Live Radio Live TV

Eerste lustrum van Installaties in Missiekapel 11-4-2017 21:03

Opening van de installatie Aandacht Foto: Kees van der HeijdeHeythuysen In de Missiekapel naast de parochiekerk in Heythuysen is op vrijdag 7 april de installatie van Ton Slits met de titel Aandacht geopend. Slits stapelt in de Missiekapel een toren, een kunstwerk dat refereert aan de onmacht van de mens, de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan en het reiken naar het oneindige. Burgemeester Arno Verhoeven van Leudal sprak bij deze gelegenheid waardering uit voor de projectgroep Van Missiekapel tot Kunsttempel die tevens haar eerste lustrum vierde. 'Aandacht' is te permanent te zien in april, mei en juni 2017.
Pannenkoeken eten bij Hoeskamer ’t Leuke Beegden Geplaatst op: 18-3-2018 11:47

Impressie Hoeskamer 't Leuke Beegden Beegden In Hoeskamer ’t Leuke in Beegden kwamen vrijdag jl. jong en oud samen. Leerlingen van groep 7/8 van basisschool St. Martinus uit Beegden kwamen pannenkoeken bakken voor de senioren in Beegden en vervolgens werd er gezellig samen gegeten. Jong en oud, gezellig aan tafel is een gemakkelijke en leuke manier om mensen te ontmoeten en contacten te onderhouden. Vanaf maandag 19 maart is een reportage te zien op 3ML-TV.


Europees Schutterstreffen krijgt eigen camping Geplaatst op: 17-3-2018 19:33

Camping De Mössehook' in Roggel Leudal In Roggel komt tijdens het EST 2018 tijdelijk een camping. Voetbalvereniging SV Roggel, tennis- vereniging TV Wimbledonck en handboogvereniging Roos in Bloei namen samen het initiatief voor deze camping. Tijdens het Europees Schutterstreffen zijn in de hele regio nauwelijks nog overnachtingsplaatsen te boeken. Het is in augustus nog vakantie én het EST 2018 verwacht zo’n 600 deelnemende schutterijen. Zeker voor de buitenlandse schutterijen is deze tijdelijke camping dan ook een welkome aanvulling op de schaarse verblijfsmogelijkheden. De drie Roggelse sportverenigingen gebruiken hun eigen accommodaties voor ‘camping de Mössehook’. Op de voetbalvelden komt een kampeerterrein voor tenten. Caravans en campers kunnen terecht op een asfaltveld. Zij kunnen hier gebruik maken van 6A/1320 W stroomvoorzieningen. De sanitaire voorzieningen van de sportaccommodaties zijn beschikbaar voor de kampeerders. Elke ochtend tussen 7.00 en 10.00 uur verzorgen de verenigingen een ontbijt in de kantine van de voetbalclub. Tijden EST rijdt er een pendelbus tussen de caming en Neer.


Terugblik op PUIK-weekend in Roggel Geplaatst op: 17-3-2018 17:10

Een staande ovatie voor de medewerkers Roggel De cabaretprogramma’s namens de Stichting Puik behoren definitief tot het verleden. Op 9, 10 en 11 maart beleefde Roggel zijn allerlaatste Puik- weekend toen het slotprogramma 'Aod en Noe' gepresenteerd werd in theater La Rochelle in Roggel. De belangstelling was overweldigend: vrijdag- en zaterdagavond waren de shows helemaal uitverkocht en de extra voorstelling op zondagmiddag 11 maart trok nog eens zo’n 200 toeschouwers. Het publiek werd getrakteerd op ludieke sketches, swingende live muziek en actuele plus historische filmpjes. Wie nog niet genoeg kan krijgen van Puik kan altijd terecht op de spiksplinternieuwe website www.cabaretpuik.nl met daarop de geschiedenis van de Stichting en een overzicht van de Zwart-Wit Shows, Cabaret Puik-voorstellingen en de Sjofele Types. Foto’s en filmpjes uit al die jaren ontbreken natuurlijk ook niet. De komende tijd wordt de site vanzelfsprekend aangevuld met beelden van 'Aod en Noe'.


Roermond heeft Regenboogpad bij het station Geplaatst op: 17-3-2018 16:54

Het Regenboogpad Regionieuws Op woensdag 14 maart is een regenboogpad aangelegd op het Stationsplein in Roermond. Met de aanleg van dit regenboogpad wil de gemeente laten zien dat in Roermond iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht afkomst, (geloofs-)overtuiging of seksuele voorkeur. Roermond is een gastvrije stad voor iedereen. Het college van burgemeester en wethouders voert hiermee de motie uit die door de meerderheid van de raad is aangenomen op 13 juli 2017.


Start bouw 10 pleinwoningen en 10 bungalows Geplaatst op: 17-3-2018 16:18

De officiële starthandeling Heel Donderdag 15 maart gaven de wethouders Johan Lalieu en Math Wilms van de gemeente Maasgouw het officiële startsein voor de bouw van 20 woningen in het plan Kasteeldal te Heel. Onder veel belangstelling van de toekomstige bewoners en andere projectbetrokkenen is symbolisch een steentje bijgedragen aan het metselwerk van de woningen. Aansluitend werd er onder het genot van een hapje en een drankje geproost op een voorspoedige bouw.


