Live Radio Live TV

Uitslagen verkiezingen in stadhuis 17-2-2010 11:42

Regionieuws De gemeente Weert houdt aan het eind van de verkiezingsdag op woensdag 3 maart een open huis waar belangstellenden kennis kunnen komen nemen van de uitslagen. Vanaf ongeveer half tien 's avonds is iedereen welkom op de bovenverdieping in de hal van het stadhuis. Vanaf een podium in de raadzaal worden van tijd tot tijd de binnengekomen uitslagen bekendgemaakt door middel van projectie op een groot scherm.Nieuw online videokanaal in Leudal Geplaatst op: 1-8-2015 22:03

www.regioleudal.tv  Leudal Zaterdag 1 augustus is het Leudals online videokanaal gestart met de naam Regio Leudal tv. Volgens Video Collectief, de initiatiefnemers, zal naast regulier nieuws ook aandacht worden besteed aan zogenaamd nieuws achter de voordeur. Daarnaast is er het programma De Spreekstoel waarin iedereen die dat wil gedurende 3 minuten de mogelijkheid heeft zijn verhaal te doen over een onderwerp dat van maatschappelijk belang is. Op het Prikbord kan men gratis terecht als men iets te koop heeft of iets zoekt. Video Collectief maakt ook video- producties. De programma's zijn te bekijken via http://www.regioleudal.tv


Nieuw bestuur gemeenschapshuis Neer Geplaatst op: 1-8-2015 21:17

Bestuurswisseling In d'n Haammaeker Foto: Wiel aan de BoomNeer Enkele maanden is er hard gewerkt om een nieuw bestuur te vinden voor gemeenschapshuis In d'n Haammaeker in Neer. Per 31 juli is een nieuw bstuur is aangetreden en het bestaat uit Peter Vennekens, Marianne Pouls, Har Geenen en Jort Raemakers. Het nieuwe bestuur dankt de oude bestuursleden Peter Derks, Hans Blomen, Berend Bosscher, Ad de Veer en Marianne Pouls voor hun inspanningen. Nu er een nieuw bestuur is, betekent dit dat per 31 augustus 'de Haammaeker weer open gaat. Het bestuur zal voortbouwend op al het werk dat het vorige bestuur heeft verricht, samen met de bestaande en de nieuwe gebruikers, zijn uiterste best doen de positie die In d'n Haammaeker in de Neerse gemeenschap inneemt te handhaven en waar mogelijk uit te breiden. Binnenkort volgen gesprekken met de gebruikers.


Zestig jarig huwelijk in Maasbracht Geplaatst op: 31-7-2015 20:37

Het diamanten echtpaar Maasbracht Het echtpaar Boelaars-Van Tiel uit Maasbracht vierde op zondag 26 juli hun 60-jarig huwelijk. Burgemeester Stef Strous van Maasgouw bracht hen op vrijdag 24 juli een bezoek en feliciteerde het paar met deze bijzondere dag.


Preventieve huisbezoeken 75+ van start Geplaatst op: 31-7-2015 19:47

Leudal Steeds meer ouderen blijven zelfstandig in hun eigen huis wonen. Om ouderen in de gemeente Leudal te ondersteunen en samen te kijken naar hoe je dat op een goede manier kunt doen, biedt Synthese hen vrijblijvend een huisbezoek aan. Synthese is de welzijnsorganisatie die in de gemeente Leudal uitvoering geeft aan het welzijnswerk. In de periode augustus tot en met december wordt gestart met de huisbezoeken. Deze zullen plaatsvinden in de kernen Haler, Neeritter, Ell en Ittervoort. Zelfstandig wonende ouderen in de leeftijd van 75 jaar en ouder zullen in die periode een uitnodiging ontvangen voor een bezoek. Wanneer een bewoner een uitnodiging heeft ontvangen, kan hij zich aanmelden bij Synthese voor een huisbezoek. Vervolgens zal een vrijwilliger van Synthese terugbellen om samen een afspraak te maken.


WK-titel voor Laura de Vaan Geplaatst op: 31-7-2015 19:32

De gelukkige wereldkampioene Foto: Mathilde DusolBaexem Handbike-ster Laura de Vaan uit Baexem heeft vrijdagmorgen 31 juli in het Zwitserse Nottwil de wereldtitel voor zich opgeëist tijdens het wereldkampioenschap paracycling. Zij wist de tijdrit te winnen voor Andrea Eskau en Dorethe Vieth. Voor De Vaan is het de tweede wereldtitel in haar carrière. Zondag staat de wegwedstrijd op het programma.


't Gouverneurtje, broodje van eigen bodem Geplaatst op: 30-7-2015 19:22

Trots wordt het broodje gepresenteerd, Chantal, Mariëlle, Bert en bakker Ton.Heythuysen Sinds kort is er 't Gouverneurtje, een smaakvol broodje van Heitser bodem. Het is luchtig van binnen en lekker krokant van buiten. Bakker Ton Peskens heeft hoogstpersoonlijk voor Grand Café Restaurant de Gouverneur in Heythuysen dit broodje bedacht ’t Gouverneurtje wordt gebakken van een bijzondere samenstelling van verschillende graansoorten. De combinatie met gierst, lijnzaad en zonnebloempitjes zorgt voor een broodje waar je met smaak in hapt. Voor ’t bakken van ’t Gouverneurtje wordt de tijd genomen. De gebruikte zuurdesem maakt dat het brood langer moet rijzen. Hierdoor krijgen de aroma’s alle gelegenheid om zich te ontwikkelen. Een geurig én smaakvol broodje is het resultaat.


Samenwerking Laurentius en Proteion Geplaatst op: 28-7-2015 19:37

24-uurs begeleiding en zorg voor dementerende patiëntenRegionieuws Het Laurentius ziekenhuis in Roermond en twee Roermondse zorgcentra van Proteion starten een proef op de afdelingen acute opname en orthopedie. Wanneer dementerende bewoners van de zorgcentra RCG en Roncalli worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een gebroken heup, zorgen medewerkers van RCG en Roncalli, vrijwilligers en familieleden gedurende 24 uur, 7 dagen per week mee in het ziekenhuis. Zo heeft de kwetsbare, dementerende cliënt vertrouwde mensen om zich heen gedurende een toch al ingrijpende ervaring. De opname van een dementerende bewoner in het ziekenhuis is geen routinekwestie. Een dementerende cliënt beleeft een opname anders, waardoor continu aandacht noodzakelijk is.


CC Don Bosco krijgt € 15.000 voor een lift Geplaatst op: 28-7-2015 16:40

CC Don Bosco in vogelvlucht Heel De gemeente Maasgouw wil graag de bibliotheek voor volwassenen vestigen in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de ruimte op de eerste verdieping. Voorwaarde hierbij is dat deze ruimte bereikbaar moet zijn voor iedereen. Hiervoor is het nodig een personenlift te plaatsen. Om die reden heeft CC Don Bosco subsidie aangevraagd bij het Oranje Fonds. Het cultureel centrum is dan ook erg blij met de toezegging van het Oranje Fonds om voor dit doel € 15.000,- subsidie te verstrekken. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het 28,7 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden.


