Live Radio Live TV

Uitslagen verkiezingen in stadhuis 17-2-2010 11:42

Regionieuws De gemeente Weert houdt aan het eind van de verkiezingsdag op woensdag 3 maart een open huis waar belangstellenden kennis kunnen komen nemen van de uitslagen. Vanaf ongeveer half tien 's avonds is iedereen welkom op de bovenverdieping in de hal van het stadhuis. Vanaf een podium in de raadzaal worden van tijd tot tijd de binnengekomen uitslagen bekendgemaakt door middel van projectie op een groot scherm.Verhuizing servicepunt Laurentius Echt 22-9-2014 16:13

Regionieuws Vanaf 6 oktober zal het servicepunt van het Laurentius Ziekenhuis in Echt, nu nog gelegen tegenover het NS- station, verhuizen naar het pand van Meditta Medisch Centrum. Alle medische zorg die het ziekenhuis in het huidige servicepunt aanbiedt, inclusief de spreekuren van artsen, verhuist mee naar de nieuwe locatie aan de Nobelweg in Echt. Op deze locatie kunnen ook röntgenfoto’s, echo’s en MRI-scans worden gemaakt. Begin 2014 hebben huisartsen- organisatie Meditta, het Laurentius Ziekenhuis en het Orbis Medisch Concern gezamenlijk het Regionaal Diagnostisch Centrum in Echt overgenomen. Het centrum is verder gegaan onder de naam Meditta Medisch Centrum (MMC). Het centrum zal worden bemenst met het huidige personeel van het MMC, aangevuld met het personeel van Laurentius.


Banner20140909

Tweede dochter voor Roy Cuvers 22-9-2014 13:02

Dochtertje heet Lot Roggel Profwielrenner Roy Curvers is afgelopen zondag voor de tweede keer vader geworden van een dochter. Het meisje heeft de naam Lot gekregen. De 34-jarige Roggelnaar en zijn vriendin kregen in 2012 al dochter Noek.


Kunst en Cultuurweekend Maasgouw 21-9-2014 21:23

Opening door wethouder Math Wilms Foto: 3MLMaasgouw Zaterdag 20 en zondag 21 september vond er in Maasgouw het Kunst en Cultuurweekend Maasgouw plaats. Gedurende het weekend waren er in vrijwel alle kernen van Maasgouw een keur van kunst en cultuuractiviteiten. Om 11.00 uur vond er in zalencentrum de Spil in Maasbracht de officiële opening plaats door wethouder Math Wilms. 3ML maakte er een reportage die binnenkort wordt uitgezonden.


Geslaagde Leudal Kernen Omloop 21-9-2014 21:03

Regenkleding was niet overbodig. Foto: 3MLLeudal Zondag 21 september gingen voor de vierde keer ongeveer 300 mannen en vrouwen van start bij de Leistert in Roggel voor een 100 km lange fietstocht door de gemeente Leudal. De Kernen Omlooptocht ging door alle 16 kernen van de gemeente. Het inschrijfgeld gaat ieder jaar weer naar een ander doel. Dit jaar is dat voor SPERAVI, een organisatie die zich inzet voor mensen met een lichamelijke handicap.


Omroep 3ML

Weert: Groenste regio van de wereld 21-9-2014 14:39

Een van de groene plekjes Regionieuws Weert is zaterdag 20 september uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens hebben in Charlottetown in Canada de titel: 'Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst mogen nemen. Daarnaast behaalde Weert een 2de plaats in het thema Cultureel Erfgoed. Het winnen van de titel is een geweldige kans om Weert op de kaart te zetten.


Laurentius start proef patiëntbegeleider 20-9-2014 19:30

Regionieuws Op 1 oktober start het Laurentius Ziekenhuis Roermond een proef waarbij patiënten gebruik kunnen maken van een begeleider bij hun bezoek aan de arts in het ziekenhuis. Hiermee wil het ziekenhuis extra service bieden aan patiënten die behoefte hebben aan begeleiding tijdens hun bezoek aan de polikliniek, maar niemand in hun naaste omgeving hebben om met hen mee te gaan. “Voor sommige patiënten is het een prettig idee dat ze iemand bij zich hebben tijdens een bezoek aan hun arts. Ze vinden het bijvoorbeeld moeilijk om vragen stellen tijdens het bezoek aan de arts of begrijpen niet meteen wat de dokter vertelt,” vertelt Inge Hensen. Mensen die gebruik willen maken van de patiëntbegeleider kunnen contact opnemen met de afdeling patiëntencommunicatie (0475) 38 2236.


Huldiging OLS-winnaar 18-9-2014 19:34

Regionieuws Op vrijdag 19 september huldigt Gouverneur Theo Bovens de winnende schutterij van het OLS 2014, Schutterij St. Urbanus uit Maasniel. De huldiging, waarbij ook Gouverneur H. Reynders van Belgisch Limburg aanwezig is, evenals president G. Koopmans van de Oud Limburgse Schuttersfederatie, vindt plaats in het Gouvernement. Bij de huldiging is o.a. aanwezig Schutterij St. Joris uit Wessem, de winnaar van de Espritprijs.


Een nieuw leven voor het schooltje in Haler 20-9-2014 08:00

De initiatiefnemers. Haler Twee jaar was het stil in de basisschool in Haler. Vanaf september staan de schooldeuren weer wijd open. Leerlingen zijn er opnieuw welkom. Niet om te leren lezen of schrijven, wel voor een uitgebreid aanbod aan creatieve cursussen en voor een creatieve opvang. Op zondag 21 september is de feestelijke heropening. Er is dan een InLoopDag en openstelling is van 11.00 tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen dan een voorproefje nemen van de cursussen glas-in-lood, brandschilderen, air brushen, tekenen/schilderen en pimpen voor volwassenen en kinderen. De gezamenlijke ruimte met podium nodigt uit als thee- en koffieschenkerij waar men gastvrij wordt onthaald. Bij voldoende belangstelling starten de kunstenaars in het schooltje met een creatieve opvang. info bij Babs Schaper: 0495-552720.