Gérard Mertens 100 jaar Geplaatst op: 16-3-2018 16:40

Aanbieding van de taart Foto: Laurens EggenRegionieuws Voormalig boerenvoorman Gérard ‘Sjra’ Mertens is 15 maart honderd jaar geworden. Namens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) bracht voorzitter Léon Faassen een speciale verjaardagstaart ter ere van deze uitzonderlijke mijlpaal. Mertens is erevoorzitter van de LLTB en geldt als één van de meest invloedrijke Nederlandse boerenleiders van de vorige eeuw. Mertens was van 1948 tot 1974 voorzitter van de LLTB. Nog steeds de jongste LLTB-voorzitter ooit. Daarnaast was hij raadslid in Venlo (1945 tot 1948), Statenlid in Limburg (1948 tot 1952), lid van de Eerste Kamer (1952 tot 1979), voorzitter Raad van Toezicht van de Boerenleenbank en later Rabobank (1957 tot 1983) en lange tijd voorzitter van de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd.


Zintuigenpark Weert geopend Geplaatst op: 16-3-2018 11:56

Impressie opening Zintuigenpark Weert Regionieuws Woensdag 14 maart jl. is in Natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man Weert het Zintuigenpark geopend. Een bijzonder en uniek project waar buitenspelen, toegankelijkheid en burgerinitiatief samenkomen. Een park in deze vorm bestaat nog niet in Nederland. Voelen, ruiken, proeven, horen en zien staan centraal in het park. De natuurlijke speeltoestellen nodigen jong en oud, mensen met en zonder een beperking, uit om gratis nieuwe ervaringen op te doen in de natuur.


‘Leudal Maatjes’ Geplaatst op: 15-3-2018 12:15

Impressie bijeenkomst Regionieuws Dinsdag 6 maart jl. waren de 'Leudal Maatjes' te gast bij de Vlindertuin in Heythuysen voor de eerste netwerkbijeenkomst van dit jaar. Ruim 25 formele en informele zorg- en welzijnsorganisaties waren vertegenwoordigd door een veertigtal personen. De 'Leudal Maatjes’ werken samen aan een brede samenwerking om kwetsbaarheid achter de voordeur aan te pakken. De organisaties werken allemaal in het sociale domein en dat was ook het thema van deze avond. Chantal Timmermans, beleidsmedewerker van de gemeente Leudal heeft een heldere presentatie verzorgd met toelichting op hoe de gemeente Leudal de lijnen uitgezet heeft voor 2018/2019. Elkaar nog beter weten te vinden, samenwerken, doorverwijzen en signaleren zijn de sleutelwoorden. Door deze bijeenkomsten ontstaan er waardevolle onderlinge matches die voor iemand veel kunnen betekenen.


Jim Bakkum verrast zorgheld Jeroen Poels Geplaatst op: 14-3-2018 21:16

Jeroen Poels (l) en Jim Bakkum Foto: ProteionHorn Op woensdag 14 maart landde Jim Bakkum met een helikopter op het terrein van Proteion Hornerheide in Horn om Jeroen Poels in het zonnetje te zetten als ‘zorgheld’. Jeroen is verpleegkundige in een kleinschalige groepswoning voor ouderen met dementie en werkt daarnaast als miMakker. Met een smoes werd Jeroen naar de landingsplaats gelokt en daar verrast door Jim Bakkum namens Your Gift. Jeroens vrouw Cindy, zoons Jorn (11 jaar) en Jurre (8 jaar), familie, collega’s en bewoners waren daarbij aanwezig. Jeroen werd in het zonnetje gezet voor de manier waarop hij zijn werk doet voor de bewoners van de Proteion zorgcentra. Jeroen is verkozen tot zorgheld vanwege zijn bijzondere manier om contact van hart tot hart te maken met ouderen met dementie. Imke Janssen, de teamleider van Jeroen, vult aan: “Voor ons ben je een echte zorgheld vanwege je liefdevolle persoonlijkheid, als miMakker én als verpleegkundige. Meestal raak je de vrolijke noot, maar je kunt ook serieus zijn. Je laat mensen in hun waarde, je bent écht en oprecht.” Vanaf donderdag 15 maart te zien op 3ML-TV.


‘Opnieuw deuk imago Leudal’ Geplaatst op: 14-3-2018 20:19

 Leudal "Zo snel mogelijk een nieuwe vaste gemeentesecretaris in Leudal en de vergoeding van de tijdelijke secretaris verlagen." Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad in Leudal. Volgens Dagblad De Limburger. De raad van Leudal sprak dinsdagavond over de ophef die rond interim-gemeentesecretaris Han Bekkers is ontstaan na een artikel in NRC Handelsblad over zijn manier van werken in het verleden bij andere gemeenten en over het feit dat hij aanhanger is van de leer van Avatar. Burgemeester Arno Verhoeven vroeg in een verklaring begrip voor de situatie vorig jaar maart toen Leudal op stel en sprong een nieuwe gemeentesecretaris nodig had, omdat de zittende secretaris verdachte werd in een strafrechtelijk onderzoek. Er was iemand nodig met senioriteit en ervaring. Referenties werden daarbij niet gecontroleerd zoals bij een vaste aanstelling wel zou gebeuren. De beloning voor Bekkers noemde hij marktconform. Verhoeven zei dat het College van B&W binnenkort met een schrijven komt waarin onder meer staat hoe lang de interim-periode van Bekkers nog duurt en welke beloning daar tegenover zal staan. Bron: Dagblad De Limburger.


Geslaagde NL-DOET RuiterSportVereniging Haelen Geplaatst op: 14-3-2018 11:00

Wethouder Richard Verheul en Stijn Haelen Vrijdag 9 maart jl. hebben vijf leerlingen van St. Ursula onder leiding van Mark Luijten 400 boompjes geplant. Wethouder Richard Verheul kwam niet alleen poolshoogte nemen. Ook hij stak de handen uit de mouwen. Een pluim voor de leerlingen van St. Ursula, voor Mark Luijten van het IKL, voor gemeente Leudal en voor de vrijwilligers van RSV Haelen. Door de actie van NL-Doet zijn 400 boompjes geplant en is het raster rondom het ruitersportterrein opgeschoond.


