Live Radio Live TV

Uitslagen verkiezingen in stadhuis 17-2-2010 11:42

Regionieuws De gemeente Weert houdt aan het eind van de verkiezingsdag op woensdag 3 maart een open huis waar belangstellenden kennis kunnen komen nemen van de uitslagen. Vanaf ongeveer half tien 's avonds is iedereen welkom op de bovenverdieping in de hal van het stadhuis. Vanaf een podium in de raadzaal worden van tijd tot tijd de binnengekomen uitslagen bekendgemaakt door middel van projectie op een groot scherm.Bouwen of rooien zonder vergunning in Leudal Geplaatst op: 26-5-2016 17:01

Negeren van voorschriften komt regelmatig voor Leudal Bij herhaling stelt Mathieu Wagemans, raadslid van de fractie Ronduit Open vast dat in de gemeente Leudal bouwactiviteiten plaatsvinden en het rooien van landschapselementen zonder dat daar een vergunning voor is verleend. Wanneer overtredingen door de gemeente worden vastgesteld, blijkt steeds weer dat de overtreder een verzoek doet voor legalisatie met als gevolg dat de illegaal ontstane situatie permanent wordt vergund. Die praktijk is volgens hem zelfs zo wijd verspreid binnen Leudal dat adviseurs, ondernemers adviseren vergunningsplichtige activiteiten te ondernemen, ook als daar geen vergunning voor is afgegeven. Wagemans stelt voor allereerst de boete bij vergunningverlening in het kader van legalisatie zeer aanmerkelijk te verhogen. Het tweede voorstel is dat door het college een beleidsvoorstel wordt voorbereid en aan de Raad wordt voorgelegd waarin het afwegingskader met betrekking tot wel of niet legaliseren stevig wordt aangescherpt.


KERNgezond: Smaaklessen bij De Beukelaer Geplaatst op: 25-5-2016 21:41

Klaar om te proeven Roggel Dinsdag 24 mei stond in het teken van de KERNgezond smaaklessen voor de kinderen van de groepen 5 en 6 van basisschool De Zjwiek in Roggel. Zij waren hiervoor te gast bij Hotel Restaurant De Beukelaer. De smaaklessen bestonden uit drie onderdelen. Tijdens het eerste onderdeel maakten de kinderen een heerlijke en gezonde quesadilla met ingrediënten beschikbaar gesteld door De Beukelaer en Jan Linders Roggel, waar KERNgezond dit jaar het goede doel is. De eigenaar en kok Andries voegden hier een lekker sausje aan toe en verwarmden de quesadilla. Als tweede onderdeel testten de kinderen hun smaak. Tijdens de Hela Smaaktest proefden ze geblinddoekt producten met de smaken zoet, zout, zuur en bitter. In de tweede ronde van de Hela Smaaktest werden vier verschillende dressings geproefd waarbij de kinderen wederom de smaken moesten proberen te onderscheiden. Het derde onderdeel was een spel dat op de parkeerplaats achter De Beukelaer was opgezet. Al met al dus een KERNgezonde ochtend waarvan de kinderen zichtbaar genoten. Ook komend schooljaar zal KERNgezond plaatsvinden in Roggel.


Brandveiligheid bij Daelzicht gegarandeerd Geplaatst op: 25-5-2016 19:54

 Heel Woensdag 25 mei heeft de NRC een nieuwsbericht gepubliceerd over een integriteitsonderzoek en de brandveiligheid bij Daelzicht in Heel. Hierna volgt een reactie van Nettie Saarloos, interim bestuurder: "Vooropgesteld betreur ik het dat met dit artikel wederom veel onrust en onzekerheid ontstaat. En ik wil direct duidelijk stellen dat de brandveiligheid bij Daelzicht op geen enkele manier in het geding is. Ook is er geen enkele twijfel over de werking van de brand- en blusapparaten. De apparatuur is gecontroleerd door gediplomeerde medewerkers. Maar om iedere twijfel hierover weg te nemen heb ik een gecertificeerde firma opdracht gegeven om een extra controle uit te voeren. Daarnaast is er in het artikel sprake van een integriteitsonderzoek binnen Daelzicht. Het klopt dat ik een onafhankelijk vooronderzoek laat uitvoeren. Dat heb ik gedaan naar aanleiding van vragen die er intern en extern zijn gesteld over inkooptrajecten bij Daelzicht. Bij dit onderzoek spelen zaken als teken- en beslissingsbevoegdheid en beslissingstrajecten een belangrijke rol. Doel is om vast te stellen of er correct is gehandeld binnen de bevoegdheden en de bestaande procedures en of er besluiten zijn genomen die mogelijk niet correct zijn gevalideerd. Om antwoord op deze vragen te kunnen geven, heb ik besloten tot dit onderzoek", aldus Nettie Saarloos, interim bestuurder van Daelzicht.


Uitbreiding Stichting Heitser Burenhulp Geplaatst op: 25-5-2016 19:37

TELEFOON   06 396 144 78. Leudal De stichting Heitser Burenhulp heeft het aantal contactpersonen uitgebreid. Steeds meer mensen vragen hulp, omdat zij in hun directe omgeving niemand hebben die even kan bijspringen. Soms hebben zij iemand nodig die voor vervoer naar de dokter of een specialist in het ziekenhuis kan zorgen of is er hulp in het huis nodig voor een kleine klus. Even burenhulp nodig? Bel dan: 06 396 144 78. De contactpersoon zorgt voor een vrijwilliger die u komt helpen. De contactpersonen zijn: Helms Keuning, Thea Verbeek, Geert Peeters en Kees van der Velden.