Leudal krijgt lokaal opgewekte windstroom Geplaatst op: 27-7-2015 21:53

De bekrachtiging van de overeenkomst.  info@leudalenergie.nl.Leudal Op vrijdag 17 juli werd bij de in aanbouw zijnde turbine van Zuidenwind nabij de Boerderijweg in Neer symbolisch de cirkel van energie opwekking en levering rondgemaakt. Zuidenwind, leveringscoöperatie Duurzame Energie Unie (DE Unie) en Leudal Energie spraken door het sluiten van de groene cirkel af dat de opgewekte stroom door Leudal Energie in het najaar geleverd gaat worden aan burgers en bedrijven van Leudal.


SJG Weert mag roze lintje behouden Geplaatst op: 22-7-2015 17:05

Regionieuws Opnieuw voldoet het Sint Jans Gasthuis in Weert aan de strenge eisen die de borstkankervereniging stelt aan patiëntgerichte zorg rondom borstkanker. Elk jaar doorstaat de zorg van het Weerter ziekenhuis de toets met vlag en wimpel. De Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft een monitor ontwikkeld die laat zien hoe de zorg rondom borstkankerpatiënten in ziekenhuizen is georganiseerd. Door de feitelijke ziekenhuisinformatie te combineren met patiëntervaringen is het een uniek instrument. Door deze jaarlijkse aanscherping wil BVN een impuls geven om kwaliteit van borstkankerzorg, vanuit patiëntperspectief, te verbeteren. Op de site van Monitor Borstkankerzorg staat alle informatie rondom de monitor inclusief de nieuwe criteria.Zie: http://www.monitorborstkankerzorg.nl


Limburgse windstroom bij u thuis geleverd Geplaatst op: 21-7-2015 22:25

Leudal Op 17 juli tekende de Exploitatie Burgerwindturbine Neer BV (EBN BV) een stroomcontract met leverings- coöperatie Duurzame Energie Unie (DE Unie). De EBN BV is een samen- werkingsverband tussen drie burgercoöperaties die gezamenlijk een windturbine bouwen te Neer. De lokale Limburgse energie- coöperaties verkopen via DE Unie hun eigen opgewekte stroom aan hun leden. Het afsluiten van dit contract betekent dat de hele keten van deze windturbine nu in handen is van burgerenergie- coöperaties. Dit is uniek in Nederland en toont de professionalisering van en goede samenwerking tussen Nederlandse energiecoöperaties aan.


De Ortolaan blijft in Heythuysen Geplaatst op: 20-7-2015 16:29

Leudal De woordvoerder van de gemeente Leudal laat weten naar aanleiding van ontvangen berichten dat de school voor voortgezet speciaal onderwijs De Ortolaan in Heythuysen uit Leudal zou verdwijnen, en dat op de huidige locatie van De Ortolaan asielzoekers of seizoenarbeiders worden gehuisvest, willen we u laten weten dat dit onjuist is. De Ortolaan behoort met o.a. De Lataste in Horn en De Widdonck in Heibloem tot de Aloysius Stichting. Deze stichting is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 27 jaar die het beste op hun plek zijn in het speciaal basisonderwijs of het speciaal (voortgezet) onderwijs. De gemeente wil die voor Leudal graag behouden. Met ingang van het schooljaar 2015- 2016 opent De Ortolaan gewoon weer haar deuren aan de Graaf van Loonstraat in Heythuysen. Een andere bestemming voor het schoolgebouw is niet aan de orde.


Info-avond over AZC Baexem Geplaatst op: 20-7-2015 15:57

Het AZC in Baexem aan de N280 Leudal Het landelijke Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft aan de gemeente Leudal verzocht medewerking te verlenen aan de uitbreiding van het AZC Baexem. Het college van Leudal heeft via een principebesluit besloten mee te werken aan het benodigde stappen om te komen tot een raadsbesluit over deze uitbreiding. Vanwege de beoogde uitbreiding van asielzoekerscentrum (AZC) Baexem wil de gemeente Leudal graag van gedachte wisselen met inwoners van de omliggende dorpen en met name van Baexem. De avond zal plaatsvinden op maandag 14 september in het AZC te Baexem. Meer informatie hierover wordt binnenkort gepubliceerd op de gemeentepagina in 1Leudal en op http://www.leudal.nl .


Skatebaan in Heel opgeknapt Geplaatst op: 20-7-2015 15:50

Heel De skatebaan in Heel is onlangs opgeknapt. Dit is gebeurd door bewoners van St. Anna en jongeren die regelmatig aanwezig zijn op de skatebaan. Door dit project gezamenlijk op te pakken, leerden de jongeren en de cliënten van St. Anna elkaar beter kennen. De cliënten van St. Anna waren enthousiast dat deze jongeren meehielpen met verven. Het was een geslaagde samenwerking met een mooi eindresultaat.


Oplaadpunt E-fietsen bij Jumbo Heel Geplaatst op: 20-7-2015 15:34

Maasgouw Onlangs is in de gemeente Maasgouw het eerste oplaadpunt op zonne- energie voor elektrische fietsen geopend. Dit oplaadpunt wordt via een zonnepaneel gevoed door hernieuwbare zonne-energie. Het oplaadpunt bevindt zich bij de Jumbo in Heel. Inwoners en recreanten met elektrische fietsen in de gemeente Maasgouw kunnen hier voortaan gebruik van maken.


Vrachtauto uitgebrand Geplaatst op: 18-7-2015 20:51

Baexem In de nacht van vrijdag op zaterdag is omstreeks kwart over drie op de N280 bij Baexem een vrachtauto uitgebrand. De chauffeur kon zich in veiligheid brengen. Het wegdek werd door de hitte beschadigd. De oorzaak van de brand is waarschijnlijk kortsluiting.


Auto tegen lantaarnpaal, kind gewond Geplaatst op: 18-7-2015 20:40

Kelpen Oler Op de N280 ter hoogte van Kelpen- Oler is een personenauto in een flauwe bocht van de weg geraakt en tegen een lantaarnpaal gebotst. In de auto zaten vijf mensen, drie volwassenen en twee kinderen. Eén van de kinderen raakte aan het hoofd gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. De andere inzittenden kwamen met de schrik vrij. De politie onderzoekt hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.


Limburg Festival 2015 Geplaatst op: 18-7-2015 19:54

 Regionieuws Van woensdag 26 tot en met zondag 30 augustus is het Limburg Festival. Het is een festival met theatertochten, straattheater en bijzonder theater op bijzondere locaties. Met het project Theatrale T®ippelzone voegt het LMBG FSTVL een nieuw dynamisch onderdeel aan het al rijke pallet toe. Op woensdagmiddag 26 augustus loopt deze theatertocht, ± 7 kilometer lang door Kinrooi, Leudal en Maasgouw. Het is een grensoverschrijdende wandeling met een caleidoscoop van kleine, kernachtige figuren- en objecten theatervoorstellingen geschikt voor jong en oud. Binnenkort is het complete programma te vinden op: http://www.limburgfestival.nl .


Harmonie Katwijk te gast bij Aurora Geplaatst op: 16-7-2015 15:09

Donateursconcert Baexem Fanfare Aurora Baexem kan ook dit jaar weer terugkijken op een geslaagd Donateursconcert. Het concert dat de fanfare ieder jaar traditiegetrouw voor de Baexemse gemeenschap verzorgt, vond plaats op zondag 12 juli. Harmonie Katwijk zag dit concert, in het kader van hun muziekweekend, als een mooie gelegenheid om kennis te maken met een Limburgse muziekvereniging. Op de vroege zondagochtend heeft het publiek onder het genot van een heerlijk ontbijt kunnen genieten van de klanken van Aurora. Alle geledingen die binnen Aurora actief zijn, hebben weer een verrassend programma ten gehore gebracht. Net als andere jaren werd het concert afgesloten met een gezamenlijk muziekwerk.