Meer buiten spelen op school: gezondere kinderen en volwassenen Geplaatst op: 14-3-2018 10:00

Ieder kind, elke dag Regionieuws Speeltuinwerk Limburg organiseert een Kennisdag Pedagogiek van de Buitenruimte. Tijdens de Kennisdag op donderdag 22 maart in Sint Joost (Echt Susteren) bij 't Patronaat komen verschillende facetten van buiten spelen aan bod: Maar met een prachtig schoolplein alleen kom je er niet. Er is meer voor nodig om kinderen aan het spelen te krijgen: ruimte! Niet alleen buiten maar ook in het hoofd van kleine én grote mensen. Dat vraagt een andere kijk en aanpak. Zoals er een methode is voor taal of rekenen, zou er ook één mogen zijn voor het buiten spelen. Verbeteren van de mogelijkheden kan dan ook met ieder budget. Want zo waardevol is dat buiten spelen! Limburg investeert fors in gezond naar school gaan. Tijdens de Kennisdag voert een tweetal sprekers het woord over hun -wetenschappelijk ondersteunde- projecten binnen het basisonderwijs voor een gezonde beleving van de jonge jaren. De dagopening wordt verzorgd door Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde van de Provincie Limburg. Buiten spelen draagt bij aan een leefbare en duurzame samenleving; nu en in de toekomst.


Drukbezochte inloopbijeenkomst windpark Heibloem Geplaatst op: 12-3-2018 19:44

Uitleg door de molenaar Heibloem De inloopbijeenkomst met uitleg over de aanleg van windpark Heibloem op zondag 4 maart, georganiseerd door coöperatie Zuidenwind, is druk bezocht. Zo’n 60 belangstellenden, vooral uit de directe omgeving van het geplande windpark, hebben de weg naar gemeenschapshuis de Klokkestoel in Heibloem gevonden. Zij lieten zich informeren over de plannen voor de aanleg van windpark Heibloem. Ook geïnteresseerden van elders uit de Provincie - van Venlo tot Grubbenvorst en zelfs Voerendaal - kwamen een kijkje nemen. Ook een bezoekje aan burgerwindmolen De Coöperwiek bleek een populair uitje. Vanuit de Klokkestoel reed regelmatig een pendelbus met belangstellenden. Anderen bezochten de molen met eigen vervoer. De molenaars van Zuidenwind legden ter plekke uit hoe een windmolen stroom opwekt en wat daar allemaal bij komt kijken.


Jim Bakkum op zoek naar Zorgheld in Horn Geplaatst op: 14-3-2018 16:00

Jim Bakkum Horn Jim Bakkum verrast op woensdag 14 maart drie genomineerde Zorghelden. Één van deze zorghelden werkt in Horn en zal daar op ludieke wijze in het zonnetje gezet worden. Eerder dit jaar heeft Jim drie genomineerde zorghelden verrast voor de bijzondere TV serie Heel Holland Zorgt op SBS6. De zorgmedewerkers werden genomineerd door familie en vrienden. Voor de Helikoptertour zijn de zorghelden door collega’s uitgekozen. De Helikoptertour valt midden in de week van Zorg en Welzijn en wordt mede mogelijk gemaakt door YourGift Cards en Heel Holland Zorgt. Wie de zorgheld is blijft een verrassing tot de helikopter landt en Jim uitstapt. Samen met familie, vrienden én collega’s maken YourGift en Jim Bakkum hier een moment van om nooit te vergeten!


Nieuwe toekomst voor kasteel Heel Geplaatst op: 11-3-2018 19:21

Kasteel Heel Foto: WikipediaMaasgouw Na een lange periode van leegstand, vernielingen en verval gloort er weer hoop voor kasteel Heel, het eeuwenoude rijksmonument wordt omgevormd naar een woon-zorgvoorziening voor ouderen. Sinds het vertrek van de zusters uit het klooster Sint Anna in 2002 liggen het kasteel en de naastgelegen voormalige kapel leeg. Wethouder Lalieu: ‘Met het verval van het kasteel ging niet alleen waardevol cultuur- historisch erfgoed verloren. Het verval had ook een negatief effect op de directe omgeving en op het woongenot van onze inwoners." In het voorjaar van 2016 kregen de plannen hiervoor concreet vorm. In het kasteel worden na restauratie 25 appartementen gerealiseerd voor mensen met dementie. Aanvullend worden op de plaats van de gesloopte kloostergebouwen 30 huurappartementen gerealiseerd voor zelfstandig wonende senioren, die desgewenst voor thuiszorg gebruik kunnen maken van de aanwezige zorgverlening in het kasteel. Rondom de kapel wordt gedacht aan de realisatie van meer publieksgerichte functies, zoals horeca, overnachten en wellness. De gemeente heeft toegezegd dat zij wil meewerken aan de realisatie van de plannen, onder een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat uiterlijk op 14 mei 2018 de vergunning voor de restauratie van het kasteel moet zijn aangevraagd. De eigenaar heeft verzekerd dat dit zeker gaat lukken. Hij wil begin 2019 starten met de restauratie van het kasteel en de bouw van de nieuwbouwappartementen, zodat die eind 2019 in gebruik genomen kunnen worden.


Campagne #MijnStem in Maasgouw Geplaatst op: 11-3-2018 11:00

Laat je stem horen op 21 maart Maasgouw Op zaterdag 10 maart jl. was op diverse locaties in de gemeente Maasgouw een promotieteam aanwezig van de campagne #MijnStem. Voorbijgangers konden aangeven waarom zij het belangrijk vinden om te gaan stemmen op 21 maart a.s. tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hierbij speelde de eigen mobiele telefoon en social media een belangrijke rol. 3ML vroeg zich af hoe dat nou precies in zijn werk ging. Vanaf maandag 12 maart te zien op 3ML-TV.