Kistjestuinen gestart bij zorgcentrum St. Elisabeth Geplaatst op: 23-5-2016 18:59

Zittend tuinieren geeft veel voldoening Haelen Onlangs is het project Kistjestuinen van start gegaan bij Zorgcentrum St. Elisabeth in Haelen. Het nieuwe project maakt tuinieren voor ouderen gemakkelijker: je tuiniert in een kistje op tafel. Voor veel van de cliënten is tuinieren in de volle grond niet meer mogelijk. De oplossing is werken in een kistjestuin. Het nog prille project Kistjestuinen van het zorgcentrum was één van de drie winnaars van een wedstrijd van de organisatie Groen-Dichterbij. Dat was meteen al een goede start. Daarna heeft Bayer Nunhems, diverse zaden geschonken voor de tuin, Aveve de potgrond en de Stichting Paulien een bedrag van € 770,- waarvoor drie rolstoelvriendelijke tuintafels zijn gekocht. Om het project kistjestuinen tot een groot succes te maken, is men nog op zoek naar vrijwilligers met groene vingers en affiniteit met ouderen die willen helpen. Mensen die interesse hebben, kunnen vrijblijvend contact op met Anita Deckers via 0900 333 55 55.


Koninklijke Harmonie Thorn: Europees kampioen Geplaatst op: 22-5-2016 14:04

Een gedeelte van de jury-uitslag Thorn Acht harmonieorkesten uit de superklasse van de blaasmuziek, afkomstig uit acht landen, streden zaterdag 21 mei in in TivoliVredenburg in Utrecht tijdens de eerste editie van het European Championship for Wind Orchestras (ECWO) om de Europese titel. De Koninklijke Harmonie van Thorn onder leiding van chef-dirigent Norbert Nozy was zeer succesvol en behaalde de Europese titel met 96,25 punten. Tweede werd Concertband Maasmechelen (België) o.l.v. van Mark Prils 95,02 punten en derde Christiania Blaseensemble Oslo (Denemarken) 93,3 punten.


Zo’n 850 pelgrims vertrokken naar Lourdes Geplaatst op: 22-5-2016 12:01

De H. Maagd Maria in de grot van Lourdes Regionieuws Mei is traditioneel de maand voor de Mariaverering. Dit weekend vertrokken er twee groepen van in totaal zo’n 850 pelgrims vanuit Maastricht naar het bedevaartsoord in Zuid-Frankrijk. Het zijn reizen van de Organisatie Limburgse Bedevaarten en de Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken, die samenwerken in het Huis voor de Pelgrim. De deelnemers kwamen uit heel Nederland. Ze reisden naar Lourdes via trein, bus en vliegtuig. Meer informatie over de reizen: http://www.huisvoordepelgrim.nl De pelgrims die per bus reisden, vertrokken vrijdag en zaterdag vanaf diverse opstapplaatsen in het hele land. De nachttrein vertrok zaterdagmiddag van station Maastricht. De derde groep reisde zondag per vliegtuig. Het is voor de eerste keer in vele jaren dat de vluchten naar Lourdes weer vanaf Maastricht Aachen Airport vertrekken. Zondag aan het einde van de middag zijn alle groepen in Lourdes. Daar krijgen ze een volledig verzorgd Nederlandstalig programma aangeboden. Ze worden begeleid door bisschop Frans Wiertz en oud-bisschop Anton Hurkmans.


Afsluiting van het kunst- en cultuurproject Geplaatst op: 22-5-2016 11:44

Toespraak door directeur Tjeu Scheepers met    tegen de muur het kunstwerk.Heibloem De kinderen en leerkrachten hebben in Heibloem een achttal weken aan het kunst- en cultuurproject gewerkt. Vrijdag 20 mei was de afsluiting van dit project op basisschool de Heihorst. Dit gebeurde met de onthulling van het kunstwerk door burgemeester Arno Verhoeven van Leudal samen met twee kinderen. Tevens was de presentatie van het boekje: Heibloem onze wereld en was er een tentoonstelling in de school. Het was een mooie, druk bezochte afsluiting van een leuk en leerzaam project. De ouders en andere bezoekers konden op een gezellig ingericht terras genieten van een hapje en een drankje. Iedereen was vol lof over het kunstwerk dat de kinderen onder leiding van meester Jan Mennen en kunstenaar Ton Piepers gemaakt hebben en dat nu een prominente plaats aan de voorkant van de school heeft gekregen.


AZC Baexem blij met fietsen Geplaatst op: 18-5-2016 21:49

Een aantal blije kinderen met hun fietsje Foto: Margot Meijer, BelichtBaexem De vorige week werden vijfentwintig kinderen uit het AZC in Baexem blij gemaakt met een fiets. De ‘weesfietsen’ zijn afkomstig van gemeentedepots en andere stallingen. De fietsen werden door 'Kr8tig' beschikbaar gesteld voor het AZC. Kr8tig en het AZC Baexem vonden elkaar via een oproep op Facebook. In het AZC in Baexem wonen ongeveer 500 mensen, waarvan 101 kinderen. Ze zijn in afwachting van een verblijfsvergunning. Sommigen hebben die al en wachten op een huis. De kinderen zijn dolblij met de fietsjes. Overigens is men naarstig op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen in de fietswerkplaats. Heb je ideeën om mee te werken met Kr8tig en het AZC? Stuur een mail naar joost@kr8tig.nl. Heb je een fiets die je graag aan een bewoner van het AZC schenkt? Wil je je een paar uurtjes per week inzetten als vrijwilliger in de werkplaats? Stuur dan een mail naar marcalbers@coa.nl.


