Telfort
Live Radio Live TV

Uitslagen verkiezingen in stadhuis 17-2-2010 11:42

Regionieuws De gemeente Weert houdt aan het eind van de verkiezingsdag op woensdag 3 maart een open huis waar belangstellenden kennis kunnen komen nemen van de uitslagen. Vanaf ongeveer half tien 's avonds is iedereen welkom op de bovenverdieping in de hal van het stadhuis. Vanaf een podium in de raadzaal worden van tijd tot tijd de binnengekomen uitslagen bekendgemaakt door middel van projectie op een groot scherm.Drukte reddingsbrigade Maasplassen 21-7-2014 22:23

 Regionieuws De Reddingsbrigade Maasplassen uit Wessem heeft een druk weekend gehad. Door de warmte en de vakantie- periode was het druk op het water. De vrijwilligers van de reddingsbrigade zijn meerdere keren in actie gekomen: voor een omgeslagen catamaran en assistentie bij een boot met motor- problemen. Ook werd hulp geboden aan een pasgeboren kalf dat dreigde te verdrinken. Het kalf zal weer met de moeder worden herenigd.


Omroep 3ML

Zomerse plaatjes 20-7-2014 21:24

De Neerbeek en Friedessse molen Foto: Fotowiel.nlLeudal Het prachtige zomerweer van de afgelopen tijd leverde veel mooie sfeerfoto's op. Zo ontvingen we van Wiel aan de Boom uit Neer een foto van de Friedesse molen gelegen aan de Neerbeek in Neer en een foto van een zonsopgang.


Ondernemers bedrijventerreinen Leudal 20-7-2014 21:14

Leudal Ondernemers op de bedrijventerreinen in Leudal die nog niet georganiseerd zijn, gaan zich verenigen. Dinsdag 15 juli vond een tweede informatie-bijeenkomst plaats van en voor ondernemers in samenwerking met de gemeente Leudal en Ontwikkelings-maatschappij Midden- Limburg (OML). Uitgenodigd waren de ondernemers van de bedrijventerreinen Soerendonck en Heldenseweg in Neer. Dinsdag 9 september vindt een derde bijeenkomst plaats voor ondernemers van de bedrijventerreinen Arenbos en Op den Kouk in Heythuysen en Laak in Roggel. Op 30 september zal de oprichtings- bijeenkomst worden gehouden voor de nieuwe bedrijvenvereniging annex startbijeenkomst voor het Keurmerk Veilig Ondernemen. Meer informatie: b.schinck@leudal.nl, (0475) 85 90 00.


‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ 20-7-2014 21:08

Regionieuws De huidige Stimuleringsregeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’ van de provincie Limburg is verruimd en verlengd om het beoogde resultaat van 4 miljoen m² asbestsanering te behalen. Vanaf 1 juli kunnen naast agrariërs ook voormalig agrarisch ondernemingen en eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok gebruik maken van de aangepaste regeling. Meer info: http://www.limburg.nl/asbestvanhetdak


Omroep 3ML

Check van conditie van de bodem 20-7-2014 21:04

Regionieuws Onlangs stond de conditie van de bodem centraal bij een groep melkveehouders in Midden Limburg. Zij draaien vanaf januari mee in het project Kringlooplandbouw. Melkvee- houder Bert van Lier uit Heythuysen stelde zijn grond beschikbaar voor een heuse bodem Conditie Score. Het was een zinvolle check die goed aan te leren is om de bodemgesteldheid te controleren en zo nodig bijsturen door aanpassing in het bedrijfsmanagement.


Jury onder de indruk van Groen Weert 19-7-2014 21:14

Links op de foto twee juryleden. Regionieuws Weert had zondag 13 en maandag 14 juli de jury van de competitie Groenste regio van de wereld op bezoek. De jury van organisatie ‘Communities in Bloom’ is erg onder de indruk van Weert en haar omgeving. Vooral het hoge aantal vrijwilligers in de maatschappij noemt men zeer bijzonder. Weert behoort tot de laatste zes finalisten. In 2013 was Weert de Groenste stad van Europa en maakt zich dus nu op voor de wereldtitel.


Vrijwilligers voor Bezoekerscentrum Leudal 19-7-2014 21:06

Het bezoekerscentrum Leudal Haelen Bezoekerscentrum Leudal in Haelen zoekt vrijwilligers die als school- en Leudalgidsen en als gastvrouwen of als gastheren zich inzetten voor natuur en milieueducatie, duurzaamheid en promotie van het Leudal. Voor alle onderdelen starten in oktober opleidingen. Meer info: http://www.bezoekerscentrumleudal.nl


Regeling hoge zorgkosten minima 20-7-2014 11:00

Regionieuws De gemeente Leudal neemt in oktober een besluit over een gemeentelijke regeling voor mensen met hogere zorgkosten. De gemeente wil inwoners met hogere zorgkosten die deze moeilijk kunnen betalen tegemoet komen. Dit vanwege het afschaffen van landelijke tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten. Duidelijk is dat de nieuwe regeling bedoeld is voor minima.