D66 Leudal voert unieke belcampagne Geplaatst op: 10-3-2018 17:22

D66 team in actie Leudal In het kader van de komende gemeenteraads- verkiezingen voert D66 Leudal een unieke belcampagne in haar gemeente. In heel Nederland is er nog nooit een belcampagne gevoerd om inwoners op te roepen om te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. D66 Leudal is de eerste. De belactie is al enkele weken bezig en inmiddels heeft D66 Leudal 2.982 huishoudens gesproken. Volgens campagneleider Jort Raemakers van D66 Leudal is deze vorm van campagne voeren de ideale manier om de stemgerechtigden kiezers uit Leudal op te roepen om te gaan stemmen.


College voorkomt wildgroei geitenhouderijen Geplaatst op: 10-3-2018 17:05

Geit Regionieuws Het college van burgemeester en wethouders van Nederweert voorkomt wildgroei aan geiten- houderijen door niet mee te werken aan de uitbreiding van geitenhouderijen of het omschakelen van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij. Het besluit geldt voorlopig voor de duur van een jaar. Het college heeft geconstateerd dat er onvoldoende zicht is op de gezondheids- risico’s rondom geitenhouderijen én wil voorkomen dat er wildgroei ontstaat in leegstaande stallen. Deze twee overwegingen hebben geleid tot het voorstel van het college. “Om het gewenste beleid juridisch te borgen en uit te kunnen voeren is een voorbereidingsbesluit noodzakelijk”, aldus wethouder Van Meel. Een voorbereidingsbesluit kan voor maximaal een jaar worden genomen. De gemeenteraad wordt uitgenodigd op 13 maart bij de bespreking van het initiatiefvoorstel van de PvdA een besluit te nemen over het collegevoorstel.


Start sloop twee tanks op Zevenellen te Buggenum Geplaatst op: 10-3-2018 16:39

De twee tanks Buggenum Komende week starten de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de twee grote tanks op het terrein van Zevenellen Centre of Biobased Agriculture. Deze beide tanks zijn al jaren gezichtsbepalende elementen in het landschap van de voormalige Maascentrale in Buggenum. Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) is als eigenaar van de grond opdrachtgever voor de sloop. Serge Hoppenbrouwers, nieuwe directeur OML, vertelt: “De sloop van de tanks is noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van het terrein. Daarnaast is de sloop van deze beeldbepalende elementen al langere tijd een wens van de inwoners van Buggenum en daarmee geeft de sloop een positief effect op de omgeving. We breken met het verleden. De sloop is hét signaal voor de wederopbouw van Zevenellen Centre of Biobased Agriculture.” Na het weghalen van de tanks en het vrijmaken van het terrein zal in de volgende fase door een andere aannemer de grond onder de voormalige tanks worden ontgraven. Deze grond wordt hergebruikt om de voormalige tennisbaan op het terrein aan te vullen. Daarnaast is er een wal die rondom de tanks ligt. Deze wal wordt afgegraven en de grond wordt gebruikt om het gat dat ontstaat op de plek van de voormalige tanks aan te vullen.


Project Aan de slag Leudal: resultaat Geplaatst op: 10-3-2018 11:00

Terras bij restaurant Karibu Heythuysen Door alle hulp van de vrijwilligers via NL-DOET is het terras van restaurant Karibu bij Woonzorgcentrum St. Charles in Heythuysen weer schoongemaakt en netjes opgeruimd.


Europese onderzoekssubsidie voor Ciro Geplaatst op: 9-3-2018 16:25

Geld voor onderzoek Horn Ciro in Horn ontvangt de komende drie jaar ruim twee ton subsidie als onderdeel van het Europese onderzoeksproject 'Systems Medicine-based clinical decision support for COPD patients. In het project, waaraan een totale subsidie van 1,5 miljoen euro is toegekend, worden slimme en zeer uitgebreide wiskundige modellen gebruikt om de beste behandelstrategie voor een individuele patiënt met chronisch obstructief longlijden (COPD) te bepalen. Het project is onderdeel van het Europese samenwerkingsverband ERACoSysMed. Ciro in Horn is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met ernstig COPD die vaak een complex ziektebeeld hebben. Tijdens een meerdaags assessment worden patiënten uitgebreid in kaart gebracht met behulp van (lichamelijke) metingen, vragenlijsten en gesprekken met diverse specialisten. Hierdoor is het mogelijk om een programma op maat samen te stellen.


Mo­ge­lijk op­nieuw een wolf in Lim­burg Geplaatst op: 9-3-2018 16:00

Wolf. Foto: WikipediaRegionieuws Gedeputeerde Hubert Mackus (Natuur) informeert Limburgse veehouders dat er aanwijzingen zijn dat er mogelijk opnieuw een wolf in Limburg aanwezig is. Hij doet dat nadat de afgelopen dagen op een drietal plaatsen in Limburg schapen zijn gedood en deels opgegeten, vermoedelijk door een wolf. De drie schadegevallen werden vastgesteld in Lottum, Venlo en bij Heythuysen. Naar aanleiding van deze voorvallen heeft het BIJ12/Faunafonds in opdracht van de provincie DNA-monsters genomen in de bijtwonden op de gedode schapen. Deze test is nodig om er zeker van te zijn dat hier een wolf in het spel is, omdat het ook regelmatig gebeurt dat schapen worden gedood door honden. Schapenhouders kunnen actief maatregelen nemen om hun dieren te beschermen. Dat kan via fladderlinten in de afrastering, elektrische rasters (schrikdraad) of ophokken.


