Live Radio Live TV

Uitslagen verkiezingen in stadhuis 17-2-2010 11:42

Regionieuws De gemeente Weert houdt aan het eind van de verkiezingsdag op woensdag 3 maart een open huis waar belangstellenden kennis kunnen komen nemen van de uitslagen. Vanaf ongeveer half tien 's avonds is iedereen welkom op de bovenverdieping in de hal van het stadhuis. Vanaf een podium in de raadzaal worden van tijd tot tijd de binnengekomen uitslagen bekendgemaakt door middel van projectie op een groot scherm.Shuffles als primeur voor Maasbracht Geplaatst op: 20-2-2017 15:40

Shuffels op het nieuwe plein Foto: website MaasgouwMaasgouw In de Neutrale Hoek in Maasbracht is pas geleden een nieuw plein gerealiseerd tussen de brede school en appartementencomplex Mosam Terra. Voor de verlichting van het plein wilde men LED- verlichting. Ook moest het anders ogen dan standaard verlichting en moest de verlichting berekend zijn op de toekomst. Er is gekozen voor shuffles. Het is voor het eerst dat deze lampen, die vele extra functies hebben, in Nederland in de publieke ruimte zijn geplaatst. De shuffle die nu geplaatst is, is uitgerust met een 360°-module voor het sfeervol verlichten van het plein en een Spot-module om bepaalde karakteristieke kenmerken aan te stralen. Totaal zijn zeven Shuffle-masten geïnstalleerd op het plein.


Groei in toeristisch Midden-Limburg Geplaatst op: 20-2-2017 14:41

Mooi Midden-Limburg Regionieuws De toeristische bestedingen in Midden-Limburg zijn fors toegenomen. De regio Midden-Limburg groeide zowel met dag- als met verblijfstoerisme. Het aantal daguitstapjes bedraagt in 2015 22,1 miljoen; dit betekent ten opzicht van 2008 een lichte stijging van bijna 2%. Buitenrecreatie, uitgaan en winkelen zijn belangrijke activiteiten in Midden-Limburg. Het Designer Outlet Roermond trekt maar liefst 22%, circa 2 miljoen binnenlandse bezoekers, van het totale aantal uitstapjes naar Midden-Limburg. Ook groeide de bestedingen in het verblijfstoerisme. Uitbreiding van capaciteit in vakantieparken (groei van meer dan 80%), resulteerde in 90% meer bungalowovernachtingen. Ook het aantal campingovernachtingen werd bijna verdrievoudigde. Deze positieve groeitrend kan gewaarborgd worden mits de kwaliteit en vitaliteit van de logies- verstrekkers wordt bewaakt


Tweede wervingsronde voor spits mijden A2 Geplaatst op: 20-2-2017 14:32

Beloning  voor file-mijders Regionieuws Automobilisten die nog niet deelnemen aan Spitsmijden A2 Nederweert > Eindhoven en minstens één keer per week in de ochtendspits zijn gesignaleerd op dit specifieke traject, ontvangen vanaf zaterdag 18 februari een uitnodiging om ook actief de spits te gaan mijden. Rijkswaterstaat en provincie Noord-Brabant willen zo de verkeersdruk tijdens de ochtendspits verminderen. Eind december 2016 is een grote groep potentiële deelnemers persoonlijk benaderd via een brief met de vraag of ze willen deelnemen als spitsmijder. Op negen januari jl. ging de beloningsperiode in.


'Prinsentreffen' bij Zorgcentrum Beek & Bos Geplaatst op: 18-2-2017 17:10

Prins Ad I van Beek & Bos met zijn gevolg Heythuysen Tijdens de jaarlijkse mini Bonte Avond op 14 februari in Zorgcentrum Beek & Bos in Heythuysen in samenwerking met vastelaovesvereniging De Kwakkert, ontstond spontaan een prinsentreffen. Aan het begin van de avond werd prins Ad I van Beek & Bos uitgeroepen. Hij is van oorsprong een echte Sjansemaeker uit het Roggelse rijk en had een groot gevolg meegebracht. Niet alleen zijn prinses Agnes en twee adjudanten, zus Bep en verpleger Sjoerd, maar ook een voltallige raad van elf bestaande uit allemaal familieleden van de prins. Als klap op de vuurpijl werd prins Ad I vereerd met een bezoek van prins Alquin I en zijn twee adjudanten van de Sjansemaekers uit Roggel. De Roggelse adjudant Dennis Kierkels kon als petekind van prins Ad I natuurlijk niet ontbreken. Prins Martin I en jeugdprins Twan I van vastelaovesvereniging De Kwakkert waren ook van de partij. Met zo veel prinsen in huis leek het een waar prinsentreffen bij Beek & Bos. Het werd een feestelijke en vrolijke avond met verschillende optredens. De Heitser Prinselijke Hofkapel verzorgde de muzikale omlijsting.


