Live Radio Live TV

Uitslagen verkiezingen in stadhuis 17-2-2010 11:42

Regionieuws De gemeente Weert houdt aan het eind van de verkiezingsdag op woensdag 3 maart een open huis waar belangstellenden kennis kunnen komen nemen van de uitslagen. Vanaf ongeveer half tien 's avonds is iedereen welkom op de bovenverdieping in de hal van het stadhuis. Vanaf een podium in de raadzaal worden van tijd tot tijd de binnengekomen uitslagen bekendgemaakt door middel van projectie op een groot scherm.Vertrek 4wd kraamambulance 22-10-2014 19:54

De kraamambulance. Maasbracht De 4wd. kraamambulance die de stichting Wheels4Africa heeft verzorgd voor een kraamkliniek in Gambia, is klaar. Hij wordt nu volgeladen met verbandmiddelen, babykleding en ander materiaal voor de kraamkliniek. Verder ook een aantal voetballen en een tenue voor een jeugdvoetbalelftal. Woensdag 29 oktober om 10.30 uur zal hij worden uitgezwaaid door de leerlingen van de R.K. Basisschool de Tweesprong uit Maasbracht.


Banner20141014

Sloop uitstellen Klooster Sint Joseph?! 21-10-2014 18:31

Maasgouw Raadslid Clemens Meerts (VVD) stelt dat men aan de vooravond staat van de sloop van klooster Sint Joseph aan de Heerbaan in Heel en men op gemaakte politieke keuzes men niet telkens moet terug blijven komen. Hij geeft echter aan dat er relevant nieuws op basis waarvan het mogelijk raadzaam is om een heroverweging te maken. Het gebouw staat er nu immers nog en zeer binnenkort weten we meer over dat nieuws. Er komt een nieuwe provinciale regeling om karakteristieke leegstaande gebouwen te behoeden voor verval. Die moet in 2015 ingaan. Kern ervan is dat de provincie activiteiten van ondernemers in die leegstaande gebouwen stimuleert, bijvoorbeeld door een startkapitaal te geven. Het gaat om panden die niet de status van monument hebben. Gedeputeerde Ger Koopmans bereidt de nieuwe aanpak momenteel voor.


Bibliotheken dreigen te verdwijnen 20-10-2014 16:45

 Leudal De reacties stromen binnen over de voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheken in Leudal. Op de website van Bibliocenter staan al honderden reacties sinds de leden van Leudal vrijdag op de hoogte zijn gebracht van de plannen van de gemeente Leudal. Vanaf 2015 wil de gemeente Leudal een nieuwe, enorme bezuiniging doorvoeren op het bibliotheekwerk. Deze bezuiniging komt bovenop de vele bezuinigingen sinds 2010. Liesbeth Vogelaar, de directeur van Bibliocenter, doet een oproep aan alle inwoners van Leudal en vooral aan de bibliotheekleden om via een e-mail te protesteren bij de gemeenteraad van Leudal tegen deze bezuinigingsplannen op de bibliotheken. Op de website van Bibliocenter is te lezen wat er over het bibliotheekwerk in de begroting van de gemeente staat. http://www.bibliocenter.nl/actueel/bezu inigingen-leudal


Promotie voor Harmonie Amicitia 20-10-2014 16:30

De Roggelse harmonie in actie. Roggel Afgelopen zondag werd in de Oranjerie in Roermond het Bondsconcours gehouden. Harmonie Amicitia uit Roggel heeft deelgenomen in de tweede divisie. Het muziekgezelschap onder leiding van Guido Swelsen behaalde 87,42 punten goed voor een eerste prijs met promotie naar de eerste divisie.


Grindgatenroute geopend in Heel 19-10-2014 17:09

Maasgouw Zondag 19 oktober is de wandelroute met als thema Grindgaten feestelijk geopend. De route brengt de wandelaar langs mooie plekjes rond de Boschmolenplas in Heel. Tijdens de opening vond ook de aftrap plaats van de wedstrijd #wandelselfie. Plaats een foto van uzelf op een herkenbare plek op één van onze wandelroutes op Facebook of Twitter o.v.v. #wandelselfie.


Koninklijke onderscheiding Edwin Wijers 19-10-2014 16:15

De gedecoreerde Edwin Wijers. Foto: John van Rijsse.Regionieuws Op zaterdag 18 oktober reikte loco- burgemeester Mackus van Nederweert de versierselen uit behorende bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau aan de heer Edwin Wijers (49 jaar) uit Leveroy. De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het 50-jarig bestaansjubileum van de Lichamelijke Gehandicapten- vereniging Speravi in kasteel Groot Buggenum in Grathem. Vanaf 17 januari 1987 is de heer Wijers bestuurslid en secretaris van de Lichamelijke Gehandicaptenvereniging Speravi. Hij is in het bijzonder belast met de (leden)administratie, leden- contacten, ziekenbezoek en de kerkelijke vieringen van de vereniging. Verder was Wijers van 1986 tot 2011 (25 jaar) bestuurslid van SV Leveroy. Inmiddels is hij ook al 17 jaar actief voor de Parochie H. Barbara Leveroy.


Fanfare Aurora Baexem behaalt 86 punten 17-10-2014 20:44

Fanfare Aurora uit Baexem Baexem Op zondag 12 oktober heeft Fanfare Aurora Baexem deelgenomen aan het Bondsconcours te Roermond. In Theaterhotel De Oranjerie beoordeelde de jury het optreden van Fanfare Aurora in de Eerste Divisie met 86 punten. Vanaf vorig jaar september hebben de muzikanten en dirigent Marc Doomen enorm hard gewerkt om met eigen leden een muzikale prestatie van formaat neer te zetten. Onder het motto ‘Social Music in Vivo’ heeft Fanfare Aurora met de muziek- werken ‘Images’, Prière à Notre-Dame en Spectrum of the Sky afgelopen zondag een prachtig optreden gegeven. Naar aanleiding van het behaalde resultaat houdt Fanfare Aurora een receptie op vrijdag 31 oktober tussen 20.00 en 21.00 uur in Gemeenschaps- huis Baexheimerhof te Baexem.


Toverland beste attractiepark 15-10-2014 19:04

 Regionieuws Attractiepark Toverland in Sevenum is het best gewaardeerde attractiepark van Nederland. Bezoekers van Zoover waarderen Toverland gemiddeld met een 8,6 in de periode van september 2013 tot en met september 2014. Daarmee wint Toverland de Zoover Award voor beste attractiepark 2014.


Burendag in St. Elisabeth 9-10-2014 19:00

Cliënten bij de Dartelweide Leudal Op maandag 6 oktober vierde Zorgcentrum St. Elisabeth Burendag samen met Elivagar, een organisatie voor mensen met een beperking met een werkplaats naast St. Elisabeth. De dag stond in het teken van de opening van de nieuwe dierenweide. Cliënten van Elivagar doen de verzorging met veel plezier en cliënten van zorgorganisatie Land van Horne genieten van de dieren. Anita Deckers, coördinator Vrijwilligerswerk bij St. Elisabeth: “Er was een presentatie van de weide en ook de nieuwe naam werd bekendgemaakt: Dartelweide. Een sfeervolle middag met muziek, een hapje en drankje.” Naast de cliënten van beide organisaties waren ook de vrijwilligers aanwezig die een bijdrage leveren of hebben geleverd aan de dierenweide.