Extra mogelijkheid om DNA af te staan Geplaatst op: 9-3-2018 15:45

Het monument in Brunssum en Nicky Verstappen Leudal De meeste mannen uit Heibloem en omgeving die zijn uitgenodigd om DNA af te staan in zaak Nicky Verstappen hebben dat gedaan. Een klein aantal mannen kon niet komen. Speciaal voor deze mannen is een extra mogelijkheid om alsnog DNA af te staan. Op donderdag 15 maart tussen 15.00 tot 21.00 uur kunt u terecht in het politiebureau in Heythuysen. Het bureau ligt aan de Biesstraat 21. Een afspraak maken is niet nodig. U hoeft alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. De politie hoopt dat deze extra mogelijkheid ervoor zorgt dat mannen die eerder verhinderd waren, bijvoorbeeld wegens ziekte, nu alsnog DNA komen afstaan.


Winnaars Verkiezingsdebat Leudalse ondernemers Geplaatst op: 9-3-2018 12:15

Robert Martens (links), Huub van Helden (midden) Thieu Hendriks (rechts)Leudal In het BusinessCentrum Leudal in Roggel vond 8 maart jl. een verkiezingsdebat voor ondernemers plaats. Robert Martens van D66 en Huub van Helden van het CDA kregen evenveel stemmen van de aanwezige ondernemers en een certificaat door Thieu Hendriks, organisator van het verkiezingsdebat. De zaal was goed gevuld met ondernemers en andere belangstellenden. Onder leiding van Pedro Nijssen uit Baexem en Twan Marien uit Heythuysen werd, met name na de pauze geanimeerd gediscussieerd. Dit was vooral bij de volgende stellingen het geval: Het huidig gemeentelijke beleid remt innoveren, remt innovatie en ontwikkeling van agrarische ondernemers. De gemeente draagt onvoldoende bij aan de verbetering van het ondernemersklimaat. Op beide stellingen kreeg de gemeente veel kritiek vanwege zeer lange wachttijden bij aanvraag van vergunningen, het aanbesteedbeleid waarbij ondernemers uit Leudal te weinig worden betrokken en het feit dat de laatste tijd enkele grote bedrijven Leudal hebben verlaten. Deze kritiek werd vooral door de oppositiepartijen VVD, D66 en CDA gedeeld. Maar ook de huidige coalitie van Samen Verder en Ronduit Open gaven toe dat er veel op deze punten verbeterd dient te worden en gaven aan dat ook in de komende periode te willen gaan doen.


Project 'Aan de Slag' Leudal Geplaatst op: 9-3-2018 11:00

Harken en paadje aanleggen Leudal NL Doet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en vond ditmaal plaats op 9 en 10 maart. 3ML ging een kijkje nemen bij Woonzorgcentrum St. Charles in Heythuysen. Samen met enkele bewoners van het Asielzoekerscentrum in Baexem en een aantal vrijwilligers gingen burgemeester Verhoeven en wethouder Stan Backus hier op vrijdagochtend aan de slag. Het project 'Aan de Slag' is een methode om bewoners van het AZC bij vrijwilligerswerk te betrekken en op deze manier kwamen de twee initiatieven in Baexem bij elkaar. Een reportage is te zien vanaf 9 maart op 3ML-TV.


Verkiezingsdebat voor Leudalse ondernemers Geplaatst op: 9-3-2018 11:00

 Leudal Op donderdag 8 maart vond in het BusinessCentrum Leudal een verkiezingsdebat plaats voor het Leudalse MiddenKleinBedrijf en agrarische ondernemers. Onder leiding van Pedro Nijssen debatteerden alle politieke partijen over met name het ondernemersklimaat in Leudal. Elke politieke partij die deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen in Leudal op woensdag 21 maart nam deel aan het debat. Vanaf maandag 12 maart is een reportage te zien op 3ML-TV.


Vragen over het functioneren van BsGW Geplaatst op: 8-3-2018 19:08

Gemeentehuis van Leudal Leudal Volgens raadslid Thieu Wagemans van de fractie Ronduit Open zijn in het verleden herhaaldelijk klachten geweest over het functioneren van BsGW, de organisatie waarin Gemeenten en Waterschap samenwerken op belastingterrein. Er is ook beterschap beloofd. Wagemans: "Helaas blijken genomen maatregelen nog weinig, althans zeer onvoldoende, effect te hebben. Alleen al de afgelopen week werd ik geconfronteerd met ervaringen van burgers die droevig stemmen." "Burgers die kwijtschelding van belastingheffing hebben gekregen op basis van onvoldoende inkomen, ontvangen aanmaningen omdat ze hun belasting nog niet hebben betaald." Wagemans vraagt het college van B&W niet langer genoegen te nemen met toezeggingen die niet of zeer onvoldoende worden nagekomen. Hij verneemt graag van het college welke stappen er worden ondernomen.


Hoe gaat het met onze volwassenen en ouderen? Geplaatst op: 8-3-2018 18:46

 Regionieuws De Limburgse GGD’en, CBS en het RIVM hebben onderzocht hoe het gesteld is met de volwassenen en ouderen in Limburg. Wat blijkt zoal uit resultaten van de Gezondheidsmonitor? In Limburg rookt één op de vijf volwassenen. Van de 85-plussers kan bijna de helft (46%) niet zonder hulp gebruik maken van eigen vervoer of openbaar vervoer. Én in Limburg doet meer dan een op de vier volwassenen vrijwilligerswerk (27%). Ruim 61.000 Limburgers hebben de vragenlijst ingevuld. De cijfers van alle gezondheidsthema’s zijn vanaf vandaag te raadplegen op de Gezondheidsatlas van beide Limburgse GGD’en. Op deze website zijn cijfers terug te vinden over je eigen gemeente of wijk. Voor de regio’s Midden en Noord-Limburg: https://vrln.databank.nl/dashboard . Of bezoek de algemene website van de GGD’en Limburg-Noord: http://www.ggdlimburgnoord.nl .