Nieuw boek van Dorien Grootendorst Geplaatst op: 16-7-2015 14:57

Haar tweede boek Heel Vorige week presenteerde Dorien Grootendorst uit Heel haar tweede kinderboek: Een overwachts avontuur. Haar eerste boek was Femke, Zigeunermeisje uit Friesland. Dorien Grootendorst is geboren in Scheveningen in 1954 en in 1990 kwam zij naar Limburg. Zij heeft het boek speciaal geschreven voor kleinzoon Thijs. Het is een boek vol spanning en humor geworden.


Kledingbank zorgt voor een extraatje Geplaatst op: 16-7-2015 14:06

Voorbeeld van een taart die gekozen kan wordenRegionieuws Samen met enkele particulieren, organisaties en bedrijven in Limburg, kan Kledingbank Limburg haar cliënten sinds kort verrassen op enkele bijzondere extra's. Is een kind uit een gezin van cliënten jarig en is een verjaardagstaart té kostbaar, dan is er wellicht een oplossing. Bij tijdige aanvraag bij Kledingbank Limburg behoort het kind tot de mogelijke winnaars van een schitterende taart. Een particuliere moeder in de regio biedt dit aan. De voorwaarden zijn bekend bij het uitgiftecentrum van de kledingbank. Kledingbank Limburg hoopt dat dit voorbeeld aanleiding is voor meer particulieren, bedrijven, verenigingen en organisaties om iets extra's te doen voor hen die het moeilijk hebben. Informatie? Kledingbank Limburg, 0475 - 436008 of info@kledingbank-limburg.nl


Verhuizing poliklinieken SJG Weert Geplaatst op: 14-7-2015 21:31

Het SGJ- Gebouw 2 Regionieuws Op vrijdag 17 juli verhuizen de poliklinieken Geriatrie, Revalidatie, Reumatologie, Plastische Chirurgie en Mediweert naar ‘SJG - Gebouw 2’. Dit is een vleugel in het voormalige RcGGZ- gebouw, naast het ziekenhuis. Alle poliafspraken voor deze afdelingen vinden vanaf maandag 20 juli plaats op de nieuwe locatie. Er is bewegwijzering aanwezig die patiënten naar de juiste plek zal leiden. Ook staan de gastvrouwen en de medewerkers van de receptie klaar, om eventuele vragen te beantwoorden. Door de verhuizing wordt plaats gemaakt voor de verhuizing van de polikliniek Chirurgie, die weer plaats maakt voor de verbouwing van de Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost.


Weer Poolse kinderen op vakantie in Hunsel Geplaatst op: 14-7-2015 20:56

De motortocht is dinsdag 21 juli om 19.00 uurLeudal Al 18 jaar wordt om het jaar in de voormalige gemeente Hunsel, nu gemeente Leudal, aan Poolse kinderen uit Pogorzela een vakantie aangeboden. De gastgezinnen begroeten de 30 kinderen tussen de 10 en 15 jaar op donderdag 16 juli. Zij gaan tot en met 23 juli een geweldige vakantieweek tegemoet. Maar helaas zijn iedere keer gastgezinnen en motorrijders voor de motortocht te kort. Meer informatie: 0475- 567890 of kaspar@hobbyist.nl.


Opening nieuwe kiosk Horn Geplaatst op: 13-7-2015 21:29

Wilma van Dommelen en gouveneur Theo BovensHorn Op 12 juli is de kiosk in Horn feestelijk geopend. De initiatiefnemers Wilma van Dommelen en Theo Linssen mochten zich verheugen op een grote belangstelling vanuit de Hornse gemeenschap. Gouverneur Theo Bovens verrichtte samen met Wilma van Dommelen de openingshandeling. Dit deed hij in het kader van een kennismakingsbezoek met Wilma van Dommelen, die sinds maart Statenlid is voor D66 in Limburg. Na een grondige restauratie is de kiosk gebruiksklaar. Muziekgezelschappen, cultuurverenigingen, schoolklassen enz. kunnen gebruik gaan maken van de kiosk. Harmonie De Drie Horens uit Horn gaf zondag het goede voorbeeld en luisterde de opening op met een prachtig concert. Ook enkele schoolkinderen mochten hun bijdrage leveren.


Aanmelden voor 10e Burendag kan nu Geplaatst op: 13-7-2015 19:20

Burendag 2014 op De Kreppel in HeythuysenRegionieuws Op zaterdag 26 september organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds de tiende editie van Burendag. Inmiddels hebben bijna 2.500 buurten zich al aangemeld. Burendag is een feest waarop buren gezellig samen komen onder het genot van een goede kop koffie en iets goeds doen vóór, in of mét de buurt. Inschrijven voor Burendag en een bijdrage van maximaal €450,- voor de activiteit aanvragen: http://www.burendag.nl .


Convenant Samen Zorgen Huis Leudal Geplaatst op: 12-7-2015 21:49

Mariabosch in Baexem Leudal Diverse betrokken vanuit onder andere de Leudalse gemeenschap, overheid en zorgen ondertekenen woensdag 15 juli het convenant voor het Samen Zorgen Huis Leudal. Zij zetten hiermee een belangrijke stap, waarmee de realisering van een eerste Samen Zorgen Huis op de locatie Mariabosch te Baexem dichterbij komt. De Stichting, vooral bestaande uit inwoners uit Leudal, zet zich in om een Samen Zorgen Huis, een 'kort bij thuis ziekenhuis', te realiseren: mét en vóór de zieke medemens, haar of zijn naaste, in samenwerking met de dokter en de verpleegkundige.


Park Leudal-Oost krijgt verdere uitwerking Geplaatst op: 12-7-2015 21:41

Schetsontwerp Park Leudal-oost Leudal Het gepresenteerde schetsontwerp voor Park Leudal-Oost kon tijdens de inloopavond 23 juni in Neer in grote lijnen rekenen op steun van de aanwezigen. Diverse buurtbewoners, vertegenwoordigers van verenigingen en overige inwoners uit Leudal-Oost gaven tips en adviezen mee voor een toekomstbestendig multifunctioneel bovenlokaal park in Neer waar sport, bewegen, onderwijs, zorg en cultuur elkaar ontmoeten. Tips en adviezen over parkeren, het evenemententerrein en het multifunctioneel gebruik van de accommodatie. Deze inbreng neemt de Beheersstichting Park Leudal-Oost mee bij de gezamenlijke uitwerking van het voorlopig ontwerp. Daarbij hoort ook een verdere onderbouwing van de haalbaarheid en plan van aanpak voor het vervolg. Meer informatie: http://www.parkleudaloost.nl


Zinderende OLS-finale in Maasniel Geplaatst op: 12-7-2015 11:40

Regionieuws Zaterdag 11 juli was de dag van het kavelen op het OLS in Maasniel. Toen de eerste ronde met 36 schutterijen van start ging, vielen al snel de eerste deelnemers af. Na de eerste ronde waren er nog 28 schutterijen over. Na 8 ronden werd er gewisseld naar de kleine bölkes van 1 bij 1 cm. Na 11 kavelronden waren er nog 9 deelnemers en daarna werd een pauze ingelast. Na de pauze meteen twee afvallers. In kavelronde 13 miste St. Catharina Stramproy waardoor en nog maar 1 Nederlands-Limburgse Schutterij in de strijd was, naast drie Belgische. In kavelronde 14 miste St. Antonius en St. Petrus uit Baarlo als laatste Nederlandse deelnemer. In kavelronde 15 viel de schutterij van Opoeteren af. In ronde 20 miste Maasmechelen, maar even later miste Sint-Huibrechts- Lille eveneens. Maar in kavelronde 23 klonk het “veer höbbe um” van Maasmechelen.