Bedrijvenvereniging Leudal Centraal 9-10-2014 14:32

Bestuur Bedrijvenvereniging Leudal i.o Leudal Onlangs vond de oprichtingsbijeen- komst plaats van de nieuwe bedrijvenvereniging Leudal Centraal in het gemeentehuis van Leudal in Heythuysen. Ondernemers op de bedrijventerreinen in Leudal die nog niet georganiseerd zijn, gaan zich verenigen. Het eerste project dat opgepakt gaat worden is het Keurmerk Veilig Ondernemen. Een tiental ondernemers op de bedrijventerreinen die hiervoor waren uitgenodigd door collega-ondernemers waren aanwezig evenals vertegenwoordigers van politie, brandweer, OML, MKB Nederland en de gemeente.


Terugkeer dopheide en klokjesgentiaan 8-10-2014 20:40

Genitaan en dopheide. Foto Stichting  Limburgs Landschap, Luuk DaamenRegionieuws De gemeente Echt-Susteren en Stichting het Limburgs Landschap werken samen aan een kwaliteits- verbetering van de natuur bij het Marissen. Het natuurgebied Marissen ligt tussen de dorpen Sint-Joost, Montfort en Echt en is bij de vele wandelaars en fietsers vooral bekend door het Kranenbroekerven. Het Jaspersven is een voormalig ven van ongeveer 1 hectare en ligt midden in het natuurgebied Marissen Het voormalige ven is nu nog als een laagte herkenbaar, maar de laatste jaren dichtgegroeid door bosopslag. Door de dichte begroeiing zijn de natuurwaarden echter beperkt. Tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw was het een bekende plek van vochtige heide met soorten als klokjesgentiaan.


Waterschapsbedrijf Limburg wint prijs 7-10-2014 21:44

De Tungelroyse beek Regionieuws Op 7 oktober hebben Effectory en Intermediair in het DeLaMar Theater in Amsterdam bekend gemaakt wie dit jaar de beste werkgevers van Nederland zijn. Waterschapsbedrijf Limburg is hierbij als winnaar uit de bus gekomen in de sector Openbaar Bestuur & Veiligheid. De prijs voor de beste werkgever binnen deze sector werd uitgereikt door minister Plasterk. Winnaars mogen zichzelf een jaar lang Beste Werkgevers van 2014 noemen. Van de 366 organisaties (profit en non- profit) die hebben meegedaan aan de Beste Werkgeversverkiezing, waren 100 organisaties genomineerd, waaronder Waterschapsbedrijf Limburg. Het is een samenwerkings- verband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas.


Vrijwilligersaward voor Pierre Snijders 7-10-2014 19:27

Beegden Op 26 september werd door wethouder Jessie Smeets-Palmen van Maasgouw ‘de vrijwilligersaward van het jaar 2014’ uitgereikt aan de heer Pierre Snijders uit Beegden. Dit gebeurde als blijk van waardering voor de vele jaren van vrijwillige inzet met een bijzondere waarde voor de Maasgouwse samenleving, met name in de kern Beegden.


Tegen Gijsbert Ruiter 27 maanden cel geëist 7-10-2014 19:13

Haelen Gijsbert Ruiter uit Haelen werd vorig jaar tot 9 maanden cel veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. De eis was toen 8 jaar gevangenis. Zowel Justitie als Gijsbert Ruiter tekenden toen hoger beroep aan tegen deze uitspraak. Dinsdagmorgen diende het hoger beroep voor het Gerechtshof in Den Bosch. Er werd 27 maanden celstraf waarvan 18 maanden voorwaardelijk geëist.


Hennepdrogerij ontdekt in Baexem 7-10-2014 19:02

Baexem Dinsdagmorgen hebben wijkagenten van Leudal samen met medewerkers van Enexis in Baexem een hennep- drogerij ontdekt. In de schuur hingen ongeveer 7 kilo henneptoppen te drogen. Buiten stonden ook nog enkele zeer grote planten. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.


OLS 2015 vindt locatie in Maasniel 7-10-2014 15:22

 Regionieuws De Stichting OLS 2015 Maasniel heeft een voorkeurslocatie gevonden voor het OLS 2015. Deze ligt op grond- gebied van de voormalige gemeente Maasniel en biedt de mogelijkheid om de optocht door het kerkdorp te laten lopen. Ondanks het feit dat er nog veel werk verzet moet worden om het OLS op de locatie Loyweg - gelegen tussen Broekhin Noord en Zandstraat - mogelijk te maken, is de organisatie zeer ingenomen met deze keuze.


Tafeltje-dek-je blijft behouden 6-10-2014 19:53

Directeur Raoul Bakkes levert een maaltijdset af.Regionieuws Woensdag 1 oktober werden er 182 nieuwe maaltijdsets rondgebracht in de gemeente Leudal en Maasgouw-west. Directeur Raoul Bakkes van Proteion Welzijn heeft als openingshandeling een nieuw maaltijdset bezorgd bij twee enthousiaste cliënten. Actieve vrijwilligers hebben met ondersteuning van Proteion Welzijn ervoor gezorgd dat de maaltijdvoorziening in de gemeente Leudal zal voortbestaan. De Tafeltje-dek-je maaltijden worden dagelijks vers bereid in de moderne keuken van Zorgcentrum Beek & Bos in Heythuysen. Beek & Bos kookt al vanaf de start in 1989 voor Tafeltje- dek-je en doet dit nu nog als enige instelling in de regio Leudal. Contactgegevens Tafeltje-dek-je 06 - 52 66 95 73 of per e-mail: tafeltjedekje@proteion.nl.


Landelijke DoegoedWeek ook in Roermond 5-10-2014 19:15

Regionieuws Medewerkers van coöperatie DELA gaan op 8 oktober als vrijwilliger aan de slag bij Voedselbank Midden- Limburg en op 8 en 9 oktober bij verpleeghuis Camillus in Roermond. Tijdens de jaarlijkse DoegoedWeek steken ruim 400 medewerkers de handen uit de mouwen om iets goeds te doen voor een ander. In Roermond wordt de opslagruimte van de voedselbank opgeknapt. Bij Camillus wordt het park winterklaar gemaakt.


Loes Geelen Nederlands kampioen bugel 5-10-2014 16:38

De bugel Neer Zaterdag is in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Blazers Solisten en Ensembles gehouden. In de 1e divisie is Loes Geelen uit Neer Nederlands kampioen geworden; ze bespeelde de bugel. Haar werk 'Two Faces' van Gilles Rocha leverde 92 punten op en was goed voor de Nederlandse titel.


BoerenBond wordt Welkoop 3-10-2014 22:07

 Regionieuws Twintig BoerenBond-winkels in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland hebben een nieuwe naam: Welkoop. De naam is het enige dat verandert, verder is alles vertrouwd herkenbaar. De winkel, de merken, het assortiment, de openingstijden en de medewerkers blijven hetzelfde. Ook de bekende kleuren rood en groen zijn behouden in de uitstraling van de winkels en in het logo van Welkoop.


Solliciteren of je eigen bedrijf 2-10-2014 19:22

Een drukbezochte en geanimeerde bijeenkomst.Regionieuws Rabo Young van Rabobank Peel, Maas en Leudal organiseert regelmatig events voor jongeren tussen 18 en 35 jaar. Op 23 september stond solliciteren en het beginnen van een eigen zaak centraal in de bijeenkomst. Of je nu gaat solliciteren of dat je een eigen bedrijf start, het gaat erom dat jij het verschil maakt. Hoe? Dat kregen de bezoekers van het Rabo Young event in DOK6 te Panningen tijdens vijf presentaties te horen.