Lopen voor Stichting Intermobiel 18-7-2014 22:09

John Heldens uit Nederweert Regionieuws John Heldens (40 jaar) uit Nederweert heeft als sponsorloper, dagelijks 50 km, meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse. Zijn doel was aandacht geven aan de Stichting Intermobiel en geld op te halen. Het was het een groot succes, opbrengst €580,00 Intermobiel is een organisatie voor en door jongeren met een lichamelijke handicap en of chronische ziekte. Meer informatie en sponsoring: ttp://www.intermobiel.com


Zeven gemeenten stemmen gelijktijdig in 18-7-2014 21:59

Regionieuws Met ingang van 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdhulp. De gemeenten van Midden-Limburg organiseren het hulpaanbod niet zelf, maar realiseren de aansluiting tussen vraag en aanbod bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG wordt ondergebracht bij een regionale voorziening: stichting Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML). Eind maart 2014 heeft het AMW-ML opdracht gekregen hiervoor een inrichtingsplan op te stellen. Vorige week stemden de zeven Midden- Limburgse gemeenten gelijktijdig in met dit inrichtingsplan. Zo richten zij samen een vernieuwd jeugdzorgstelsel in en stimuleren ze een inhoudelijke omslag in de werkwijze.


Ouderenfonds geeft hittetips 17-7-2014 22:33

Regionieuws De komende dagen worden tropische temperaturen verwacht. Advies van het Nationaal Ouderenfonds is: veel drinken, rustig aan doen, voorzichtig met alcohol en houd de urine in de gaten! Vooral kwetsbare ouderen hebben veel last van de hitte. Kans op uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Het Nationaal Ouderenfonds kan gebeld worden via: 0900-6080100 (lok. tarief). De hittetips zijn ook te vinden: http://www.ouderenfonds.nl .


Strandpaviljoen Wakers Lounge 17-7-2014 22:24

Het beste zoetwaterpaviljoen van  Nederland. Foto: 3MLPanheel Onlangs werd strandpaviljoen Wakers Lounge in Panheel uitgeroepen tot het beste zoetwaterpaviljoen van Nederland. Dit vond plaats in Scharendijke de winnaar van 2013. Afgelopen week werd Fun Beach ook nog door het ANWB-testpanel uitverkozen tot een van de 12 beste recreatieplassen van Nederland. Omroep 3ML bezocht dit strandpaviljoen en maakte een reportage.


Zwemmen in rivieren levensgevaarlijk 16-7-2014 21:35

De Maas bij Wessem. Regionieuws Met warm weer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in het water. Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Rijkswaterstaat wijst daarom op de risico’s. Veilig zwemmen in natuurwater kan op de officiële zwemlocaties. De kwaliteit van deze locaties wordt in de zomer scherp in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. De veilige zwemlocaties staan op http://www.zwemwater.nl . Er is ook een gratis zwemwater-app met gegevens van honderden zwemlocaties.


Nieuws Steunpunt Vrijwilligers 15-7-2014 11:00

Regionieuws U wilt actief worden in het vrijwilligers- werk? Een goede keuze, want u leert nieuwe mensen en organisaties kennen en u kunt uw talenten en vaardigheden inzetten. Op dit moment zijn diverse vrijwilligersvacatures beschikbaar. Voor meer informatie over vrijwilligers- werk in de gemeente Leudal kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligers Leudal, Dorpstraat 32, Baexem, 0475-453033, of kijk op http://www.klikleudal.nl


Handreiking Houd Haelen Leefbaar 14-7-2014 21:21

Haelen De actiegroep Houd Haelen Leefbaar heeft in een overleg met de betrokken wethouders de eerder gedane handreiking om de eigenaar van camping Leudal volledig tegemoet te komen toegelicht. Het bezwaar van de actiegroep was met name gericht tegen de mogelijkheden die in het bestemmingsplan stonden om veel meer te mogen doen op de camping dan nodig is volgens de plannen van de eigenaar. De actiegroep is er mee akkoord dat er tot 1 april 2016 op een beperkt deel van de camping maximaal 225 arbeidsmigranten gedurende het seizoen gehuisvest worden. Nu de actiegroep tegemoet komt aan de plannen en wensen van de eigenaar van de camping verwacht zij dat op korte termijn een nieuw bestemmingsplan kan worden aangevraagd.


Ondernemers bedrijventerreinen Leudal 14-7-2014 21:15

Leudal Ondernemers op de bedrijventerreinen in Leudal die nog niet georganiseerd zijn, gaan zich verenigen. Op 1 juli jl. vond een eerste informatie- bijeenkomst plaats van en voor ondernemers in samenwerking met de gemeente Leudal en Ontwikkelings- maatschappij Midden-Limburg (OML). Uitgenodigd waren de ondernemers van de bedrijven-terreinen in Kelpen- Oler en St. Antoniusstraat in Baexem. Dinsdag 15 juli vindt een tweede bijeenkomst plaats voor ondernemers van de bedrijventerreinen Soerendonck en Heldenseweg in Neer. Na de zomer vindt een derde informatiebijeenkomst plaats voor ondernemers van de bedrijven- terreinen Arenbos en Op den Kouk in Heythuysen en Laak in Roggel. Planning is om in het najaar de oprichtingsbijeenkomst te houden voor de nieuwe bedrijvenvereniging.


Dode bij botsing tegen boom in Maasbracht 14-7-2014 16:29

Auto botst tegen boom in Maasbracht foto: Marijke PetersMaasbracht Maandagochtend rond kwart voor negen is er op de Rijksweg in Maasbracht een auto tegen een boom gebotst. Hierbij is de 54-jarige automobilist om het leven gekomen. Een voorbijganger heeft het brandje geblust dat bij de botsing is ontstaan. Over de toedracht van het ongeval is nog niets bekend. De politie verricht hier onderzoek naar.


Vier gewonden bij botsing Horn 13-7-2014 21:01

De oorzaak van het ongeval is een  voorrangsfoutHorn Zondagmiddag zijn vier gewonden gevallen bij een verkeersongeval in Horn. Het gaat om vier inzittenden van twee auto’s. Een 92-jarige bestuurder reed rond 13.15 uur de Roermondseweg op en gaf daarbij geen voorrang aan een auto op die weg. Het voertuig van de hoogbejaarde man werd aan de zijkant geraakt. Hierbij raakte de man bekneld. Hij is door de brandweer bevrijd uit zijn benarde positie. In de andere auto raakten een vrouw en twee kinderen gewond. De vier gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht met onbekende verwondingen.


