Live Radio Live TV

Uitslagen verkiezingen in stadhuis 17-2-2010 11:42

Regionieuws De gemeente Weert houdt aan het eind van de verkiezingsdag op woensdag 3 maart een open huis waar belangstellenden kennis kunnen komen nemen van de uitslagen. Vanaf ongeveer half tien 's avonds is iedereen welkom op de bovenverdieping in de hal van het stadhuis. Vanaf een podium in de raadzaal worden van tijd tot tijd de binnengekomen uitslagen bekendgemaakt door middel van projectie op een groot scherm.'Landgoed Leudal voor Managementtrainingen' Geplaatst op: 9-12-2017 16:37

Landgoed Leudal Leudal Raadslid Mathieu Wagemans van de fractie Ronduit Open richt zich in een brief tot het college van B & W van Leudal omdat hij vernomen heeft dat Landgoed Leudal in Haelen een verzoek heeft ingediend om een indertijd als trainingscentrum vergund paviljoen in gebruik te nemen voor huisvesting van seizoenarbeiders. Wagemans stelt onder andere dat "de plannen uit 2010 voor realisering van een hoogwaardig Landgoed voor Managementtrainingen in wezen een dekmantel zijn geweest voor de huisvesting van zoveel mogelijk seizoenarbeiders." De fractie Ronduit Open heeft daar meerdere malen voor gewaarschuwd. Hij vraagt aan het college van B & W: "dat vanaf heden een stevige koers wordt gevaren, omdat telkens weer een tegemoet tredende houding van de gemeente werd misbruikt voor andere doeleinden dan bedoeld. Strakke en regelmatige controle en handhaving van regels is aan de orde nu de situatie zich ontwikkelt in een geheel andere richting dan bedoeld. De situatie moet worden doorbroken dat de gemeente telkens weer juridische procedures verliest als gevolg van te lankmoedig optreden."


Reactie van Samen Verder: Studie Park-N280 Geplaatst op: 8-12-2017 21:52

De N280 Leudal Namens de fractie Samen Verder Leudal reageert raadslid Ria Teluij naar aanleiding van het artikel: “Toch nog studie naar park N280” in de Limburger d.d. 30-11-2017 over de N280 Roermond. Raadslid Teluij acht het uitermate zinvol het College van Gedeputeerde Staten in Limburg nogmaals te wijzen op tracé-wijzigingen binnen het grondgebied van de gemeente Leudal. Deze wijzigingen zijn van dien aard dat onderzoek naar alternatieve mogelijkheden relevant zijn. De fractie Samen Verder onderschrijft dit initiatief.


'Roggel is klaar voor de kerst' Geplaatst op: 8-12-2017 21:40

Kapelaan Patrick Lipsch helpt mee Roggel "Door samen te werken, kun je er iets moois van maken", is het motto in Roggel. Met de nieuwe kerstverlichting, negentig kleine kerstbomen en als klap op de vuurpijl een mooi versierde grote boom bij de parochiekerk, is Roggel klaar voor de kerst. Dit jaar hebben een aantal inwoners, de Dorpsraad, de Ondernemersvereniging en enkele horeca- ondernemers in het centrum, hiervoor gezorgd. Zelfs kapelaan Lipsch heeft geholpen om de bomen op te tuigen. Zo is in de donkere dagen rond kerst het centrum van Roggel extra gezellig gemaakt.


Mgr. Hub Schnackers gekozen tot administrator Geplaatst op: 6-12-2017 21:34

Kathedraal van Roermond Regionieuws Het Kathedraal Kapittel van het bisdom Roermond heeft maandag 4 december tijdens een vergadering in Roermond mgr. dr. H. (Hub) J. G. M. Schnackers gekozen tot diocesaan administrator van het bisdom Roermond. Hij zal het bisdom besturen totdat paus Franciscus een nieuwe bisschop voor Roermond heeft benoemd en deze zal zijn aangetreden. Het kiezen van een administrator was nodig, omdat mgr. Frans Wiertz afgelopen zaterdag op zijn 75e verjaardag officieel ontslag heeft gekregen als bisschop van Roermond. Mgr. dr. Hub Schnackers werd op 25 november 1946 geboren in Bocholtz. Hij studeerde theologie in Heerlen en in Regensburg. Hij werd in 1974 tot priester gewijd. Sinds 1995 is hij bisschoppelijk vicaris en sinds 1999 vicaris-generaal van het bisdom Roermond. Tegelijkertijd is mgr. Schnackers pastoor van de H. Martinusparochie in Vlodrop. Hij laat weten dat hij de komende maanden het beleid van mgr. Wiertz zal voortzetten. Ook zal hij zijn taak als administrator uitvoeren in collegiaal overleg met hulpbisschop mgr. Everard de Jong.


Cheque voor Centrummanagement Leudal Geplaatst op: 5-12-2017 21:27

Het Eduard van Wegbergplein Foto: VZO HeythuysenLeudal De meerderheid van de centrumondernemers van Heythuysen heeft ja gezegd tegen de oprichting van een Bedrijven Investeringszone (BIZ). De BIZ is een ondernemers investeringsfonds dat staat voor een opwaardering van de openbare ruimte zoals bloemendecoratie, kerstversiering en dergelijke. De ondernemers bepalen zelf op welke wijze de middelen besteed worden; de gemeente verzorgt alleen de jaarlijkse heffing en inning. Het is de bedoeling dat een parttime centrummanager wordt aangesteld. Donderdag 7 december zal wethouder Piet Verlinden van de gemeente Leudal aan het bestuur van Stichting Centrummanagement Leudal een cheque aanbieden met de toegezegde bijdrage van € 7.000,- aan de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Heythuysen. De aanbieding zal plaats vinden in Lunchroom Het Hoofdkantoor, Eduard van Wegbergplein 20 in Heythuysen.