Kermis voor bewoners Beek & Bos 17-9-2014 19:44

Op de 'autobaan' in de botsauto. Heythuysen Kermismaandag 15 september was de kermis in Heythuysen even het domein van de bewoners van Zorgcentrum Beek & Bos. Volgens een goede traditie bracht een grote groep bewoners, vergezeld door familieleden en vrijwilligers, een bezoek aan de Heitser kermis. De maandagmiddag is een rustig moment voor de kermisexploitanten, die daardoor extra aandacht hadden voor de kermisgangers van Beek & Bos. Bij thuiskomst in het zorgcentrum stonden er, bijna als vanzelfsprekend, koude schotel en heerlijke broodjes met warm vlees klaar. Wat Beek & Bos betreft is de kermis een mooi moment om de bewoners eens extra te verwennen. Op zaterdag 11 oktober opent Beek & Bos haar deuren voor belangstellenden. De Open Dag begin om 14.00 en duurt tot 17.00 uur


Dames van Westa goed gestart 15-9-2014 16:34

Wessem De dames van Anytime Fitness Westa zijn goed gestart. In eigen huis werd Hilversum met 6-0 verslagen. Het jonge Wessemse damesteam is in dezelfde samenstelling als afgelopen jaar aan het nieuwe seizoen begonnen. In de wedstrijd werd gespeeld met de drie jeugdinternationals van het team, Lynn van der Elsen, Amber van de Velde en Melissa Bours. Lynn Zetsen bleef dit weekend aan de kant.


Ambulance voor Gambia 15-9-2014 16:08

De ambulance van Wheels4Africa Maasbracht Maasbrachtse stichting Wheels4Africa heeft in anderhalf jaar een goede- en geschikte 4wd. kraamambulance gerealiseerd, zodat hij binnenkort op transport kan naar Gambia. Daar zal hij gratis ter beschikking worden gesteld aan de kraamkliniek in Saba. Deze kliniek is met hulp van een Nederlandse stichting door de mensen zelf daar gebouwd en is helemaal klaar. Om er te komen, was echter nog niets geregeld. Men komt vaak kilometers lopend, op een ezelkar of in een kruiwagen naar de kliniek toe, wat tot gevolg heeft dat er regelmatig baby's onderweg zonder hulp worden geboren en overlijden of dat kraamvrouwen onderweg sterven aan complicaties. "Dit wordt straks dus gedeeltelijk ondervangen door deze kraam-ambulance", vertelt Jack van Duijn, drijvende kracht achter de stichting Wheels4Africa. Info: http://www.wheels4africa.nl


Aftrap van KERNgezond 2014 14-9-2014 21:15

De drie topsporters geven het  voorbeeld; links Roy Curvers. Roggel Op dinsdag 9 september was de aftrap van KERNgezond 2014 – 2015 op basisschool de Zjwiek in Roggel. De kick-off van het project vond plaats op het schoolplein waar ruim 80 leerlingen een actieve warming-up voor- geschoteld kregen voordat er een gezamenlijk, gezond ontbijt werd genuttigd. Op basisschool de Zjwiek gaat KERNgezond het eerste jaar in en is één van de 22 basisscholen uit 13 dorpen die aan het project deelnemen. De leerlingen van de groepen 5 en 6 verzamelden zich voorafgaand aan de aftrap op het schoolplein om daar hun eerste kennismaking met KERNgezond te ervaren. Na een openingswoord van organisator Maurice Graef gingen de kinderen aan de slag met een warming- up op muziek. Topsporters Roy Curvers (wielrennen), Aron Gielen (voetbal) en Europees kampioene wielrennen onder 23, Sabrina Stultiëns waren aanwezig om het goede voorbeeld te geven.


Op weg naar GEOliede samenwerking 14-9-2014 20:48

Ondertekening intentieverklaring Regionieuws Afgelopen donderdag ondertekenden de gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert een intentie- verklaring voor samenwerking op het gebied van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Een belangrijke stap omdat gemeenten vanaf 1 januari 2016 wettelijk verplicht zijn om deze digitale vorm van dienstverlening te hebben verbeterd. Door het tekenen geven ze vorm aan een GEOliede samenwerking. De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) wordt de gedetailleerde, grootschalige digitale kaart van Nederland. In de kaart staan onder andere gebouwen, wegen, beplanting en water(wegen). Dit noemt men geo-informatie. Nu gebruiken organisaties vaak verschillende kaarten. Deze worden vervangen voor één nieuwe kaart die openbaar beschikbaar is op de website van de overheid.


Gemeenten luiden noodklok jeugdhulp 14-9-2014 20:41

Regionieuws Zeven Midden-Limburgse gemeenten willen op korte termijn een gesprek met staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In een brief slaan de wet- houders alarm over de verwachte korting van 25% voor de jeugdhulp. Zij constateren dat er grote verschillen bestaan tussen de landelijke cijfers en de informatie die zij zelf hebben. Voor de afwijking in het AWBZ–budget heeft VWS geen verklaring.


Ronduit Open kritisch over mestverwerking 14-9-2014 19:31

Leudal Ronduit Open wil dat de gemeenteraad van Leudal zich op 7 oktober uitspreekt over nadere voorwaarden rond de komst van een centrale mest- verwerkingsinstallatie in Buggenum. De fractie wijst het standpunt van het College af dat zolang gezondheids- risico's niet zijn bewezen, er geen probleem is. Ook ze wil dat mogelijke risico's voor rekening van de ondernemer zijn. Verder vindt de fractie dat een duidelijk handhavings- en controle- protocol onderdeel van de vergunning wordt. Ronduit Open vindt het vreemd dat het college van B en W van Leudal al bijna twee jaar lang een collegebesluit over centrale mest- verwerking niet aan de gemeenteraad heeft voorgelegd, maar wel reeds hierover een besluit neemt.