Schutterij St. Urbanus Maasniel wint OLS 13-7-2014 18:55

Het winnende team met D'n Um Regionieuws Nadat er bij het kavelen op zaterdag nog geen beslissing gevallen was, is zondag de strijd om D'n Um in Grevenbicht voortgezet. Al in de eerste ronde heeft schutterij Sint Urbanus uit Maasniel alle bölkes omlaag weten te halen, terwijl bij de schutterij van het Belgische Maasmechelen er één bölke is blijven staan. Hiermee heeft de Maasnielse schutterij voor de eerste keer in haar geschiedenis het OLS naar Roermond weten te halen.


Bibliocenter Weert heeft Brocade 15-7-2014 11:00

Regionieuws Maandag 30 juni heeft Bibliocenter Weert het nieuwe bibliotheeksysteem Brocade Library Services in gebruik genomen. Bibliocenter is de eerste bibliotheek in Nederland die Brocade invoert. Het is in België en Zuid-Afrika al enige tijd naar tevredenheid in gebruik en werd de voorbije maanden uitgebreid met Nederlandse functio- naliteiten. Brocade is een compact en klant- en gebruiksvriendelijk Nederlands bibliotheeksysteem.


Informatiebijeenkomst BMV Ell 12-7-2014 19:17

Fer Koolen is ceremoniemeester van deze avond. Foto: Johan HorstEll Onlangs werd op een bijeenkomst van de Dorpsraad Ell in gemeenschapshuis Ellenhof het ontwerp van de nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) gepresenteerd voor de inwoners van Ell. Eerder was er al een soortgelijke bijeenkomst voor gebruikers en omwonenden. Het voormalige bankfiliaal van de Rabobank aan het Scheijmansplein wordt verbouwd en uitgebreid tot een nieuw gemeenschapshuis. Het wordt combineerd met de aanwezige gymzaal, basisschool, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. De Rabobank zal de huidige geldautomaat in het gebouw handhaven. Volgens de planning zullen de bouwwerkzaamheden eind 2014 van start gaan en de in gebruikname in augustus/september 2015.


Kogelvangers vrijgesteld van OZB 12-7-2014 17:23

Regionieuws Een Roermondse schutterij was van mening dat kogelvangers onder de zogeheten 'werktuigenvrijstelling' dienden te vallen. Het Gerechtshof in Den Bosch besliste echter in 2013 dat er terecht OZB-belasting is geheven op kogelvangers. Fiscaal jurist Clemens Meerts betwijfelde de juistheid van dit oordeel en adviseerde zijn cliënt om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Deze concludeerde op 11 juli 2014: kogelvangers zijn vrijgesteld van OZB.


Afscheidsgala groep 8 van B.S. De Zwiek 12-7-2014 17:03

Aankomst van de schoolverlaters Bie    Briels. Foto: 3ML.Roggel Sinds vier jaar organiseert Basisschool de Zwiek in Roggel voor de schoolverlaters van groep 8 een afscheidsgala. Dit jaar vond dat plaats op donderdag 10 juli. Het feest wordt georganiseerd door de school en vindt plaats Zaal Bei Briels. De organisatie van de optocht van het evenementen- terrein naar Bei Briels werd georganiseerd door ouders van de leerlingen. Omroep 3ML was bij de optocht en maakte een reportage.


Waterschap inspecteert beken en buffers 11-7-2014 21:09

Regionieuws Waterschap Roer en Overmaas inspecteerde vrijdag de beken en regenwaterbuffers in Midden-Limburg na de wateroverlast van de afgelopen dagen. Het waterpeil in beken en regenwaterbuffers daalt weer, al zitten de beken en regenwaterbuffers nog vol. Het peil in de Roer ter hoogte van Vlodrop (Roerdalen) en Roermond stijgt nog, maar dit levert naar verwachting geen wateroverlast op.


SJG Weert werkt samen met 'Catharina' 10-7-2014 21:43

Regionieuws Het St. Jans Gasthuis heeft in 2012 in zijn beleidsplan ’SJG Weert Kiest!’ uitgesproken op het terrein van hoog complexe en hoog risicovolle interventies goede ziekenhuiszorg in de regio aan te bieden door samenwerking met anderen. Doelstelling daarbij is dat patiënten altijd in SJG Weert terecht kunnen, alwaar diagnose en behandeling worden gestart. Onderdelen van de behandeling die complexer zijn, kunnen in een ander ziekenhuis worden uitgevoerd, waarna de follow up weer in SJG Weert plaatsvindt. SJG Weert kiest voor Catharina Ziekenhuis in Eindhoven als topklinische samenwerkingspartner. Tevens ondersteunt het Catharina Ziekenhuis, SJG Weert op functies zoals de Ziekenhuis Apotheek en Klinische Fysica.


Ronduit Open zorgen over mestverwerking 10-7-2014 21:30

Leudal De fractie Ronduit Open maakt zich zorgen over ontwikkelingen rond mestverwerking in Leudal. Plannen nabij Karreveld te Heythuysen hebben aanleiding gegeven tot tal van reacties van omwonenden die vrezen voor nog meer overlast en stank. Wat op basis van berekeningen in orde is, blijkt in de praktijk heel anders uit te pakken. De fractie vindt het ongewenst dat nabij woningen grootschalige bedrijven met mestverwerking ontstaan. Ook is er kritiek op de handhaving. Tegen overtredingen tijdens het weekend wordt niet opgetreden. De fractie wil dat de gemeenteraad op zo kort mogelijke termijn beleid vaststelt om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Naar aanleiding van een informatieavond over de komst van een mestcentrale nabij de woonkern Buggenum vraagt de fractie bespreking van dit onderwerp in de gemeenteraad.