Onderscheiding echtpaar Marleen en Piet Coenen Geplaatst op: 17-2-2017 21:03

Huldiging van het echtpaar Coenen Roggel Woensdag 15 februari heeft het echtpaar Marleen  en Piet Coenen uit Roggel de zilveren draagspeld   van de Sjansemaekers ontvangen. Het is een hoge onderscheiding van de carnavalsvereniging De  Sjansemaekers uit Roggel. Samen waren en zijn ze gedurende 66 jaar, ieder afzonderlijk 33 jaar, als  vrijwilligers actief voor de Roggels carnavalsvereniging. Ze  hebben bijna  alle functies  binnen de carnavalsvereniging vervuld. Tijdens de uitreiking op de senioren bontemiddag ging de volle zaal  staan voor de geweldige prestatie van het onderscheiden echtpaar.


Vragen over: Nieuwbouwproject Steenenbampt Ell Geplaatst op: 15-2-2017 20:53

Projectlogo Leudal Op 30 juni 2006 werd de exploitatieovereenkomst gesloten tussen Nieuwe Borg Ontwikkeling BV en de gemeente Hunsel voor het nieuwbouwproject Steenenbampt in Ell. De nieuwbouwwijk is op dit moment voor het grootste deel niet meer dan een groot stuk grasland met slechts enkele ‘steenen’ en slecht onderhouden wegen. De wijk doet zijn naam na meer dan tien jaar dan ook nog geen eer aan. Slechts de titel bampt of beemd, zou de status van het grootste deel van dit project beter omschrijven.  Jordi Custers van de fractie Ronduit Open heeft het college van B&W van Leudal dan ook gevraagd om tekst en uitleg te geven over de stand van zaken van het nieuwbouwproject, de kavels die in beheer zijn van de curator en het toekomstperspectief van Steenenbampt in Ell. Volgens de laatste informatie, inmiddels meer dan 1,5 jaar geleden, is er reeds tonnen verlies geleden en zorgt het plan voor een grote overcapaciteit aan woningbouwplannen in Ell en is het probleem met het aangrenzende garagebedrijf nog niet opgelost. Ook is het zo dat het totale gemeentebudget voor het plan op is.


Theo Gielen neemt afscheid als voorzitter schutterij Geplaatst op: 14-2-2017 21:52

De scheidende voorzitter met de oorkonde Grathem Na zeven jaar de voorzittershamer van Schutterij St. Severinus Grathem te hebben gehanteerd, vindt Theo Gielen het genoeg. Hij heeft tijdens de jaarvergadering de voorzittershamer definitief neergelegd. Hij blijft wel lid van 'zijn drumband en zijn schutterij'. Theo is super-trots op zijn tijd als voorzitter: "Ik kijk met veel voldoening terug op de afgelopen jaren. Er is enorm veel bereikt. De schutterij en drumband zijn uitgegroeid tot een gezellige en vooral gezonde jonge club met een prachtig schutterslokaal." Als dank voor zijn inzet als voorzitter werd hij aan het eind van de jaarvergadering toegesproken door vice-voorzitter Mikal Peters en Keizer Dré Veugen. Hij werd benoemd tot Ere-Lid met Predikaat Ere- voorzitter van Schutterij St. Severinus. Omdat hij 23 jaar deel uitgemaakt heeft van het bestuur, ontving hij naast een boeket bloemen en fles wijn ook een bijzondere oorkonde voor het vele werk dat hij in deze jaren heeft verzet. Vice-voorzitter Mikal Peters neemt voorlopig de voorzittershamer over.


Garagebrand bij huis in Nunhem Geplaatst op: 14-2-2017 11:23

De brandweer probeert het vuur onder controle te krijgen. Foto: Jean-Peter Adams Nunhem De brandweer is dinsdagmorgen uitgerukt naar een garagebrand bij een huis op de Windesheimerstraat in Nunhem. Tegen 11 uur brak de brand uit. De bewoner was in de garage aan het lassen toen er vermoedelijk kortsluiting ontstond. Hij wist zich op tijd in veiligheid te brengen. De brandweer kwam met twee voertuigen ter plaatse om het vuur te bestrijden. De brandweerlieden konden niet voor- komen dat ook de overkapping vlam vatte en het oversloeg naar het dak van de woning.


Zilveren medaille voor heldhaftig optreden Geplaatst op: 15-2-2017 15:00

Zilveren medaille Maatschappij tot Redding van DrenkelingenLeudal Burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal reikte woensdag 15 februari de zilveren medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit aan Ben Sijben uit Neer voor zijn heldhaftig optreden bij een verdrinkingsgeval. Op 26 augustus 2016 werd Andries de Groen uit Helden op de steiger van de jachthaven van Watersportvereniging Hanssum in Neer onwel, raakte bewusteloos en belandde in het water. De getuige van dit ongeval Ben Sijben die op dat moment op zijn boot zat, sprong in het water en redde het slachtoffer uit het water. Het kostte de heer Sijben veel moeite de heer De Groen boven water te krijgen. Aan de waterkant werd hij geholpen door drie toegesnelde leden van de Watersportvereniging Hanssum. Het is aan het snel en adequaat optreden van de heer Sijben te danken dat de heer De Groen is gered. Het bestuur van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (MRD) heeft besloten de redder te bekronen met de zilveren medaille van de MRD. Aan Watersportvereniging WSV Neer werd een oorkonde verstrekt.