Plan voor vernieuwing Leudalmuseum Geplaatst op: 11-7-2015 17:34

Het interieur van het Leudalmuseum Haelen De Studiegroep Leudal wil graag het Leudalmuseum in Haelen vernieuwen. Vernieuwen wil zeggen volgens de huidige inzichten inrichten. Dit houdt in dat de bezoeker meer informatie krijgt over een voorwerp en zijn beleving groter wordt. Voorwerpen hebben niet alleen een naam. De bezoeker kan interactief informatie krijgen hoe, door wie en in welke omgeving een voorwerp werd gebruikt. Het is de bedoeling dat dit alles in woord en beeld in een fraaie entourage wordt geplaatst. Voor de schoolgaande jeugd zullen programma’s worden ontwikkeld. De Studiegroep is op zoek naar mensen die willen helpen, zowel daadwerkelijk als financieel. Voor informatie kan men terecht bij: Theo van Duijnhoven, 0475-597024 of Jan Hocks, 0475-592797.


"Ôs Dörp zijn we samen" Geplaatst op: 10-7-2015 21:31

Sporthal en gemeenschapshuis in Neer Leudal Dinsdag 7 juli heeft de gemeenteraad van Leudal het voorstel voor het traject Ôs Dörp aangenomen. Dit traject is bedoeld om te komen tot een toekomstbestendige, vernieuwde inrichting van accommodaties, voorzieningen en de facilitering daarvan. “Om te beginnen wordt samen met de gemeenschap, tijdens bijeenkomsten in alle dorpen, bepaald welke toekomstige en huidige behoeften er zijn. Gezamenlijk kijken we, hoe we die behoeften kunnen realiseren”, aldus wethouder Van den Beuken. Uiteraard wel binnen de mogelijkheden van de gemeenschap en de gemeente. Alle inwoners, verenigingen, besturen, maatschappelijke organisaties, ondernemers en alle andere geïnteresseerden zijn hiervoor van harte uitgenodigd. De eerste bijeenkomsten in de dorpen vinden plaats van september t/m november.


Uitreiking verkeersdiploma's De Maaskei Geplaatst op: 10-7-2015 21:02

De geslaagden Maasgouw Wethouder Lalieu van Maasgouw overhandigde donderdag 9 juli aan negen leerlingen van zmlk school De Maaskei het welverdiende VVN verkeersdiploma. Van de negen leerlingen hebben zes leerlingen deelgenomen aan het VVN- praktijkexamen. Zij hebben op de fiets, zelfstandig de officiële examenroute gefietst door Heel. Alle zes leerlingen hebben het examen perfect afgelegd. De leerkrachten en assistentes hebben de leerlingen de verkeersregels, verkeersituaties en het fietsen met veel geduld bijgebracht. Op de Maaskei wordt veel aandacht besteed aan verkeersveiligheid. "Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen veilige en volwaardige verkeersdeelnemers worden", aldus Frits Meijer, verkeerscoördinator van zmlk De Maaskei. De leerlingen zelf zijn super trots op hun prestatie.


Groots musicalproject 'Project-K' Geplaatst op: 10-7-2015 20:56

 Regionieuws Op 4, 5 en 6 september vindt op het Raadhuisplein in Panningen Project-K plaats. Project-K wordt gecreëerd door 17 verenigingen uit de dorpen Beringe, Hegelsom, Helden, Horst, Kelpen-Oler, Lottum, Maasbree, Meerlo, Meijel, Melderslo, Meterik, Panningen en Sevenum. De medewerkers zijn al maanden in de weer om een spetterende en verrassende show neer te zetten. Project-K laat verschillende grote musicalnummers horen.


Beeren Plantproducts bestaat 60 jaar Geplaatst op: 9-7-2015 21:41

Links Wim Beeren en rechts John  Beeren tussen de aspergeplantenNeer In de gemeente Leudal is één van de grootste plantenkwekerijen van Nederland en zelfs Europa gevestigd. Beeren Plantproducts uit Neer exporteert jaarlijks miljoenen aardbei-, prei- en aspergeplanten door heel Europa. Dit jaar bestaat het bedrijf zestig jaar; een mijlpaal die de familie Beeren niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan. Op zondag 19 juli organiseert Beeren Plantproducts daarom een open dag.


Keurmerk voor bedrijventerreinen Leudal Geplaatst op: 9-7-2015 20:53

Leudal De bedrijventerreinen Heldenseweg en Soerendonck in Neer, Laak in Roggel, Arenbos en Op den Kouk in Heythuysen, Kelpen-Oler in Kelpen- Oler en St. Antoniusstraat in Baexem in de gemeente Leudal hebben het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Basis Samenwerken behaald. Dit Keurmerk is een waardering voor bedrijventerreinen waar gestart is met de samenwerking om de veiligheid te verbeteren.


Nieuwe School-, Jeugd- en Leudalgidsen Geplaatst op: 8-7-2015 21:30

De nieuwe gidsen Leudal In Bezoekerscentrum Leudal in Haelen zijn zaterdag 4 juli de vervolg- opleidingen tot School-/Jeugdgids en Leudalgids succesvol afgesloten. Tijdens een feestelijke bijeenkomst, georganiseerd voor alle vrijwilligers van Groen Hart Leudal die actief zijn bij het centrum, zijn onder tropische omstandigheden door Groen Hart Leudal voorzitter Ed Jedeloo de bijbehorende certificaten uitgereikt aan de geslaagde gidsen. Paul Vogels, als voorzitter van Bezoekerscentrum Leudal en kwartier- maker Fritz van Hattem waren even- eens aanwezig. Vanuit de basisopleiding, die de tweede helft van 2014 werd georganiseerd, is een aantal deelnemers doorgestroomd naar beide vervolgopleidingen. Dit resulteerde in drie nieuwe School- / Jeugdgidsen en vier nieuwe Leudalgidsen. Al eerder ontvingen acht nieuwe balievrijwilligers een certificaat.


Het nieuwe digitale dorpsplein Geplaatst op: 8-7-2015 21:14

Een initiatief van de gemeente Leudal Leudal Gesprek in de Buurt is een site waar je vragen en ideeën kunt delen met anderen in je wijk of dorp. Je kunt samenwerken om leuke, vernieuwende en helpende initiatieven te realiseren. De gemeente Leudal stelt Gesprek in de Buurt kosteloos ter beschikking van alle inwoners van de gemeente. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op participatie, zelfredzaamheid en eigen kracht van burgers. Mooie woorden... Maar om dit te bereiken, is het nodig dat de overheid burgers goed uitrust om deze taken op zich te nemen. De gemeente Leudal maakt daarom gebruik van Gesprek in de Buurt. Voor alle 16 kernen is een eigen portaal in Gesprek in de Buurt beschikbaar. Elk portaal is voorzien van foto's van kenmerkende gebouwen uit de eigen woonomgeving. Neem ook een kijkje op http://www.gesprekindebuurt.nl . Zie ook: http://www.synthese.nl


Uitreiking verkeersdiploma's De Maaskei Geplaatst op: 8-7-2015 21:04

Heel Wethouder Lalieu van Maasgouw overhandigt donderdag 9 juli aan negen leerlingen van zmlk school De Maaskei het welverdiende VVN verkeersdiploma. Van de negen leerlingen hebben zes leerlingen deelgenomen aan het VVN- praktijkexamen. Zij hebben op de fiets, zelfstandig de officiële examenroute gefietst door Heel. Alle zes leerlingen hebben het examen perfect afgelegd. De leerkrachten en assistentes hebben de leerlingen de verkeersregels, verkeersituaties en het fietsen met veel geduld bijgebracht. Op de Maaskei wordt veel aandacht besteed aan verkeersveiligheid. "Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen veilige en volwaardige verkeersdeelnemers worden", aldus Frits Meijer, verkeerscoördinator van zmlk De Maaskei. De leerlingen zelf zijn super trots op hun prestatie.