Betere zorg in laatste levensfase 10-7-2014 21:19

Regionieuws Zorg voor mensen in hun laatste levensfase vraagt om bijzondere aandacht en gespecialiseerde kennis en kunde. Door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met zorgpartners in Weert en omgeving wil de Stichting Land van Horne als initiator van het netwerk palliatieve zorg meer betekenen voor deze doelgroep. Het netwerk is actief in de gemeenten Cranendonck, Leudal, Weert en Nederweert. Door ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen SJG Weert, De Zorggroep, Meditta, Het Franciscus Hospice, het Regionaal Centrum Weert en de Stichting Land van Horne kunnen er verdere stappen worden gezet naar betere zorg in de laatste levensfase. Eén van de vele concrete voorbeelden is het project Palliatieve Thuiszorg (PaTz), dat samen met het netwerk palliatieve zorg in Roermond is gestart.


10.000ste bezoeker theepottenmuseum 9-7-2014 20:06

 Regionieuws Mevrouw Nelly Ravesteijn uit Burgh- Haamstede was onlangs de 10.000 ste bezoeker van het theepottenmuseum in Swartbroek. Dit jaar staat de er-op- uit-in-eigen-land-beker op het verlang- lijstje. Stemmen kan tot 31 augustus via http://theepottenmuseum.nl Het aantal tentoongestelde theepotten is 1618. Het museum ligt op St. Corne- lisplein 2 in Swartbroek. Open: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur, en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.


Nieuwe aanlichting Abdijkerk Thorn 7-7-2014 21:14

De Thorner Abdijkerk Thorn Zondagavond 29 juni is de Abdijkerk van Thorn opnieuw in het licht gezet. De nieuwe energiezuinigere lichtinstallatie verlicht de Abdijkerk rondom en benadrukt de typische vormen van het kerkgebouw. Hierdoor komt de gotische allure van het monumentale gebouw meer tot zijn recht. De nieuwe lichtinstallatie is aangelegd en bekostigd door de gemeente Maasgouw.


Zorgeloos met vakantie 7-7-2014 20:48

Haelen "Laat de buren binnen… en houd de dief buiten". Onder dit motto houdt de gemeente Leudal woensdagmiddag een preventieve actie bij basisschool De Leerlingst in Haelen. Meteen na schooltijd krijgen leerlingen en ouders tips hoe zij het risico op een woninginbraak tijdens hun vakantie zo klein mogelijk kunnen maken.


Wens in beweging voor Guus Heber 6-7-2014 22:23

Guus en zijn zusje. Foto: 3ML.Neer Afgelopen vrijdag was de stichting Wens in beweging in Neer om de ernstig zieke Guus Heber en zijn familie te verrassen. Met loeiende sirenes kwamen de brandweer, een ambulance en diverse politiewagens Guus en zijn zusje thuis afhalen om ze naar de Maas te begeleiden. Daar werd onder leiding van de brandweer- commandant o.a. schuim gespoten met de brandweerslang. Het was voor iedereen een onvergetelijk spektakel.


Weert groenste regio van de wereld? 5-7-2014 20:31

Regionieuws Weert krijgt volgende week de jury van de competitie Groenste regio van de wereld op bezoek. Weert behoort tot de laatste 6 finalisten. De stad is in 2012 al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland, in 2013 tot Groenste stad van Europa en maakt zich dus nu op voor de wereldtitel. Op zondag 13 en maandag 14 juli krijgt de jury een uitgebreid programma. Hierin wordt zowel het groen in de stad als het buitengebied getoond. Als extra toetje gaat de jury zondagavond naar festival Bospop, waar ze kunnen ervaren dat het in de groene stad ook bruist van de activiteiten.


Leerlingen Maaskei maken film 6-7-2014 11:00

 Regionieuws De leerlingen van ZMLK school de Maaskei in Heel hebben de afgelopen maanden een film gemaakt met de titel 'ik ben oké'. Woensdag 2 juli was de première op school en werden de acteurs en de gasten ontvangen op de rode loper. In de film laten de leerlingen zien wat ze allemaal kunnen en doen op een dag. Filmmaker Eric Creemers uit Weert en regisseur Cor Bastiaans hebben de kinderen zelf aan het werk gezet. De leerlingen geven de kijker inzicht hoe een dag verloopt. Zo wordt er samen gekookt, gesport en muziek gemaakt. Maar er wordt ook gewerkt in de moestuin en in het schildersatelier. Doel van de film is meer inzicht en waardering te krijgen voor de talenten van de leerlingen. De film is een pro- ject van De Maaskei in samenwerking met stichting Catharijn. Zie ook http:// www.stichtingcatharijn.dds.nl


Nieuwe CT-scanner voor SJG Weert 5-7-2014 11:00

 Regionieuws Onlangs is in SJG Weert een nieuwe CT- scanner in gebruik genomen. Het gaat om een vervanging van de bestaande scanner maar brengt ook een heel arsenaal aan nieuwe mogelijkheden voor patiënten in de regio Weert met zich mee. Marjon Aendekerk, manager Medische Beeldvorming bij SJG Weert: 'het allerbelangrijkste is dat de beeldkwaliteit veel beter is. Daar- door zijn er veel meer details zichtbaar op de scans'. Helemaal nieuw is de virtuele colonscopie die de nieuwe scanner kan uitvoeren. In sommige gevallen kunnen de darmen onderzocht worden door middel van een CT-scan en is een inwendig onderzoek niet meer nodig. Wel zo prettig voor de patiënt.