De Kwir: ‘Limburgse Kerstschool 2017' Geplaatst op: 10-2-2017 21:28

Uitreiking van de oorkonde aan directeur Tjeu ScheepersNeer Op woensdag 8 februari heeft bisschoppelijk gedelegeerde John Marx van het bisdom Roermond een certificaat uitgereikt aan Basisschool De Kwir in Neer. De Kwir kreeg van het bisdom de eervolle vermelding: ‘Limburgse Kerstschool 2017'. Deze vermelding heeft de school te danken aan de wijze waarop zij op school en in de kerk de kerstviering 2016  vorm hebben gegeven. Ook de samenwerking school-kerk werd  als zeer goed beoordeeld. Het lijkt een beetje vreemd om op het certificaat te lezen: Kerstschool 2017. De reden is dat de Kerstviering van 2016 helemaal op laatst van het kalenderjaar heeft plaats- gevonden. Het bisdom vindt dat de scholen het predicaat Kerstschool het hele jaar 2017 mogen dragen.


Brand in schuur en geitenstal in Leveroy Geplaatst op: 10-2-2017 21:09

Politie te midden van de  geiten Regionieuws Vrijdagmorgen rond 10.30 uur brak brand in een schuur bij een geitenboerderij aan de Bergenweg in Leveroy. Al vrij snel sloeg de brand over naar de stal met geiten. De brandweer en politie hebben de geiten in veiligheid kunnen brengen. Diverse brandweercorpsen uit de omgeving hebben meegeholpen om de brand te blussen. Er raakte niemand gewond. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de brand is.


Rens Raemakers op ‘Scholentour’ Geplaatst op: 9-2-2017 19:38

Gastles op Scholengemeenschap St. Ursula in HeythuysenLeudal Rens Raemakers uit Neer staat bij de Tweede Kamerverkiezingen die op 15 maart zijn op plek 17 van de lijst van D66. Met zijn 25 jaar is hij volgens Dagblad Trouw het jongste kandidaat-Kamerlid op een verkiesbare plek. Jongeren interesseren voor politiek is dan ook de belangrijkste doelstelling in zijn campagne. Rens die op dit moment raadslid en fractie- voorzitter van D66 is in de gemeente Leudal, gaf de afgelopen weken gastlessen voor basisscholen en middelbare scholen in onder meer Ittervoort, Hunsel, Neeritter, Heythuysen, Venlo en Roermond. Rens Raemakers bezoekt ook de komende weken nog diverse scholen in Limburg. Zo geeft hij nog gastlessen in Born, Panningen en Maastricht. Ook brengt hij bezoeken aan enkele MBO-instituten. Daarnaast neemt Raemakers deel aan diverse debatten met en over jongeren in Nederweert, Stein, Venlo, Sittard en Amsterdam. Raemakers wil met voorkeur gekozen worden. Om met voorkeur in de Tweede Kamer gekozen te worden zijn tussen de 15.000 en 16.000 stemmen nodig.


Noord-Limburgse campings behoren tot de top Geplaatst op: 8-2-2017 21:28

Trampolines in de speeltuin van De Leistert Regionieuws In december maakte de ANWB, traditiegetrouw, de Europese topcampings bekend. In 2017 mogen 48 Nederlandse campings de titel ANWB Top camping dragen. Vier daarvan liggen er in Noord-Limburg: Vakantiepark Leukermeer (Well), Recreatiecentrum de Schatberg (Sevenum), Camping de Leistert (Roggel) en Ardoer camping de Heldense Bossen (Helden). De campings zijn allen 5-sterren geclassificeerd en blinken uit in kwaliteit met een top terrein en mooi sanitair. De Leistert in Roggel mag al sinds 2009 de titel ADAC Superplatz voeren en dit jaar ook weer ANWB Top Camping. Ook in 2017 zullen de gasten weer allerlei nieuwigheden ontdekken op De Leistert zoals nieuwe (extra) kampeerplaatsen met privé sanitair, nieuwe 4- en 6- persoons lodges, nieuwe Glamping Tenten en als klap op de vuurpijl in het najaar een nieuw à la carte restaurant en een nieuwe indoor speeljungle.


Zorgen D66 over uitstel woonwagenbeleid Geplaatst op: 8-2-2017 21:08

Woonwagens Leudal Nadat het college van B & W van Leudal in december vorig jaar door het College voor de Rechten van de Mens is veroordeeld voor rassendiscriminatie van woonwagenbewoners, moest daar uiterlijk 30 januari een oplossing voor komen. Het college van B & W heeft echter gevraagd om uitstel in deze zaak. Fractievoorzitter Rens Raemakers van D66: ‘‘Onze partij maakt zich zorgen over dit uitstel en de lakse houding van het college. De gemeente is veroordeeld voor discriminatie, maar dit wordt door de wethouder niet erg serieus genomen." "De fractie hoopt dat college en coalitie toch snel aan de slag gaan met de uitspraak. Dat kan allereerst door de amendementen van CDA en Ronduit Open/D66, die de raad in april 2016 unaniem heeft aangenomen, zo snel mogelijk uit te voeren. Wellicht moeten er ook nieuwe standplaatsen komen. Voor die verantwoordelijkheid loopt D66 niet weg," aldus de fractie D66.