Ton Thomassen loopt voor Duchenne Geplaatst op: 8-7-2015 15:07

 Regionieuws Team Leudal 4 Cyrill heeft onlangs een presentatie gegeven over Duchenne spierziekte en Duchenne Heroes bij de club Lions Leudal. Deze vereniging met leden uit de omgeving heeft onder andere als doel anderen te helpen. Één lid van Lions Leudal, Ton Thomassen uit Heel was onder de indruk van de fysieke en fundraising- inspanningen van Team Leudal 4 Cyrill. Thomassen loopt van 21 t/m 24 juli de 4-daagse van Nijmegen. Hij heeft besloten er een sponsorloop van te maken voor Duchenne. De opbrengst gaat naar team Leudal 4 Cyrill en zal straks met de totaal- opbrengst ten goede komen aan het Duchenne Parent Project, dat onderzoek naar deze spierziekte financiert.


Ruth Vennekens: Spieren voor spieren Geplaatst op: 7-7-2015 22:42

 Neer Een tocht van ruim 2000 kilometer door Nederland in twee weken tijd. Een tocht die gereden wordt om kinderen met spierziekten te steunen, om bij te dragen aan een mooier leven voor deze kinderen en bovenal om een bijdrage te leveren aan onderzoek naar spierziekten bij kinderen. Redenen genoeg voor Ruth Vennekens (30) uit Neer, thans Moordrecht om deze uitdaging aan te gaan in augustus 2015 en zo de actie te steunen.


Vlaams minister Vandeurzen bezoekt Heel Geplaatst op: 6-7-2015 22:10

Vandeurzen zette zijn handafdruk Maasgouw Afgelopen zaterdag 3 juli bezocht Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, zorgorganisatie Daelzicht in Heel. Het bezoek stond in het teken van het zogeheten ‘belevenispark’ voor burgers met een zorgbehoefte, zoals kinderen en volwassenen met een beperking en ouderen met dementie. De minister was zeer geïnteresseerd in het innovatieve zorgconcept van Daelzicht. Ook in Vlaanderen ondergaat de zorg een grote veranderingen. Vandeurzen was enthousiast over concrete samen- werking en verwachtte dat Vlaamse cliënten het toekomstige belevenispark gaan bezoeken. Hij werd ontvangen door burgemeester Stef Strous van Maasgouw en Jenny Buijks en Jan Valkenborgh van de Raad van Bestuur van Daelzicht. Vandeurzen zette zijn 'handafdruk' om aan te geven dat hij het park een warm hart toedraagt.


5 schutterijen Leudal en Maagouw kavelen Geplaatst op: 6-7-2015 21:31

Regionieuws Vijf schutterijen uit Leudal en Maasgouw nog in de race voor d'n Um. Zaterdag 11 juli zullen ze in Maasniel met nog 31 schutterijen bij het kavelen strijden om de hoogste eer. Het zijn St. Joris Wessem, St. Sebastianus Ell, St. Nicolaas Heythuysen, St. Ansfried Thorn en St. Michaël Thorn.


OLS beleeft prachtige eerste dag Geplaatst op: 6-7-2015 21:12

Regionieuws Op de eerste dag van het OLS waren de weersomstandigheden goed, maar niet ideaal. De luchtvochtigheid was zeer hoog en daardoor was het drukkend benauwd. Naar schatting waren er zo'n 20.000 tot 22.000 toeschouwers langs de route. De sfeer was geweldig. Ook de wedstrijden op het terrein trokken veel toeschouwers. Plotseling stak er een harde wind op. Nadat de wind wat was gaan liggen gingen de schietwedstrijden van start. In de eerste doorgang hadden de schutters nog last van de wind, later ging deze liggen. Rond kwart voor tien 's avonds viel het laatste schot en waren er nog 36 schutterijen in de strijd. Daarvan zijn er 8 uit Belgisch Limburg en 28 uit Nederlands Limburg Daarna ging het feesten nog enkele uurtjes door. De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste dag van het OLS. Op zaterdag 11 juli gaat het schieten verder.


Rowwen Hèze zet OLS- feesttent op de kop Geplaatst op: 5-7-2015 21:19

Regionieuws Vrijdag 3 juli, twee dagen voor het OLS, is het traditie dat er een feestavond wordt gehouden. De organisatie van het OLS in Maasniel was er veel aan gelegen om de tradities in ere te houden. Met Rowwen Hèze was er een optreden dat ook een lange OLS traditie kent. Fever of Life rockte er in het voorprogramma stevig tegen aan met ‘Roll over lay down’ van Status Quo. Rowwen Hèze met gastmuzikanten speelde de tent plat en de sfeer was geweldig. Alle klassiekers passeerden de revue. De band beëindigde hun set met het nummer waarmee het allemaal begon, ‘Bestel mar’. Uiteraard liet het publiek ze niet gaan zonder een toegift. Deze was: ‘Een kwestie van Geduld’ in uitvoering met “saus”, dus de extra muzikanten waaronder Hub Boesten, Simone Cox en Mo Jones.


De Eerste Häörder Minibieb Geplaatst op: 4-7-2015 19:47

De minibieb beschilderd door Ingrid  Wertz Horn De Eerste Häörder Minibieb staat in de voortuin van Schelkensven 3 in Horn. Hierin staan boeken en soms een tijdschrift en/of dvd, die iedereen gratis mag lenen of omruilen tegen een ander boek. Als er plaats is, kan men er een paar boeken uit de eigen boekenkast inzetten. Deze minibieb is er voor iedereen. Zo kan iedereen helemaal gratis van elkaars boeken genieten. De minibieb is beschilderd door Ingrid Wertz, Atelier 88 in Weert.


Huiskamer Haelen viert 30-jarig bestaan Geplaatst op: 4-7-2015 16:49

Haelen Maandag 22 juni was het precies dertig jaar geleden dat de Huiskamer Haelen is opgericht. Het is op feestelijke wijze gevierd in Zorgcentrum Beek & Bos in Heythuysen. De gasten en vrijwilligers werden met de bus van Beek en Bos, de wensbus en vrijwilligers ernaar toe gebracht. Na een welkomstdrankje volgde er een diner. Er werden drie jubilarissen in de bloemetjes gezet. Het waren: mevrouw Geerlings-Haves vanaf de oprichting 22 jaar vrijwilliger en de laatste 8 jaar als gast. Mevrouw Crommentuyn 30 jaar vrijwilliger en nog steeds actief. Ten slotte mevrouw Mia Deckers: tien jaar vrijwilliger. Na het diner speelden en zongen Haelense artiesten bekende liedjes die uit volle borst werden meegezongen en kwam er een einde aan een geslaagde middag.