Wijziging bedrijfsactiviteiten en bebouwing Biesstraat Geplaatst op: 5-12-2017 19:32

Wandelen langs de Tungeroyse beek Leudal Naar aanleiding van het besluit van het College van B & W van Leudal om in beginsel in te stemmen met uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten c.q. bebouwing voor het pand Biesstraat op verzoek van de heren Coolen heeft Mathieu Wagemans, raadslid van de fractie Ronduit Open zijn bedenkingen geuit aan het college. Hij stelt dat de aangevraagde uitbreiding voor een belangrijk deel zal plaatsvinden aan de zuidzijde van het perceel in de richting van de Tungelroyse beek. Het perceel grenst aan deze beek die heeft een hoog-ecologische waarde heeft. Als argument wordt door de aanvrager vermeld dat uitbreiding in noordelijke richting een probleem zou vormen vanwege het gebruik van de helikopter. Wagemans vindt dit een omgekeerde redenering: "Meewerken aan die opzet zou betekenen dat economische belangen belangrijker worden geacht dan de omgevingswaarden zoals landschap, natuur en milieu." Ook informeert hij of de aanvraag verband houdt met illegale bouwactiviteiten die bij een controle aan het licht zijn gekomen en er dus sprake kan zijn van legalisatie. Wagemans eindigt zijn brief aan B & W met: "Verder breng ik onder uw aandacht dat in het verleden meerdere malen plannen van agrarische ondernemers nabij het beekdal op problemen zijn gestuit wat de vraag oproept waarom het voornemen bestaat om in dit geval medewerking zou worden verleend. Ik ga graag uit van de veronderstelling dat regels voor iedereen van gelijke zwaarte zijn en dat er op dat punt geen uitzonderingen worden gemaakt."


Verdachte van overval op friture opgepakt Geplaatst op: 5-12-2017 19:03

 Regionieuws De politie heeft dinsdag een 17-jarige inwoner van Weert aangehouden die wordt verdacht van het plegen van een gewapende overval. De politie verdenkt de jongeman ervan dat hij op 17 november samen met een andere persoon een frituur in Nederweert wilde overvallen. Omstreeks 21.00 uur kwamen de twee met bivakmutsen op en gewapend met een mes en een vuurwapen de frituur binnen en eisten geld. Toen de aanwezige eigenaar tegen hen zei dat alles wat ze deden met een beveiligingscamera werd opgenomen, gingen ze er zonder buit weer vandoor. Een uitgebreide zoektocht in de buurt, waarbij een speurhond werd ingezet, leverde die avond geen resultaat op. Het onderzoek naar de tweede verdachte is nog in volle gang


VVD Leudal stelt kandidatenlijst vast Geplaatst op: 5-12-2017 14:21

Ad Thomassen, lijsttrekker VVD Leudal Leudal Voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 heeft VVD Leudal haar kandidatenlijst gepresenteerd. Tot lijstaanvoerder is opnieuw Ad Thomassen verkozen. Met Jordi Vissers (22), student bestuurskunde op plek 2, is voor verjonging gekozen. De eerste vijf plaatsen worden verder bezet door Evert Kneepkens, Marjolijn Ouwerkerk- Van den Ende en Rick Beurskens. De verkiezingscampagne wordt ingegaan onder het motto: “VVD Leudal voor een herkenbare koers.”


Aanrijding bij de stoplichten in Kelpen-Oler Geplaatst op: 5-12-2017 13:45

Traumahelikopter Foto: ben DoensenKelpen Oler Dinsdagmorgen 5 december kwamen omstreeks 11.15 uur een politieauto en een personenauto met elkaar in botsing op de Rijksweg Zuid (N280) ter hoogte van de stoplichten bij de Kelpen-Oler. Beide inzittenden, een man en een vrouw, werden uit de auto bevrijd en zijn ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. Aanvankelijk werd een traumahelikopter ingezet, maar dit bleek achteraf niet noodzakelijk te zijn. De politieauto was met optische signalen en geluidssignalen onderweg naar een zogenaamde prio1-melding. De politie van de eenheid Oost-Brabant onderzoekt het ongeval.


Bedrijventerrein Windmolenbos: Keurmerk veilig Geplaatst op: 4-12-2017 21:58

Wethouder Verlinden (3e van links) was aanwezig bij de . bij de uitreiking van het  certificaat KVOLeudal Bedrijventerrein Windmolenbos Haelen is opnieuw gekwalificeerd als veilig bedrijventerrein. Onlangs vond in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen de uitreiking plaats van het KVO Certificaat Basis Samenwerken. Gelijktijdig werd tussen de gemeente Leudal, de politie, de brandweer en de Bedrijvenvereniging Windmolenbos hiertoe een convenant ondertekend. In 2017 is in de aanloop naar de audit voor het KVO, een veiligheidsenquête uitgezet onder alle ondernemers op het terrein Windmolenbos.


Formafantasma winnaar Limburg Design Award Geplaatst op: 3-12-2017 21:36

Winnaars van de Limburg Design Award Regionieuws De gemeente Roermond heeft de Limburg Design Award toegekend aan Formafantasma, de studio van Andrea Trimarchi en Simone Farresin. Dat maakte wethouder Ferdinand Pleyte zondag bekend in het Cuypershuis Roermond. De kunstprijs wordt uitgereikt aan het beste actuele vormgevingsbureau dat (inter)nationaal werkzaam is en linkt met de interieurontwerpen van Pierre Cuypers. De prijs omvat een aankoop of opdracht ter waarde van € 7.000,-. De bijbehorende expositie is nog te zien tot en met 25 februari 2018.