Brian Delissen is Jeugdvorst LVII in Neer Geplaatst op: 8-2-2017 14:19

De Jeugdvorst 2017 van Neer Foto: Elke.Neer Onlangs is Brian Delissen als Jeugdvorst LVII (57e) van de Jeugdkwiebusse in Neer uitgeroepen. Brian regeert onder de leus: "Tösse baek, kanaal en Maas, polonaise óp volle gaas!"


Intentieverklaring gemeenschaphuizen Leudal Geplaatst op: 7-2-2017 22:01

Voorzitter Piet Jacobs van het Overlegorgaan Gemeenschapshuizen.  Foto: 3MLLeudal Maandag 6 februari is in Trefcentrum Kelpen-Oler de intentieverklaring ondertekend door de zestien gemeenschapshuizen in de gemeente Leudal. Daarin staat dat de accommodaties intensiever gaan samenwerken. Bij de bijeenkomst was ook wethouder Stan Backus van Leudal aanwezig. In het overlegorgaan gemeenschapshuizen (OOG), dat sinds 2009 bestaat, zijn de besturen van de accommodaties vertegenwoordigd. Het OOG houdt zich onder andere bezig met onderlinge samenwerking.


Koninklijke onderscheiding voor Robert Ariaans Geplaatst op: 4-2-2017 19:39

Lid in de Orde van Oranje Nassau Linne Tijdens de jubileumviering ‘Same 14x11 Jaor’ van CV ‘De Kwekkerte’, JCV ‘De Kuulköp’ en de ‘Club van Aod Prinse’ heeft burgemeester Stef Strous de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt aan Robert Ariaans (49) uit Linne. Robert Ariaans is sinds 1985 vrijwilliger en bestuurslid bij JCV ‘De Kuulköp’. Hij is organisator van Beatfreakz, sinds 2007 bestuurslid van de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Linne en sinds 2009 lid van de technische commissie Kinder- vakantiewerk Linne en sinds 2016 lid technische commissie van toneelvereniging ‘Ongerein’.


Derde activiteit KERNgezond Roggel Geplaatst op: 2-2-2017 22:09

Tophandballer Daan aan de slag in de klas Roggel De vorige week vond de derde activiteit van KERNgezond Roggel plaats. Tophandballer Daan Versleeuwen was als gast aanwezig in de groepen 5 en 6 van basisschool De Zjwiek. Hij ging samen met de kinderen aan de slag met de kernwaardes die opgesteld zijn binnen de school. Dit zijn: ik kan samenwerken, ik ben verantwoordelijk, ik ben zelfstandig en ik ben sociaal. De kinderen gingen in groepjes aan de slag om te kijken wat er met deze kernwaardes bedoeld wordt. Daarna werden ze klassikaal onder leiding van Daan besproken. Hoe passen de kinderen deze kernwaardes toe, maar ook hoe past Daan deze toe? En waarom zijn ze belangrijk voor een topsporter? Aan het einde van de gastles tekenden alle kinderen en Daan een contract om zich aan deze waardes te houden. De volgende activiteit van KERNgezond Roggel vindt plaats op 23 maart; dan vinden de smaaklessen plaats.


B.s. De Kwir valt in de prijzen bij Reflection Day Geplaatst op: 1-2-2017 21:42

De trotse winnaars uit Neer Neer Fietsverlichting is heel belangrijk en ook verplicht tijdens de donkere dagen. Reflection Day gaat nog iets verder met veel aandacht voor goed zichtbare kleding en materialen. Het project is bedoeld voor basisschoolkinderen uit de groepen 5-8. De basisscholen in Leudal hebben meegedaan aan dit project dat door de gemeente Leudal gefinancierd is. In oktober en november zijn op de scholen gastlessen gegeven. Ook kregen de kinderen reflectie-materialen (veiligheidshesjes en klikarmbanden). Zo kon iedereen volop reflecteren. "Zorg dat je gezien en geflitst wordt," dat was de opdracht. In Leudal heeft Luca Hanssen van b.s. de Kwir in Neer de prijs gewonnen van het meest geflitste kind. En groep 5-6 van b.s. de Kwir heeft ook de klassikale prijs gewonnen: een cursus Segway rijden. Op maandag 30 januari kwam wethouder Piet Verlinden samen met Jan van Schijndel die het project ontwikkeld heeft en beleidsmedewerker verkeer, Peter Stevens, de prijzen uitreiken.


LLTB wil stresstest voor watersysteem Geplaatst op: 1-2-2017 21:31

Tungelroyse beek in wintertooi Regionieuws De LLTB wil dat Waterschap Limburg per direct start met het wegwerken van achterstallig onderhoud van beken. Ook wil de Limburgse belangenbehartiger dat knelpunten door agrariërs en het waterschap gezamenlijk worden vastgesteld en dat er in een gebiedsproces wordt gewerkt aan oplossingen. De meest opzienbarende wens van de LLTB is dat het waterschap een stresstest laat uitvoert om inzichtelijk te maken hoe het watersysteem reageert bij extreme neerslag. Op basis van deze stresstest zou het waterschap een aanpak moeten opstellen op termijn.