OLS 2015 niet in gevaar door brand Geplaatst op: 4-7-2015 16:06

Regionieuws De organisatie van OLS werd zaterdagmorgen opgeschrikt door een flinke brand. Deze ontstond in een koelwagen met etenswaren en sloeg over naar twee andere wagens en een aggregaat. Gelukkig werd de brand snel ontdekt. De brandweer was snel ter plaatse en wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de tenten. De voorzorgsmaatregelen uit het calamiteitenplan bleken uitstekend te werken. Na de schrik wordt er hard gewerkt om alles weer in orde te maken. Een nieuw aggregaat draait al en ook de voedselvoorraden worden voor het OLS van zondag weer aangevuld. Al met al loopt het doorgaan van het evenement geen gevaar. Volgens de OLS-weerman wordt het mooi weer. Op de meeste plaatsen droog, temperaturen van 28 tot 30 graden en hier en daar mogelijk een onweersbui.


Proteion Thuiszorg Leudal verhuist Geplaatst op: 2-7-2015 21:30

Medewerkers Lieke Mansveld (l) en  Monique Hodzelmans.  Foto: ProteionHeythuysen Het wijkteam van de Proteion Thuiszorg in Leudal is verhuisd naar de Notaris Ruttenlaan 2A in Heythuysen. Dit is midden in het centrum en dicht bij verschillende aanbieders van zorg en welzijn. Inwoners kunnen nog altijd rekenen op de vertrouwde zorg van het wijkteam in Leudal. Proteion werkt met kleinschalige teams met vaste medewerkers. Naast de algemene dagelijkse verzorging, biedt het wijkteam b.v. specialistische wondzorg.


25 jaar Dagverzorging bij Beek & Bos Geplaatst op: 2-7-2015 21:14

Impressie van de gezellige middag Heythuysen Woensdag 1 juli was het precies 25 jaar geleden dat binnen Zorgcentrum Beek & Bos in Heythuysen de Dagverzorging is opgestart. Reden voor Beek & Bos om dit jubileum te vieren. Cliënten, medewerkers en vrijwilligers genoten van een feestelijke dag. ’s Morgens was er vlaai bij de koffie en in de middag een gezellig samenzijn dat werd opgeluisterd door een optreden van de huisband van Beek & Bos. “Wij proberen met onze Dagverzorging mensen die zelfstandig wonen twee keer per week een gezellige dag te bieden”, vertelt Thijs van den Schoor, directeur van Beek & Bos. Een vast team van medewerkers en vrijwilligers staat iedere dinsdag en donderdag klaar voor een groep van 20 cliënten. Hij vervolgt: "Mensen die niet in de gelegenheid zijn om zelf te komen, halen en brengen wij met onze eigen rolstoelbus."


Nieuwe poort natuurgebied Koningssteen Geplaatst op: 2-7-2015 21:02

Overdracht poort; docent Remco van  Balkum (l). Foto: NatuurmonumentenRegionieuws De technische opleiding van Scholengemeenschap Sint Ursula VMBO in Heythuysen heeft op verzoek van Natuurmonumenten een toegangspoort voor het natuurgebied Koningssteen in Thorn hersteld. De gloednieuwe poort is op vrijdag 26 juni overgedragen aan Natuur- monumenten. De afdeling bouwtechniek van de school gaat op locatie het metselwerk van de pilaren geheel herstellen. Naar verwachting wordt de poort in september teruggeplaatst. Daarmee wordt een unieke samenwerking afgerond. Zowel Natuurmonumenten als de Scholengemeenschap staan voor elkaar open voor nieuwe projecten. Docent Remco van Balkum: “Voor onze leerlingen is dit een unieke kans om aan de slag te gaan en ervaringen op te doen, die goed aansluiten bij de praktijk."


Len Joris succesvol in Finale Jonge Solisten Geplaatst op: 1-7-2015 21:46

Regionieuws Maar liefst 46 solisten en een ensemble namen op zondag 28 juni deel aan de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). De deelnemers die via voorrondes waren geselecteerd, traden op in de Frans Boermanszaal van Theater De Maaspoort in Venlo. De jeugddivisie is gewonnen door Len Joris (euphonium) van Harmonie Eendracht Macht uit Wessem met 90 punten met lof van de jury.


D66 trekt steun bezuinigingen Leudal in Geplaatst op: 1-7-2015 17:47

Gemeentehuis van Leudal Leudal Bij de behandeling van de Kaderbrief in de raadsvergadering van dinsdagavond 30 juni gaf D66 aan zeer ontevreden te zijn over het gebrek aan visie en beleid vanuit het College. De fractie zag hier de afgelopen tijd knelpunten ontstaan zoals bibliotheekwerk, peuterspeel- zalen, kleine scholen, jongerenwerk en muziekonderwijs. D66 diende hiervoor voorstellen in, maar de coalitiefracties stemden helaas overal tegen. Dat betekent dat D66 nu de steun voor de uitvoering van alle bezuinigingen in trekt. Fractievoorzitter Rens Raemakers: "Op terreinen zoals gemeenschapshuizen, groenonderhoud en subsidiekortingen voor verenigingen presteert dit College ondermaats en wordt onvoldoende gecommuniceerd. D66 zal in de toekomst nieuwe voorstellen van het College constructief blijven beoordelen, maar ook met eigen voorstellen blijven komen."


Geslaagde 4e Preuvenementen fietstocht Geplaatst op: 30-6-2015 14:30

Regionieuws Onder gunstige weersomstandig- heden, hebben op zondag 21 juni (Vaderdag) ongeveer 350 fietsers deelgenomen aan de unieke preuftocht door het Nederweerterland. De deelnemers kwamen uit alle windstreken. Voor de 4e keer had de SBH agrarische bedrijven uitgenodigd om hun producten te laten proeven en hun bedrijf te laten bezichtigen. Foto's en film staan op de website van Weert TV onder actualiteiten.


Nederlands Kampioenschap Solisten in Heel Geplaatst op: 28-6-2015 21:49

Xylofoon Regionieuws Zaterdag 27 juni werden in Heel de Nederlandse kampioenschappen voor solisten gehouden. De Midden- Limburgse deelnemers behaalden mooie prijzen. Uitslagen: Jeugddivisie solisten kleine trom: 1e Jelle Cauven Drumband-Schutterij St Paulus Roggel; 4e Sem Demandt Schutterscompagnie St. Rochus Stevensweert; Vierde divisie solisten kleine trom: 2e Mike Simons Schutterij St. Petrus Roggel; Derde divisie solisten kleine trom 2e Evie Linssen Drumband Fanfare Eensgezindheid Maasbracht Beek; 3e Syb Geraets Fanfare Excelsior Buggenum; Tweede divisie solisten kleine trom 1e Reimer Daemen Drumband Eensgezindheid Maasbracht Beek; Eerste divisie solisten xylofoon- /marimba 2e Jurjen Daemen Drumband Fanfare Eensgezindheid Maasbracht Beek.


Basisschool de Kwir wint Ummeke Geplaatst op: 27-6-2015 21:29

Een van de deelnemende scholen Neer Op een stralende donderdag 25 juni heeft Basisschool de Kwir uit Neer het zeer geslaagde Kinjer-OLS in Maasniel gewonnen. In totaal deden 26 scholen aan dit festijn mee dat door het talrijke publiek werd bijgewoond. Basisschool de Kwir mag een jaar lang de hoofdprijs, ut Ummeke in zijn bezit houden.De glorieuze winnaars uit Neer kregen onder andere een eerste prijs voor het mooiste geheel, mooiste koningspaar en de beste yel.