Jeugdteam Westa Talent kampioen in Hoofdklasse Geplaatst op: 3-12-2017 21:12

V.l.n.r. Ryan Cranen, Jelle Moris, Barry Berben  en Remi BeelenWessem Barry Berben, Jelle Moris en Ryan Cranen zijn zaterdagavond in Valkenburg kampioen gewonnen in de Hoofdklasse A bij de senioren. Met een grote achterstand werd Maastricht 1 ranglijst tweede. Door dit kampioenschap promoveert het talent team van Westa volgend voorjaar naar de landelijk derde divisie van de NTTB. In Valkenburg werd tegenstander Falco 1 met 3-7 verslagen. Barry Berben bleef ongeslagen met drie overwinningen, Jelle Moris won twee wedstrijden en Ryan Cranen won een wedstrijd. Het dubbelspel met Barry en Jelle leverde ook winst op voor Westa.


LLTB-regio Midden-Limburg van start Geplaatst op: 1-12-2017 21:10

Het LTTB-bestuur regio Midden-Limburg Foto: Maartje van BerkelRegionieuws Een week na de oprichting van de nieuwe Noord- Limburgse LLTB-regio is donderdagavond 30 november in Baexem de LLTB-regio Midden- Limburg officieel opgericht. Fruitteler en varkenshouder Giel van Herten uit Grathem is door de leden van de regio gekozen als regiovoorzitter. Naast Van Herten wordt het gehele regiobestuur gevormd door René Berden uit Sint Odiliënberg, Hans Bovend’eerdt uit Weert, Marlie Coumans uit Reuver, Johan Geraats uit Baexem, Edwin Kurstjens uit Montfort en Simon van Loon uit Nederweert. Door de oprichting van de LLTB-regio Midden- Limburg komen de afdelingen De Winning Limburg, OostMaas en Weerterland te vervallen. De huidige tien LLTB-afdelingen fuseren tot drie krachtige regio’s, namelijk LLTB-regio Noord- Limburg, Midden-Limburg en Zuid-Limburg. De LLTB-regio Zuid-Limburg wordt op 19 december in Klimmen opgericht. Na de oprichting van deze resterende regio zijn alle drie de regio's volledig operationeel.


Ondernemersklankbord krijgt 40.000 euro subsidie Geplaatst op: 30-11-2017 21:07

Agrarische sector Regionieuws De provincie Limburg heeft Ondernemersklankbord (OKB) Limburg een subsidie verleend van bijna 40.000 euro. Het doel hiervan is om binnen één jaar minimaal honderd agrarische bedrijven te helpen zodat gedwongen bedrijfssluitingen en faillissementen voorkomen worden en de werkgelegenheid in de agrarische sector wordt behouden. Deze agrarische bedrijven worden gratis, belangeloos en onafhankelijk geholpen bij juridische, financiële en economische vragen en problemen.


Akkoord bij Trespa International B.V. Weert Geplaatst op: 29-11-2017 21:42

Foto: 3ML Regionieuws FNV Procesindustrie heeft met Trespa International in Weert een akkoord bereikt. De medewerkers krijgen 2 procent meer loon en alle 600 medewerkers kunnen vanaf nu kiezen of ze onder de cao willen vallen. De leden hebben unaniem ingestemd met het akkoord, dus de stakingen zijn afgelopen. Bij Trespa valt nu nog de helft van de ruim 600 medewerkers niet onder de cao. Ook is in het akkoord afgesproken dat het sociaal plan wordt verlengd tot april 2018 en met terugwerkende kracht. Ook medewerkers die al waren ontslagen met individuele afspraken, kunnen alsnog gecompenseerd worden bij nadelige verschillen. Adem Akdeniz, bestuurder FNV Procesindustrie: "De medewerkers van Trespa hebben duidelijk samen laten zien dat zij hetzelfde willen worden behandeld. Er heerste in dit bedrijf willekeur door persoonlijke afspraken, maar dat is nu verleden tijd. Met een mooi akkoord en een loonsverhoging van 2 procent als resultaat."


Stan Backus lijsttrekker Ronduit Open Geplaatst op: 29-11-2017 21:30

Stan Backus Leudal Nadat eerder het bestuur en fractie van Ronduit Open Stan Backus als lijsttrekker hebben voorgedragen heeft de Algemene Ledenvergadering unaniem de kandidatenlijst vastgesteld voor deelname aan de verkiezingen van de gemeenteraad van de gemeente Leudal op 21 maart 2018. Dat betekent dat Stan Backus de lijsttrekker is en samen met een team van ervaren en nieuwe kandidaten het verkiezingsprogramma zal gaan uitdragen. De lijst bestaat uit vertrouwde namen aangevuld met enkele nieuwe kandidaten. De eerste tien namen van de kandidatenlijst: 1. Stan Backus; 2. Jordi Custers; 3. Mathieu Wagemans; 4. Gerry Teeuwen; 5. Richard Verheul; 6. Mart Janssen; 7. Berry Hermans; 8. Evert Franzen; 9. Ger Laemers; 10. Baldwin Grabert.