Samenwerking Duitse gemeentes en VVV Midden-Limburg Geplaatst op: 8-3-2018 18:21

Wassenberg Regionieuws Sinds kort is de Duitse gemeente Wegberg partner van VVV Midden-Limburg. De gemeente Wegberg is inmiddels de 3e Duitse partnergemeente van VVV Midden-Limburg. Naast Wegberg sloten de gemeentes Bruggen en Wassenberg al eerder als partner aan bij VVV Midden-Limburg. Door deze allianties worden de toeristische mogelijkheden net over de grens in Duitsland voor de inwoners, toeristen en recreanten van Midden- Limburg op één plek zichtbaar. Een van de 5 pijlers van VVV Midden-Limburg is: het buitenland dichtbij.


Huistest voor inwoners van Leudal Geplaatst op: 8-3-2018 15:02

De startpagina Leudal Vanaf donderdag 8 maart start in Leudal de mogelijkheid voor alle inwoners van Leudal om online of via een Huisbezoek een Huistest uit te voeren. 's Morgens werd in het gemeentehuis in Heythuysen in een korte bijeenkomst officieel het startsein gegeven voor de Huistest. Hierbij waren aanwezig de vrijwilligers van de Stichting Wonen Leudal, welzijnsorganisatie Synthese en de wethouders Arno Walraven en Richard Verheul van de gemeente Leudal. Samen zetten zij de schouders onder de Huistest. Met de Huistest kan men zijn/haar woning nalopen op mogelijke verbeterpunten om daar zo lang mogelijk veilig en comfortabel te blijven wonen. De Huistest kunt u zelf online uitvoeren op de website van Mijn Huis op Maat. U gaat met deze test zelf na of uw woning nog steeds voldoet aan uw wensen qua gemak, comfort, veiligheid en gezondheid. U kunt uw woonadviesrapport vervolgens zelf downloaden en uitprinten. Hierin staan mogelijke oplossingen met een bijbehorende kostenindicatie, passend bij uw persoonlijke situatie
Inloopavond Park Leudal-Oost

Het motto: Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 12 december 2017 besloot de gemeente Leudal hun medewerking te verlenen aan het realiseren van de wielerbaan op Park Leudal-Oost. Hier is men vanuit Park Leudal-Oost enthousiast mee aan de slag gegaan. Resultaat is een inrichtingsschets van het park waarin ook de wielrenbaan en het mountainbike parcours zijn verwerkt. Op dinsdag 20 maart is tussen 19.30 een 21.00 een inloopavond in de Haammaeker, Hoogstraat 2 in Neer. Daar deelt men deze inrichtingsschets met een ieder die interesse heeft.


Wandeling GrensPark Kempen-Broek

Zondag 25 maart Zondag 25 maart organiseert GrensPark Kempen-Broek een themawandeling: De kracht van water. Start om 14.00 uur: Infobord GrensPark Kempen-Broek op de Parking Woutershof, Grootbroekstraat 46, Molenbeersel (Kinrooi). Prijs: € 2,00 per persoon of € 5,00 per gezin. Einde 16.00 uur. Met inzichtelijke proefjes en doe-opdrachten dompelt de Verkenner je onder in de verschillende functies van water. Beken, vijvers, moerassen, vennen…: water vormt de ‘blauwe’ draad. Zonder water is er geen Kempen-Broek.


Alzheimercafé Leudal

Dinsdag 27 maart is er een Alzheimercafé in Zorgcentrum Beek en Bos, L’Unionlaan 1 te Heythuysen. De toegang is gratis. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur; het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Thema: Onbegrepen gedrag. Casemanager dementie Van Bolderen en psycholoog Remmers informeren u aan de hand van verhalen uit de praktijk. Bij mensen met een dementiesyndroom verandert het gedrag en dat verschilt van persoon tot persoon. Welke gedragsveranderingen en belevingsfasen zijn er en hoe ga je hier als naaste het beste mee om?


Politieke avond i.v.m. gemeenteraadsverkiezingen

BMV Ellenhof Foto: Theo van den BerkmortelOp maandag 19 maart vindt er op initiatief van de Dorpsraad Ell een politieke avond plaats. De locatie is de BMV Ellenhof en begint om 19.30 uur. De Dorpsraad wilde graag dat aan de 'andere kant' van de A2 een debat wordt gehouden. Alle politieke partijen zijn uitgenodigd om naar Ell te komen voor deze politieke avond. Alle inwoners van Ell maar uiteraard ook andere inwoners van Leudal zijn van harte welkom om te komen luisteren.


Themamiddag: Obstructieve Slaap Apneu Syndroom

Longpunt Weert organiseert op woensdag 21 maart haar maandelijkse bijeenkomsten voor longpatiënten en hun naasten. Sandra Evertse, longarts van het Academisch Slaapcentrum Ciro Horn verzorgt een presentatie over het Slaap-apneu syndroom. Ademstilstanden tijdens de slaap zijn niet altijd ongevaarlijk en kunnen nadelige gevolgen hebben. Wat is de oorzaak, wat zijn de klachten en welke behandelingen zijn er mogelijk? De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur in zaal Keenterhart, St. Jozefskerkplein 3 in Weert. De zaal is open vanaf 13.30 uur.