Besteding overgehouden WMO-budget 2015 Geplaatst op: 18-5-2016 21:30

Geld overgehouden... Leudal De meeste gemeenten hebben over het jaar 2015 geld overgehouden op het WMO-budget. Landelijk heeft men het over een bedrag van minimaal 310 miljoen euro. Raadslid Rob Flinsenberg van de fractie Ronduit Open heeft vernomen dat er binnen de gemeente Leudal ook sprake is van een budget dat overgehouden is over het jaar 2015. De praktijk is dat bij veel kwetsbare ouderen in Leudal het zorgaanbod en uren zorg in de praktijk flink is afgenomen tot een minimaal aantal zorguren. Op dit moment worden partners, familieleden en kennissen ingezet als mantelzorgers om de noodzakelijke hulp toch in te kunnen zetten. Veel van deze mantelzorgers worden overbelast en overvraagd en kunnen vaak onmogelijk voldoen aan de behoefte van de zorgvrager. Flinsenberg heeft wethouder Richard Verheul daarom een aantal schriftelijke vragen gesteld o.a. over de hoogte van het overgebleven WMO-budget in 2015. Verder vraagt hij de wethouder of hij bereid is het overgehouden budget in te zetten voor zorgtaken om zo mantelzorgers te ontlasten. Tot slot vraagt hij de wethouder de komende periode opnieuw het WMO-budget in kaart te brengen zodat er mogelijk binnen de gemeente Leudal meer zorg geboden kan worden aan ouderen en kwetsbare mensen die deze hulp hard nodig hebben om thuis en zelfstandig te kunnen blijven wonen.


Provinciale erepenning voor Jan Cober Geplaatst op: 18-5-2016 11:42

Rechts Jan Cober Thorn Gouverneur drs. Theo Bovens reikte de Provinciale Erepenning aan Jan Cober uit tijdens het Pinksterconcert van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile op 15 mei in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht. Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten deze erepenning aan Jan Cober toe te kennen uit waardering voor zijn prominente verdiensten als dirigent, docent en musicus, een cultureel ambassadeur voor Limburg. Jan Cober begon zijn dirigentenloopbaan eind zestiger jaren van de vorige eeuw bij Harmonie St. Lucia in Neeritter. In de meer dan 40 jaren die daarop volgden bleef hij diverse Limburgse muziekgezelschappen begeleiden. Hij was onder meer dirigent van Harmonie St. Pancratius Nulland-Kerkrade, van Harmonie L’Union uit Heythuysen, de Koninklijke Harmonie van Thorn en sinds 1995 van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden.


Vragen over toename diefstal van kleding Geplaatst op: 16-5-2016 22:22

Kleding wordt ontvreemd Leudal Gemeenteraadslid Rob Flinsenberg van de fractie Ronduit Open is in de afgelopen weken meerdere keren door winkeliers aangesproken in verband met het feit dat steeds meer winkeldiefstallen plaatsvinden in de kern Heythuysen. Bij de aanhoudingen blijkt dan vaak dat asielzoekers kleding hebben ontvreemd. Hij heeft het college van B en W van Leudal daarom vragen gesteld over het aantal diefstallen en of er asielzoekers bij betrokken zijn. Ander vragen zijn: Wat bent u voornemens om te gaan doen om dit te voorkomen? Gaat u hierover in gesprek met het COA en komen winkeliers in aanmerking voor schadevergoeding? Ten slotte wil hij weten of asielzoekers ook vallen onder de regeling 'afrekenen met winkeldieven' dat men een standaardboete moet betalen van € 151,- bij een winkeldiefstal ter compensatie.


Bloemlegging bij oorlogsmonumenten in Neer Geplaatst op: 14-5-2016 19:50

Leerlingen van groep 8 bij het monument op het kerkhof in NeerNeer Omdat 4 mei, de dag van de dodenherdenking in de schoolvakantie was, hebben de leerlingen van groep 8 van Basisschool De Kwir uit Neer op vrijdag 13 mei bloemstukken gelegd op het oorlogsmonument bij het parochiehuis en bij het oorlogsmonument op het parochiekerkhof. Bij deze gelegenheid hebben zij ook enkele gedichten voorgelezen bij de monumenten en een minuut stilte in acht genomen uit eerbied voor de gevallenen in de oorlog. De school heeft beide monumenten geadopteerd.


Inwoner van Kelpen-Oler wint € 20.000 Geplaatst op: 13-5-2016 22:20

Jos en Renate Gerschtanowitz  Kelpen Oler Een grote verrassing voor Jos uit Kelpen-Oler. Hij heeft in de apriltrekking van de VriendenLoterij € 20.000 euro gewonnen. Presentatrice Renate Gerschtanowitz verraste Jos donderdag thuis met de cheque. Jos is blij verrast: "Zo, wat een mooi bedrag! Van het geld wil ik de badkamer een flinke opknapbeurt geven." De uitreiking aan Jos uit Kelpen-Oler is op zondag 29 mei te zien in het televisieprogramma VriendenLoterij De Winnaars, dat iedere zondag rond 19.20 uur wordt uitgezonden bij RTL 4.