Sluiting panden na aantreffen hennepplantage Geplaatst op: 28-11-2017 21:50

Hennep Maasgouw Burgemeester Stef Strous van Maasgouw heeft met ingang van 28 november drie panden gesloten. In de panden, twee in Heel en een in Maasbracht, werden hennepplantages aangetroffen. De verplichte sluiting duurt zes maanden. Met de sluiting maakt burgemeester Strous een einde aan de illegale situatie. “Wij treden direct op als wij merken dat er hennep wordt geteeld. De aanwezigheid van een hennepplantage zorgt voor gevaarlijke situaties. Er wordt illegaal stroom afgetapt. Dit kan leiden tot brand en is dus ook voor de omgeving onveilig. Dat accepteren wij niet. De veiligheid van onze inwoners gaat boven alles”, aldus de burgemeester. Maasgouw is onlangs samen met achttien andere Limburgse gemeenten de drugspreventiecampagne: Wat staat er op het Spel? gestart. De campagne is erop gericht om mensen te waarschuwen tegen alle negatieve effecten en gevaren van hennepteelt. Ook richt de campagne zich op omwonenden om ze alerter te maken op signalen en te stimuleren verdachte en ook gevaarlijke situaties te melden.


DigitalLab op Scholengemeenschap St. Ursula Geplaatst op: 28-11-2017 21:43

Programmeren van robots en dromes Horn Scholengemeenschap Sint Ursula, locatie Horn is de vorige week van start gegaan met een DigitalLab dat programmeren en coderen inhoudt en een FitLab dat bestaat uit diverse bijzondere sporten te beginnen met FreeRunning. Het DigitalLab wordt in modulevorm aangeboden voor leerlingen van 2-, 3- en 4-VMBO-T. Als een van de slechts drie Apple Distinguished Schools in Nederland heeft de school haar reputatie met betrekking tot integratie van technologie in de klas, hoog te houden. Tijdens dit DigitalLab komt het programmeren van drones en robots dan ook uitgebreid aan bod.


Gouden Keurmerk in de Zorg voor Beek & Bos Geplaatst op: 28-11-2017 21:25

Grote blijschap over de erkenning Heythuysen Zorgcentrum Beek & Bos uit Heythuysen heeft weer het Prezo Gouden Keurmerk in de Zorg behaald. Dat deed het zorgcentrum in 2013 ook al en in 2014 en 2015 werd het keurmerk met tussentijdse controles verlengd. Het keurmerk is 3 jaar geldig dus Beek & Bos ging dit najaar opnieuw op om te laten zien dat het zorgcentrum nog steeds zorg met een gouden randje levert. “Het behalen van dit keurmerk is niet vanzelfsprekend. Medewerkers en vrijwilligers werken hier keihard voor. Samen zijn we in staat onze kwalitatief hoogwaardige zorg te bieden”, aldus directeur Thijs van den Schoor. Het Prezo Gouden Keurmerk in de Zorg wordt verleend door Stichting Perspekt. Stichting Perspekt is een onafhankelijke organisatie met als doel kwaliteit in de zorg tastbaar en concreet te maken. Perspekt beoordeelt, test en bekijkt de geleverde kwaliteit van zorg intensief voordat zij tot een oordeel komt. Beek & Bos is door Perspekt op 15 prestaties beoordeeld en heeft deze op alle onderdelen met vlag en wimpel behaald. De auditoren van Perspekt waren lovend in hun oordeel: ‘Beek en Bos is zoals de ouderenzorg in heel Nederland zou moeten zijn’ .


Einde staking bij Trespa International BV Weert Geplaatst op: 28-11-2017 21:14

Trespa boeiboord Regionieuws De stakingen bij Trespa in Weert zijn ten einde. Bij de maker van kunststofplaten werd sinds vrijdag gestaakt door medewerkers uit de ochtendploeg. Trespa telt ruim zeshonderd medewerkers. De CAO onderhandelingen zijn ten einde en er is een principe akkoord bereikt tussen de FNV (werknemers) en de werkgever (Trespa). Vanaf donderdagmorgen worden de werkzaamheden weer hervat bij Trespa International.


Percussiegroep Zinvol Geweld Limburgs kampioen Geplaatst op: 27-11-2017 21:56

Zinvol Geweld na het geslaagde optreden in Heel Neer Percussiegroep Zinvol Geweld uit Neer heeft op 26 november groot succes geboekt tijdens het LBT concours in Heel onder leiding van Sjoerd Ceelen. De zéér gevarieerde melodieuze slagwerkmuziek werd door het enthousiaste publiek en de deskundige jury gewaardeerd met het Limburgs kampioenschap in de 2e divisie en promotie naar de 1e divisie. Sinds de oprichting heeft Percussiegroep Zinvol Geweld drie keer deelgenomen aan het LBT concours en is drie keer gepromoveerd. Zinvol Geweld is onderdeel van ww.muziekplein.eu.


Initiatiefraadsvoorstel Kademuur Neer Geplaatst op: 27-11-2017 14:33

De kademuur met een kartonnen ondoorzichtige verhogingLeudal Namens de fractie Ronduit Open heeft raadslid Thiemen Brouwer een initiatiefraadsvoorstel ingediend betreffende de verhoogde kademuur langs de Maas bij Hanssum in Neer. Dit houdt in dat conform het overleg met het Waterschap €200.000,- beschikbaar wordt gesteld met als doel een glaswand te realiseren in de te realiseren kademuur over een afstand van minimaal 25 meter vanaf de toegang naar de jachthaven in noordelijke richting.


Nieuw jeugdprinsenpaar van de Lemkes Geplaatst op: 26-11-2017 20:50

Prinses Kiki en prinsVince Horn In Horn werd het nieuwe jeugdprinsenpaar van de Jeugdcarnavalsvereniging De Lemkes gepresenteerd. Prins Vince I (Vince Janssen) en prinses Kiki I (Kiki Driesen) vormen het nieuwe prinsenpaar. Ze worden bijgestaan door de adjudanten Sara Derikx en Stef Meuwissen.