Binnenbrand zorgt voor overlast Geplaatst op: 27-6-2015 12:15

Brandweer bij binnenbrand Maasbracht Foto: Marijke Peters (triPmediaMaasbracht Zaterdagmorgen 27 juni ontstond er een kleine binnenbrand in een woning aan de Beatrixlaan in Maasbracht. Door onbekende oorzaak vatte een strijkplank vlam. De bewoners konden de woning op de begane grond snel verlaten. Een van de bewoners wist het brandje met een brandblusser snel te blussen. De brandweer van Stevensweert kon de inzet beperken tot het controleren van de woning. Het personeel van de ambulancedienst onderzocht de bewoners op eventuele ademhalingsproblemen. Niemand raakte bij deze binnenbrand gewond.


Unieke duiker bij kasteel Walburg Geplaatst op: 26-6-2015 21:11

Maasgouw Vlakbij het voormalige kasteel Walburg tussen Stevensweert en Ohé en Laak, is een historische duiker uit het midden van de 18e eeuw blootgelegd. De duiker waarvan alleen de segmentboog zichtbaar was, lag verscholen onder struiken en planten. Hij kwam in volle omvang aan het daglicht bij herstelwerkzaamheden aan een veldweg in dit gebied. Een duiker is een waterdoorgang die onder een weg loopt. Deze duiker had een functie voor de waterhuishouding van het gebied tussen het inmiddels verdwenen kasteel Walburg en de Hompesche Molen (1721). Door zijn cultuur- historische betekenis wil het college van de gemeente Maasgouw de duiker laten restaureren. Ook gaat de gemeente onderzoeken of het bouwwerk een beschermde, monumentale status kan worden gegeven.


AZC Baexem gaat uitbreiden Geplaatst op: 26-6-2015 10:05

Het AZC in Baexem Leudal Naast de nieuwe asielaanvragen heeft het Centraal Orgaan opvang asiel- zoekers (COA) ook te maken met veel mensen in de opvang die wachten op een woning en komen er veel zogenaamde nareizigers naar Nederland. Het COA heeft de gemeente Leudal gevraagd medewerking te verlenen aan het ophogen van de opvangcapaciteit in azc Baexem van 425 naar 600 bewoners. Ook wordt verzocht de bestuurs- overeenkomst, die loopt tot 1 juli 2023, voor onbepaalde tijd te verlengen. Daarnaast wordt medewerking gevraagd om de gewenste aanpassingen in het complex en de plaatsing van een semi- permanente wooneenheid te realiseren. Het college van de gemeente Leudal ondersteunt het verzoek van het COA en start het benodigde proces om te komen tot de uitbreiding van het azc.


Autobrand: 'aanslag op konijn Rambo' Geplaatst op: 25-6-2015 21:58

De uitgebrande auto Foto: Roggelsnieuws.nlRoggel De website Roggelsnieuws.nl meldt dat de autobrand in Roggel die donderdagmorgen omstreeks 3 uur uitbrak, volgens eigenaar Cynthia Straeter "een aanslag op konijn Rambo zou zijn. Rambo is het grootste konijn van Nederland en dat kan de concurrentie niet verkroppen." "We zijn lamgeslagen en moeten het huis verlaten...", laat Cynthia weten.


Auto onder carport in brand Geplaatst op: 25-6-2015 21:27

De brandweer was met 2 wagens  uitgerukt.Roggel In de nacht van woensdag op donderdag is rond 3 uur brand uitgebroken in een auto aan de Dresenstraat in Roggel. De auto stond onder een carport geparkeerd en de brand dreigde over te slaan naar de naastgelegen woning. De brandweer was daarom uitgerukt met twee blusvoertuigen. De twee bewoners hebben zichzelf in veiligheid weten te brengen. Ook de aanwezige huisdieren hebben de brand overleefd. Er werd toch een ambulance opgeroepen omdat een van de bewoners rook had ingeademd. De auto en de carport kunnen als verloren worden beschouwd. De aangrenzende garage heeft brandschade opgelopen aan het dak en de woning heeft rookschade. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet duidelijk. De politie doet onderzoek naar de oorzaak.


Geslaagd Midsummer Tournament Geplaatst op: 24-6-2015 21:46

Huldiging van de finalisten Roggel Totaal hebben 128 tennissers deelgenomen aan het geslaagde Midsummer Tournament van Tennis- vereniging Wimbledonck in Roggel. De winnaars in de diverse categorieën: HD 4: Glenn Janssen en Youp Caris; GD 4: Jesse Muijsenberg en Glenn Janssen; DD 5: Annelies Heijkers en Dorettie Wetemans; DD 6: Miriam Bongaerts en Jacqueline Willems; HD 6: Marcel Heijmans en Antal Kremers; GD 6: Silvia Alexeew en Paul van der Sterren; HD 7: Hans Kooiman en Ron Meerts; GD 7: Mariette de Greef en Johan Hermanussen.
Wie wordt Roggelse dorpskoning 2015?

Op zondag 2 augustus vindt tijdens Tirolermarkt in Roggel weer het jaarlijkse dorpskoningschieten plaats. Deze wedstrijd is voor iedere niet- schutter uit Roggel boven de 16 jaar. Met de grote schuttersbuks wordt op de vogel geschoten. Hiervoor heeft Schutterij St. Petrus een mobiele kogelvanger geplaatst. Aanvang van de wedstrijd is 19.00 uur. Inschrijfgeld € 5,--. Opgave en info: Steven Vissers 06-52356954. Overdag is er voor personen boven de 16 jaar de gelegenheid om te schieten met de grote schuttersbuks voor geldprijzen. Prijs € 4,-- per kaart. Per persoon mag maar met 1 kaart aan de kaveling worden deelgenomen. Voor iedereen boven de 16 jaar is er ook gelegenheid om vrij te schieten met de grote schuttersbuks (3 schoten € 2,00) en met het luchtdrukgeweer (3 schoten € 1,00).


Streekfestival bij De Pelen

Streekmuziek bij De Pelen Wie van Streekmuziek houdt kan op zondag 2 augustus zijn hart ophalen bij Buitencentrum De Pelen. Van 12.00 tot 17.30 uur is er een gevarieerd festival met Brabantse en Limburgse muzikanten uit de omgeving van Nationaal Park De Groote Peel. Het Buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer ligt bij de ingang van Nationaal Park De Groote Peel aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Entree is een vrijwillige bijdrage. Tussen de muziek door kan men in de Peelboerderij luisteren naar Peelverhalen door Frans van de Pas of een wandeling gaan maken. Er is ook een familiepad, geschikt voor rolstoelers en kinderwagens. Kijk voor meer informatie op: http://www.staatsbosbeheer.nl/depelen


Van Vlas tot Linnen

Het spinnen van vlas Zondag 2 augustus is het Vlas-Dag in Eynderhoof. Van 13.00 uur tot 17.00 uur krijgt men alle informatie over het verbouwen van vlas en de vele bewerkingen die het vlas moet ondergaan om tot een linnen draad te kunnen worden gesponnen. Een groep spinsters uit Melick zal meedoen aan een workshop vlas spinnen door een spinster uit Friesland om de fijne kneepjes onder de knie te krijgen. Ook de overige ambachten zijn weer vol in bedrijf. In de herberg kunt u genieten van koffie met gebak, dat op ambachtelijke wijze is gebakken door de bakkers in het bakhoes van Eynderhoof. Het Openlucht Museum Eynderhoof ligt aan het Milderspaat 1 in Nederweert- Eind. Voor meer info: http://www.eynderhoof.nl


