meiboom wordt om 17.30 uur vanaf Café Maneslust door twee paarden en onder begeleiding van het korps van de Bussen-Schutten naar het Kerkplein getrokken. Daar wordt omstreeks 18.00 uur met vereende krachten de boom rechtop gezet. Uiteraard ontbreekt bij een dergelijke gelegenheid een natje of een droogje niet.


Koningsdag basisscholen Buggenum en Neer

Koning meester Tjeu maakt de winnaars bekend Onder stralende weersomstandigheden vonden de koningsspelen voor de groepen 1-4 van de basisscholen van Buggenum en Neer plaats op de speelplaats van de Kwir in Neer. Voor het mooist uitgedost kind was er de Meester Tjeu wisselbeker beschikbaar. De jury had best een moeilijke taak; er waren heel veel mooie creaties. Uiteindelijk mocht 'koning meester Tjeu' de naar hem vernoemde wisselbekers uitreiken aan Sep Ronckers van basisschool Antonius en Cato Theelen van de Kwir. De groepen 5-8 van beide basisscholen namen deel aan allerlei sportactiviteiten rondom de speelvelden van de voetbalclub. Er was boogschieten, darten, tennis, slagbal, trefbal, voetbal, mountainbike, judo en bootcamp. Dankzij de medewerking van veel vrijwilligers was het een geslaagde dag.