Kaart- en Rummikubmiddag en Paasviering

Op dinsdag 20 maart is er weer de kaart- en rummikubmiddagin La Rochelle in Roggel. Aanvang 13.30 uur. De dames van het bestuur van de Seniorenvereniging hebben weer een mooi prijzenpakket samengesteld voor de loterij. Een gratis kopje koffie of thee wordt u aangeboden. Ook niet-leden zijn welkom en neem gerust een vriend of vriendin mee. Op dinsdag 27 maart vindt de jaarlijkse paasweekviering plaats in La Rochelle in Roggel. Aanvang 13.30 uur. Er wordt een passende viering voorbereid en het Seniorenkoor Leudal Echo onder leiding van mevrouw V. Peerboom zorgt voor sfeervolle klanken. Uiteraard is daarna gelegenheid voor een gezellig samenzijn en wordt een paastraktatie aangeboden.


Vrijwilligers gezocht

 Zoek je een veelzijdige vrijwilligersfunctie? En hou je van een uitdaging? Dan ben jíj onze kandidaat! Wat ga je doen? Vrijwilligers en organisaties bij elkaar brengen. Verenigingen informeren en adviseren. Intakegesprekken met potentiële vrijwilligers. Nieuws verzamelen en artikelen schrijven over vrijwilligerswerk. Interesse? Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligers Leudal/Klikleudal, 06-52875046 of via klikleudal@proteion.nl


DigiSterker: werken met de elektronische overheid

 Bibliocenter biedt de cursus 'Digisterker: werken met de elektronische overheid'. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten onder begeleiding van vrijwilligers van Seniorweb. De cursus wordt overdag gegeven in de gemeentes Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert met verschillende startdata. Deelname bedraagt € 15,00 voor de hele cursus (inclusief werkboek en koffie/thee). Waar en wanneer: Heel: woensdag 21 maart en woensdag 16 mei van 10.00 tot 12.00 uur; Heythuysen: donderdag 5 april van 10.00 tot 12.00 uur; Nederweert: dinsdag 27 maart en dinsdag 15 mei van 13.30 tot 15.30 uur; Stramproy: donderdag 19 april van 13.30 tot 15.30 uur; Weert: woensdag 4 april van 09.00 tot 11.00 uur. Aanmelden in de bibliotheek of via: http://www.bibliocenter.nl . Hoe regel je de (digitale) zaken met je eigen gemeente zoals je paspoort of rijbewijs verlengen, je ID regelen of een verhuizing doorgeven?


Zwerfvuilactie

De bezem door het Leudal Woensdag 21 maart gaan de vrijwilligers van Groen Hart Leudal weer aan de slag in het Leudal. Vanaf 09.00 uur kun je aansluiten en meedoen met deze opschoonactie die tot 16.00 uur duurt. Een paar uurtjes kan natuurlijk ook! Voor deelnemers staat er om 12.00 uur een lunch klaar. Startlocatie: Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 in Haelen. Meedoen is gratis, wel graag aanmelden via: ghl.balieteam@gmail.com of via:0475-497 010. Dan ligt het opruimmateriaal klaar en wordt met de lunch op je gerekend.


Geniet van het voorjaar in De Groote Peel

Een stevige wandeling in de natuur Foto: Marijke Vaes-Schroën/StaatsbosbeheerZondag 25 maart kun je samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer het Nationaal Park De Groote Peel verkennen. Dan start om 13.00 uur een Verrassende Veentocht, een excursie van 8 kilometer met een verrassende route. De activiteit start bij het Buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Deelname kost € 10,00 per persoon, inclusief koffie en vlaai. Reserveren kan online via: www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht . In natte perioden zijn sommige paden in De Peel modderig. Zorg voor stevige, waterdichte schoenen.


Museumrondleidingen voor mensen met dementie

Het Cuypershuis in Roermond Het Cuypershuis in Roermond organiseert drie rondleidingen gericht op mensen met dementie en hun partner of mantelzorger. Deze buitengewone wandeling door het museum geeft veel ruimte om mee te praten over herinneringen aan vroeger, die weer verbonden worden aan de getoonde objecten. De speciale rondleidingen staan gepland op de vrijdagen 20 april, 21 september en 14 december, steeds van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan bij het Cuypershuis Roermond. Zoals je voor een rolstoelrijder een hellinkje naast de trap legt, zo organiseren musea zoals het Cuypershuis speciale rondleidingen voor mensen met dementie. Daarin wordt rekening gehouden met hun beperking in tempo en concentratie, een geringere spanningsboog en de aard van het geheugen, die feiten van vroeger gemakkelijker terughaalt dan recente. Meer informatie: www.cuypershuis.nl


Cursus voor naasten van mensen met autisme

Op donderdag 12 april start MET ggz Roermond met een nieuwe psycho-educatie cursus voor naasten van mensen met autisme. De cursus is bedoeld voor mensen die een gezinslid, familielid of vriend(in) hebben met autisme. De cursus heeft als doelstelling de kennis over autisme bij familie, vrienden of andere naasten te vergroten en handvatten te bieden in het omgaan met (moeilijke) situaties die met deze aandoening samengaan. In de cursus, die bestaat uit zes bijeenkomsten en wordt gegeven bij MET ggz, Minister Beverstraat 3 in Roermond. De kosten voor deelname bedragen € 25,-. Vooraf is er met iedere belangstellende een kennismakingsgesprek. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met het secretariaat van MET ggz via 088-1149494 of secretariaatgroepen@metggz.nl. Neem ook een kijkje op www.metggz.nl


Aandacht Limburgs talent tijdens Bevrijdingsfestival

Zaterdag 5 mei in Roermond Ook dit jaar is de Sena Performers Stage weer te vinden op Bevrijdingsfestival Limburg zaterdag 5 mei te Roermond. Een podium waarop zes talentvolle acts uit Limburg hun kunsten tonen aan een groot publiek. De programmering voor de Sena Performers Stage wordt verzorgd door Pop in Limburg in samenwerking met Bevrijdingsfestival Limburg. Het podium wordt dit jaar geplaatst naast de Mainstage op de markt in Roermond. Zo staat de markt niet alleen in het teken van grote (inter) nationale acts, maar wordt dit muzikale programma aangevuld met popmuziek uit onze eigen provincie.