Tirolermarkt in Roggel

Bakken in de 'sjansen'oven Zondag 2 augustus wordt in ‘Hartje Roggel’ van 11.00 uur tot 17.00 een Tirolermarkt gehouden. Het centrum van Roggel staat weer vol met marktkraampjes, snuisterijen en gadgets. Ook ’t Bakhuys is aanwezig. Oerambachtelijk brood en vlaaien worden op grootmoeders wijze gebakken in een houtgestookte oven met ‘sjansen’ (takkenbossen). Ook kan men even gaan kijken op de Kofferbakmarkt op de Koppelstraat en Kloosterstraat. Horeca Roggel zorgt voor de muziek, een hapje en een drankje. Diverse ondernemers in ‘Hartje Roggel’ hebben hun deuren geopend. Reden genoeg om deze zomermarkt te bezoeken. Vanuit Recreatiepark/Buitenhof de Leistert kan men voor € 1,00 met de Tiroler-Express naar de markt.


Theater aan de Rattentoren Roermond

Zondag 2 augustus is er een zomerse activiteit en een optreden van Tante Thee Theater aan de Rattentoren in Roermond. Het thema is jonkvrouwen en ridders. Vanaf 14.00 uur kan men terecht voor een gratis knutselactiviteit. Om 15.00 uur treedt Tante Thee Theater op. De entree is € 2,50. De toren is open voor bezichtiging van 14.00 tot 17.00 uur. Info: http://www.rattentoren.nl


Bijen 'raote-hoes' geopend

Zondag 2 augustus wordt er voor de tweede keer dit jaar honing geslingerd. Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 in Haelen is deze dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelname kost € 2,00 (inclusief entree museum). Voor kinderen tot en met 12 jaar is dit gratis. De bijenvolken worden dan voor de winter gereedgemaakt. Omdat de honing van de bijenvolken is afgenomen geeft de imker opgeloste suiker terug aan de bijen. Bijen moeten voor het verzamelen van 1 kg honing een afstand afleggen die gelijk is aan de omtrek van de aarde.


Bezoek aan de stadsbeiaard in Roermond

 Zondag 2 augustus is het mogelijk om onder leiding van een VVV-stadsgids een bezoekje aan de stadsbeiaard in het stadhuis van Roermond te brengen. De rondleiding start om 13.00 uur bij de VVV aan de Markt 17 in Roermond. De kosten zijn € 5,00 per persoon.


Kermis Kelpen-Oler met Steppenrace

Kermis Kelpen-Oler voor jong en oud Zaterdag 1 augustus officiële opening van de kermis met een Kermis-mis in de openlucht op het kermisterrein/ Mr. Verkoulenplein. Aanvang 18.00 uur. Er zijn genoeg zitplaatsen aanwezig. Maandag 3 augustus is aan de Europastraat de bekende steppenrace/ukkierace van 16.00 tot 18.00 uur voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Inschrijving vanaf 15.00 uur. Inschrijfformulieren zijn te verkrijgen bij Friture ’t Trefpunt. Inleveren voor maandag 27 juli. Voor iedere deelnemer is er een verrassing en een beker voor plaats 1, 2 en 3. Dinsdag 4 augustus om 19.00 uur uitreiking prijzen van de kermisloterij en kleurplatenwedstrijd op het kermisterrein. Er is live muziek van 16.30 tot 20.00 uur met o.a. Frans Theunisz/Jimmyke/ Patrick Roger/Roy Selder en Yvette.


KVW Beegden: Tied väör fieëst

Nieuw logo KVW Beegden Vanwege de 50e KVW-week wordt woensdag 26 augustus een uitstapje gemaakt naar Attractiepark Toverland. Vertrek: 9.00 uur vanaf Dorpsplein. KVW is op zoek naar bouw- en knutselmateriaal, plastic slingers, kitscherige kroonluchters, gouden feestversieringen en oude prijsbekers. Bel hiervoor Frank Delissen: 571303. Indien de spullen bruikbaar zijn worden deze zaterdag 22 augustus opgehaald.


Donatie gevraagd voor de LiLiLi-daag

De LiLiLi-daag is het enige cultuur- festival voor het Limburgs met schrijvers, muzikanten, theatermakers, cabaretiers en filmmakers. De provincie heeft de subsidie stopgezet en daarmee wordt het onmogelijk de organisatie op een goede manier te blijven doen. Toch wil de Stichting LiLiLi dit jaar de 18e LiLiLi-daag nog houden op zondag 8 november van 13.00 tot 18.00 uur in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Om de LiLiLi-daag inhoud en vorm te geven vraagt de stichting om een donatie van minimaal € 10,00. De donatie loopt via https://www.voordekunst.nl/projecten/ 3463-lililidaag


Opfriscursus verkeersregels voor senioren

Veilig Verkeer Nederland organiseert een verkeerscursus voor senioren uit de gemeente Maasgouw. De bijeenkomsten vinden plaats op 2, 9 en 16 september van 13.30 tot 15.30 uur in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel. De cursus bestaat uit 3 dagdelen van 2 uur per dagdeel. Een deskundige voorlichter van Veilig Verkeer Nederland praat de senioren bij over alle verkeersregels die in de loop der jaren zijn veranderd. Ook krijgt men tips over zuinig en milieuvriendelijk rijden. Aanmelden kan tot 20 augustus door uw naam, adres en geboortedatum te sturen naar: Veilig Verkeer Nederland/Limburg, Bilserbaan 19D, 6217 JD in Maastricht of steunpuntlimburg@vvn.nl.gegevens.


Jaarmarkt in Heythuysen

Op vrijdag 7 augustus staat het centrum van Heythuysen weer helemaal in het teken van de jaarmarkt. Dit festijn, dat in ruim 30 jaar is uitgegroeid tot een van de grootste en gezelligste markten van Midden-Limburg, begint om 13.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Wandelend langs de vele marktkramen wordt men verrast door straattheater, shows en ander amusement. Voor elk wat wils. De ondernemers hebben tijdens de Jaarmarkt hun winkel geopend en zorgen voor diverse interessante shows en boeiende demonstraties. Het kerkplein is omgetoverd in een sfeervol horeca-plein, maar ook op het Eduard van Wegbergplein en op het oude gemeentehuisplein kan men genieten van een drankje. Na afloop van de markt gaat het feest gewoon door. Op diverse podia is er volop muziek, sfeer en gezelligheid.


Kroedwès wandeling in Thorn

De kroedwès Op zondag 9 augustus om 13.45 uur start bij Kapel onder de Linden een wandeling over veldwegen, waar in de bermen akkerkruiden groeien. Onderweg krijgt men uitleg over het oude gebruik van het maken van een kroedwès. Zo’n boeket zou tegen alle soorten ziektes en onheil beschermen. Na de wandeling kan iedere deelnemer in het Kapelhuis zelf een kroedwès maken. Kosten: € 4,00 p.p. en kinderen tot 12 jaar gratis. Reserveren voor deze tocht in verband met beperkte deelname bij Toertje Thorn tot zaterdag 8 augustus 17.00 uur. Telefonisch: 0031 620 838 458 of per e-mail: toertjethorn@live.nl