Basisschool 25 jaar gast van 'De Spar' 30-6-2014 21:52

Voorzitter Sjra van Horne overhandigt een taart. Foto: 3ML.Haelen Vorige week werden leiding en de schoolverlaters van Basisschool Bocholtz uit het Zuid-Limburgse Bocholtz op vlaai getrakteerd in Buitencentrum De Spar in Haelen. Als afsluiting van hun basisschooltijd hadden de leerlingen van groep 8 hun schoolverlatersdagen van 25 t/m 28 juni. Omdat deze school al 25 jaar trouwe gast is van 'De Spar' was het bestuur present met een traktatie. Omroep 3ML maakte een reportage.


Euregionale schippersdagen 30-6-2014 21:35

Oude boten in de Maasbrachtse haven.  Foto: 3ML.Maasbracht In Maasbracht werden afgelopen weekend voor het eerst de Euregionale schippersdagen georganiseerd. Er werd speciaal stil gestaan bij de sleepvaart van begin vorige eeuw. Diverse varende historische sleepboten en schepen waren te zien. Oude ambachten waren er ook zodat het Cultuur Historische Erfgoed vanuit de Binnenvaart in de herinneringen blijft bestaan en niet verloren gaat. Omroep 3ML maakte een reportage.


Yvonne Lemmen protesteert in Pamplona 30-6-2014 21:23

Baexem Yvonne Lemmen (28) uit Baexem zal vrijdag naar Pamplona in Spanje vertrekken om te protesteren tegen het wrede 'Rennen van de Stieren' in de stad en het stierenvechten dat daarna volgt. Ze doet dit door campagne te voeren in de bekende wit-rode kleding, maar met een wit geschminkt gezicht en zwarte ogen om te lijken op een 'death runner'. Yvonne Lemmen die op de Tramweg opgroeide, is één van de tientallen mensen die zal deelnemen aan de demonstratie, die één dag voor de aanvang van het 'Rennen van de Stieren' op 5 juli gehouden wordt.


Jeugd bouwt hutten in Panheel 30-6-2014 21:14

Hutenbouwwedstrijd in Panheel Panheel Afgelopen zaterdag werd er in Panheel voor de eerste keer een huttenbouw- wedstrijd gehouden. Ondanks de regen was de jeugd goed vertegenwoordigd. Uiteindelijk kwam het 'grijze team' als winnaar uit de bus. Leon Corstjens eigenaar van een bouwbedrijf werd geïnspireerd door een tv-uitzending om kinderen van de lagere school weer actief te laten zijn in hun vrije tijd. Er werd gekozen voor groep acht van de basisschool. Met behulp van enkele sponsors en vrijwilligers wil hij van deze wedstrijd een jaarlijks terugkerend evenement maken. Omroep 3ML was er bij en maakte een reportage.


Toneelvereniging COM winnaar ‘t Muulke 29-6-2014 22:26

In het midden de trotse winnares. Regionieuws Vrijdagavond 27 juni werd in het Munttheater in Weert de uitslag bekend gemaakt van de nominaties voor de Muulkes 2014, de oscars van de Limburgse amateur toneelwereld. Toneelvereniging Culturele Ontspanning Meijel (C.O.M.) werd uitgeroepen in de persoon van Wilke Goessen als winnaar voor de meest opvallende vrouw in een kleine rol als Lieve Goedele in de toneelproductie Harvey. ( htpp:/www.toneel-meijel.nl )


Biljartcracks DOS: de sterkste zenuwen 29-6-2014 22:17

Baexem Het derde biljartteam van De Oude Smidse uit Baexem heeft een grote prestatie geleverd door het veroveren van het algemeen kampioenschap in de tweede klasse van de Midden Limburgse Biljart Bond. In die klasse spelen totaal 48 teams. De Baexemse biljartcracks versloegen vrijdag j.l. in vier zenuwslopende wedstrijden tijdens het jubileumtoernooi van de MLBB in Boukoul medefinalist Odilia 1 uit St.-Odiliënberg met 5-3.


Geslaagd veldbezoek Wijnaerden 28-6-2014 14:09

Leden bekijken ter plaatse de situatie Leudal Onlangs zijn alle leden van de klank- bordgroep Wijnaerden in het veld geweest om ter plekke te voelen, ruiken en zien. Het was een zeer waardevolle dag waarbij het plangebied in Buggenum en Neer per fiets en per voet is verkend. Leden van de klankbordgroep deelden hun kennis, wensen en aandachtspunten en luisterden naar de mogelijke toekomstige ontwikkeling. Wijnaerden is een gebiedsontwikkeling met kansen voor het Maasdal zoals (water)recreatie, natuur en toerisme en hoogwaterbescherming. "Werkelijk proeven, een hele ontdekkingsreis, open sfeer, zeer positief," waren enkele reacties van de klankbordgroepleden tijdens dit veldbezoek.