Voetbalclub ontvangt € 1.250 van VriendenLoterij Geplaatst op: 12-5-2016 22:48

Blijde gezichten bij S.V. Heythuysen Heythuysen Een grote verrassing van de VriendenLoterij voor voetbalvereniging S.V. Heythuysen. De club is één van de succesvolste deelnemers aan de VriendenLoterij Belmaanden in april en ontvangt een cheque van € 1.250. De Belmaanden zijn een initiatief van de VriendenLoterij om clubs en verenigingen in Nederland op een sympathieke en structurele manier financieel te ondersteunen. S.V. Heythuysen gaat het geld gebruiken voor het G-voetbal, een team met gehandicapte voetballers.


Verkoop gemeenschapshuis De Mortel Geplaatst op: 12-5-2016 21:32

Gemeenschapshuis De Mortel in Ittervoort Foto: Google EarthLeudal Raadslid Mathieu Wagemans van de Fractie Ronduit Open heeft vernomen er een overeenkomst van koop en verkoop aanstaande zijn c.q. reeds gesloten zijn tussen het Bestuur van Gemeenschapshuis De Mortel te Ittervoort en een maatschap die actief is op het terrein van de gezondheidzorg. In de brief aan B en W van Leudal pleit hij er voor dat voorkomen moet worden dat commercieel gebruik zodanige voorrang gaat krijgen dat dit gaandeweg ten koste gaat van de gemeenschapsfunctie. Wagemans verwijst verder naar de ervaringen in Horn met betrekking tot de Postkoets die tot grote onvrede onder verenigingen hebben geleid maar die jarenlang door het bestuur werden ontkend. Dat pleit ervoor bij verkoop scherpe voorwaarden te bedingen die het mogelijk maken die functie ten behoeve van verenigingen enz. te kunnen voortzetten. Er zullen ook heldere afspraken moeten komen voor het geval dat de nieuwe eigenaar op enig moment om niet meer in staat of bereid is een te sluiten overeenkomst na te komen.


Inwoner uit Neer wint gloednieuwe BMW Geplaatst op: 12-5-2016 21:15

Gaston Starreveld met de BMW Neer In de maand mei maakt de Postcode Loterij gedurende twee weken, iedere werkdag van 9.00 tot en met 18.00 uur élk uur een winnaar van een BMW bekend. In totaal worden 100 BMW's uitgereikt. Een bewoner van de Wijnbeekstraat in Neer heeft een gloednieuwe BMW 1 Serie gewonnen. Zij werd maandag verrast met het goede nieuws. De buren van de BMW-winnaar die ook met postcode 6086 CN (Wijnbeekstraat) meespelen ontvangen per lot een Media Markt-cadeaukaart ter waarde van € 100,-.


Preventieve huisbezoeken voor 75-plussers Geplaatst op: 11-5-2016 21:22

Huisbezoek Leudal Vraagt u zich wel eens af of u zelfstandig in uw eigen huis kunt blijven wonen als u ouder wordt? Of wilt u gewoon eens weten wat voor mogelijkheden er zijn? Dan is een huisbezoek misschien iets voor u. Om ouderen in de gemeente Leudal te ondersteunen bij hoe je op je oude dag prettig kunt blijven wonen, biedt Synthese 75-plussers vrijblijvend een huisbezoek aan. Synthese is de welzijnsorganisatie die in de gemeente Leudal het welzijnswerk uitvoert. Na de ervaringen met de huisbezoeken vorig jaar in de kernen Haler, Neeritter, Ell, Ittervoort en Hunsel worden nu ook huisbezoeken aangeboden in de andere kernen van de gemeente Leudal. Vanaf mei zullen zelfstandig wonende ouderen in de leeftijd van 75 jaar en ouder gefaseerd per kern een uitnodiging ontvangen. Voor meer informatie over de huisbezoeken kan men contact opnemen met Lisa Beijers, opbouwwerker bij Synthese, via e-mailadres info@synthese.nl of 0475-745138.


Website Limburgse gesproken woordenboeken Geplaatst op: 11-5-2016 20:07

Logo van de nieuwe website Regionieuws Dialectwoordenboeken, we kennen ze gestencild, geprint, gedrukt en sinds enige tijd ook in digitale vorm. Eén vorm ontbreekt nog tot op heden: het gesproken woordenboek. Daar komt een einde aan. Op zaterdag 14 mei wordt tussen 10.30 en 13.00 uur de website Limburgse gesproken woordenboeken gelanceerd in het Cultuurhuis, Wijngaard 8 in Thorn. De nieuwe website http://www.limburgsewoordenboeken.nl biedt Limburgse woordenboekmakers de mogelijkheid om hun dialectwoordenschat in geschreven én gesproken vorm toegankelijk te maken. Het eerste woordenboek dat op de website te raadplegen is, is het gesproken Thoears Woeardebook. Van dit dialect zijn nu ruim 4.000 woorden en uitdrukkingen gedigitaliseerd en ingesproken door vrijwilligers. De website wordt officieel gelanceerd door Ger Koopmans, gedeputeerde cultuur van de Provincie Limburg. De lancering wordt omlijst met lezingen van onder meer prof. dr. Roeland van Hout van de Raod veur ’t Limburgs en de Radboud Universiteit Nijmegen en drs. Ton van de Wijngaard, streektaalfunctionaris.