Haelen weert zich ferm tegen Hoofdklasser Geplaatst op: 1-2-2017 21:24

Het veld van SV Haelen Haelen Dinsdag gingen dertig trouwe supporters, samen met de selectie en staf van Haelen 1 met een gesponsorde bus naar Veghel voor de KNVB- bekerwedstrijd tegen Blauw Geel. Haelen heeft zich tegen de hoofdklasser goed geweerd. Blauw Geel kwam pas in de 38e minuut op 1-0. Het doel werd de eerste helft verdedigd door Joey Cuijpers. In de tweede helft mocht Stan Achten het doel verdedigen en het zag er lang naar uit dat hij zijn doel schoon zou houden. Ook hij moest, pas in de 88e minuut, de bal uit het net halen. Hierdoor werd de eindstand 2-0 voor de Hoofdklasser.


Martijn van Helvert geeft les op de Maaskei Geplaatst op: 1-2-2017 21:05

De Maaskei in Heel Heel CDA politicus Martijn van Helvert geeft vrijdag 3 februari in Heel op de Maaskei, een school voor (voorgezet) speciaal onderwijs school voor leerlingen van 4 tot 20, een gastles over de Tweede Kamer en de verkiezingen. De VSO leerlingen behandelen momenteel gedurende met het vak Burgerschap het onderwerp: de verkiezingen. Met een gastles van een politicus wordt zo’n les natuurlijk bijzonder en vooral nog leuker.


Leudal sterk vertegenwoordigd op LVK 2017 Geplaatst op: 30-1-2017 20:02

Vrijdag 10 februari Leudal Drie van de twintig finalisten van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) dat vrijdag 10 februari plaatsvindt in een paviljoen op het Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen, komen uit de gemeente Leudal. De liedjes uit Leudal die meedingen naar de titel en hun vertolkers zijn: Neet te geluive! van Marleen Rutten uit Hunsel, De Kracht Van Ut Zuide van Hoondervel uit Haelen en Ut vasteloavesgezich van Pier & Stuf uit Baexem. Er waren totaal 203 inzendingen.


Birds@Work voor de derde maal leukste team-uitje Geplaatst op: 30-1-2017 19:36

Rob met de grote zeearend Thorn De Amerikaanse zeearend Deute nam namens het valkerijbedrijf Birds@Work voor de derde maal op rij de award voor het leukste team-uitje van Nederland in ontvangst. Zelf samen met de valkenier met de machtige roofvogels werken, is een van de onderdelen van het team-uitje. De winnaar ontving de prijs uit de vliegensvlugge handen van Hans Kazàn in de barokke spiegelzaal van Slot Zeist. Birds@Work in Thorn is de grootste valkerijgroep in de Benelux. Er werken twintig valkeniers die de beschikking hebben over 370 verschillende roofvogels en uilen. Op de gastenlijst van het Meetings Business Event in Slot Zeist dat de vorige week werd gehouden, stond ook één vreemde vogel. De valkeniers Nina Marx en Rob van Dipten werden namelijk vergezeld door hun Amerikaanse zeearend Deute. Met de zeearend maakten zij een onuitwisbare indruk. Het geeft een kick als een enorme roofvogel op je afvliegt en op je hand landt. Dat is een ervaring die de deelnemers van de workshops en teambuildingactiviteiten niet snel vergeten. Teamuitjes bij Birds@Work worden dan ook hoog gewaardeerd, vandaar de derde Award.


Kamerlid Straus te gast bij SG St. Ursula Horn Geplaatst op: 29-1-2017 19:27

Voor- en achterzijde van een mobieltje Horn Maandag 30 januari is het Roermonds Tweede Kamerlid Karin Straus (onderwijs) te gast bij Scholengemeenschap Sint Ursula in Horn op uitnodiging van docenten die zich zorgen maken over het mobiele telefoongebruik van hun leerlingen. Daarom hebben ze een gsm hotel ingericht. Moderne communicatiemiddelen zijn niet meer uit ons leven en het onderwijs weg te denken. Sint Ursula is voor het functioneel gebruik van moderne devices in het onderwijs.  Desalniettemin maken veel docenten zich zorgen over het mobiele-telefoongedrag van de leerlingen.  Daarom heeft St. Ursula in samenspraak met leerlingen een telefoonhotel ontworpen. Hierin kunnen de smartphones tijdens de les en zichtbaar worden opgeborgen. Ze staan uit of in vliegtuigmodus met het schermpje naar de muur. Indien ze voor de les nodig zijn, kunnen ze gebruikt worden.


Bijna 2/3 boeren houdt huidige melkprijs niet vol Geplaatst op: 26-1-2017 21:13

Koe Regionieuws Bijna tweederde van de melkveehouders vreest dat zij de lage melkprijs van rond de 30 cent per liter niet veel langer volhouden. Dit blijkt uit een peiling van Prosu Databased Marketing in opdracht van Milieudefensie en Netwerk GRONDig onder ruim 2000 melkveehouders. De melkprijs moet voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering naar minimaal 41 cent per liter. Afgelopen twee jaar is de melkprijs echter met zo’n 20 procent gedaald, blijkt uit cijfers van het CBS.


