Live Radio Live TV

Enquête: Bevolkingsonderzoek borstkanker Geplaatst op: 24-7-2017 19:34

 Regionieuws Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder Nederlandse vrouwen. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen 1,3 miljoen vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Door mee te doen aan het bevolkingsonderzoek is de kans groter om borstkanker vroeg te ontdekken en succesvol te behandelen. Ruim 9 op de 10 vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, zijn daarover zeer tevreden. Dat blijkt uit een tevredenheids- onderzoek onder ruim 3.000 vrouwen die deelnamen. Alle vragen scoren een rapportcijfer 8 of hoger, behalve de vragen die te maken hebben met pijn. De uitspraak “Ik vind het bevolkingsonderzoek borstkanker belangrijk”, krijgt met 9,5 het hoogste rapportcijfer. Net daaronder scoort met het rapportcijfer 8,9  de deskundigheid en klantgerichtheid van de medewerkers. 


Vermiste man uit Wessem terecht Geplaatst op: 23-7-2017 21:29

 Wessem De vermiste Tom van Helden uit Wessem is zondagavond dankzij een tip van een oplettende voorbijganger aangetroffen. Hij zat in de berm bij zijn fiets in de omgeving van Neeritter. De 58-jarige man was zondagmiddag rond 12.30 uur thuis in verwarde toestand per fiets vertrokken. Omdat de familie zich zorgen maakte, heeft zij alarm geslagen en de politie ingeschakeld.


Jongerencampagne GGDReisvaccinaties Geplaatst op: 24-7-2017 11:00

#Prikjereis: zo geprikt, zo gedaan! Regionieuws Ga je binnenkort op vakantie of stage naar het buitenland? Bereid je dan goed voor. Veel jongeren ontdekken namelijk te laat dat je voor een aantal landen een reisvaccinatie nodig hebt. Haal je prik daarom ruim voor vertrek want in landen zoals Tanzania, Laos, Indonesië en India is de gezondheidszorg zeker niet zo goed als hier in Nederland. Ga wijs op reis en laat je vakantie niet verzieken! Reistips via: http://www.prikjereis.nl/ . Last-minute je reisprik halen is niet handig. Maak vier tot zes weken voor je vertrekt een afspraak voor het reizigersspreekuur van GGDReisvaccinaties. Ga je langer dan drie maanden naar het buitenland? Ga dan het liefst minstens twee maanden voor vertrek. Met de campagne #Prikjereis speelt GGD Reisvaccinaties in op de belevingswereld van jongeren van 18 tot 28 jaar. PRIK staat in de campagne voor: Protectie, Reizen, Inenting en Kwaliteit. Facebook: www.facebook.com/prikjereis .


KunstPodium Maasgouw officieel geopend Geplaatst op: 23-7-2017 17:06

 Regionieuws Wethouders Jessie Smeets-Palmen en Johan Lalieu hebben donderdag 20 juli jl. op artistieke wijze het KunstPodium Maasgouw bij VVV Thorn officieel geopend. VVV Midden-Limburg biedt kunstenaars uit de gemeente Maasgouw die zelf niet de mogelijkheid hebben hun kunst te exposeren, een podium. VVV is van mening dat kunst niet alleen thuishoort in een museum maar onderdeel moet zijn van het dagelijks leven; thuis, op de werkplek en in de openbare ruimte. Giel Polman, directeur VVV Midden-Limburg, hoopt hiermee onder andere extra bezoekers naar Thorn te krijgen zodat ze naast het mooie witte stadje ook in contact kunnen komen met kunst gemaakt in Maasgouw. De bezoeker heeft zelfs de mogelijkheid om de tentoongestelde kunst bij de VVV te kopen. Tot en met eind augustus exposeren Sonja Manders, Glassbysonja Linne; Georgina Duncan; Ökami Crafts Wessem; Babs Schaper, Ku-Bez Atelier en Frans Jansen.