Aanleg Belevingstuin bij De Pelen 28-6-2014 13:34

Een vrijwilliger aan het werk. Foto: © Marijke Vaes-SchroënRegionieuws Vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn onlangs gestart met de aanleg van een Belevingstuin bij de Peelboerderij van Buitencentrum De Pelen in Ospeldijk. De kruiden- en vlindertuin bij de ingang van Nationaal Park De Groote Peel wordt zo ingericht dat ook mensen met een visuele beperking er van kunnen genieten. Voor de realisatie van onderdelen van de tuin is Staats- bosbeheer op zoek naar sponsors. Info: m.vaes@staatsbosbeheer.nl


Knoflookpad weer in Kempen~Broek 28-6-2014 13:26

De knoflookpad Foto: Douwe Schut.Regionieuws Op 9 juli krijgt het Kempen~Broek een van haar karakteristieke bewoners terug, de knoflookpad. Afgelopen jaren werkte ARK Natuurontwikkeling op de Loozerheide, Stramprooierheide en rond het Wijffelterbroek aan ontwikkeling van kletsnatte natuur. Nu enkele gebieden ingericht zijn, is de tijd rijp om een van de zeldzaamste dieren van Nederland een nieuwe kans te geven: de knoflookpad keert terug naar Kempen~Broek. Op een handjevol plekken in Limburg en Brabant komt de knoflookpad vandaag de dag nog voor. In het Brabantse Gastel zit nog een kleine populatie. In Limburg hield een kleine populatie rond Heythuysen lang stand maar deze stierf uit net voor de millenniumwisseling. Vandaag de dag zijn de Meinweg, het aangrenzende Roerdal en de Noordelijke Maasduinen de enige plekken waar in Limburg nog knoflookpadden leven.


Grijs is niet zwart/wit in Wessem 28-6-2014 11:00

 Regionieuws De kinderen van groep 6/7 van basis- school St. Medardus in Wessem heb- ben portretfoto's gemaakt van bewo- ners van Ouderencentrum St. Jozef in Wessem. Met het thema 'grijs is niet zwart/wit' gingen de leerlingen enkele malen bij de ouderen op bezoek. De kinderen interviewden de ouderen over hun kleurrijke leven en mochten de ouderen bezoeken. De gemaakte foto's waren afgelopen week te zien bij de open inloop op school. De foto's zullen eind september weer te zien zijn in Ouderencentrum St. Jozef in Wessem. Het project is onderdeel van het cultuurthema 'kleur' waarmee de basisschool in samenwerking met stichting Catharijn de afgelopen maanden is bezig geweest.


Diamanten bruidspaar Bogers-Van de Berg 27-6-2014 22:04

Het echtpaar Bogers-van de Berg  en burgemeester StrousLinne Op zondag 15 juni vierden de heer en mevrouw Bogers-van de Berg uit Linne hun 60-jarig huwelijksfeest. Burgemeester Strous van de gemeente Maasgouw bracht het jubilerende paar een bezoek om hen persoonlijk te feliciteren met dit bijzondere jubileum.


Start werkzaamheden Synthese 26-6-2014 21:42

Het team van Synthese Leudal Vanaf 1 juli start de welzijnsorganisatie Synthese met de uitvoering van het welzijnswerk in Leudal. Er is veel aandacht voor een zorgvuldige overgang van de werkzaamheden. Onder verantwoordelijkheid van Proteion Welzijn/de Zorgondersteuner en Punt Welzijn zijn veel activiteiten tot stand gekomen waarbij vrijwilligers een belangrijke rol vervullen. Synthese zet zich in op het versterken van de dorpen en kernen. Inwoners gaan zelf aan de slag met leefbaar- heidsvragen en worden daarbij op een deskundige wijze ondersteund door medewerkers van Synthese. Tijdens een bijeenkomst in de Baexheimerhof op donderdag 3 juli worden de vrijwilligers, die nu verbonden zijn aan Proteion Welzijn/de Zorgondersteuner, bijgepraat. Aanmelden kan via: Paulinejorissen@proteion.nl.


Onderzoek naar toptaken van gemeente 26-6-2014 21:15

Gemeentehuis van Leudal Leudal De gemeente Leudal stelt een onderzoek in waarom inwoners de website van de gemeente bezoeken, de gemeente bellen of een bezoek brengen. Kortom: Leudal wil weten wat voor de inwoners de belangrijkste zaken zijn waarvoor zij de gemeente nodig hebben. Hiervoor is een vragenlijst opgesteld die men kan bereiken via http://www.leudal.nl/toptaken Een van de onderzoeksdoelen is of het aanbod van de gemeente Leudal wel aansluit bij de vragen van haar inwoners? In verband met nog een betere dienstverleningen hoopt de gemeente dat veel inwoners de vragen zullen beantwoorden.


Het Ummeke gaat naar St. Odiliënberg 26-6-2014 19:54

Een van de deelnemende basisscholen. Regionieuws Het Kinjer OLS dat donderdag 26 juni heeft plaatsgevonden in Papenhoven- Grevenbicht is gewonnen door basis- school 't Kempke uit St. Odiliënberg. Er deden 26 basisscholen mee en er waren 10.000 bezoekers. Het Kinjer OLS krijgt een subsidie van € 10.000,- van de Provincie Limburg. De geldelijke bijdrage is bestemd om het busvervoer van de deelnemende schoolklassen uit heel Limburg te bekostigen.


Roy Curvers naar de Tour de France 26-6-2014 19:47

Roy Curvers Roggel Roy Curvers uit Roggel maakt deel uit van het Giant-Shimano wielerteam dat aan de Tour de France deelneemt. De Limburger Tom Dumoulin is eveneens geselecteerd. Het team bestaat uit vijf Nederlanders, twee Duitsers, de sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb, de Belg Dries Devenyns en de Chinees Ji Cheng. De doelstelling van Giant-Shimano is om een etappe te winnen. Vorig jaar won Marcel Kittel vier ritten.


Rotonde Walk- N279 geopend 26-6-2014 14:43

Terugplaatsen van de tegel. Foto: 3MLHeythuysen Woensdagmiddag 25 juni is met een feestelijke bijeenkomst in het restaurant van Zorgcentrum Beek en Bos de nieuwe rotonde bij het gemeentehuis van Leudal in Heythuysen geopend. Door het terugplaatsen van een bij de start verwijderde tegel werd de rotonde officieel geopend in het bijzijn van wethouder Piet Verlinden en vertegenwoordigers van Heijmans wegen B.V. 3ML-TV was er bij.