Vragen over Edelchemie aan B&W van Maasgouw Geplaatst op: 26-11-2017 19:52

Bas Busschops Maasgouw Naar aanleiding van berichtgeving in diverse media over de casus van het recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel stelt raadslid Bas Busschops van de CDA fractie vragen aan het college van B & W van Maasgouw: 1) De rechtbank lijkt in haar oordeel, gezien het forse verschil in de eis van het O.M. en het uiteindelijke vonnis, de aanklacht fors af te zwakken. Kan het College reeds een inhoudelijke reactie geven op de uitspraak? 2) Het mag niet zo zijn dat de inwoners van Maasgouw opdraaien voor de kosten van dit dossier. Uitgangspunt in het handhavingstraject is steeds geweest 'de vervuiler betaalt.' Hoe verhoudt zich dit uitgangspunt tot de uitspraak van de Rechtbank? 3) Hoe ziet het vervolgtraject van de casus Edelchemie er uit?


Geen celstraf voor Leo Nevels Geplaatst op: 23-11-2017 21:36

Edelchemie in Panheel Panheel De rechtbank Limburg heeft op woensdag 22 november Leo Nevels, directeur van het afvalverwerkingsbedrijf Edelchemie in Panheel voor het opzettelijk in werking hebben van het bedrijf zonder de daarvoor vereiste vergunningen beboet. Hij krijgt een geldboete van 25.000 euro. De eis was eerder dit jaar zestien maanden cel. Het bedrijf Edelchemie krijgt een geldboete van 25.000 euro. Het bedrijf Phoenica eveneens in Panheel krijgt vanwege het kleinere aandeel een geldboete van 5.000 euro. De echtgenote van Nevels, bestuurder van dit bedrijf, krijgt geen straf of maatregel opgelegd vanwege de kleine rol die zij in het geheel heeft gespeeld en de grote impact van het strafrechtelijk onderzoek. De twee zonen van Nevels waren ook gedagvaard. Dat geldt ook voor de vestiging van Edelchemie in België. Zij zijn vrijgesproken. Hun betrokkenheid was te gering voor een veroordeling.


Provincie geeft toch subsidie Samen Zorgen Huis Geplaatst op: 23-11-2017 20:00

Een gedeelte van het voormalige klooster Leudal Gedeputeerde Daan Prevoo heeft medegedeeld dat de provincie Limburg toch een bedrag van 1,1 miljoen euro beschikbaar stelt voor het Samen Zorgen Huis dat gepland is het voormalig klooster Mariabosch in Baexem. Een maand geleden nog besloot de provincie de subsidie niet te verlenen omdat de gemeente Leudal afgesproken termijnen niet gehaald zou hebben. Aanvullende informatie van de gemeente heeft de provincie anders doen beslissen.


Fakkelestafette Weert e.o. stopt er mee Geplaatst op: 22-11-2017 12:17

 Regionieuws In september 2017 heeft de Stichting Fakkelestafette Weert e.o. voor de 65e keer de Fakkelestafette georganiseerd. Jarenlang heeft de stichting mogen bouwen en kunnen rekenen op veel medewerkers en enthousiaste deelnemers. Als organisatie hebben zij moeten vaststellen dat het steeds lastiger wordt om mensen enthousiast te krijgen en te houden. Een steeds meer veranderende maatschappij draagt bij aan een afname van draagvlak en daarmee afname van animo. Er is besloten te stoppen met de organisatie van de jaarlijkse Fakkelestafette. Ook voor de Stichting Muziekshow Weert, zeer nauw verbonden aan de Stichting Fakkelestafette Weert e.o., valt hierdoor het doek. De beide stichtingen zullen per 1 januari 2018 hun activiteiten beëindigen. Het bestuur bedankt iedereen die op welke wijze dan ook een bijdrage heeft geleverd aan het welslagen van 65 mooie en gedenkwaardige Fakkelestafettes.


Limburgse bestuurders bijeen in Leudal Geplaatst op: 21-11-2017 22:23

Kennismaken met Vegetable Seeds in Nunhem Leudal Woensdag 22 november is Leudal gastgemeente voor de Limburgse Bestuurdersdag. Ruim 350 bestuurders van gemeenten, provincie en waterschappen bezoeken dit jaar het jubilerende Leudal, dat haar 10-jarig bestaan viert. Op het programma staat onder andere de jaarvergadering van de Vereniging van Limburgse Gemeenten. Maar de burgemeesters en andere bestuurders grijpen deze dag ook aan om met elkaar te netwerken. Bestuurders uit de gehele provincie maken tijdens hun bezoek bovendien kennis met een breed palet aan parels van de kleurrijke gemeente Leudal. Het thema van de dag is ‘Kunst en cultuur als bruggenbouwer in de samenleving’ De Bestuurders laten zich vervolgens ‘s middag onderdompelen in de veelzijdigheid van kleurrijk Leudal met excursies naar parels op het gebied van kunst, cultuur en innovatie in de diverse kernen van Leudal.


Nieuw prinsenpaar CV De Hoonder Geplaatst op: 21-11-2017 21:43

Prinses Lea en prins Berend Maasbracht Op zaterdag 18 november hebben de Hoonder in Maasbracht afscheid genomen van prins Kevin I, prinses Romy en hun adjudanten Eline, Jeroen en Brian als afsluiting van een prachtig seizoen. Vervolgens is tijdens ’t Groeate Brachter Vastelaovesspektakel in De Spil prins Berend I uitgeroepen tot 59e Prins van de Hoonder. Prins Berend I (Viswat) zal samen met prinses Lea (Viswat-Luites) het komende seizoen over het Hoonderriek gaan regeren onder het motto: "’t Is ein kwestie van geduld, veur det Prins Berend Limburgs lult!!" Prins Berend I en prinses Lea zullen de Hoonder gaan aanvoeren met ondersteuning van hun adjudanten Petra Bocxe, Robert Geerlings, Sjoerd Ververs en Christian Deneer. Het prinsenpaar heeft nog één thuiswonende zoon, te weten Sander, die eveneens op 18 november is uitgeroepen tot prins Sander I van Jeugdcarnavalsvereniging JCV de Pölle.