Actualiteitenmoment’ in raad Leudal 1-10-2014 22:14

Leudal De fractie van D66 stelt voor een ‘Actualiteitenmoment’ in de raadsvergadering van Leudal in te voeren. Het voorstel is dat de raadsvergadering voortaan start met een spontaan vragenmoment, waarbij iedere fractie maximaal één actuele vraag aan het College van B en W mag stellen. Veel onderwerpen kunnen volgens de Democraten niet snel voor de raadsvergadering worden geagendeerd. Ze zijn veelal onderdeel zijn van een langer lopend traject. Echter, inwoners zijn wel vaak benieuwd naar de voortgang van dit soort onderwerpen. Tevens krijgt het College in het voorstel de kans om actuele mededelingen al aan het begin van de vergadering te doen.


Weer vaat- én spataderkeurmerk in Weert 30-9-2014 11:00

 Regionieuws De vaatzorg binnen SJG Weert is, net als de afgelopen jaren, erkend met zowel het vaatkeurmerk als het spataderkeurmerk van de Hart & Vaatgroep. De keurmerken laten zien welke ziekenhuizen en behandelcentra in Nederland goede vaatzorg aanbieden. SJG Weert voldoet aan alle kwaliteitscriteria zoals die zijn gesteld. Alle gegevens zijn beschikbaar op de website van de Hart&Vaatgroep.


Kid Infusion toch naar finale 28-9-2014 22:01

Dolle vreugde, grote teleurstelling,  toch weer 'uit het dak'.Heythuysen Robert ten Brink riep zaterdagavond tijdens de halve finale van Holland's Got Talent dansgroep Kid Infusion uit Heythuysen uit als winnaar. Dat bleek echter een foutje te zijn. Chantal Janzen, Gordon en Dan Karaty moesten vervolgens beslissen welke overgebleven act naar de finale mocht: Kid Infusion of TP4Y. Volgens Gordon een lastige klus, na de pijnlijke blunder: "Wij vinden unaniem dat beide acts naar de finale moeten."


Brandende vaten in Neer en Heythuysen 28-9-2014 21:37

 Leudal In Neer zijn zondagavond rond 18.00 uur op de Groezeweg twee brandende vaten met mogelijk XTC-afval aangetroffen. Een uurtje later zijn in Heythuysen in een bos op de Maxeterdijk / Spaanse baan eveneens twee brandende vaten aangetroffen met waarschijnlijk XTC-afval. De brandweer heeft beide branden geblust. De politie is een onderzoek gestart en gaat na of er een verband is tussen beide stortingen en branden.


Met de scootmobiel op de A2 28-9-2014 21:11

Hunsel Politieagenten hebben zaterdagavond omstreeks 22.30 uur een vrouw met haar scootmobiel van de autosnelweg A2 gehaald ter hoogte van Hunsel. Een blaasproef wees uit dat de vrouw onder invloed van alcohol achter het stuur zat. Ze kreeg een rijverbod voor vijf uur en ze moest haar voertuig afstaan. De 58-jarige vrouw uit het Belgische Zutendaal is daarna overgebracht naar het politiebureau. Daar heeft ze een boete van ruim € 600,00 euro opgelegd gekregen. Nadere controle wees uit dat zij nog een andere boete van duizend euro had openstaan. Nadat ze beide boetes had betaald, is per taxi naar huis toe gebracht.


Oprichting bedrijvenvereniging 26-9-2014 21:14

Leudal Ondernemers op de bedrijventerreinen in Leudal die nog niet georganiseerd zijn, gaan zich verenigen. Het eerste project dat opgepakt gaat worden is het Keurmerk Veilig Ondernemen. Op dinsdag 30 september om 16.30 uur vindt de oprichtingsbijeenkomst plaats in het gemeentehuis van Leudal in Heythuysen. Alle ondernemers op de bedrijventerreinen zijn hiervoor door collega-ondernemers uitgenodigd om aanwezig te zijn. De afgelopen maanden zijn er een drietal bijeenkomsten gehouden om te kijken of er mogelijkheden waren voor een meer intensieve samenwerking tussen bedrijven op de diverse bedrijventerreinen. In navolging van de ondernemers op de bedrijventerreinen in Haelen en Ittervoort wordt voor de overige bedrijventerreinen in Leudal een gezamenlijke bedrijvenvereniging opgericht: Leudal Centraal.


Hoogste punt BMV Thorn bereikt 26-9-2014 21:09

Thorn Het hoogste punt van de Brede Maatschappelijke Voorziening in Thorn werd op dinsdag 23 september bereikt. Wethouder Smeets-Palmen van de gemeente Maasgouw hield een toespraak ter gelegenheid van het bereiken van deze mijlpaal.


Opening vernieuwde havengebied 9-10-2014 11:00

Maasbracht Zaterdag 11 oktober is de feestelijke opening van het vernieuwde havengebied in Maasbracht. Tijdens de opening worden drie nieuwe kunst- werken onthuld, waarvoor Fleur Maessen, Sylvana Tinnemans en Indy De Vries uit Maasbracht model hebben gestaan. De onthulling van is om 13.30 uur. Na de onthulling starten er voor jong en oud allerlei activiteiten in de haven zoals schminken en een rondvaart.


Opening vernieuwde havengebied 26-9-2014 21:03

Maasbracht Zaterdag 11 oktober is de feestelijke opening van het vernieuwde havengebied in Maasbracht. Tijdens de opening worden drie nieuwe kunst- werken onthuld, waarvoor Fleur Maessen, Sylvana Tinnemans en Indy De Vries uit Maasbracht model hebben gestaan. De onthulling van is om 13.30 uur. Na de onthulling starten er voor jong en oud allerlei activiteiten in de haven zoals schminken en een rondvaart.


Documentaire ‘Het Schepenkerkhof’ 26-9-2014 20:59

Maasbracht De grootste ramp uit de geschiedenis van de Nederlandse binnenvaart is verfilmd. Tijdens de 70-jarige herdenking op 27 september aanstaande gaat de documentaire ‘Het Schepenkerkhof’ in première in Maasbracht. Op 30 september 1944 bliezen de terugtrekkende Duitsers in de haven van Maasbracht 240 binnenvaartschepen op. Zo'n duizend schippers en hun families raakten ontheemd. Zeventig jaar later blikken betrokkenen terug op die indrukwekkende gebeurtenis. De 92-jarige Jac. Linssen zag als ooggetuige hoe de Duitsers de schepen één voor één opbliezen. Behalve Linssen vertellen ook schipperskinderen en andere betrokkenen hun verhaal over de scheepsramp. Binnenkort is de film te zien bij Omroep 3ML.


Nieuwe wandelbrug over de Neerbeek 25-9-2014 18:58

Afronding van het project met de wandelbrug.Neer Donderdag 25 september is een nieuwe brug voor wandelaars geplaatst over de Neerbeek in Neer. De brug ligt bij Winkelmolenstuw. Met deze aanleg is een verbinding voor wandelaars tussen Hagendoorn en Klein Hanssum, door het beekdal van de Neerbeek, gerealiseerd. De aanleg betekent ook de afronding van het herinrichtings- project van deze beek. Waterschap Peel en Maasvallei en de gemeente Leudal betalen de kosten.