Priesterwijding Miguel Pascual Coello Geplaatst op: 11-5-2016 13:52

Miguel Pascual Coello  Regionieuws Bisschop Frans Wiertz van Roermond wijdt op zaterdag 21 mei diaken Miguel Pascual Coello (33) tot priester. De plechtigheid, die voor iedereen toegankelijk is, vindt plaats in de Sint Christoffel- kathedraal aan de Markt in Roermond en begint om 10.30 uur. Pascual Coello is oorspronkelijk afkomstig uit Madrid (Spanje) en woont momenteel elf jaar in Nederland. Hij is lid van de Neocatechumenale Weg. Dit is een van de nieuwe bewegingen binnen de rooms-katholieke kerk, die ook in het bisdom Roermond actief is. Pascual Coello volgde zijn priesteropleiding aan het diocesaan missionair grootseminarie Redemptoris Mater in Cadier en Keer en aan het Grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Vorig jaar werd hij tot diaken gewijd. Hij is momenteel werkzaam in de parochies van Onze-Lieve-Vrouw Maria Tenhemelopneming (Slevrouwebasiliek) en H. Petrus en Allerheiligste Verlosser en H. Petrus (Sint Pieter) in Maastricht.


Vragen van D66 Leudal en Progressief Leudal Geplaatst op: 11-5-2016 13:44

Gemeentehuis van Leudal Leudal Onlangs is de ‘Wet open overheid’ door de Tweede Kamer aangenomen. Op basis van de wet krijgen burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid. De fracties van D66 Leudal en Progressief Leudal hebben vernomen dat de VNG (de Vereniging van Nederlandse Gemeenten), namens de Nederlandse gemeenten, in de Eerste Kamer een lobby gaat voeren tegen deze wet. Want hoewel de Tweede Kamer de wet heeft aangenomen, zal de wet ook nog daar moeten worden behandeld. Deze lobbyactie verbaast de fracties D66 en Progressief Leudal. In Leudal worden inzake openbaarheid nu goede stappen vooruit gezet. Het is volgens de fracties dan ook zeer onwenselijk dat de VNG, waar ook Leudal bij is aangesloten, nu lobbyt tegen de nieuwe wet. De fracties willen daarom van het college weten of Leudal deze lobbyactie van de VNG steunt en of deze lobbyactie vooraf door Leudal is goedgekeurd. Als dat niet het geval is, willen de fracties dat Leudal zich zo veel mogelijk van deze lobbypraktijken gaat distantiëren.


Nettie Saarloos wordt interimbestuurder Daelzicht Geplaatst op: 10-5-2016 17:18

Nettie Saarloos Heel Met ingang van 13 mei wordt Nettie Saarloos benoemd als interimbestuurder bij Daelzicht in Heel. Zij neemt voor een periode van zes maanden de plaats in van Jan Valkenborgh en Jenny Buijks- Schmitz. In die tijd moet ze het vertrouwen gaan herstellen tussen cliënten, medewerkers, verwanten, cliëntvertegenwoordigers en medezeggenschapsorganen. Daarnaast ontwikkelt zij een nieuwe visie voor Daelzicht. Een nieuwe Raad van Bestuur zal op basis hiervan worden geworven. Mevrouw Saarloos heeft ruime ervaring als bestuurder in de zorgsector.


Succesvolle gebundelde collecte 2016 Geplaatst op: 10-5-2016 16:32

Ook in 2017 weer een Gebundelde collecte Beegden Beegden heeft ook nu weer laten zien dat men de zogenaamde Gebundelde collecte een geweldig initiatief vindt. Door 50 collectanten werden de enveloppen bezorgd en weer opgehaald. Het resultaat: Longfonds € 761,16; Fonds Verstandelijk Gehandicapten € 550,81; Brandwondenstichting € 590,87; Nierstichting € 661,33; Reumafonds € 681,38; Nederlandse Hartstichting € 796,77; KWF Kankerbestrijding € 925,93. Eveneens dank aan Rabobank Peel, Maas en Leudal en Jumbo Roel Heerschap te Heel voor hun bijdrage.


Rabobank medewerkers klussen op Pia Hoeve Geplaatst op: 10-5-2016 16:13

Twee medewerkers aan het werk bij de volière. Regionieuws In het kader van de MeiMeewerkmaand hebben medewerkers van de Rabobank Peel, Maas en Leudal bij Kinderboerderij Park Piahoeve in Heel tot grote tevredenheid een volière opgeknapt. In de MeiMeewerkMaand gaan ruim vijfenzeventig medewerkers van de Rabobank de handjes uit de mouwen steken bij 20 zakelijke relaties van de bank, allen zorg gerelateerd. Dit kan van alles zijn, van wandelen met bejaarden, tot verplaatsen van hekwerken, uitdelen van voedselpakketten en schoonmaken van vijvers tot Nederlands spreken met Syrische mensen.


Dames 1 van SV Heythuysen kampioen Geplaatst op: 9-5-2016 21:04

De kampioenen en hun begeleiders.  Foto: Ben DoensenHeythuysen Zondag 8 mei speelden de dames 1 van SV Heythuysen de allesbeslissende wedstijd voor het kampioenschap in de 6e Klasse tegen de dames van RKVB uit Baexem. Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat RKVB zich niet zomaar gewonnen gaf en voor de laatste kans vocht. Na 5 minuten was de stand 1-0 voor Baexem. Tot aan de rust bleef Heythuysen de betere ploeg, maar dit resulteerde niet in een doelpunt. Na 64 minuten maakte Michelle Schmieder weer gelijk. De dames van trainer Rob Raemakers bleven aandringen op een tweede treffer. Tien minuten voor tijd kreeg Heythuysen een terechte strafschop die door Michelle Schmieder benut werd. In de laatste minuut scoorde Baexem de gelijkmaker. Een gelijkspel was echter voldoende voor het ongeslagen kampioenschap en promotie naar de 5e Klasse. De rit door het dorp met de dubbeldekker beschikbaar gesteld door Henk Coolen, was voor het team en begeleiders een ervaring om nooit te vergeten.