Nieuwe dienstregeling openbaar vervoer Geplaatst op: 21-11-2017 13:15

ARRIVA Regionieuws Met ingang van zondag 10 december geldt er een nieuwe dienstregeling voor het bus- en treinvervoer in Limburg. Alles is vanaf nu ook voor de reiziger gemakkelijk terug te vinden in de reisplanners en via arriva.nl/dienstregeling. Wijzigingen voor Midden-Limburg: Panningen en Helden gaan vanaf 10 december via Roggel -Heythuysen-Baexem met Limburgliner 372 aansluiten op Roermond. Er komt een versterkte spitsverbinding Venlo-Reuver-Roermond voor scholieren en forenzen. Ook voor scholieren in de regio Weert zal er een verbetering zijn in de bereikbaarheid van Scholengemeenschap het College (met lijn 674). In de spits komt er een halfuurs-verbinding  tussen Panningen – Horst/Sevenum ( lijn79/679).   Voor een aantal kerkdorpen van Roermond is voorzien de bestaande OV shuttles om te zetten naar een vaste buurtbuslijn.
Lezing over gebruiken rondom Kerstmis

De kerststal Heemkundevereniging Heitse heet iedereen van harte welkom op maandag 11 december om 19.30 in de zaal van Eetcafé en Feesttapperij De Tump, Kloosterstraat 2 in Heythuysen. Aanvang 19.30 uur. Entree 1,50. Leden hebben gratis toegang. Op deze avond zal pastoor Marcus Vankan vertellen over het ontstaan van verschillende gebruiken rondom het eeuwenoude lichtfeest Kerstmis. Kerst is het gezelligheidsfeest bij uitstek. In de koude en donkere wintermaanden is het de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Kerst is echter niet altijd een gezelligheidsfeest geweest. De afgelopen eeuwen hebben christenen tijdens de kerstdagen de geboorte van Jezus Christus gevierd. In deze geest ontstonden er allerlei gebruiken rondom Kerstmis; vaak met heidense achtergronden. Waar komt de traditie van bepaalde kerstgebruiken vandaan? Waarom zetten we een kerststal op, halen we een groene kerstboom in huis die wij versieren, waarom zingen wij kerstliederen?


Winterconcert in de Moost in Neerkant

Op zondag dag 17 december vindt het jaarlijkse Winterconcert plaats in Gemeenschapshuis de Moost in Neerkant. De organisatie is in handen van de vrijwilligers van de vierdeelnemende muziekverenigingen: gemengd koor De Veengalm, Fanfare St Willibrordus, seniorenkoor De Oude Weelde en zanggroep Musical Voices. Presentator is Gerard Derix. Aanvang van het Winterconcert is 14.00 uur. Vanaf 13.30 uur is de zaal open en staat de koffie en thee klaar. En uiteraard wordt er aan het einde van het concert glühwein geserveerd om samen nog even na te genieten. Gratis entree.


Zwanger? Informatieavond over de ‘bevalling’

Dinsdag 12 december Dinsdag 12 december van 19.00 tot 21.00 uur vindt in het Auditorium van SJG Weert, Vogelsbleek 5 een informatieavond plaats over de bevalling. Aanmelden via: http:/www.sjgweert.nl (zie: Agenda) of bij de afdeling Patiënteninformatie: 0495–572 205. Een verloskundige uit de regio en een verloskundige en gynaecoloog uit het ziekenhuis geven uitleg over de bevalling, eventuele pijnstilling en over ‘wat er anders kan gaan’. Als het mogelijk is volgt een rondleiding over de verpleegafdeling en de verloskamers. Er is ruimte voor het stellen van vragen.


Thema-avond: ‘opzien tegen de feestdagen’.

In Beegden is op maandag 11 december een gratis thema-avond met als onderwerp ‘Opzien tegen de feestdagen’. Deze vindt plaats in 't Leuke; aanvang 20.00 uur; einde 21.30 uur. Veel mensen worstelen met de feestdagen en de organisatoren, Anita Janssen en Conny van der Sluys, willen ze een platform bieden om daar met elkaar over uit te wisselen alsmede wat handvaten te krijgen wat ze er zelf aan kunnen doen. Aanmelding via: anita@bewustwordingplus.nl . Op woensdag 13 december wordt deze avond herhaald in Roermond, MCR, Minderbroedersingel 44.


Wintersnuffelmarkt in La Rochelle

Dit jaar wordt de Wintersnuffelmarkt in Roggel op zondag 17 december van 11.00 tot 16.00 uur in gemeenschapshuis La Rochelle, Pastoor Hanraetsstraat 7A gehouden. Deze wordt georganiseerd door Big Band Expero. La Rochelle is het juiste adres als u op zoek bent naar wat gezelligheid en leuke ideeën voor onder de kerstboom of een warme wafel met een kopje thee of koffie. De entree bedraagt € 1,- .