Eerste bio-based bedrijf in Leudal 12-9-2014 21:32

Haelen Het college van B & W van Leudal heeft vergunning verleend voor de bouw van een mestbewerkingsinstallatie op het bedrijventerrein Zevenellen in Haelen. Jos Mousset uit Haler gaat mestover- schotten uit het buitengebied van Leudal geschikt maken voor de export naar onder andere Duitsland, Frankrijk en België. Er wordt een volledig gesloten installatie gebouwd die geschikt is om drijfmest te hygiëniseren. Dit is het exportwaardig maken, zodat gebruik mogelijk is in de mestarme landbouwgebieden van West-Europa. Dat hygiëniseren gaat duurzaam gebeuren: met warmte terugwinning en met een op hout gestookte kachel. De activiteit past in het beleid van de gemeente Leudal om mestbewerking zoveel mogelijk te laten plaatsvinden op een bedrijventerrein in plaats van bij de bedrijven die verspreid in het buitengebied van Leudal liggen.


Kinderpostzegelactie komt er weer aan 21-9-2014 11:00

Regionieuws Op woensdagmiddag 24 september gaan de kinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen, ook in Limburg. Heel veel basisscholen in Limburg doen weer mee; meer dan 9.000 kinderen van 220 scholen hebben zich aangemeld. Afgelopen jaar deden er 8.964 kinderen van 247 scholen mee, met een opbrengst van € 566.221


Eric Rikkert Algemeen Directeur SJG Weert 12-9-2014 19:34

De nieuwe directeur.  Regionieuws Eric Rikkert (54) is benoemd tot Algemeen Directeur van SJG Weert. Hij volgt Hans de Jong op die sinds 2009 die functie bekleedt. Vanaf 1 januari 2015 vormt Eric Rikkert samen met Max Visser, Directeur Zorg, de Raad van Bestuur van SJG Weert. “Eric heeft laten zien dat hij een betrokken en analytisch manager is. Daarnaast heeft hij inmiddels veel kennis van de organisatie.” aldus voorzitter van de Raad van Toezicht, Tineke van Schaik.


18 Kandidaten burgemeester Roermond 11-9-2014 21:03

Regionieuws Voor de vacature burgemeester van de gemeente Roermond hebben bij de Commissaris van de Koning Theo Bovens, 18 kandidaten gesolliciteerd, waaronder drie vrouwelijke. Veel kandidaten hebben een ambtelijke en of politiek-bestuurlijke achtergrond.


Buurtbemiddeling Midden-Limburg 10-9-2014 21:14

Horn Proteion Welzijn heeft de aanbesteding voor Buurtbemiddeling Midden-Limburg gewonnen. Met de gunning van Buurtbemiddeling aan Proteion kiezen de gemeenten Roermond, Weert, Echt- Susteren, Leudal, Maasgouw en Roerdalen voor voortzetting van de succesvolle samenwerking en kwaliteit van Proteion Welzijn. De coördinatoren Buurtbemiddeling, Luc Schroembges en Claire van Bekkum, zijn zeer blij met de uitkomst van de aanbesteding.


Hallefers Nor overleden 10-9-2014 19:29

Voorkant van het boek Strouwtsel Regionieuws George Kooijmans, in Limburg beter bekend als Hallefers Nor is gestorven op 92-jarige leeftijd. Als Hollander dook hij in de oorlog in Tungelroy onder en schreef er aan het Tungelder Woordebook, dat in de jaren '60 werd gepubliceerd. Bij Uitgeverij TIC verscheen in de zogenaamde LiLiLi het boek Strouwtsel, waarin hij met name gedichten publiceerde in zijn geliefd Tungelder. Hij was ooit genomineerd voor de Veldeke Literatuurprijs.


170 Kanaries gestolen in Ell 10-9-2014 19:21

 Ell Afgelopen nacht zijn bij een lid van Vogelvereniging De Grensvogels 170 kanaries gestolen. De vogels zijn uit een hok in Ell ontvreemd. Het gaat om kanaries geel-intensief, geel schimmel, geel mozaïek type 1 en geel mozaïek type 2. Het kweek- nummer is 5PVR. Als u deze vogels krijgt aangeboden, graag een bericht naar 06-29246777. Voor de tip die leidt naar de daders van deze diefstal is een beloning.


Jamie Cox Nederlands kampioen 8-9-2014 20:54

De trotse amazone. Horn Afgelopen vrijdag is de 16-jarige Jamie Cox uit Horn in Ermelo gehuldigd. Zij mag zich Nederlands kampioen, springen klasse Beginners noemen. Met haar paard Wiwaldi maakte ze een super debuut in de springsport. Ze berijdt pas vier maanden de 11-jarige merrie Wiwaldi, een afstammeling van Oklund x Lector. Jamie is lid van Ruitersportvereniging Haelen en heeft o.a. getraind bij het Hippisch Trainings Centrum (HTC) in Helden.


Eenzijdig ongeval in Neer 7-9-2014 22:47

De bestuurder kwam er goed van af. Neer Even voor half 10 heeft een dronken bestuurder op de Napoleonsweg in Neer een paal geramd. Het eenzijdig ongeval gebeurde op de weg van Kessel- Eik richting Neer ter hoogte van huisnummer 16. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Na controle door de ambulancemedewerkers, werd de man meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. De man raakte niet gewond door de airbag die in werking trad.


Ladders gestolen bij huis in aanbouw 7-9-2014 19:39

De zwarte ladder met blanke sporten en rode doppen.Neer Bij een huis in aanbouw aan de Kruisstraat in Neer is op dinsdag 2 september omstreeks 02.48 uur een aluminiumladder, merk Centrum bestaande uit 2 delen met elk een lengte van ongeveer 3 meter uit de kelder ontvreemd. In de daarop volgende nacht, zijn omstreeks 00.00 uur middernacht nog twee aluminiumladders gestolen. Een ladder met een lengte van 2 maal ongeveer 3.50 meter. Deze ladder was zwart met blanke sporten en aan onderzijde een zwarte balk met aan de uiteinde rode doppen van het merk Centrum. De ontvreemde vouwladder was merkloos. Op bewakingsbeelden is een persoon te zien die deze vermoedelijk ontvreemd heeft. De politie heeft de zaak in onderzoek.