'Samen Verder' wil bespreking afvalscheiding Geplaatst op: 8-5-2016 21:00

Afval scheiden Leudal De fractie Samen Verder van Leudal heeft bij monde van Michel Graef gevraagd om een brief van het ministerie met daarin de ambities voor afvalscheiding inhoudelijk te bespreken in de commissie. Uit de brief blijkt dat Leudal goed op weg is met het reduceren van het restafval - de gemeente staat daarmee op een twintigste plaats- maar dat er nog werk is om de ambities voor 2020 te gaan halen. Niet alleen milieutechnisch maar ook het uit het oogpunt van kostenbesparing valt hier nog genoeg te winnen. Initiatieven uit andere gemeenten kunnen daarbij goede voorbeelden zijn


Koninklijke Onderscheiding voor Jan Hol Geplaatst op: 8-5-2016 20:44

Ridder in de Orde van Oranje Nassau Panheel Zondag 8 mei heeft Jan Hol (69) woonachtig in Panheel uit handen van Stef Strous, burgemeester van Maasgouw een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de versierselen overhandigd voor de aanvang van het Aspergediner, dat in het teken stond van de geldinzameling voor het goede doel. Het betreft het onderzoek naar de Killer Cells door het Integraal Kankercentrum Limburg. Als directeur/eigenaar van een internationaal opererende onderneming is de heer Hol een belangrijke werkgever in de regio. Hij zet zich al meer dan 20 jaar in voor een zeer divers geheel aan maatschappelijke doelen op het gebied van fundraising en ondersteuning van verenigingen.


Koninklijke Onderscheiding voor Truus Manders Geplaatst op: 5-5-2016 21:56

 Truus Manders en geheel rechts locoburgemeester WalravenIttervoort Op donderdag 5 mei is aan Truus Manders-Scheres (63) uit Ittervoort een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden opgespeld door loco-burgemeester Arno Walraven van Leudal. De uitreiking vond plaats bij gelegenheid van de jaarlijkse Cultuurweek van de Heemkunde- vereniging Hunsel in de Armenmolen in Neeritter. Mevrouw Manders-Scheres was tot 2013 leerkracht aan de basisschool Leuken Weert. Ze was van 1994-2004 raadslid van de gemeente Hunsel en van april 1998 tot maart 2002 wethouder. Ze is vanaf 1971 bestuurslid van de Stichting Drie Eigen. Het doel van deze stichting is het behoud en onderhoud van de oude maasmeander het Vijverbroek. Daarnaast is zij vanaf 1990 vrijwilliger bij de Heemkundevereniging Hunsel. In 2013 verscheen haar boek: Verzet begint niet met grote woorden. In 2014 bracht zij het boek uit: Op zoek naar de grens. Ze werkt nu aan het boek: IJzer en fluweel voor basisschoolkinderen van groep 5/6. In 2015 presenteerde zij het project: Kijk naar je eigen, waarbij 'Neeritter' tijdens de jaarlijkse Cultuurweek de Middeleeuwen kon ervaren.


Werkgroep D66: Op naar 'Kern overstijgende verenigingen & voorzieningen' Geplaatst op: 5-5-2016 19:39

Brede maatschappelijke voorziening Ell Leudal De discussie over een nieuw subsidie- en accommodatiebeleid in de gemeente Leudal is weer gestart. Het nieuwe college is voortvarend aan de slag gegaan om nieuwe kaders te vormen die vanaf 2017 moeten gaan gelden. Hierbij worden ook de dorpsraden, besturen van gemeenschaps- voorzieningen, verenigingen en politiek partijen betrokken. Een werkgroep van D66 Leudal heeft zich afgelopen jaar ook met dit onderwerp bezig gehouden. De notitie die hieruit is voortgekomen zal voor D66 als leidraad gaan dienen om de discussie aan te gaan. De belangrijkste punten waar D66 Leudal op in wil zetten zijn: 1. Clusteren van voorzieningen in dekkings- gebieden naar functie (sterke punten). 2. Kern overstijgende voorzieningen en verenigingen. 3. Eigen kracht van verenigingen en maatschappij.


Postume uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruis Geplaatst op: 4-5-2016 21:08

Mobilisatie-Oorlogskruis  Leudal Op woensdag 4 mei reikte burgemeester Arno Verhoeven van Leudal aan nabestaanden van twee oorlogsslachtoffers het Mobilisatie-Oorlogskruis uit. Dit vond plaats tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het Vredesmonument aan de Stationsstraat in Heythuysen. De onderscheidingen werden door het Ministerie van Defensie toegekend aan Lodewijk Schreurs en Karl Corstjens. Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een onderscheiding die kan worden toegekend aan oud-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden waren. Lodewijk Schreurs heeft gediend bij het voormalig Koninklijke Nederlands-Indisch leger in de rang van Soldaat infanterie. Hij werd krijgsgevangene gemaakt in Nederlands-Indië. Op 27 juli 1945 is hij bij de Birma Spoorweg te Thailand overleden. Karl (Piet genoemd) Corstjens heeft eveneens gediend bij het voormalig Koninklijke Nederlands- Indisch leger in de rang van Soldaat infanterie. Hij werd krijgsgevangene gemaakt in Java en naar Thailand gebracht. Corstjens werd bij de Birma spoorweg te werk gesteld. Op 22 juli 1944 is hij aan malaria gestorven.
'Alpe du leerlingst' op basisschool de Leerlingst