Vrijwilligersspeld in Leudal 2014 24-9-2014 22:00

Leudal Iedere dag weer zetten vele vrijwilligers in de gemeente Leudal zich in voor hun medemens en omgeving. Het gemeentebestuur van Leudal hecht veel waarde aan het werk dat deze vrijwilligers verzetten. Met de jaarlijkse uitreiking van een vrijwilligersspeld wil zij die waardering nog eens extra onderstrepen. Tot 1 november kan iedereen uit de gemeente Leudal een individuele vrijwilliger of een organisatie voordragen. Het gaat daarbij om inwoners die in Leudal als vrijwilliger actief zijn in bijvoorbeeld sportverenigingen, in de hulpverlening, in belangenorganisaties of in actiegroepen, natuur en recreatie, enzovoort. Via e-mail info@synthese.nl kan men individuen of organisaties nomineren onder vermelding van Vrijwilligersspeld 2014 Leudal. Meer informatie: Yvonne Reijnders, Synthese, (0475) 745138.


Duchenne heroes in het zonnetje gezet 24-9-2014 21:30

De twee helden met B&W, directeur en teamleider Beheer Openbare RuimteLeudal De Duchenne heroes Lars Helwegen en Marc Jacobs hebben de fietstocht volbracht. Ze maken deel uit van het team Team Leudal 4 Cyrill. Ze hebben met hun team een fantastische prestatie geleverd De gemeente Leudal is trots op hun collega`s en ze werden dan ook in het gemeentehuis te Heythuysen gehuldigd. Omroep 3ML heeft een rapportage gemaakt te zien van 22 t/m 28 september.


Sponsorloop van basisschool 'De Kwir' 25-9-2014 11:00

Volop in actie Regionieuws Op dinsdagmiddag 23 september j.l. werd de tweejaarlijkse sponsorloop van basisschool 'De Kwir' uit Neer gehouden. De opbrengst van deze sponsorloop wordt dit jaar besteed aan: de verbetering van de speelplaats, de drukkosten van de schoolkrant en het schoolkamp van groep 8.


Joerie Minses burgemeester in Alphen-Chaam 23-9-2014 22:50

Joerie Minses heeft een nieuwe baan Leudal Joerie Minses uit Kelpen-Oler is dinsdagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester in de gemeente Alphen- Chaam. Op dit moment is de 34- jarige Minses raadslid voor Ronduit Open in Leudal. Alphen gaat met deze unanieme keuze voor verjonging. Het is de bedoeling dat Minses op 1 november wordt geïnstalleerd. Op dit moment bekleedt hij de functie concernjurist bij de gemeente Landgraaf. Ronduit Open meldt blij verrast kennis te hebben genomen van de unanieme voordracht van Joerie Minses. De partij is ervan overtuigd dat Minses deze functie op een voortreffelijke wijze zal invullen. De woordvoerder vervolgt: "In de partij én in de fractie zullen wij Joerie enorm gaan missen. Wij zijn hem bijzonder veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor Ronduit Open en voor Leudal heeft gedaan. Intern gaan we de opvolging voorbereiden."


Verhuizing servicepunt Laurentius Echt 22-9-2014 16:13

Regionieuws Vanaf 6 oktober zal het servicepunt van het Laurentius Ziekenhuis in Echt, nu nog gelegen tegenover het NS- station, verhuizen naar het pand van Meditta Medisch Centrum. Alle medische zorg die het ziekenhuis in het huidige servicepunt aanbiedt, inclusief de spreekuren van artsen, verhuist mee naar de nieuwe locatie aan de Nobelweg in Echt. Op deze locatie kunnen ook röntgenfoto’s, echo’s en MRI-scans worden gemaakt. Begin 2014 hebben huisartsen- organisatie Meditta, het Laurentius Ziekenhuis en het Orbis Medisch Concern gezamenlijk het Regionaal Diagnostisch Centrum in Echt overgenomen. Het centrum is verder gegaan onder de naam Meditta Medisch Centrum (MMC). Het centrum zal worden bemenst met het huidige personeel van het MMC, aangevuld met het personeel van Laurentius.


Tweede dochter voor Roy Curvers 22-9-2014 13:02

Dochtertje heet Lot Roggel Profwielrenner Roy Curvers is afgelopen zaterdag voor de tweede keer vader geworden van een dochter. Het meisje heeft de naam Lot gekregen. De 34-jarige Roggelnaar en zijn vriendin kregen in 2012 al dochter Noek.


Kunst en Cultuurweekend Maasgouw 21-9-2014 21:23

Opening door wethouder Math Wilms Foto: 3MLMaasgouw Zaterdag 20 en zondag 21 september vond er in Maasgouw het Kunst en Cultuurweekend Maasgouw plaats. Gedurende het weekend waren er in vrijwel alle kernen van Maasgouw een keur van kunst en cultuuractiviteiten. Om 11.00 uur vond er in zalencentrum de Spil in Maasbracht de officiële opening plaats door wethouder Math Wilms. 3ML maakte er een reportage die binnenkort wordt uitgezonden.


Geslaagde Leudal Kernen Omloop 21-9-2014 21:03

Regenkleding was niet overbodig. Foto: 3MLLeudal Zondag 21 september gingen voor de vierde keer ongeveer 300 mannen en vrouwen van start bij de Leistert in Roggel voor een 100 km lange fietstocht door de gemeente Leudal. De Kernen Omlooptocht ging door alle 16 kernen van de gemeente. Het inschrijfgeld gaat ieder jaar weer naar een ander doel. Dit jaar is dat voor SPERAVI, een organisatie die zich inzet voor mensen met een lichamelijke handicap.


Weert: Groenste regio van de wereld 21-9-2014 14:39

Een van de groene plekjes Regionieuws Weert is zaterdag 20 september uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens hebben in Charlottetown in Canada de titel: 'Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst mogen nemen. Daarnaast behaalde Weert een 2de plaats in het thema Cultureel Erfgoed. Het winnen van de titel is een geweldige kans om Weert op de kaart te zetten.


Laurentius start proef patiëntbegeleider 20-9-2014 19:30

Regionieuws Op 1 oktober start het Laurentius Ziekenhuis Roermond een proef waarbij patiënten gebruik kunnen maken van een begeleider bij hun bezoek aan de arts in het ziekenhuis. Hiermee wil het ziekenhuis extra service bieden aan patiënten die behoefte hebben aan begeleiding tijdens hun bezoek aan de polikliniek, maar niemand in hun naaste omgeving hebben om met hen mee te gaan. “Voor sommige patiënten is het een prettig idee dat ze iemand bij zich hebben tijdens een bezoek aan hun arts. Ze vinden het bijvoorbeeld moeilijk om vragen stellen tijdens het bezoek aan de arts of begrijpen niet meteen wat de dokter vertelt,” vertelt Inge Hensen. Mensen die gebruik willen maken van de patiëntbegeleider kunnen contact opnemen met de afdeling patiëntencommunicatie (0475) 38 2236.


Huldiging OLS-winnaar 18-9-2014 19:34

Regionieuws Op vrijdag 19 september huldigt Gouverneur Theo Bovens de winnende schutterij van het OLS 2014, Schutterij St. Urbanus uit Maasniel. De huldiging, waarbij ook Gouverneur H. Reynders van Belgisch Limburg aanwezig is, evenals president G. Koopmans van de Oud Limburgse Schuttersfederatie, vindt plaats in het Gouvernement. Bij de huldiging is o.a. aanwezig Schutterij St. Joris uit Wessem, de winnaar van de Espritprijs.