MTB- toertocht in het Leudal: Tweede kerstdag

Tweede kerstdag 2017 Op Tweede kerstdag, dinsdag 26 december wordt weer de bekende MTB- toertocht in het Leudal verreden. De organisatie van dit evenement, inmiddels een klassieker op de MTB-agenda, is in handen van Stichting Wielerevenementen Leudal. in samenwerking met Staatsbosbeheer. Het geheel uitgepijlde parcours kent mooie beklimmingen en afdalingen door het uitgestrekte Leudalgebied. Deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 30 en 45 kilometer. Voor kinderen tot twaalf jaar is een speciaal korter parcours. Onderweg is een pauzeplaats met verzorging. Er is douche-gelegenheid en men kan de fiets schoon spuiten. Inschrijven is mogelijk vanaf 8.30 tot 10.00 uur in de kantine van VV Haelen, Roggelseweg 48 in Haelen. Het inschrijfgeld bedraagt € 5.00 incl. consumptiebon. Kinderen € 2,50. Verdere informatie en inschrijven: http://www.wielerevenementenleudal.nl


Knutselen bij Wesjo

Woensdag 13 december kun je bij Jongerenwerkgroep Wesjo iets leuks knutselen voor de komende kerst. Locatie: Jeugdhuis De Sprong aan de Thornerweg 4 in Wessem. Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur. De middag is voor alle leeftijden. Kinderen tot en met groep 2 graag onder begeleiding. Kijk op: www.wesjo.nl of de facebookpagina of er wijzigingen in het programma zijn.


Kerstconcert 'Dormi Jesu' door Quartz

Vocaal kwartet Quartz In de aanloop naar Kerstmis kan men op woensdag 20 december alvast in de stemming komen bij de meditatieve Kerstrecital van Vocaal kwartet Quartz. Het vindt plaats van 19.30 tot 20.30 uur in de Ursulakapel, Voogdijstraat 24 in Roermond. De toegang is vrij, na afloop gelegenheid tot een vrijwillige gave. Na dit meditatieve concert kan men onder het genot van een kopje koffie of thee gezellig even napraten. Op zaterdag 16 december presenteert Quartz hetzelfde programma van 14.30 tot 15.30 uur in de kapel van Zorgcentrum De Kreppel in Heythuysen.


Kerst in de Kapel

Kapel onder de Linden Op zaterdag 16 december start om 14.00 uur een rondleiding met een VVV-gids door de Kapel onder de Linden aan de Heerbaan, Kapel 4 in Thorn. Deelname: € 5,00 per persoon, inclusief een glaasje Glühwein; kinderen tot en met 12 jaar gratis; op vertoon Limburg Card € 4,00 per persoon. Duur: ongeveer 1 uur. Reserveren is niet nodig. De Kapel onder de Linden is een eeuwenoude kapel net buiten Thorn, met een prachtig barok interieur. Clara Elisabeth, gravin von Manderscheidt- Blankenheim, had een zeer goede reden om deze Loretokapel te stichten. Beleef deze kopie van de Santa Casa in een bijzondere sfeer waar de verhalen rondom Maria, kerst en de kapel samenkomen. Van de VVV-gids hoor je deze mooie verhalen waar natuurlijk vrouwen een duidelijke rol in hebben gespeeld.


Niets is vast op deze aarde

Dinsdag 12 december Dinsdag 12 december om 19.30 uur is in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 in Weert een lezing waarin wordt uitgelegd wat de oorzaken en gevolgen van de platentektoniek (de beweging van de werelddelen over de aarde) voor de aardkorst zijn. Niets is vast op deze aarde. Alles stroomt en alles beweegt. Zelfs het hardste gesteente verandert op den duur van plaats. Aardbevingen, vulkanisme en ook het ontstaan van gebergten worden veroorzaakt door de platentektoniek. In het klein kun je daarvan wel het een en ander nabootsen. In het NMC in Weert is daarover een tentoonstelling. Het zijn niet alleen maar plaatjes van vulkanen en aardbevingen maar je kunt alles zelf nadoen met allerlei proefjes. Met een paar eenvoudige dingen laat je zelf een aardbeving ontstaan en zie je hoe deze een huis kan verwoesten of hoe scheuren in de aardkorst ontstaan.


Winters genieten in Nationaal Park De Groote Peel

Wandelen over knuppelbruggen Foto: Marijke Vaes-SchroënStaatsbosbeheer houdt op zondag 17 december een Snertwandeling in Nationaal Park De Groote Peel. Starten om 11.00 uur bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. De lengte van de wandeling is ongeveer 3 km en duurt 1,5 tot 2 uur. Deelname kost € 10,00 per volwassene en € 7,50 per kind, inclusief soep. Reserveren is noodzakelijk via: www.staatsbosbeheer.nl/pelensnert . De Peelgids die de excursie begeleidt, vertelt bijzonderheden over het gebied en springt ook in op dingen die spontaan gebeuren. Tijdens deze heerlijke weer-en-wind gezinswandeling ontdek je het gebied op een ontspannen manier. Na afloop brandt de vuurkorf en staat er een stevige kop erwtensoep voor de deelnemers klaar. De excursie is geschikt voor het hele gezin.


Grenslaup Vosseven 34 Stramproy

Conditie en uithoudingsvermogen testen Foto: Jos SmeetsZondag 17 december is er weer een Grenslaup Vosse- ven in Stramproy. Start om 10.00 uur (jeugd 1,1 km) en 10.15 uur de overige afstanden (1 tot en met 5 ronden van 3,175 km). Voor ieder niveau geschikt. Inschrijven vanaf 09.00 uur bij Pannenkoeken en meer Nieuw Vosseven aan de Lochtstraat 28 in Stramproy. Inschrijfgeld € 2,00 en jeugd tot en met 12 jaar gratis. Elke aflevering worden 3 waardebonnen van Nieuw Vosseven verloot onder de deelnemers. Het parcours is grotendeels onverhard en voert door de bossen en over de fietspaden achter en door het Vosseven. Wandelen is ook mogelijk. Vanaf het Vosseven voeren diverse wandelroutes door de grensstreek. Parkeergelegenheid is er voldoende. Meer informatie: http://www.degrenslaupers.nl of wilmavanmuijen@concepts.nl .