410de Leudalbosloop van Atletiek Leudal

Zondag 25 maart Zondag 25 maart vindt in de bossen bij Restaurant De Busjop, Busschopsweg 9 in Heythuysen de 410de door Atletiek Leudal georganiseerde trimloop plaats. Om 09.45 uur is de start van de Bishop Shorttrack (1 km jeugdloop); om 10.00 uur start de Leudalbosloop (3, 6, 9, 12 of 15 km). Inschrijfgeld: Bishop Shorttrack € 1,00; Leudalbosloop € 2,00; leden van Atletiek Leudal gratis. Meer info: Annemiek Gielen: 0475-493 857 of http://www.atletiekleudal.nl . Het parcours door de bossen van het Leudalgebied is geheel onverhard.


Vogelbeurs in Ittervoort

Zondag 25 maart Zondag 25 maart van 09.00 tot 11.30 uur houdt Vogelvereniging De Grensvogels een vogelbeurs in CC De Mortel, Leliestraat 2 te Ittervoort. Iedereen kan vogels meebrengen, wel in tentoonstellingskooien en die te ruil en te koop aanbieden. Er is een grote collectie vogels aanwezig onder andere kanaries, postuurkanaries, tropen en alle soorten parkieten. Kwartels zijn niet toegestaan. Ook kan men tentoonstellingskooien en alle soorten broedblokken kopen, kortom ook alles voor de kweek. Voor inlichtingen: 0475-565 987.


Passieconcert Vocaal Ensemble Vocomotion

Vocaal Ensemble Vocomotion Foto: Peter FlekkenOp zondag 25 maart (Palmzondag) verzorgt Vocaal Ensemble Vocomotion in de St. Willibrorduskerk in Stramproy een Passieconcert. Het ensemble staat onder leiding van dirigent Har van Pol. Vaste begeleider Jos van Pol zorgt voor de muzikale begeleiding op piano. Het concert begint om 14.30 uur. Entree is gratis, een vrije bijdrage wordt gewaardeerd. Meer informatie vindt u op: www.vocomotion.nl . De toehoorders worden door het koor meegenomen op een tijdreis van Palmzondag naar Goede Vrijdag, waarin ook momenten van samenzang zijn opgenomen. Pastoor Notermans zal hierbij enkele verbindende teksten uitspreken om de zin en betekenis van de dagen van de Goede Week nader toe te lichten.


Excursie ‘Eten uit de natuur’

Brandnetel brownies Zondag 25 maart organiseert IVN Roermond een excursie over: Eten uit de natuur. Startpunt: Inforuif van het Limburgs Landschap vlak bij Rozendaal 1 te Montfort. Aanvang: 14.00 uur; duur 2 uur. Kosten: kinderen en IVN-leden gratis, niet-leden € 2,50. IVN-gids en herborist: Marijke Stokking. Je gaat bekijken welke planten en kruiden in de natuur eetbaar zijn. Er is meer te eten dan je denkt. Al eens lekkere kruidenboter gegeten van zuring en hondsdraf? Of een soepje van madeliefjes en paardenbloem? Of een salade van wilde rucola? Al lopende leer je een paar kruiden herkennen die je veilig kunt eten. Ook de medicinale werking van kruiden komt aan bod.


Verkiezingsavond live op RegioLeudal.TV

De Bombardon in Heythuysen Woensdag 21 maart verzorgt RegioLeudalTV via internet vanaf 20.30 uur een live-uitzending van de verkiezingsavond vanuit De Bombardon in Heythuysen. Er zijn gesprekken met landelijke en lokale politici en de uitslag van de verkiezingen in de gemeente Leudal staat centraal. De live uitzending is te volgen via http://www.regioleudal.tv/ en op facebook van RegioLeudal.tv


‘Alle kinderen naar buiten’

Kunst-afval Het is er weer de tijd voor: naar buiten allemaal op woensdag 28 maart van 14.00 tot 16.00 uur. Startlocatie: Bezoekerscentrum Leudal aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Kosten: € 3,50 per kind. Opgeven is noodzakelijk en kan tot en met dinsdag 27 maart via: ghl.balieteam@gmail.com of via 0475-497 010. Als je buiten bent, dan zie je pas hoeveel rommel er rondslingert in de natuur. Je haalt een bezem door het Leudal en ruimt samen op. Daarna maak je dan van de gevonden voorwerpen een kunstwerk.


Doorstapwandeling

Tungelroyse beek Woensdag 28 maart van 14.00 tot 16.00 uur wordt er door de gidsen van Bezoekerscentrum Leudal weer een doorstapwandeling georganiseerd. Vertrek om 14.00 uur op de parkeerplaats bij het natuurgebied Heijkersbroek bij Ell. Je bent rond 16.00 uur weer terug. De deelnamekosten zijn € 3,50; kinderen tot 12 jaar € 1,00. Bij deze doorstapwandeling ga je voorbij de grenzen van het Leudal. Je volgt een stuk de Tungelroyse beek. Tijdens de wandeling ligt het accent op de natuur maar ook komen er cultuurhistorische elementen aan bod.