Een nieuw leven voor het schooltje in Haler 20-9-2014 08:00

De initiatiefnemers. Haler Twee jaar was het stil in de basisschool in Haler. Vanaf september staan de schooldeuren weer wijd open. Leerlingen zijn er opnieuw welkom. Niet om te leren lezen of schrijven, wel voor een uitgebreid aanbod aan creatieve cursussen en voor een creatieve opvang. Op zondag 21 september is de feestelijke heropening. Er is dan een InLoopDag en openstelling is van 11.00 tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen dan een voorproefje nemen van de cursussen glas-in-lood, brandschilderen, air brushen, tekenen/schilderen en pimpen voor volwassenen en kinderen. De gezamenlijke ruimte met podium nodigt uit als thee- en koffieschenkerij waar men gastvrij wordt onthaald. Bij voldoende belangstelling starten de kunstenaars in het schooltje met een creatieve opvang. info bij Babs Schaper: 0495-552720.


Kermis voor bewoners Beek & Bos 17-9-2014 19:44

Op de 'autobaan' in de botsauto. Heythuysen Kermismaandag 15 september was de kermis in Heythuysen even het domein van de bewoners van Zorgcentrum Beek & Bos. Volgens een goede traditie bracht een grote groep bewoners, vergezeld door familieleden en vrijwilligers, een bezoek aan de Heitser kermis. De maandagmiddag is een rustig moment voor de kermisexploitanten, die daardoor extra aandacht hadden voor de kermisgangers van Beek & Bos. Bij thuiskomst in het zorgcentrum stonden er, bijna als vanzelfsprekend, koude schotel en heerlijke broodjes met warm vlees klaar. Wat Beek & Bos betreft is de kermis een mooi moment om de bewoners eens extra te verwennen. Op zaterdag 11 oktober opent Beek & Bos haar deuren voor belangstellenden. De Open Dag begin om 14.00 en duurt tot 17.00 uur


Dames van Westa goed gestart 15-9-2014 16:34

Wessem De dames van Anytime Fitness Westa zijn goed gestart. In eigen huis werd Hilversum met 6-0 verslagen. Het jonge Wessemse damesteam is in dezelfde samenstelling als afgelopen jaar aan het nieuwe seizoen begonnen. In de wedstrijd werd gespeeld met de drie jeugdinternationals van het team, Lynn van der Elsen, Amber van de Velde en Melissa Bours. Lynn Zetsen bleef dit weekend aan de kant.


Ambulance voor Gambia 15-9-2014 16:08

De ambulance van Wheels4Africa Maasbracht Maasbrachtse stichting Wheels4Africa heeft in anderhalf jaar een goede- en geschikte 4wd. kraamambulance gerealiseerd, zodat hij binnenkort op transport kan naar Gambia. Daar zal hij gratis ter beschikking worden gesteld aan de kraamkliniek in Saba. Deze kliniek is met hulp van een Nederlandse stichting door de mensen zelf daar gebouwd en is helemaal klaar. Om er te komen, was echter nog niets geregeld. Men komt vaak kilometers lopend, op een ezelkar of in een kruiwagen naar de kliniek toe, wat tot gevolg heeft dat er regelmatig baby's onderweg zonder hulp worden geboren en overlijden of dat kraamvrouwen onderweg sterven aan complicaties. "Dit wordt straks dus gedeeltelijk ondervangen door deze kraam-ambulance", vertelt Jack van Duijn, drijvende kracht achter de stichting Wheels4Africa. Info: http://www.wheels4africa.nl


Aftrap van KERNgezond 2014 14-9-2014 21:15

De drie topsporters geven het  voorbeeld; links Roy Curvers. Roggel Op dinsdag 9 september was de aftrap van KERNgezond 2014 – 2015 op basisschool de Zjwiek in Roggel. De kick-off van het project vond plaats op het schoolplein waar ruim 80 leerlingen een actieve warming-up voor- geschoteld kregen voordat er een gezamenlijk, gezond ontbijt werd genuttigd. Op basisschool de Zjwiek gaat KERNgezond het eerste jaar in en is één van de 22 basisscholen uit 13 dorpen die aan het project deelnemen. De leerlingen van de groepen 5 en 6 verzamelden zich voorafgaand aan de aftrap op het schoolplein om daar hun eerste kennismaking met KERNgezond te ervaren. Na een openingswoord van organisator Maurice Graef gingen de kinderen aan de slag met een warming- up op muziek. Topsporters Roy Curvers (wielrennen), Aron Gielen (voetbal) en Europees kampioene wielrennen onder 23, Sabrina Stultiëns waren aanwezig om het goede voorbeeld te geven.


Op weg naar GEOliede samenwerking 14-9-2014 20:48

Ondertekening intentieverklaring Regionieuws Afgelopen donderdag ondertekenden de gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert een intentie- verklaring voor samenwerking op het gebied van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Een belangrijke stap omdat gemeenten vanaf 1 januari 2016 wettelijk verplicht zijn om deze digitale vorm van dienstverlening te hebben verbeterd. Door het tekenen geven ze vorm aan een GEOliede samenwerking. De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) wordt de gedetailleerde, grootschalige digitale kaart van Nederland. In de kaart staan onder andere gebouwen, wegen, beplanting en water(wegen). Dit noemt men geo-informatie. Nu gebruiken organisaties vaak verschillende kaarten. Deze worden vervangen voor één nieuwe kaart die openbaar beschikbaar is op de website van de overheid.


Gemeenten luiden noodklok jeugdhulp 14-9-2014 20:41

Regionieuws Zeven Midden-Limburgse gemeenten willen op korte termijn een gesprek met staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In een brief slaan de wet- houders alarm over de verwachte korting van 25% voor de jeugdhulp. Zij constateren dat er grote verschillen bestaan tussen de landelijke cijfers en de informatie die zij zelf hebben. Voor de afwijking in het AWBZ–budget heeft VWS geen verklaring.


Ronduit Open kritisch over mestverwerking 14-9-2014 19:31

Leudal Ronduit Open wil dat de gemeenteraad van Leudal zich op 7 oktober uitspreekt over nadere voorwaarden rond de komst van een centrale mest- verwerkingsinstallatie in Buggenum. De fractie wijst het standpunt van het College af dat zolang gezondheids- risico's niet zijn bewezen, er geen probleem is. Ook ze wil dat mogelijke risico's voor rekening van de ondernemer zijn. Verder vindt de fractie dat een duidelijk handhavings- en controle- protocol onderdeel van de vergunning wordt. Ronduit Open vindt het vreemd dat het college van B en W van Leudal al bijna twee jaar lang een collegebesluit over centrale mest- verwerking niet aan de gemeenteraad heeft voorgelegd, maar wel reeds hierover een besluit neemt.