Van 23 tot 27 mei vindt er op basisschool De Leerlingst in Haelen 'Alpe Du Leerlings'' plaats. Jarno Smeets, leerling op basisschool de Leerlingst, gaat op 2 juni meedoen aan Alpe D’HuZes. Hij fietst samen met zijn oom, beiden uitkomend voor Team Creemers, de berg op. Via allerlei acties proberen ze zoveel mogelijk geld in te zamelen om meer wetenschappelijk onderzoek naar kanker mogelijk te maken, zodat men kanker als ziekte zo snel mogelijk onder controle kan krijgen. Jarno wordt op 2 juni door een cameraploeg van L1 TV gevolgd. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen is Willem Schinck, klasgenoot van Jarno, samen met Jarno, Alpe Du Leerlingst gaan organiseren. Tijdens deze week kunnen leerlingen, ouders en leerkrachten in de aula van school een rondje fietsen. Op deze manier proberen ze zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Wie het snelst fietst kan een prachtig fietsshirt van de Jumbo-Lotto ploeg winnen. Tevens is er op school een kleurwedstrijd . De actieweek wordt op vrijdag 27 mei afgesloten op school. Op die dag wordt het opgehaalde bedrag bekend gemaakt en wordt de cheque overhandigd


Toneel: 'Niets is voor altijd' in Roggel

Jongerentoneel 2016 De jongerenafdeling van toneelgroep Het Scherm Open uit Heibloem heeft een topprestatie geleverd. Onder regie van Door Vercoulen en Marieke Schreurs, is het 16 jeugdleden in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar gelukt om een schitterende productie te maken. Vanaf september zijn de jeugdleden in de weer geweest om een humoristische, absurde en vermakelijke productie 'Niets is voor altijd ' te maken. Ze is te zien op vrijdag 27 mei om 19.30 uur in La Rochelle in Roggel. Entree € 6,- en kinderen tot en met 12 jaar € 3,-. Zie: http://www.hetschermopen.com


Asperges en Tapas in Roggel

Zondag 29 mei Op zondag 29 mei krijgt men bij Aspergeboerderij Oppe Haes, Eind 4 in Roggel van 12.00 tot 14.30 uur uitleg over de teelt van asperges. Men kan de teelt bekijken in het aspergeveld en krijgt de gelegenheid om zelf eens asperges te oogsten. Ook wordt er een informatieve film gedraaid. De prijs voor dit arrangement is € 25,00 per volwassene en € 17,50 voor kinderen tot en met 12 jaar (exclusief consumpties). Inschrijven tot en met vrijdag 27 mei via info@aspergeroggel.nl of info@bonatapa.nl Er wordt een lunch bereid door Caroline Julián Labraña van Bona Tapa NL uit Haelen waarin asperges verwerkt zijn in mooie tapas. Daarnaast zal er live gekookt worden. Alle geuren en smaken komen zo perfect bij elkaar.


Boekpresentatie op Leuken

Peter Thomassen bij zijn dorskas De boekpresentatie van het boek ‘Leuken; Tijdsbeeld van toen’ vindt zaterdag 28 mei om 14.00 uur plaats in de St. Mathiaskerk op Leuken. De presentatie wordt in een 'Luuëker plat' jasje gestoken. Deze presentatie is voor iedereen toegankelijk. Vanaf 15.30 uur zijn de bestelde boeken af te halen in Café-zaal Jonas (Beemdenstraat 10 Leuken). Onder de titel Luuëke treftj deindânger treden daar enkele lokale artiesten op. Ook zijn hier voor € 33,- nog boeken te verkrijgen.


Op wieltjes en wandelend door de Groote Peel

Op de Segway door de Groote Peel Foto: Marijke Vaes-SchroënOp zondag 29 mei is een Segwaytour en struintocht in Nationaal Park De Groote Peel. De start is om 13.30 uur bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospeldijk. Voor meer informatie en reserveren: http://www.staatsbosbeheer.nl/segwaypelen De Segwaytour start met een instructie. Daarna rijd je op een segway over een fietspad langs de rand van De Groote Peel naar de Amsloberg. Na een pauze ga je wandelend, of beter gezegd, struinend terug naar het Buitencentrum via een mooie route van ongeveer 7 kilometer. Een Peelgids van Staatsbosbeheer zorgt voor de begeleiding. Deze tocht is een perfecte combinatie van ontspannen natuurbeleving en een actieve uitdaging in het prachtige decor van het Nationaal Park. Deze activiteit is ook op zondag 17 juli en zondag 18 september.


Aspergefietstocht Thorn

Op zoek naar het 'witte goud'  Zondag 29 mei organiseert Toertje Thorn en Wessem onder leiding van een gids een fietstoer langs de aspergevelden bij Thorn en Wessem met bezoek aan een aspergeboer waar het gehele verwerkingsproces wordt gevolgd. Aanmelden om 13.45 uur bij de ingang van de Abdijkerk in Thorn. Prijs € 4,00 per persoon; kinderen tot 12 jaar gratis. Reserveren is gewenst.