Vragen van Leudal Sociaal over wielerbaan Geplaatst op: 26-1-2017 21:07

Ontwerpschets van de wielerbaan Leudal De fractie Leudal Sociaal heeft kennis genomen van de nieuwe wieleromgeving die in Sittard gaat komen. Naar aanleiding daarvan heeft Rob Flinsenberg een aantal vragen gesteld aan het college van B&W van Leudal. Hij vraagt wat de mogelijke consequenties zijn voor de plannen en subsidie van de Provincie betreffende de wielerbaan in Haelen. Hij hoort graag van de wethouder op korte termijn waarom het zo stil is vanuit het college over de ontwikkelingen rondom de wielerbaan.


Uitstel behandeling Park Leudal Oost Geplaatst op: 25-1-2017 22:01

Het schetsontwerp van Park Leudal Oost Leudal De initiatiefnemers van Park Leudal Oost hebben bericht van de gemeente Leudal gekregen dat hun initiatief, ondanks eerdere toezeggingen, niet behandeld kan worden in de raadsvergadering van februari 2017. De reden hiervan zou zijn: "de effecten voor de 'oude' accommodaties van de vertrekkende verenigingen zijn op dit moment nog onvoldoende duidelijk om de gemeenteraad een gefundeerd besluit te kunnen laten nemen. Daarbij moet u denken aan exploitatiemogelijkheden, bezettingsgraad en kosten van onderhoud van de oude accommodaties.” Volgens André Kierkels van de fractie Leudal Sociaal is dit een drogreden temeer daar tijdens de laatste bijeenkomst, begin december 2016, waar ook raadsleden aanwezig waren, nogmaals duidelijk naar voren is gebracht welke accommodaties het betrof. Volgens de fractie heeft het college tijd genoeg gehad om deze effecten te onderzoeken. Ze is van mening dat je zo niet met burgerinitiatieven omgaat. In een brief aan het college vraagt Kierkels nadere uitleg in de raadsvergadering.


Nogmaals vragen over golfbaan in Heythuysen Geplaatst op: 23-1-2017 16:18

Advertentie op Funda Leudal Onlangs heeft D66 aan B&W van Leudal vragen gesteld over het gronddepot met verontreinigde grond bij de beoogde golfbaan, Aan het Broek in Heythuysen. Mathieu Wagemans van de fractie Ronduit wenst in de Commissie Fysiek op 31 januari een van gedachtewisseling (uiteraard inclusief de opvattingen van het College) over de golfbaan. Wagemans: "Is het gewenst dat de huidige situatie waarin van realisatie van de golfbaan geen sprake is, nog lange tijd te laten voortbestaan? Is het gewenst dat mogelijk enkel het appartementengebouw c.q. hotel wordt gerealiseerd zonder golfbaan? De gemeente wilde voorkomen dat men op titel van een golfbaan een hotel zou kunnen realiseren op een locatie waar dat overigens niet zou worden toegestaan. Nu een mogelijke afzonderlijke verkoop van het perceel waarop appartementen c.q. een hotel mag worden gerealiseerd aan de orde lijkt te zijn, is deze vraag temeer aan de orde. Welke mogelijkheden zijn er om ongewenste en niet bedoelde ontwikkelingen uit te sluiten zonder het risico van schadeclaims?"


Wereldtitels voor leden v.v. Meijels Pracht Geplaatst op: 22-1-2017 21:09

Wereldkampioenen Coen Steegs (l) en Theo MintenRegionieuws Van 20 tot en met 22 januari zijn in Almeria (Spanje) de wereldkampioenschappen voor vogels gehouden. Twee leden van vogelvereniging Meijels Pracht waren zeer succesvol. Theo Minten uit Beringe behaalde de wereldtitel met zijn Rheinländer met 93 punten; het is een houdingras onder de vorm- en postuurkanaries. Coen Steegs uit Meijel behaalde de wereldtitel met zijn A-stam Japan hoso’s (4 vogels van hetzelfde ras en kleur). De kleine vogeltjes waren goed voor 368 punten. Met een a-stam witte Scotch Fancy’s behaalde hij zijn tweede wereldtitel met 361 punten. Met een enkeling behaalde Coen het zilver met 92 punten. Een A-stam donkerbonte Scotch Fancy’s van Coen was goed voor brons met 363 punten. Na een geweldig voorseizoen was dit de kroon op het vele werk dat komt kijken om dergelijke vogels te kunnen kweken.
Tentoonstelling: Afval? Wie zegt dat?

Is dit echt afval?? Van 12 januari tot 1 mei is er in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert de tentoonstelling Afval? Wie zegt dat? te zien. De tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en in het weekend van 13.00 uur tot 16.00 uur in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, gelegen aan de Geurtsvenweg 4 te Weert. De expositie is gratis toegankelijk. (School)groepen kunnen ook op andere tijden de tentoonstelling bezoeken, zij kunnen het beste hierover even bellen met 0495 – 524893.