Eerste bio-based bedrijf in Leudal 12-9-2014 21:32

Haelen Het college van B & W van Leudal heeft vergunning verleend voor de bouw van een mestbewerkingsinstallatie op het bedrijventerrein Zevenellen in Haelen. Jos Mousset uit Haler gaat mestover- schotten uit het buitengebied van Leudal geschikt maken voor de export naar onder andere Duitsland, Frankrijk en België. Er wordt een volledig gesloten installatie gebouwd die geschikt is om drijfmest te hygiëniseren. Dit is het exportwaardig maken, zodat gebruik mogelijk is in de mestarme landbouwgebieden van West-Europa. Dat hygiëniseren gaat duurzaam gebeuren: met warmte terugwinning en met een op hout gestookte kachel. De activiteit past in het beleid van de gemeente Leudal om mestbewerking zoveel mogelijk te laten plaatsvinden op een bedrijventerrein in plaats van bij de bedrijven die verspreid in het buitengebied van Leudal liggen.


Kinderpostzegelactie komt er weer aan 21-9-2014 11:00

Regionieuws Op woensdagmiddag 24 september gaan de kinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen, ook in Limburg. Heel veel basisscholen in Limburg doen weer mee; meer dan 9.000 kinderen van 220 scholen hebben zich aangemeld. Afgelopen jaar deden er 8.964 kinderen van 247 scholen mee, met een opbrengst van € 566.221


Eric Rikkert Algemeen Directeur SJG Weert 12-9-2014 19:34

De nieuwe directeur.  Regionieuws Eric Rikkert (54) is benoemd tot Algemeen Directeur van SJG Weert. Hij volgt Hans de Jong op die sinds 2009 die functie bekleedt. Vanaf 1 januari 2015 vormt Eric Rikkert samen met Max Visser, Directeur Zorg, de Raad van Bestuur van SJG Weert. “Eric heeft laten zien dat hij een betrokken en analytisch manager is. Daarnaast heeft hij inmiddels veel kennis van de organisatie.” aldus voorzitter van de Raad van Toezicht, Tineke van Schaik.


18 Kandidaten burgemeester Roermond 11-9-2014 21:03

Regionieuws Voor de vacature burgemeester van de gemeente Roermond hebben bij de Commissaris van de Koning Theo Bovens, 18 kandidaten gesolliciteerd, waaronder drie vrouwelijke. Veel kandidaten hebben een ambtelijke en of politiek-bestuurlijke achtergrond.


Buurtbemiddeling Midden-Limburg 10-9-2014 21:14

Horn Proteion Welzijn heeft de aanbesteding voor Buurtbemiddeling Midden-Limburg gewonnen. Met de gunning van Buurtbemiddeling aan Proteion kiezen de gemeenten Roermond, Weert, Echt- Susteren, Leudal, Maasgouw en Roerdalen voor voortzetting van de succesvolle samenwerking en kwaliteit van Proteion Welzijn. De coördinatoren Buurtbemiddeling, Luc Schroembges en Claire van Bekkum, zijn zeer blij met de uitkomst van de aanbesteding.


Hallefers Nor overleden 10-9-2014 19:29

Voorkant van het boek Strouwtsel Regionieuws George Kooijmans, in Limburg beter bekend als Hallefers Nor is gestorven op 92-jarige leeftijd. Als Hollander dook hij in de oorlog in Tungelroy onder en schreef er aan het Tungelder Woordebook, dat in de jaren '60 werd gepubliceerd. Bij Uitgeverij TIC verscheen in de zogenaamde LiLiLi het boek Strouwtsel, waarin hij met name gedichten publiceerde in zijn geliefd Tungelder. Hij was ooit genomineerd voor de Veldeke Literatuurprijs.


170 Kanaries gestolen in Ell 10-9-2014 19:21

 Ell Afgelopen nacht zijn bij een lid van Vogelvereniging De Grensvogels 170 kanaries gestolen. De vogels zijn uit een hok in Ell ontvreemd. Het gaat om kanaries geel-intensief, geel schimmel, geel mozaïek type 1 en geel mozaïek type 2. Het kweek- nummer is 5PVR. Als u deze vogels krijgt aangeboden, graag een bericht naar 06-29246777. Voor de tip die leidt naar de daders van deze diefstal is een beloning.


Jamie Cox Nederlands kampioen 8-9-2014 20:54

De trotse amazone. Horn Afgelopen vrijdag is de 16-jarige Jamie Cox uit Horn in Ermelo gehuldigd. Zij mag zich Nederlands kampioen, springen klasse Beginners noemen. Met haar paard Wiwaldi maakte ze een super debuut in de springsport. Ze berijdt pas vier maanden de 11-jarige merrie Wiwaldi, een afstammeling van Oklund x Lector. Jamie is lid van Ruitersportvereniging Haelen en heeft o.a. getraind bij het Hippisch Trainings Centrum (HTC) in Helden.


Eenzijdig ongeval in Neer 7-9-2014 22:47

De bestuurder kwam er goed van af. Neer Even voor half 10 heeft een dronken bestuurder op de Napoleonsweg in Neer een paal geramd. Het eenzijdig ongeval gebeurde op de weg van Kessel- Eik richting Neer ter hoogte van huisnummer 16. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Na controle door de ambulancemedewerkers, werd de man meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. De man raakte niet gewond door de airbag die in werking trad.
Beegden’s Got Talent

Crescendo begeleiding diverse talenten Zondag 2 november is om 15.00 uur in gemeenschapshuis ’t Leuke te Beegden de tweede editie van 'Beegden’s Got Talent'. Alles zal tijdens dit muzikaal en cultureel festijn de revue passeren; van rock, pop, ballad, tot latin en klassiek. Talenten t/m 25 jaar kunnen zich nog steeds opgeven en dat kan uiteenlopen van gitaar, piano tot zang, dans, etc. Meer info: http://www.crescendo-beegden.nl


Hobby- en Creativiteitsmarkt ‘Creatief 2014’

Snuffelen in Roggel Ook dit jaar organiseert Stichting Cultureel Roggel haar bekende hobby- en creativiteitsmarkt. ‘Creatief 2014’ vindt op zondag 2 november van 11.00 tot 17.00 uur plaats in La Rochelle. De markt is al volgeboekt. Vele hobbyisten uit Limburg, Brabant en België hebben zich ingeschreven om hun creaties aan het publiek te tonen, te demonstreren en te verkopen. Door de diversiteit is het voor het publiek een zeer aantrekkelijke markt. De entree bedraagt € 2,00.


Fotoworkshop voor kinderen in De Peel

Foto gemaakt door Marijke Vaes In de herfstvakantie, op donderdag 23 oktober, geeft natuurfotograaf Bob Luijks een fotoworkshop voor kinderen in De Groote Peel. De workshop duurt drie uur en start om 10.00 uur bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 15,- per kind (8 t/m 14 jaar). Opgave vooraf gewenst via 0495 – 641 497 of via depelen@staatsbos- beheer.nl. Minimaal 7 en maximaal 15 deelnemers en vol is vol.


Herfstvakantie en Buitencentrum De Pelen

Laarzen zijn aan te bevelen Foto: © Marijke Vaes-SchroënIn de herfstvakantie is in Buiten- centrum De Pelen in Ospeldijk elke dag iets leuks te doen is. Er zijn activiteiten met, maar ook zonder gids. Het activiteitenprogramma begint op dinsdag 21 oktober met een Spannende Spinnentocht. Dol op knutselen? Ga dan op woensdag 22 oktober aan de slag herfstmaterialen die je eerst zelf verzamelt in de natuur. Op donderdag 23 oktober maak je een heerlijke herfstwandeling. De activiteiten op 21 en 23 oktober zijn twee keer op een dag; om 11.00 en 14.00 uur. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind. Aanmelden via: 0495 – 641 497 of depelen@staatsbosbeheer.nl De knutselmiddag op 22 oktober is van 14.00 tot 16.30 uur en hiervoor hoef je je niet aan te melden. Het maken van een herfststukje kost € 2,50 en een kaboutertas en een herfstmobile € 1,50.