Geslaagd jubileum KVW Buggenum 7-9-2014 17:47

Volle aandacht voor de kok Buggenum De K.V.W.-week en het afsluitend jubileumfeest van het 50-jarig K.V.W. Buggenum is zeer geslaagd mede dankzij de medewerking van alle vrijwilligers en sponsoren. Het was geweldig zoals de tekst van het lied luidt: KVW is gaaf in Böggeme, keigaaf, oh, oh, oh, oh, Alle kinjer oet ‘t dórp biejein, Keigaaf, oh, oh, oh, oh …


Dorpsbrunch in Baexem groot succes 6-9-2014 20:44

Het aansnijden van de taart Baexem Bijna 300 inwoners uit Baexem waren op 31 augustus bij het officiële startsein van de Dorpscoöperatie Hart voor Baexem. Het startsein werd gegeven door burgemeester Verhoeven door het aansnijden van een taart. De burgemeester haalde aan dat dit initiatief volledig past in de ontwikkeling van de terugtredende overheid en hij feliciteerde Baexem dan ook met de oprichting van deze dorpscoöperatie. Aansluitend kon iedereen genieten van een uitgebreide gratis brunch. Vervolgens zijn op ludieke wijze twee ideeën uitgekozen waar de coöperatie als eerste mee aan de slag zal gaan. De eerste keuze viel op het idee om meer activiteiten voor de jeugd te gaan organiseren. Het tweede idee was een activiteitenkalender op internet zodat inwoners gemakkelijk te weten kunnen komen welke activiteiten er zijn en waar ze elkaar kunnen treffen.


Vrouw gewond bij aanrijding in Maasbracht 4-9-2014 22:30

Vrachtauto duwt personenauto op het trotoir.Maasbracht Op de kruising Julianalaan / Wilhelminalaan in Maasbracht is donderdag om 12.15 uur een automobilist gewond geraakt. Een 49- jarige vrouw uit Stevensweert werd aangereden door een kleine vrachtauto. De vrouw is door de brandweer uit haar auto bevrijd en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.


Weer prijs theepottenmuseum Swartbroek 4-9-2014 11:00

Regionieuws In 2013 werd het theepottenmuseum in Swartbroek uitgeroepen tot leukste uitje van Limburg. Nu is het museum uitgeroepen als favoriet Dagje uit 2013- 2014. Het pottenmuseum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en is gevestigd aan het St. Cornelisplein 2 te Swartbroek. Nadere informatie op http://theepottenmuseum.nl


Huisvesting van arbeidsmigranten 3-9-2014 19:47

Leudal De CDA-fractie heeft vragen aan het college van B & W van Leudal gesteld naar aanleiding van het initiatief- voorstel van Ronduit Open om de huisvesting van arbeidsmigranten binnen Leudal te beperken. Concreet wil het CDA van het college weten in hoeverre daaruit claims voor schade- vergoedingen (planschadeclaims) verwacht kunnen worden en ook om een inschatting van de hoogte van dat risico. Verder wil het CDA weten hoeveel plaatsen er op dit moment binnen Leudal vergund zijn voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het CDA ziet immers niet graag dat de illegale huisvesting van arbeidsmigranten gaat toenemen.


Gouverneur Theo Bovens op bezoek 3-9-2014 19:26

Maasgouw Op woensdag 27 augustus bracht gouverneur Theo Bovens een bezoek aan de gemeente Maasgouw. Het bezoek was onderdeel van een serie ambtsbezoeken die de gouverneur aflegt bij de Limburgse gemeenten. Allereest voerde de gouverneur gesprekken met de burgemeester en wethouders van Maasgouw. Daarna bezocht hij de nieuwe Brede School in Maasbracht. Tot slot was een gesprek met de fractievoorzitters.


Nieuwe rondvaartsteiger Stevensweert 3-9-2014 19:22

Stevensweert Op 25 augustus is de gemeentelijke rondvaartsteiger in Stevensweert vervangen. De oude rondvaarsteiger was verouderd en het drijf- en draagvermogen was niet meer toereikend. De rondvaarsteiger in Stevensweert is een vaste aanlegplaats voor rederij Cascade uit Wessem en de Belgische rederij Marec. Daarnaast zijn er schepen die er af en toe aanleggen. De totale kosten voor het vervangen van de steiger bedragen € 50.000,-.


Man uit Someren verongelukt in Heibloem 3-9-2014 10:07

Heibloem De wielrenner die dinsdagavond om het leven kwam bij een ongeluk op de Staldijk in Heibloem is een 44-jarige man uit Someren. Het ongeluk gebeurde rond 19.20 uur, toen een groep wielrenners enkele voetgangers wilde passeren. Vermoedelijk heeft het slachtoffer, die als laatste ging inhalen, het achterwiel van zijn voorganger geraakt waardoor hij in onbalans raakte. Het slachtoffer werd vervolgens frontaal geraakt door een vrachtwagen die uit de tegenovergestelde richting kwam. De arts van de trauma- helikopter heeft de dood van de wielrenner geconstateerd. Er raakte verder geen wielrenners gewond. De politie stelt een onderzoek in naar de exacte toedracht van het ongeval.


Vaten gedumpt langs bosrand 2-9-2014 21:56

Heythuysen Een voorbijganger heet dinsdagmorgen langs de weg 'Aan de Bergen' in Heythuysen tegen een bosrand plastic vaten in de sloot zien liggen. Hij heeft dit ook gemeld bij de milieudienst van de gemeente Leudal. Het is niet bekend of er een vloeistof in zit en welke het eventueel is.


2e zilveren medaille Laura de Vaan 1-9-2014 21:24

Zilver in de wegwedstrijd. Baexem Op de wereldkampioenschappen aangepast wielrennen (Paracycling) in Greenville (USA) heeft handbikester Laura de Vaan haar tweede zilveren medaille veroverd. In de wegwedstrijd moest zij het in de sprint nipt afleggen tegen de Duitse Andrea Eskau. Meer informatie over Laura is te vinden op http://www.lauradevaan.nl.


'Minder bewegen; korter leven' 1-9-2014 19:49

Horn Patiënten met chronisch obstructief longlijden (COPD) die steeds minder gaan bewegen gaan eerder dood. Dit blijkt uit een grote internationale studie van het kennis- en revalidatie- centrum CIRO+ te Horn in nauwe samenwerking met Spaanse en Deense onderzoekers dat onlangs is gepubliceerd in het vooraanstaande medisch tijdschrift European Respiratory Journal. In totaal werden er 1270 COPD patiënten voor een periode van ruim 20 jaar opgevolgd. "Deze unieke data tonen nogmaals aan dat we de zorg voor COPD patiënten veel breder moeten insteken dan enkel longmedicatie", zegt prof. dr. Emiel Wouters, hoogleraar longziekten in Maastricht en medeauteur van dit artikel.