Musikantenstadl aan de Maas in Wessem

Die Original Maaskapelle Op zondag 29 mei wordt bij Gasterie De Knip in Wessem van 11.00 tot 13.00 uur een onbijtbuffet gepresenteerd met een recordpoging: Langste ontbijttafel van de gemeente Maasgouw. De kosten bedragen € 8,00 p.p. in de voorverkoop en € 10,00 p.p. aan de kassa. Ontbijtkaarten zijn te koop bij Gasterie De Knip en Café De Hook in Wessem of via nieuwsbriefmaaskapel@telfort.nl Tot aan het eind van de middag kan men genieten van diverse muziekacts: de Maasgalmkapel, Marlenticka, Muzicanka, de Böhmerwaldkapel, het Maastaler Trio en de Maaskapel. Tijdens dit festival presenteert De Maaskapel haar 10de CD onder de naam 'Für unsere Freunde'. Voor meer informatie: http://www.maaskapel.nl


Open Tuinen dagen in de gemeente Leudal

Een van de beelden Tijdens het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 mei is voor de tiende keer de Open Tuinen dagen van de gemeente Leudal in het kader van de Landelijke Dag van het park. De openstelling is van 11.00 tot 17.00 uur en de entree is gratis. De tuinen zijn heel divers met verschillende bomen, bloemen, planten, waterpartijen en kunstwerken. Deze combinatie maakt een wandeling door de tuinen een ware beleving. Mogelijke startpunt is Ophoven 29 in Roggel met voldoende parkeerplaatsen. Zie: http://www.keramiekmienvermeulen.nl Kom met de auto of stap op de fiets of trek uw wandelschoenen aan en ontdek De tuin van Limburg zoals de gemeente Leudal ook wordt genoemd. Voor meer informatie en adressen kijk op: http://www.Leudal.nl


Musikantenstadl aan de Maas in Wessem

Impressie van 2015 De tweede editie van Musikantenstadl aan de Maas vindt plaats op zondag 29 mei. Van 11.00 tot 13.00 uur kan men aanschuiven voor een heerlijke uitgebreide brunch aan de oever van de Maas op de terrassen van Gasterie De Knip in Wessem. Vanaf 11.00 uur tot aan het eind van de middag is er blaasmuziek. Er zullen de Maasgalmkapel, Marlènticka, Muzičanka, de Böhmerwaldkapel, het Maastaler Trio en tot slot de Maaskapel optreden. Kosten van de brunch € 10,00. Brunchkaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa. Reserveren kan via nieuwsbriefmaaskapel@telfort.nl of 06 25315546.


Combineer muziek en wandelen bij De Pelen

2 Men's Joke Foto: ©Kees van HooffOp zondag 29 mei kan men een wandeling in De Groote Peel combineren met een bezoek aan het Peelpodium van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospeldijk. Entree is een vrijwillige bijdrage. De voorstellingen op het Peelpodium zijn voor ieder- een toegankelijk. Er wordt gespeeld in twee sets met een optreden om 13.30 en 15.00 uur. Reserveren is niet mogelijk en vol is vol. 2 Men’s Joke (Kees van Hooff, samen met zijn muzikale partner Jos Leijen) speelt in het overdekte Amfitheater. Dit duo brengt een mix van muziek uit de zestiger jaren. Staatsbosbeheer biedt muzikanten uit de omgeving van De Pelen een podium om te spelen voor eigen publiek Voor of na een muziekvoorstelling kan men een wandeling maken in dit unieke natuurgebied. Er zijn drie uitgezette wandelroutes waarvan er ook één (2 km) geschikt is voor rolstoelen.


Vogelbeurs in Ittervoort

Zondag 29 mei Op zondag 29 mei organiseert VV De Grensvogels van 09.00 tot 11.30 uur een vogelbeurs in CC De Mortel, Leliestraat 2 te Ittervoort. Voor de vogelbeurs kan iedereen vogels meebrengen (wel in tentoonstellingskooien) en die te ruil en te koop aanbieden. Er is een grote collectie vogels aanwezig onder andere kanaries, postuurkanaries, tropen en alle soorten parkieten. Kwartels zijn niet toegestaan. Voor inlichtingen: 0475-565 987.


Verrassende Veentocht in De Groote Peel

Wandelen in het hoogveengebied Foto: Marijke Vaes-SchroënZondag 29 mei om 13.00 uur start een Verrassende Veentocht bij de balie van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospeldijk. De excursie onder leiding van een Peelgids is ongeveer 10 kilometer lang en duurt ongeveer 3 uur. Deelname kost € 10,00 per persoon, inclusief koffie en vlaai. Reserveren via: http://www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht Zorg voor stevige, waterdichte schoenen. Elk seizoen is anders en elke wandeling ontdek je dus weer andere planten en dieren. In de lente kun je genieten van de ontluikende natuur. Vooral het zien en horen van de vele broedvogels is bijzonder. In De Groote Peel broeden zo’n 100 soorten waar- onder de roodborsttapuit en de blauwborst. Maar ook het bloeiende veenpluis, de vele vlinders en libellen zullen je verrassen.


Boekenmarkt in Haler

 Op zondag 29 mei organiseert Stichting Dorpshuis, Pinxtenstraat 1 in Haler een boekenmarkt. Tijd: 10.30 tot 15.30 uur. Entree: € 1,00 p.p. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. De opbrengst is voor onderhoud van 'Ons Dorpshuis'.