Dienstapotheek regio Weert in SJG Weert 25-6-2014 22:09

De nieuwe dienstapotheek Regionieuws Ook de regionale apothekers zetten zich in om de spoedzorg in de regio Weert open en bereikbaar te houden. Vanaf 1 juli zal de Dienstapotheek voor de regio Weert gevestigd zijn in de centrale hal van SJG Weert waar gebruik gemaakt kan worden van de faciliteiten van de SJG apotheek. De dienstapotheek is geopend in de avond en nachturen vanaf 18.00 uur tot 8 uur de volgende morgen en tevens op zon- en feestdagen.


Provinciaal toezicht op gemeenten 25-6-2014 21:54

 Regionieuws De gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert behouden de komende jaren jaar de meest lichte vorm van toezicht op de financiën door de Provincie. Het financieel toezicht is een wettelijke taak van de provincies. De zeven genoemde gemeenten werden dit jaar beoordeeld met een verdiepings- onderzoek. Dat gebeurt eens in de vier jaar. Om de meest lichte vorm van toezicht tot en met 2017 te kunnen behouden, moeten Echt-Susteren, Leudal, Roerdalen, Roermond en Weert dit najaar nog wel aantonen dat tenminste de jaren 2015-2017 structureel en reëel in evenwicht zijn. Dat is nu nog niet voor alle jaren het geval. Maasgouw en Nederweert weten nu al definitief dat ze tot en met 2017 het lichte, repressieve toezicht krijgen.


Genomineerde MBO-uitblinker 24-6-2014 21:45

De genomineerde Ruben Ottenheijm  Heythuysen Jaarlijks organiseert de overheid de MBO Uitblinker wedstrijd voor het promoten van het Middelbaar Beroeps Onderwijs. Totaal 45 studenten van verschillende onderwijsinstellingen gaan de strijd met elkaar aan voor het behalen van de titel MBO Uitblinker 2014. Dit jaar is Ruben Ottenheijm uit Heythuysen een van de genomineerde Uitblinkers. Hij studeert analytische chemie aan ROC Leeuwenborgh in Sittard. Ruben is geselecteerd als uitblinker, omdat hij de X factor op het gebied van chemie heeft. Hij heeft de kennis van een HBO’er en weet dit heel goed door te voeren in de praktijk doordat de MBO opleiding de focus legt op de praktijk. Stemmen kan via: http://www.ditismbo.nl/uitblinkers/201 4/ruben-ottenheijm


Einde aspergesseizoen 24-6-2014 21:27

 Regionieuws Traditioneel wordt op St. Jan, de laatste dag van het aspergeseizoen, de balans opgemaakt van het voorbije seizoen. In vergelijking met het koude voorjaar van 2013 kwam het aspergeseizoen in 2014 uitzonderlijk vroeg op gang. Daardoor is feitelijk het gehele seizoen de productie tamelijk gelijkmatig geweest, met relatief weinig echte pieken in de aanvoer. ZON fruit & vegetables spreekt van een succesvol verlopen seizoen.


Limburg trekt meer buitenlandse gasten 25-6-2014 11:00

Regionieuws Steeds meer buitenlanders, vooral Duitsers en Vlamingen, verblijven in Limburg. Vooral om te wandelen/ fietsen of om te stadten. De buiten- landse daggasten blijven bovendien steeds langer en laten ook steeds meer geld achter: circa € 1,4 miljard in 2013. Dat blijkt uit de Toeristische Trendrap- portage Limburg van de Provincie. Deze werd door gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken gepresenteerd bij Ontmoet Anna, het monumentale treinstation van Meerssen. Beurskens: 'het barst in Limburg van ondernemers die kansen grijpen om de Limburgse kwaliteiten nog beter voor het voetlicht te brengen. Het is al goed, het wordt nog beter'.


Certificaat nieuwe dementievrijwilligers 25-6-2014 11:00

 Regionieuws In mei en juni werd een cursus ‘dementievrijwilliger’ georganiseerd door Proteion Welzijn/de Zorgonder- steuner. Een aantal vrijwilligers uit Leudal en Maasgouw heeft hieraan deelgenomen. Tijdens de cursusavon- den werd stilgestaan bij het ziekte- proces en de gevolgen van de demen- tie voor zowel de patiënt als zijn omgeving. Speciale aandacht werd besteed aan hoe te communiceren met een dementerende cliënt. De vrijwilligers ontvingen op 17 juni jl. een certificaat waardoor zij nu in de praktijk aan de slag kunnen. Zij wor- den in de thuissituatie ingezet om met name de mantelzorgers te ontlasten. Meer informatie over (dementie-) vrijwilligers in de gemeente Maasgouw via de WMO Adviseur van de gemeente Maasgouw, 0475-852500. Voor de gemeente Leudal via Pauline Jorissen, Proteion Welzijn/de Zorgondersteuner 0475-453033.


Successen Judo en Jiu Jitsu school Dantai 23-6-2014 16:59

Eerste dan: Dave van Nieuwenhoven  en Stefan Neijens Regionieuws Zaterdag 21 juni behaalden Dave van Nieuwenhoven en Stefan Neijens de eerste dan (zwarte band) judo in de Jo Gerrishal te Roermond. Beiden zijn lid van Judo en Jiu Jitsu school Dantai. De school heeft twee locaties waar getraind wordt door judoka's vanaf 4 jaar. Dit zijn: op vrijdag vanaf 18.30 uur in Citaverde College in Nederweert en op dinsdag in Ittervoort vanaf 18.30 uur en op zaterdag vanaf 9.00 uur. Voor meer informatie: 0475-561293.