Ooievaars op doortocht 1-9-2014 19:35

Ooievaars bij de spoorbrug in Buggenum Foto: Frits PeetersBuggenum Maandagmiddag ontdekte een van de cameramannen van omroep 3ML in de weilanden bij Buggenum twintig ooievaars. Ze deden zich te goed aan het pas gemaaide gras en waren totaal niet schuw. De ooievaars op doortocht naar warmere streken weten waarschijnlijk niet dat er nog mooie zomerse dagen in aantocht zijn.


SJG mag roze lintje opnieuw behouden 1-9-2014 15:25

Regionieuws Opnieuw voldoet het Sint Jans Gasthuis in Weert aan de strenge eisen die de borstkankervereniging stelt aan patiëntgerichte zorg rondom borst- kanker. Elk jaar worden de regels aangescherpt en doorstaat de zorg de toets met vlag en wimpel. De borst- kankerzorg voldoet niet alleen aan de 5 verplichte criteria, maar ook aan álle 10 aanvullende criteria die de borst- kankervereniging heeft gesteld. Zie: http://www.monitorborstkankerzorg.nl


Laura de Vaan verovert zilver op WK 31-8-2014 21:00

 Regionieuws Op de wereldkampioenschappen aangepast wielrennen (Paracycling) in Greenville (USA) heeft handbikester Laura de Vaan de zilveren medaille op het onderdeel tijdrijden veroverd. De Duitse Andrea Eskau bleef haar met 14 seconden nipt voor en werd wereld- kampioen. Op maandag 1 september. dag staat voor Laura de wegwedstrijd op het programma waar zij opnieuw tot de kanshebbers behoort. Meer info: http://www.lauradevaan.nl


Kogelvangers vrijgesteld van OZB 30-8-2014 21:44

Kogelvangers in ruststand Leudal Enige tijd geleden heeft de Hoge Raad uitgesproken dat de waarde van kogelvangers niet mag worden meegenomen in de waardebepaling van het clublokaal van een schutterij. Leon Linssen van de partij Samen Verder heeft onlangs van een penningmeester van een schutterij uit Leudal vernomen dat in de gemeente Leudal hiermee geen rekening wordt gehouden en dat dus de aanslag voor de OZB extra hoog is. Linssen vraagt aan het college van B & W of, als er sprake is van te veel betaalde OZB, men bereid is om verenigingen actief te benaderen over deze fout en over te gaan tot terugbetaling.


Roermondse scheidsrechters debuteren 30-8-2014 21:08

Sjoerd Thijssen (l) en Stef van  Laarhoven. Foto: Johan de WalRegionieuws Op zaterdag 6 september fluit het Roermondse scheidsrechterskoppel Stef van Laarhoven en Sjoerd Thijssen in Arnhem zijn eerste handbal eredivisiewedstrijd. Het is een oude droom die uitkomt. Het duo behoort intussen tot de elite groep van de tien beste scheidsrechter duo’s van Nederland, vertelt Stef (28). Net als Sjoerd, begon hij op z’n zestiende met fluiten bij Swift 2000 in Roermond.


Limburg lanceert aanvalsplan overgewicht 29-8-2014 21:34

Regionieuws Binnen twee jaar moet heel Limburg bezig zijn met de aanpak van overgewicht. Dat is nodig, want van alle Limburgers is een derde ofwel 355.000 Limburgers te zwaar. Dit blijkt uit het aanvalsplan overgewicht, dat gedeputeerde Peter van Dijk van Zorg en Welzijn vandaag lanceert om Limburgers door een preventieve aanpak op een gezonder gewicht te krijgen. De Provincie trekt hiervoor bijna een miljoen euro uit.


Laura de Vaan naar WK handbiken 28-8-2014 21:19

Laura bij een eerdere huldiging Baexem Laura de Vaan uit Baexem neemt deel aan het wereldkampioenschap Paracycling in Greenville in de Verenigde Staten. Op zaterdag 30 augustus vindt de tijdrit handbiken plaats en maandag 1 september is zij een van de deelneemsters in de wegwedstrijd handbiken.


Kid Infusion: vierde op WK Streetdance 25-8-2014 21:14

De succesvolle dansgroep. Heythuysen De dansgroep Kid Infusion van Fresh label Studios in Heythuysen werd in mei dit jaar Europees kampioen Streetdance. Afgelopen vrijdag waren ze te zien bij Holland’s Got Talent, waar ze de harten van de jury veroverden. Ze gaan deelnemen aan de volgende ronde die binnenkort te zien is op TV. Afgelopen weekend werden ze bij de wereldkampioen- schappen Streetdance in Schotland zeer verdienstelijk vierde.


Geslaagd Limburg Festival 2014 25-8-2014 19:12

Sid Bowfin, een van de voorstellingen. Regionieuws Met een grote opkomst bij de gratis voorstellingen, 90% van de kaarten verkocht voor de betaalde voorstellingen, kijkt het LMBG FSTVL terug op een zeer geslaagde editie 2014. Met hoogtepunten als BOT, Marike Jager en de Zandtovenaar, maar daarnaast waren de reacties ook erg enthousiast over de prachtige voorstellingen van kleinere gezelschappen. Met voorstellingen in Leudal, Maasgouw, Echt/Susteren, Roermond, Roerdalen/Wassenberg (Duitsland), Nederweert en Kinrooi(Belfië) kan het LMBG FSTVL zich met recht een festival in Midden-Limburg noemen. de organisatier trots dat haar bezoekers van ver over de provincie- en landsgrenzen komen. In 2015 vindt het festival van 26 tot en met 30 augustus plaats.