Dagtocht naar fort Eben-Emael

Belgische fort Eben Emael Foto: Wim van RoijOnlangs heeft het Historisch reisgenootschap Cliotravel het Belgische fort Eben-Emael in het reisprogramma opgenomen. Het betonnen bastion vlakbij Maastricht gold aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog als onneembaar. De gewijzigde vertrekdatum is zondag 26 maart. Cliotravel heeft een gids geboekt die de deelnemers meeneemt buiten de gebruikelijke toeristenpaden in het fort. Neem een zaklantaarn mee en kleed je warm, want de temperatuur in het fort is constant 11 graden. De wandeling duurt 2,5 uur. Om de val van het fort en de meidagen van 1940 in West-Europa in het brede kader van de Tweede Wereldoorlog te plaatsen, wordt voorafgaand het Eyewitness-museum te Beek bezocht. Het deelnemersbedrag bedraagt € 52,- p.p. In deze dagtocht zijn o.a. de entrees tot de musea, vervoer, middageten en een middagkoffie (of thee) bij de prijs inbegrepen. Meer informatie: http://cliotravel-nl.webnode.nl/eben-emael/ Opgeven kan via de website of emailadres leonardomoonen@gmail.com


Alzheimer Café Leudal: bewegen bij dementie

Op dinsdag 21 februari is in het Alzheimercafé Leudal het thema Belang van bewegen bij dementie. De locatie is Zorgcentrum Beek en Bos, L’Unionlaan 1 te Heythuysen. Toegang is gratis. Zaal is geopend vanaf 19.00 uur; het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Men krijgt informatie en praktische tips te horen van Lian Heijnen, fysiotherapeute en Ivanka. Bovend'Eerdt, ergotherapeute over het belang van bewegen bij dementie. Beide dames zijn werkzaam bij Fysiotherapie Van den Schoor - De Maat. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de hersenen van mensen met dementie. Mensen met dementie hebben soms minder zin om te bewegen. De partner, kinderen of vrienden kunnen iemand stimuleren en hem of haar begeleiden om dagelijks voldoende te bewegen. Oproep vrijwilligers: mocht u zich in willen zetten voor het Alzheimercafé, loop gerust eens vrijblijvend binnen. Meer informatie: alzheimercafeleudal@gmail.com


Verrassende Veentocht in De Groote Peel

Wandelen over knuppelbruggen en Peelbanen Foto: Marijke Vaes-SchroënOp zondag 26 februari organiseert Staatsbosbeheer een Verrassende Veentocht in De Groote Peel. De excursie start om 13.00 uur bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Deelname kost € 10,00 per persoon, inclusief koffie en vlaai. Reserveren: www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht . In natte perioden zijn sommige paden in De Peel modderig. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen. Tijdens deze 8 kilometer lange wandeling ontdek je dat dit prachtige hoogveengebied veel moois te bieden heeft. Het landschap is weids en open met waterplassen, heide en kleine stukken bos. De Groote Peel is onder meer bekend om zijn vogelrijkdom maar ook vanwege zijn rijke cultuurhistorie. Elk seizoen is anders en elke wandeling ontdek je dus weer andere planten en dieren. In de winter ontmoet je de ‘wintergasten’, de vogels die in de Peelstreek overwinteren. Behalve ganzen zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar.


Kwietjesbrögkske Haelen opnieuw ingezegend

Joekskapel Ongehoebeldj gaat maandag 27 februari om ongeveer 13.30 uur officieel het verplaatste brugje inzegenen tot Kwietjesbrögkske. Diverse hoogwaardigheidsbekleders hebben toegezegd aanwezig te zijn en een bijdrage te leveren aan de inzegening van de brug. Voor iedereen die aanwezig is: Be there till Bachus burns. Het oude Kwietjesbrögkske was vroeger de enige verbinding tussen het centrum van Haelen en het Leimsgaat en is bij de bouw van basisschool De Leerlingst vervangen door een nieuwe brug. Deze brug is een aantal jaren geleden door de oud prinsen van Haelen gedoopt tot Kwietjesbrögkske. Door het laten meanderen van de Leubeek is het Kwietjesbrögkske een aantal graden gedraaid en verlegd en is het brögkske het middelpunt van een schitterend natuurgebied.


Nieuwe optochtroute in Heythuysen

Start in de Sportlaan Vastelaovesvereniging De Kwakkert in Heythuysen heeft een nieuwe optochtroute vastgesteld. Maandag 27 februari is om 13.30 uur het opstellen op de Sportlaan. De optocht vertrekt om 14.11 uur via de Sportlaan, Dorpstraat, Stationsstraat, Oude Trambaan, Biesstraat, Sint Antoniusstraat en wordt ontbonden bij De Bombardon. De prijsuitreiking van de kinjer- én grote optocht is op vastelaovesmaandag om 20.00 uur in De Bombardon.