Kerstconcert in de St. Martinuskerk te Linne

Zaterdag 16 december Zaterdag 16 december geeft Mannenkoor St.Caecilia Linne het traditioneel kerstconcert in de parochiekerk van St. Martinus Linne. Het concert begint om 19.30 uur. Toegang is gratis. De Southern Voices, een vernieuwend driekoppig damesensemble (sopranen Eline van den Broeke, Elmy Kremer en Aukje Pijper) verleent medewerking aan het concert. Bariton Leen Boogaard bespeelt het orgel. Ben van Daal begeleidt het koor en de Southern Voices op piano. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Piet Tobben.


Verzamelaarsbeurs in Meijel

Zondag 17 december organiseert Verzamelaars- vereniging De Peelstreek uit Meijel haar maandelijkse ruilbeurs in de Rabozaal van Gemeenschapshuis D’n Binger, Alexanderplein 2 in Meijel. De openingstijd is van 10.00 tot 13.00 uur. Entree: € 1,00; kinderen gratis. Er is voldoende parkeergelegenheid. Het is een ideale gelegenheid voor verzamelaars om hun collectie uit te breiden of aan te vullen. Op verzamelgebied is van alles te vinden zoals postzegels, munten, pennen, bidprentjes, geboortekaartjes, ansichtkaarten, bankbiljetten, suikerzakjes en voetbalplaatjes. Er zijn ook tafels voor ruilers.


Themawandeling: Natuur in rust

Vrijdag 15 december Bezoekerscentrum Leudal organiseert op vrijdag 15 december van 10.00 tot 12.00 uur een themawandeling: Natuur in rust. De startlocatie is Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 in Haelen. Deelname € 3,50, kinderen tot 12 jaar € 1,00. De bladeren vallen van de bomen, de sapstroom vermindert. Stilletjes aan bereiden de bomen zich voor op hun winterslaap. Het landschap verandert van een groene oase tot een kaal landschap. Een andere sfeer, een ander gevoel.


Abdijconcertino’s in Abdijkerk Thorn

Zondag 17 december Op zondag 17 december organiseert de Koninklijke Harmonie Thorn een afwisselende concertmiddag in de Abdijkerk in Thorn. Toegang is gratis. Tussen 13.00 en 17.00 uur is iedereen welkom om vrijblijvend de optredens van diverse ensembles en solisten bij te wonen. Er kan geluisterd worden naar koperkwintet Itter Brass en het Lucia Kwartet uit Neeritter; a-capella groep Pure uit Posterholt en een koperensemble onder leiding van Stefan Arits. Ook staat er een optreden gepland door Camiel Lemmens (17 jaar) op hoorn. Samenwerking is ook gezocht met Myouthic, centrum voor kunst en cultuur in de vorm van een uitvoering door een fluitensemble onder leiding van docent Emmy Stultiens-Vries. De Abdijconcertino’s vormen jaarlijks een podium voor professionele en semi-professionele ensembles en/of solisten. Het is inmiddels een vast en goed bezocht onderdeel van de grote kerstmarkt in Thorn op zondag 17 december van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de kerstmarkt en de Abdijconcertino’s: http://www.kerstmarktthorn.nl .


Eiken zagen bij Herkenbosch

Zaterdag 16 december Foto: Wouter JansenDe Hakhoutbrigade Meinweg gaat op zaterdag 16 december onder begeleiding van stichting IKL aan de slag in het landschap bij Herkenbosch. Verzamelen om 10.00 uur op de afgesproken plaats en vanaf hier ga je gezamenlijk naar de werklocatie. De deelnemers zorgen zelf voor een aanhanger en een afdeknet. De dag wordt rond 15.00 uur gezamenlijk afgesloten met wat lekkers. Inschrijven op: http://www.buitenkrachtlimburg.nl of mail naar: w.jansen@ikl-limburg.nl . Je krijgt eerst een instructie en wordt begeleid door een medewerker van Stichting IKL. Daarna kun je aan de slag met het zagen van bomen en struiken die aangemerkt zijn om plaats te maken voor de jonge bomen. Stichting IKL zorgt voor het gereedschap, helmen, handschoenen en voor een eenvoudige lunch. Er worden Amerikaanse eiken gezaagd naast een verjongingsvlakte waar jonge bomen zijn aangeplant. De afgezaagde boomstammen worden op lengte gezaagd door de deelnemers zodat het hout op hun eigen aanhanger past. Al het werk wordt gedaan in handkracht en met handgereedschap.


Cultuur ontmoet Cultuur in Nederweert

Gitaarles Zondag 17 december vindt in de Pop Up Galerie in Nederweert, Kerkstraat 53 een muziekmiddag plaats voor jong en oud, voor de kunstliefhebber en voor de muziekliefhebber. De organisatie is in handen van ‘Lokaal Muziekles’ en PUGN. De toegang is gratis. Parkeren: (in de nabijheid van) Lambertushof en parkeerplaats Beuldersweg. Meer info: http://www.lokaalmuziekles.nl en http://www.popup-galerie.nl . Vanaf ongeveer 13.30 uur worden bezoekers verrast met een ‘voorzingmiddag’. Het gezelschap bestaat uit kinderen en volwassen in de leeftijd tussen 7 en 40 jaar. Er wordt niet alleen gezongen. Er wordt ook gebruik gemaakt van gitaar, contrabas, keyboards en andere bandinstrumenten. De galerie en Art Shop is geopend zodat bezoekers onder het genot van een drankje en muziek de kunst kunnen bewonderen.