Alzheimer Café Leudal

Op dinsdag 28 oktober is Alzheimer Café Leudal in Zorgcentrum Beek & Bos, L’Unionlaan 1 te Heythuysen. De zaal is open om 19.00 uur, einde avond 21.30 uur. Gastspreker is dokter Hundscheid, huisarts te Roggel. Het thema is: Wat kan een huisarts betekenen bij geheugenproblemen? Mensen met dementie, hun naasten en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. In de pauze kan men met elkaar van gedachten wisselen.


Nacht van de nacht in Weert

Op zaterdag 25 oktober (de 10e editie van de jaarlijkse Nacht van de nacht) brengt het Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde (ECNS) in het NMC De IJzeren Man te Weert een gevarieerd avondprogramma. Dit staat in het teken van de nachtelijke hemel, de lichthinder en de energieverspilling. De voorstelling begint stipt om 19.30 uur. Daarna gaat de activiteit buiten door. Deze avond eindigt rond de klok van 23.00 uur. De toegang is gratis.


Inschrijven Tiener Vastelaovend Konkoer

 Op 22 november is in Doenrade in Gasterie Dobbelsteyn de voorronde van het Tiener Vastelaovend Konkoer. Bij deze voorronde, TVK Workshop genaamd, worden de 16 finalisten gekozen voor de ‘grande finale’ op 24 januari 2015 in Oirsbeek. Inschrijven kan uiterlijk tot en met 15 november via de website www.tvk- limburg.nl. Het TVK is ook op Facebook, Twitter en YouTube.


Najaar tentoonstelling in Heythuysen

Werk van Paul Geelen De werkgroep expositie van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal heeft haar traditionele najaar tentoonstelling 2014 ingericht met werk van Ineke Timmermans uit Roermond en Paul Geelen uit Ittervoort. De opening is op zondag 26 oktober om 14.00 uur in het gemeentehuis van Leudal door burgemeester Arno Verhoeven, portefeuillehouder van cultuur. In een gesprek met Jan Peeters worden de kunstenaars voorgesteld. Ineke Timmermans is in haar teken- en schilderwerk speels en serieus. Paul Geelen is met beeldend werk en installaties een ideeën man gefascineerd door wetenschap en natuur. De tentoonstelling is verder te bezichtigen op zondagen van 14.00 tot 17.00 uur; op werkdagen van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. De expositie sluit op maandag 24 november.


Witte kerkje: Najaarsconcert van Toesjee

De groep Toesjee Nu zanggroep Toesjee uit Leudal zich rond de warmte van haar koperen jubileum beweegt, heeft de sfeerrijke groep een sterke drang haar heel bewust gekozen naam uit te diepen en uit te dragen. Toesjee, dat raken of geraakt betekent, staat ook voor een levenshouding: pak het leven dankbaar en blij, leef het met hart en ziel en doe dat vooral ook samen. Deze krachtige en warme sfeer wil Toesjee delen met zijn publiek in een speciaal concert dat zondag 2 november plaatsvindt in het Witte kerkje in de Voorstad in Roermond. Aanvang 15.00 uur en toegang €10,00 Reserveren kan alleen via http://www.toesjee.nl . Doe dat op tijd want het aantal plaatsen is beperkt!


Kasteel Horn en het graafschap Horn

Kasteel Horn Op woensdag 29 oktober, aanvang 20.00 uur, zal door de Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn een lezing georganiseerd worden in Zaal D’n Ingel, Schoolstraat 20, te Thorn, met als onderwerp: Kasteel Horn en het graafschap Horn. De lezing wordt verzorgd door de heer dr. Mart Graef uit Eindhoven. Leden van het 'Het Land van Thorn' hebben vrije toegang, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 2,00.


Internationale vogelshow in Meijel

Een kleine greeep uit het aanbod Vogelvereniging Meijels Pracht er in geslaagd ook dit jaar weer vele topkwekers, waaronder wereld- kampioenen uit binnen- en buitenland naar Meijel te halen. In totaal 2046 vogels bevolken de Rabozaal van gemeenschapshuis d’n Binger, Alexanderplein 2 in Meijel. Openingstijden van tentoonstelling en verkoopklasse: zaterdag 25 oktober van 13.00 tot 22.00 uur en zondag 26 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Op deze show zullen zich maar liefst vier speciaalclubs presenteren: de speciaalclub Vorm- en postuurkanaries van het rayon Limburg, de speciaalclub voor Australische prachtvinken en papegaaiamadines, de Zebravinkenclub regio Limburg en de Japanse Meeuwen Club Limburg. Tevens is er de show van de parkietensociëteit Noord- en Midden Limburg met 22 volières met daarin 22 speciale koppels.


Chronische pijn reumatische aandoeningen

Het Laurentius ziekenhuis organiseert in samenwerking met de reuma- patiëntenvereniging Roermond e.o. en met de Nationale Vereniging voor Fibromyalgie-patiënten de thema- avond ‘Chronische pijn bij reumatische aandoeningen. De sprekers, R. Hoen, physician assistant revalidatiegeneeskunde en R. Migchelbrink, klinisch psycholoog, zullen tijdens hun presentatie vanuit hun vakgebied hier op ingaan. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen met chronische pijn, een reumatische aandoening, partners en overige geïnteresseerden. De avond vindt plaats op woensdag 12 november in Munsterzaal 1 van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Aanvang om 19.30 uur. De toegang is gratis, wel aanmelden vóór woensdag 5 november via www.lzr.nl of mailen pat.com@lzr.nl, (0475) 38 22 36.


Avondrit Grathem - Venray voor motorrijders

Op vrijdag 24 oktober vanaf 19.00 uur organiseert de KNMV District Zuid i.s.m. MTC Grathem en MTC 2004 YOU Venray, een avondrit voor motorrijders. Zowel KNMV-leden als niet-leden kunnen gratis deelnemen. Het vertrek is vanaf de startplaatsen MC Grathem, Markt 5 te Grathem en/of MTC 2004 YOU, Sportlaan 4 te Venray. De route is te downloaden via http://www.knmv.nl en mag ook onderweg worden opgepakt. Op beide start- en rustplaatsen wordt voor de inwendige mens gezorgd en in Venray kan op eigen risico deelgenomen worden aan een behendigheidsparcours bij duisternis.


Breincafé Maasbracht: Versterken eigen kracht

Donderdag 30 oktober is er van 19.30 tot 21.30 uur een Breincafé bij Seniorengroep De Spil, Suikerdoossingel 59 te Maasbracht. Deze keer over het versterken van je eigen kracht. Het Breincafé is een trefpunt voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naasten. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer info: http://www.samenverderlimburg.nl


Filmhuis Leudal: The Selfish Giant

Prachtig en hartverscheurende film Op maandag 27 oktober om 20.00 uur programmeert Filmhuis Leudal de grimmige en hartverscheurende Britse film The Selfish Giant van Clio Barnard uit 2013. Als portret van de onderklasse sluit The Selfish Giant naadloos aan bij het typisch Britse sociaal-realisme. Filmhuis Leudal is in De Bombardon te Heythuysen. Voor meer info: http://www.filmhuisleudal.nl


17e LiLiLi-daag in ECI Cultuurfabriek

Als op zondag 26 oktober de poorten van de ECI Cultuurfabriek in Roermond openzwaaien, dan is men ervan verzekerd het beste van het Limburgse talent tegen te komen. Ook het nieuwste Limburgse werk zal er te zien en te horen zijn op het enige culturele festival in Limburg dat de eigen streektaal centraal stelt. Wie langs de vijf podia is gegaan heeft een aardig overzicht van wat zich op dialectgebied het afgelopen jaar heeft afgespeeld.