Westa I speelt gelijk en Westa 2 op titel koers

Kas van Oost, ongeslagen Zaterdagmiddag speelden de Wijzenbeek Westa heren de uitwedstrijd in en tegen hekkensluiter Hilversum. De tafeltenniswedstrijd eindigde onbeslist met een 3-3 eindstand. De Wijzenbeek Westa heren 2 waren zaterdagmiddag op bezoek bij Never Despair in Den Bosch. Een klinkende overwinning met 2-8 zorgde voor een stevige eerste plaats aan kop van de derde divisie Poule H. Westa jeugd mist aansluiting. In de strijd om het kampioenschap van Nederland speelde talent team HelwegenPeters Westa zaterdagmiddag de uitwedstrijd tegen VTV uit Nieuwegein. Door het 4-6 verlies missen de jeugdige Westanen voorlopig even de aansluiting met de top vier voor plaatsing van de play-offs.


Oud papier actie in Roggel zaterdag 25 februari

Op zaterdag 25 febuari haalt schutterij Sint Petrus Roggel weer oud papier op. De start is om 09.30 uur. Men wordt verzocht het papier tijdig en fatsoenlijk gebundeld aan één kant van de weg zetten. Het is verboden om melkpakken, plastic, houten kratten en dergelijke bij het papier te zetten.


397ste Leudalbosloop te Heythuysen

Zondag 26 februari vindt in de bossen bij Restaurant de Busjop, Busschopsweg 9 in Heythuysen een door Atletiek Leudal georganiseerde trimloop plaats. Om 09.45 uur: start Bishop Shorttrack (1 km jeugd- loop). Om 10.00 uur: start Leudalbosloop (3, 6, 9, 12 of 15 km). Inschrijfgeld: Bishop Shorttrack € 1,00; Leudalbosloop € 2,00; leden van Atletiek Leudal gratis. Meer info: Annemiek Gielen: 0475-493 857 of http://www.atletiekleudal.nl


Themawandeling: De Slag Om Stevensweert

Zondag 5 maart Zondag 5 maart organiseert VVV Stevensweert een themawandeling: 1702 De Slag Om Stevensweert. Start om 14.00 uur vanaf VVV/Streekmuseum, Jan van Steffeswertplein 1 in Stevensweert. Duur van de rondleiding ongeveer 1,5 uur. Deelname: € 5,00 per persoon inclusief entree Streekmuseum; kinderen tot en met 12 jaar gratis. Met de Limburg Card € 1,00 korting per persoon. Aan de hand van de maquette van de vestingwerken en enkele gravures geeft een VVV-gids uitleg over de aanleiding van het bouwen van een Spaanse vesting op ‘het Eiland in de Maas’. Wat betekende de Vrede van Munster van 1648 voor Stevensweert en de omgeving? Wat was de aanleiding van de Spaanse successieoorlogen (1702 tot 1713)? Ook wordt het ‘strijdveld’ bezocht waar de Slag om Stevensweert daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Daarbij wordt uitleg gegeven over de militaire betekenis van de diverse onderdelen van de vestingwerken.


Voorlichting: Dunne vezel neuropathie bij sarcoïdose

De Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland, regio Limburg organiseert in samenwerking met het Laurentius Ziekenhuis een thema-avond over dunne vezel neuropathie bij sarcoïdose. Drs. E. Gonera, neuroloog in het Laurentius Ziekenhuis, zal spreken over dunne vezel neuropathie; van klacht tot behandeling. Een van de symptomen bij patiënten met sarcoïdose zijn: pijn en onaangename gevoelssensaties in de ledematen. Deze zijn heel hinderlijk en hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. De oorzaak kan een dunne vezel neuropathie zijn. Tijdens de lezing komen de volgende onderwerpen aan bod: wat is een dunne vezel neuropathie, wat is de oorzaak van de dunne vezel neuropathie bij sarcoïdose, hoe wordt de diagnose gesteld, welke behandelingen zijn er en lopende onderzoeken. De avond vindt plaats op maandag 6 maart in Munsterzaal 1 van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Aanvang om 19.30 uur. Iedereen is welkom. De bijeenkomst is gratis. Wel wordt verzocht om aan te melden vóór vrijdag 3 maart via http://www.lzr.nl , communicatie@lzr.nl of (0475) 38 22 36.


Kermis in Maasbracht verplaatst

Een van de attracties Normaal gesproken zou de kermis in Maasbracht dit jaar samenvallen met de kermis in Swalmen. Veel exploitanten van attracties staan altijd op beide locaties en moeten ze dit jaar kiezen. Dat betekent dat een (groot) deel van de attracties niet naar Maasbracht komt. Om toch te zorgen voor een aantrekkelijk aanbod, verschuift de kermis in Maasbracht dit jaar één week naar achteren, naar het weekend van zaterdag 30 september. Hiermee valt de kermis in Maasbracht precies tussen de kermissen van Swalmen en Echt in.


Fietsmaatje gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligers is op zoek naar een vrijwilliger die één keer in de week op woensdagmiddag met een bewoner van Sint Anna wil gaan fietsen. Het gaat om een mannelijke bewoner van middelbare leeftijd. De vrijwilliger fietst met de bewoner en samen maken jullie het onderweg gezellig door ook ergens wat te gaan drinken. De bewoner heeft een driewieler waarmee hij zelfstandig kan fietsen en hij is verkeersveilig. Bij voorkeur wordt een mannelijke vrijwilliger gezocht. Interesse? Stuur dan een mail naar: mabels@stanna.koraalgroep.nl, (0475) 57 99 21.