Genomineerd voor sporttalent G-voetbal 8-9-2014 08:00

Harm Prinssen uit Heythuysen Heythuysen Harm Prinssen is door G-voetbal van SV Heythuysen genomineerd voor de titel sporttalent van het jaar. Het is een actie van het Fonds Gehandicapten sport. Harm is sinds 2005 trainer / coach en verzorger voor de G-jeugd. Dit zijn verstandelijk gehandicapte jongeren van 8 tot 18 jaar. Meer info over deze actie op: http://www.sporttalentvanhetjaar.nl en www.fondsgehandicaptensport.nl


Genomineerd voor sporttalent G-voetbal 24-8-2014 16:43

Harm Prinssen uit Heythuysen Heythuysen Harm Prinssen is door G-voetbal van SV Heythuysen genomineerd voor de titel sporttalent van het jaar. Het is een actie van het Fonds Gehandicapten sport. Harm is sinds 2005 trainer / coach en verzorger voor de G-jeugd. Dit zijn verstandelijk gehandicapte jongeren van 8 tot 18 jaar. Meer info over deze actie op: http://www.sporttalentvanhetjaar.nl en www.fondsgehandicaptensport.nl


Gebouw opgericht onder de noemer opslag 23-8-2014 21:54

'De opgeslagen elementen' op het terrein van Landgoed Leudal.Leudal De gemeente Leudal heeft begin augustus besloten de bouw stil te leggen van een groot paviljoen op Landgoed Leudal in Haelen. Er is wel toestemming gegeven om de materialen op te slaan in afwachting van het verlenen van een vergunning. Onder de noemer opslag is nu op het terrein van landgoed Leudal een gebouw dat uit twee lagen bestaat, plaatst. Burgers hebben ontsteld gereageerd omdat bij hen bij veel kleinere zaken strikt de hand aan de bestaande regels wordt gehouden en dat op het Landgoed Leudal zonder vergunning gebouwd wordt.


Standpunt B&W over uitwerking N280 22-8-2014 19:14

Parochiekerk van Baexem. Foto: Luc JakobsLeudal Het college van burgemeester en wethouders van Leudal doet een beroep op de Provincie om alsnog alternatief 5e als rondweg ( N280) bij Baexem gelijkwaardig te onderzoeken. Nu onderzoekt de provincie alleen alternatief 3c. De gemeente Leudal ziet meerdere dringende redenen om beide alternatieven gelijkwaardig met elkaar te vergelijken. Het college van B&W voert hiermee de voorkeur van de raad van Leudal (en Maasgouw) uit, voor een verdere uitwerking van alternatief 5e. Provinciale Staten hebben deze voorkeur met hun besluit van 7 februari 2014 naast zich neergelegd. Via een motie in de raadsvergadering van 24 juni heeft de gemeenteraad het college van B&W opgeroepen om de Provincie alsnog te bewegen om op haar besluit terug te komen.


R.O.: "Geldverspilling Leudal N280" 22-8-2014 18:41

Gemeentehuis van Leudal. Leudal Raadslid Thieu Wagemans (Ronduit Open) vindt het onbegrijpelijk dat B&W van Leudal ruim € 55.000 heeft uitgegeven aan nieuw onderzoek voor de N280. Dat onderzoek was volgens Samen Verder en CDA nodig, omdat de plannen van de Provincie ingrijpend waren veranderd en de gekozen variant 3C niet of moeilijk uitvoerbaar zou zijn. Thans blijkt dat de Provincie reeds op 8 juli heeft bericht dat dit alles geheel op onwaarheid berust. De gemeenteraad is echter over deze brief niet geïnformeerd. De Provincie heeft haar ongenoegen uitgesproken dat men in Leudal bezig is om achter de rug van de Provincie om en op basis van onjuiste informatie provinciale besluiten te frustreren en onterecht onrust te zaaien. Wagemans heeft de burgemeester gevraagd in te grijpen en te zorgen dat raadsleden voortaan correct en tijdig door B&W worden geïnformeerd.


Dansschool bij Holland’s got Talent! 20-8-2014 21:25

Fresh label studios uit Heythuysen. Heythuysen Zaterdag 23 augustus begint om 20.00 uur op RTL4 het nieuwe seizoen van het populaire programma Holland’s got talent. Tijdens deze eerste uitzending zal de auditie van team Kid Infusion van dansschool Fresh Label Studios uit Heythuysen uitgezonden worden. Deze jonge dansers onder leiding van choreograaf/eigenaar Stephan Schmieder hebben veel succes geboekt met als klap op de vuurpijl de 1e prijs tijdens de Europese kampioenschappen. Het team zelf zal de uitzending van Holland’s got talent via internet moeten volgen. Net op dat moment zijn ze namelijk in Schotland waar ze deelnemen aan de wereldkampioen- schappen streetdance.


Redactielid 3ML wordt koning in Roggel 20-8-2014 11:00

Links de trotse koning. Roggel Zaterdag 16 augustus vond in Roggel de uitkaveling plaats van het dorpskoningschieten 2014. Omdat het eerste treffen door slechte weersomstandigheden vroegtijdig afgebroken moest worden, kwam er een tweede ronde. Roggelnaar Hans Derikx werd de winnaar en daarmee eigenaar van de titel 'Koning'. Hans Derikx is een redactie collega van 3ML.


Huis voor de Gemeenschap Thorn verkocht 29-8-2014 11:00

Regionieuws Maandag 18 augustus j.l verkocht gemeente Maasgouw het Huis voor de Gemeenschap, het voormalige gemeen- tehuis in Thorn, aan Stichting Cultuur- huis Thorn. Het behoud van de maat- schappelijke functie was een van de randvoorwaarden die aan de koop verbonden was. Andere voorwaarden waren o.a dat de huidige gebruikers, VVV, Monumentenwacht en RHIDOC gehuisvest bleven in het pand. Verder blijft het een trouwlocatie. Schilderijen van o.a kunstschilder Frans van de Berg blijven in deze zaal hangen, net als andere kunstwerken in bruikleen blijven bij de stichting. Binnenkort zal 'Myoutic Centrum voor Kunst en Cultuur' het bestuurs- en administratief centrum gaan onder- brengen in het pand. Peter Parren, secretaris van de stichting: 'het is gelukt om het voormalige gemeente- huis te behouden en ook weer te bestemmen voor culturele doeleinden.'