Succesvol Beach Bash festival 22-6-2014 22:21

Het was er erg gezellig.  Foto: 3ML.Thorn In Thorn is zaterdag aan de Maasplassen voor de elfde keer het Beach Bash festival georganiseerd. Dit event groeit ieder jaar weer en is heel populair bij de jeugd in de omliggende gemeentes, zowel in Nederland als in België. Dit jaar was er een iets andere opzet. De grote tent werd vervangen door een podium in de openlucht dat het geheel nog meer sfeer gaf. 3ML maakte een reportage die vanaf maandag te zien is.


Sfeervolle Sacramentsprocessie 22-6-2014 22:01

Aanbidding bij een van de rustaltaren  Foto: Fotowiel.nlNeer Afgelopen zondag werd in Neer, zoals in vele Limburgse dorpen de Sacramentsprocessie gehouden. Beide Neerse schutterijen, Sint Sebastianus en de Bussen-Schutten, de beschermers van het H. Sacrament, en veel kinderen namen aan de processie deel. Het Allerheiligste werd door pastoor Swillens door de straten van Neer gedragen.


Officiële opening rotonde Walk 22-6-2014 21:19

Op 13 februari werd de start gegeven. Foto: 3MLHeythuysen De afgelopen maanden heeft Heijmans Wegen op de kruising Walk-N279 in Heythuysen ter hoogte van het gemeentehuis een rotonde aangelegd. Woensdag 25 juni is vanaf 16.00 uur een feestelijke bijeenkomst in het restaurant van Zorgcentrum Beek en Bos. Bij de start van de werkzaam- heden is een tegel verwijderd. Deze zal om 17.00 uur worden teruggeplaatst en daarmee is de officiële opening van de rotonde een feit.
Leuke opdrachtjes in De Groote Peel

 In Nationaal Park De Groote Peel zijn in de zomervakantie elke woensdag Zin in Zomertochten, voor het hele gezin. Een Zin in Zomertocht is een actieve tocht vol opdrachtjes in de natuur. Peelgidsen van Staatsbosbeheer zorgen voor de begeleiding. Woensdag 23 juli staan de gidsen om 11.00 en om 14.00 uur klaar bij de balie van Buiten-centrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind, inclusief een leuke dierenpin voor de kinderen. Opgave kan via 0495 – 641 497 of via depelen@staatsbosbeheer.nl


Kindervolksspelen op Eynderhoof

Wie kent het nog, steltlopen, touwtje springen, hoepelen, rijpen en een ritje met de vliegende Hollander. Woensdag 23 juli kunnen kinderen deze volkse kinderspelen beoefenen op Eynderhoof. Ze kunnen zo ervaren op welke wijze de kinderen zich rond 1900 vermaak- ten. Openluchtmuseum Eynderhoof is gelegen aan het Milderspaât 1 in Neder- weert-Eind. Het museum is geopend vanaf 13.00 tot 17.00 uur. Meer info: http://www.eynderhoof.nl


Elke dag activiteiten in De Groote Peel

De Groote Peel in Ospeldijk Foto: Marijke Vaes © StaatsbosbeheerVan maandag 28 juli tot en met zondag 3 augustus viert het Nationaal Park voor de twaalfde keer een Peelweek in De Groote Peel. Vanuit Buitencentrum De Pelen zijn er dan zeven dagen lang verrassende ontdekroutes, creatieve workshops en avondwandelingen te beleven. Op zondag wordt de Peelweek feestelijk afgesloten met een Limburgs/ Brabants Streekmuziekfestival. Meer info: http://www.np-degrootepeel.nl


VVV-Zomerfietstocht omgeving Montfort

Lekker fietsen in de zomer. Deze fietstocht start woensdag 23 juli om 13.00 uur vanaf Café Biej de Vogel, Markt 21, Montfort. De verwachting is hier om ongeveer 16.00 uur weer terug te zijn. Deel- name € 5,00 p.p. (bij vertoon van Limburg Card € 4,00); kinderen gratis. Het is niet noodzakelijk te reserveren. Meer informatie VVV Roermond, 0475- 335847 of info@vvvmiddenlimburg.nl


Vijftig jaar KVW Heibloem

50 jaar kindervakantiewerk Het is 50 jaar geleden dat KVW in Heibloem is opgericht. De KVW-week van 11 t/m 15 augustus wordt daarom een speciale week voor de kinderen met allerlei leuke activiteiten. Op vrijdagavond 15 augustus wordt deze feestelijke week afgesloten met een jubileumfeestavond. Daarvoor worden ook alle oud-leiding & oud- bestuursleden uitgenodigd. Om 18.00 uur starten de optredens en de fancy fair met een loterij. Omstreeks 21.00 uur begint de feestavond op het KVW-terrein. Opgeven kan tot uiterlijk 1 augustus via kvwheibloem@gmail.com.


KVW Maasbracht opent inschrijving

De inschrijfperiode voor Kindervakantie Werk Maasbracht is weer geopend. KVW Maasbracht vindt plaats in de week van 18 tot en met 23 augustus. Dit jaar wordt Maasbracht volledig omgetoverd in een circus. Meedoen? Meld je aan met het aanmeldformulier (school) of via http://www.brach.nl. Hier staat ook verdere informatie op. Inschrijfgelden: groep 1-2 € 37,50, groep 3-4 € 40,00, groep 5-6 € 47,50 en Groep 7-8 € 52,50.