In de huid van een dementerende

In de huid van een dementerende Op zondag 9 november is er voor het eerst een beurs in Ell waarbij dementie als thema centraal zal staan. De beurs is zeker niet alleen voor de inwoners van Ell, maar voor de gehele regio. Ze is in Gemeenschapshuis Ellenho, aan de Sebastiaanstraat 10 te Ell. De beurs zelf is vanaf 13.00 tot 17.00 uur. Echter vanaf 8.20 tot 17.05 uur kan men kennismaken met unieke korte dementie simulaties. Kom naar de belevingsbus van Into D’ mentia! Na een introductie start de simulatie. De simulatie / beleving vindt plaats in een mobiele cabine. In de cabine is een ruimte gebouwd waar de bezoeker een dag uit het leven van iemand met dementie meemaakt. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via dementiebeursell@gmail.com. Meer informatie via: http://www.dorpsraadell.nl


Nieuws van Steunpunt Vrijwilligers Leudal

Stichting Land van Horne heeft op haar woon- en zorg locaties in Leudal heeeft vrijwilligers vacatures. In Woonzorgcentrum St. Charles in Heythuysen zoekt men hulp in het restaurant om de tafels te dekken, de warme maaltijd te serveren en de bijkomende opruimwerkzaamheden te verrichten en een vrijwilliger om klusjes uit te voeren in het dierenpark en de dieren te voeren. In Zorgcentrum St. Elisabeth in Haelen zoekt men iemand die wekelijks een bezoekje brengt aan een cliënt om een luisterend oor te bieden, een wandeling te maken en samen gezellige momenten hebben. Meer informatie over deze vrijwilligers vacatures kan men vinden op http://www.klikleudal.nl


369e Leudalbosloop in het Leudal

Op zondag 26 oktober organiseert Atletiek Leudal de Leudalbosloop. Deze recreatieve trimloop op onverhard parcours is geschikt voor alle niveaus. Om 9.45 uur start de Bishop Shorttrack (1 km jeugdloop; € 1,00) en om 10.00 uur de Leudalbosloop (3, 6, 9, 12 of 15 km; € 2,00). Locatie: Restaurant De Busjop, Busschopsweg 9 te Heythuysen. Meer info: http://www.atletiekleudal.nl


Workshop van Computerclub 't Bitje

Zondag 26 oktober is een workshop over een onlangs ontdekt beveiligings- risico in alle unix gebaseerde systemen. CVE-2014-6271 oftewel shellshock. Deze workshop zal worden gegeven door Jules Graus Het begint om 10.30 uur en duurt tot 12.00 uur en wordt gehouden in Café ‘t Heukske, Rijksweg Nrd. 34 St. Joost. Deze workshop is voor iedereen vrij toegankelijk, ook voor niet-leden.


Halloween-disco in Wessem

Op vrijdag 31 oktober is er een Halloween-disco van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen vanaf groep 4 is welkom. De entree is 1,50 euro per persoon inclusief 1 gratis consumptie. De disco is in het jeugdhuis De Sprong, Thornerweg 4 te Wessem.


Word schoolgids van Nationaal Park

In november 2014 biedt IVN Limburg weer de opleiding tot schoolgids aan. Nationaal Park De Groote Peel in Ospeldijk is een interessant leergebied voor jong en oud. Voor natuurlief- hebbers is dit dan ook de uitgelezen kans om hun enthousiasme te delen met basisschoolkinderen als schoolgids. Verdeeld over 6 zaterdagochtenden gaan deze schoolgidsen in spé kennismaken met het lespakket. Ze leren tegelijkertijd hoe kinderen het best kunnen worden begeleid in de natuur. Aanmelden kan tot en met 27 oktober via de website van Nationaal Park De Groote Peel. De cursus vindt plaats op zes zaterdagochtenden en wel op 8 en 22 november, 6 december, 10 en 24 januari en 7 februari. Deelname is gratis dankzij een financiële bijdrage van Provincie Limburg. Zie ook www.nationaal-parkdegrootepeel.nl


Sfeervolle avondwandeling in De Peel

 Zaterdag 25 oktober viert Nederland de Nacht van de Nacht. In De Groote Peel is er een avondwandeling. Na afloop wordt een Peelverhaal verteld door verhalenverteller Frans van de Pas en staat er een kopje koffie/choco- lademelk klaar. Starten om 19.00 uur bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname is een vrijwillige bijdrage en opgave is gewenst via 0495 – 641 497 of per mail: depelen@staatsbosbeheer.nl.


Borstvoeding; goed begin is halve werk

Donderdag 20 november organiseert SJG Weert samen met de GGD Noord een informatieavond over borstvoe- ding. De bijeenkomst vindt plaats van 20.00 tot 22.00 uur in het Auditorium van SJG Weert, Vogelsbleek 5. De toegang is gratis. Aanmelden kan via http://www.sjgweert.nl of via 0495 – 57 22 05.


Nacht van de Nacht in Leudal

Zaterdag 25 oktober vindt van 19.30 tot 21.00 uur weer de jaarlijkse ‘Nacht van de Nacht’ plaats in het Leudal. Vertrek is bij het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen. Voor deze activiteit wordt een bijdrage gevraagd van € 3,50 per persoon, voor kinderen t/m 12 jaar € 1,00. Let op stevig schoeisel en geschikte kleding. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Bezoekerscentrum Leudal: 0475 – 497010.


Basisscholen op zoek naar talent

voor de Kwir en Antonius ‘Talent’ is een sleutelbegrip in het onderwijs en ook op basisschool Antonius te Buggenum en basisschool de Kwir te Neer. Beide scholen willen een talentenbank opzetten. Het idee: iedere (groot)ouder heeft wel een specifiek talent. Hoe zouden de school en de leerlingen hier gebruik van kunnen maken? Het gaat eigenlijk om vier vragen die wij aan (groot) ouders en andere inwoners van Buggenum en Neer willen stellen: Waar bent u goed in? Hoe zou u uw talent in kunnen en willen zetten voor de school? Hebt u een beroep/hobby waarover u b.v. een gastles wilt komen geven? Wat zijn uw praktische mogelijkheden, op welke momenten bent u beschikbaar? Stuur uw gegevens naar info@basisschoolantonius.nl of info@dekwir.nl of bel: 0475-592364.


Lampionnen maken in Wessem

Woensdag 5 november is er lampionnen maken van 14.00 tot 16.00 uur. Kinderen t/m groep 2 gaarne onder begeleiding. Entree: 1,50 euro per persoon en 1 consumptie gratis. De activiteit vindt plaats in jeugdhuis De Sprong, Thornerweg 4 in Wessem en wordt georganiseerd door Jongerenwerkgroep Wesjo.