Huis voor de Gemeenschap Thorn verkocht 20-8-2014 11:00

Regionieuws Maandag 18 augustus heeft de gemeente Maasgouw het Huis voor de Gemeenschap, het voormalige gemeentehuis in Thorn, aan Stichting Cultuurhuis Thorn verkocht. Het behoud van de maatschappelijke functie was een van de randvoorwaarden die aan de koop verbonden was. Andere voorwaarden waren o.a dat de huidige gebruikers, VVV, Monumentenwacht en RHIDOC gehuisvest bleven in het pand. Verder blijft het een trouwlocatie. Schilderijen van o.a kunstschilder Frans van de Berg blijven in deze zaal hangen, net als andere kunstwerken in bruikleen blijven bij de stichting. Binnenkort zal 'Myoutic Centrum voor Kunst en Cultuur' het bestuurs- en administratief centrum gaan onderbrengen in het pand. Peter Parren, secretaris van de stichting: 'Het is gelukt om het voormalige gemeentehuis te behouden en ook weer te bestemmen voor culturele doeleinden.'


Maasbrachtse Europees kampioen 16-8-2014 19:34

Nadia Schlicher en haar teamgenoten. Maasbracht Nadia Schlicher (22) uit Maasbracht heeft met haar paard Casper en haar medeteamgenoten Rob van den Elzen en Jeu Marx in Thuringen (D) Europees kampioen Teampenning geworden. Het is een western ruitersport. Vorig weekend hebben zij op zaterdag binnen een toptijd drie koeien gevangen waardoor zij zich plaatsten voor de finale op zondag. In de finale hebben zij de overige teams verslagen en werden zij Europees kampioen. Teampenning is een western sport die ontstaan is uit het werk op een ranch: het scheiden van vee en ophokken voor brandmerken, medische behandeling of transport. Een team van drie rijders te paard heeft een vastgestelde tijd om drie gemerkte stuks vee te scheiden van een kudde van ongeveer dertig stuks en ze in een afgezet stuk met één ingang te drijven.


Limburg festival 2014 15-8-2014 22:15

100 voorstellingen op meer dan  40 locaties.Regionieuws Van woensdag 20 tot en met zondag 24 augustus is weer het Limburg Festival (LMBG FSTVL). Ook dit jaar is er weer een verrassend programma. Het festival speelt zich af in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Kinrooi (B), Roermond, Nederweert, Echt/Susteren, Roerdalen en Wassenberg (D). Zie voor het programma met meer dan honderd voorstellingen: http://limburgfestival.nl


Teluij vraagt nieuwe MER inzake N280 14-8-2014 22:20

Baexem Namens de fractie Samen Verder wil raadslid Ria Teluij een motie indienen voor een nieuwe Milieu Effect Rapportage bij de verlegging van de N280 in Baexem. De herziene variant 3c zou een breedte gaan krijgen van liefst 52 meter, aanzienlijk meer dan aanvankelijk voorgesteld. Met het statenlid voor de VVD Anton Kirkels heeft ze in Baexem een gesprek gehad om de N280 weer op de agenda van de Provinciale Staten te krijgen. De herziene 3c variant zal 44 miljoen gaan kosten tegenover 31 miljoen voor de 5e variant, de verre randweg om Baexem heen. Inzet is tevens om een gedeelte van het hiermee uitgespaarde geld te bestemmen voor een facelift van Baexem, een zogenaamde brink'. Deze brink kan nauwelijks of niet worden gerealiseerd nu het herziene 3c-tracé zodanig breed wordt dat meer bebouwing moet wijken, de oude pastorie incluis.


College Leudal geeft toch toestemming 14-8-2014 22:07

Impressie van Landgoed Leudal Leudal Raadslid Thieu Wagemans (Ronduit Open) is zeer ontstemd dat het College van Burgemeester en wethouders van Leudal heeft besloten om toch aan de heer Hikspoors van Landgoed Leudal toestemming te geven een omstreden paviljoen op te richten. Pas na stevig aandringen besloot het College de bouw stil te leggen omdat er geen vergunning was. De rechter bevestigde dit besluit. Enkele dagen later besloot B & W dat het paviljoen met twee verdiepingen onder voorwaarden toch zonder vergunning mag worden opgericht. Het stoort Wagemans te meer dat het College reeds besluiten neemt terwijl de gemeenteraad het bestemmings- plan nog niet heeft vastgesteld. Hij vindt verder dat Hikspoors een bijzondere behandeling krijgt terwijl andere burgers en ondernemers heel lang moeten wachten op een reactie.


Hulp nodig bij uw thuisadministratie 29-8-2014 11:00

Regionieuws Door allerlei oorzaken kan iemand soms het overzicht kwijtraken op persoonlijke administratie en financiën. Door b.v ouderdom, ziekte, verlies van werk. Vrijwilligers van Synthese bieden ondersteuning bij o.a. het ordenen van uw administratie, omgang met het besteedbare inkomen, geven informa- tie over financiële regelingen en helpen bij het invullen van formulieren. Contact opnemen kan via 0475- 745138 of via info@synthese.nl


Hulp nodig bij uw thuisadministratie 13-8-2014 11:35

Regionieuws Door allerlei oorzaken kan iemand soms het overzicht kwijtraken op persoonlijke administratie en financiën. Door b.v ouderdom, ziekte, verlies van werk. Vrijwilligers van Synthese bieden ondersteuning bij o.a. het ordenen van uw administratie, omgang met het besteedbare inkomen, geven informa- tie over financiële regelingen en helpen bij het invullen van formulieren. Contact opnemen kan via 0475- 745138 of via info@synthese.nl
Bekerduel EVV-AZ op 24 september

Topklasser EVV is druk bezig met de voorbereiding op het bekerduel tegen eredivisionist AZ. Het duel wordt gespeeld op woensdag 24 september en de aanvangstijd IS 20.00 uur. Er zullen later op de woensdagavond samenvattingen van alle bekerduels worden uitgezonden. Kaarten kunnen worden gekocht in de kantine van EVV en bij Drogisterij Martin Aerts St. Jorisstraat 1 Echt. De toegangsprijs bedraagt € 10 voor en € 5 voor jeugd.


Kinderdoedag in Eynderhoof

Woensdag 24 september kinderdoedag in Eynderhoof. Kinderen kunnen dingen doen uit vroeger tijden. Zo worden door de bovenmeester schrijflessen gegeven, zoals opa en oma destijds kregen. Ook kunnen de kinderen leren vlechten met biezen. Daarna blijft er genoeg tijd over om te spelen met speelgoed uit grootmoeders tijd. Zie ook http://www.eynderhoof.nl. Eynderhoof ligt aan het Milderspaat 1 te Nederweert-Eind.


Lezing over Karel de Grote in Thorn

Op woensdag 24 september aanvang 20.00 uur, zal door de Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn een lezing georganiseerd worden in Zaal D’n Ingel, Schoolstraat 20, te Thorn. Het onderwerp is: Karel de Grote: De vele gedaanten van een middeleeuws heerser”. De lezing wordt verzorgd door de heer dr. Ronald van Kesteren uit Tegelen. Hij is docent klassieke talen en cultuur aan het Valuascollege te Venlo. Leden van de G.H.K. Het Land van Thorn hebben vrije toegang. Van niet- leden wordt een bijdrage gevraagd van € 2,00. Voor meer informatie over de Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn zie de website: http://www.ghklandvanthorn.nl


Peelpodium sluit seizoen af

Foto: Marijke Vaes-Schroën  Op de laatste zondag van september spelen er nog twee Peelse bandjes en daarna wordt het een paar maanden stil in het theatertje van Buitencentrum De Pelen in Ospeldijk. Op zondag 28 september om 13.30 uur uur speelt Moina sfeervolle covers en om 15.00 uur is er een optreden van See Q. De optredens vinden plaats in het overdekte Amfitheater. Entree is een vrijwillige bijdrage en reserveren is niet nodig.


5de Buuttegala in Leveroy

zaterda 4 oktober Op zaterdag 4 oktober gaan lachsalvo’s door zaal Pestoeërskoel in Leveroy klinken als daar de beste Limburgse buuttereedners komen optreden. Aanvang: 20.11 uur. Ook dit jaar zorgt niemand minder dan Ger Frenken voor de kolderieke en komische presentatie. Aanvang: 20.11 uur. Verder treden op Jan Geraedts, Huub Stassen, Ton Donders, Conny Bruinaerts en Rob van Els. Met een collectie vinylplaten is daarna tot in de late uurtjes 70-er en 80-er jaren muziek. Het Buuttegala wordt georganiseerd door Fanfare Concordia. Entreekaarten zijn in de voorverkoop te krijgen voor €10,00 bij de leden van de fanfare of via: http://www.fanfareconcordialeveroy.nl


Noor en Mike Roelofs: een literair concert

Zondagmorgen 5 oktober van 11.00 tot 12.30 uur verzorgen Noor en Mike Roelofs en literair concert. Dit wordt gehouden in de huiskamer van de familie Klaasen, Roggelseweg 38 te Helden. De entree is € 8,00. Reserveren bij: Mijntje Klaasen 077- 3077397 of mijntje@klaasen.biz


Kienen in Roggel

Seniorenvereniging Roggel organiseert een gezellige middag samen kienen op maandag 6 oktober. Locatie is La Rochelle, Pastoor Hanraetsstraat 7a in Roggel. Aanvang 13.30 uur. Er is gezorgd voor leuke prijzen en ook voor een gratis kopje koffie of thee.


Start cursus EHBO in Heel

 EHBO vereniging Heel start in het najaar, bij voldoende belangstelling, met een aantal cursussen. • Cursus EHBO • Cursus reanimatie / AED Een cursus reanimatie / AED is reeds gepland op 7 en 14 oktober. Voor meer informatie kijk op http://www.ehboheel.nl of mail naar info@ehboheel.nl


Ondersteuning Ouders en Kinderen

 Soms hebben ouders en kinderen een steuntje in de rug nodig, om vervolgens weer zelfstandig de draad op te kunnen pakken. Voor die momenten mogen zij gebruik maken van OOK (Ondersteuning Ouders en Kinderen). OOK is ook in Leudal. Hulp nodig of vrijwilliger worden? Meer info: http://www.synthese.nl Email: info@synthese.nl of 0475- 745138.


Heemkundedag: Leudal 70 jaar bevrijd

Op zondag 28 september organiseren de samenwerkende heemkunde- verenigingen Leudal hun derde Heemkundedag Leudal 2014. Deze staat dit jaar in het teken van de bevrijding van het Leudal van de Duitse bezetting, nu 70 jaar geleden en duurt van 11.00 tot 17.00 uur. De activiteiten zullen zich afspelen op kasteel Aldenghoor in Haelen, terwijl ook de tuin voor het publiek te bezichtigen is. Bij de opening wordt rond 11.00 uur een boekje gepresenteerd met een tweetal fietsroutekaartjes. De routes gaan langs 48 markante plekken binnen de gemeente Leudal, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzondere gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Naast de presentatie in het kasteel zullen diverse heemkundeverenigingen op die dag ook aanwezig zijn op een aantal plekken van de fietsroute.


Breincafé Maasbracht: Veranderingen Wmo

Op donderdag 25 september is er weer een Breincafé in Maasbracht. Deze keer over de veranderingen in de Wmo per 1 januari 2015. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Er veranderen o.a. de eisen om in aanmerking te komen voor huishoudelijke hulp. Tijdens dit Breincafé informeert Björn Maessen, Wmo adviseur van gemeente Maasgouw, u over deze veranderingen. Breincafé Maasbracht is bij Seniorengroep De Spil, Suikerdoos- singel 59 van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.


Lekker lang wandelen in De Groote Peel

Foto gemaakt door Marijke Vaes Zondag 28 september houdt Staats- bosbeheer een wandeling van 15 kilometer in De Groote Peel. Deze staat onder begeleiding van een Peelgids en start om 11.00 uur bij Buitencentrum De Pelen aan de Moost- dijk 15 te Ospel. Deelname kost € 7,50 p.p. Er is plek voor 30 deelnemers, dus advies is om te reserveren via: http://www.webwinkel.staatsbos- beheer.nl of via depelen@staatsbosbeheer.nl