D66: afkoopsom dir. OML en brief Wagemans Geplaatst op: 23-7-2017 14:06

D66 LEUDAL Leudal Raadslid Leo Schouten van D66: "Evenals de heer Wagemans van Ronduit Open, heeft D66 met groot ongenoegen kennis genomen van de afkoopsom die is overeengekomen met de heer Tilman Schreurs, oud-directeur van de OML. Voor D66 is het dan ook moeilijk te accepteren dat het zo lang heeft geduurd voor het contract verbroken is, en dat de betrokken bestuurder een afkoopsom krijgt. D66 zal dan ook de voorstellen van de heer Wagemans in dezen steunen en zal hem ook steunen m.b.t. de acties die hij voorstelt richting de commissarissen." Schouten vervolgt: "Maar de heer Wagemans gaat niet in op de rol die Leudal zelf heeft gespeeld. Nadat de commissarissen geen reden zagen om de heer Schreurs te ontslaan, heeft de aandeelhoudersvergadering (met de heer Verlinden namens Leudal) ingestemd met dit besluit. Wethouder Verlinden heeft hierover geen verantwoording willen afleggen aan de gemeenteraad. D66 wil daarom dat niet alleen de commissarissen moeten opstappen, maar ook dat B&W een andere wethouder aanwijst om de gemeente te vertegenwoordigen." D66 stelt daarom voor om de volgende twee punten toe te voegen aan het voorstel van de Wagemans voor discussie in de gemeenteraad: "4. De Raad van Leudal spreekt zich uit over het ingenomen standpunt van wethouder Verlinden in de aandeelhoudersvergadering namens Leudal; 5. De Raad van Leudal spreekt zich uit dat een nieuw arbeidscontract met een directeur van de OML er in voorziet dat bij ontslag vanwege een veroordeling door een rechter, de betrokkene geen aanspraak meer kan maken op een afkoopsom."


Vakantie: wat mag je in je koffer? Geplaatst op: 23-7-2017 11:04

Koffercontrole op Schiphol Regionieuws Het is tijd voor de zomervakantie. Dit betekent dat een groot aantal Nederlanders binnenkort afreist naar een bestemming buiten de EU. Veel van hen houden speciaal ruimte vrij in hun koffer om souvenirs en etenswaar mee naar huis te nemen. Maar mogen deze wel mee terug naar Nederland? Uit recent onderzoek in opdracht van de Nederlandse Douane blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse vakantiegangers – die ooit buiten de EU op vakantie is geweest – wel eens twijfelt of een product of lekkernij mee naar huis mag. Om te voorkomen dat vakantiegangers met twijfel de Nederlandse Douane passeren, kunnen zij de nieuwe Douane Reizen App checken. Deze werkt ook zonder internet. Hier kun je per vakantieland zien wat mee mag en wat niet. Je kan ook je vragen stellen. Zo zie je bijvoorbeeld direct dat smartphones en andere elektronica gewoon mee mogen. Alleen aankopen boven de € 430 hoef je te melden bij de Douane. Hier betaal je vervolgens btw over.


Brief over OML van raadslid Wagemans Geplaatst op: 22-7-2017 22:05

Gedeelte van een bedrijventerrein Regionieuws Raadslid Mathieu Wagemans van Leudal heeft een brief naar de collega-raadsleden gestuurd van Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Roermond. Hij heeft dit gedaan naar aanleiding van een bericht in De Limburger over de beëindiging van het dienstverband van directeur Tilman Schreurs van het Ontwikkelingsmaatschappij Midden- Limburg (OML) waarmee een bedrag van rond de 300.0000 euro zou zijn gemoeid en over de claim c.q. verzoek van de drie commissarissen hun vergoeding over 2016 te verdubbelen. Wagemans stelt dat: "Het dienstverband van Tilman Schreurs is beëindigd door toedoen van Tilman Schreurs zelf vanwege zijn handelen dat door de rechter als strafbaar is beoordeeld en welk oordeel door Tilman Schreurs is geaccepteerd. Er is geen enkele aanleiding om met gemeenschapsgeld de beëindiging van het dienstverband te omlijsten." Minstens zo verontwaardigd is hij over de claim van de commissarissen van OML om hun vergoeding te verdubbelen. Wagemans: "Dat betreft met name personen die een aanzienlijk overheidspensioen genieten." Hij vraagt de gemeenteraad zich uit te spreken over de beëindiging van het dienstverband van de directeur van OML, de claim van de commissarissen en een zo spoedig mogelijke beëindiging van de overeenkomst met de huidige commissarissen.


Voorbereidende werkzaamheden Maaslijn Geplaatst op: 21-7-2017 21:06

Spoorweg overgang Regionieuws Gedeputeerde Staten van Limburg hebben ingestemd met het aanbrengen van een buis voor een glasvezelkabel langs de spoorverbinding Roermond-Nijmegen. Ook hebben zij ingestemd met het geven van opdracht aan Enexis voor de aanleg van de aansluitingen voor negen onderstations. Dit is nodig voor de elektrificatie van de zogenoemde Maaslijn. Het zijn voorbereidende werkzaamheden. Het aanbesteden van de uitvoerende werkzaamheden voor de elektrificatie van de Maaslijn en de overige verbeteringen nadat de inspraakprocedure is doorlopen.


Het Eurobad gaat weer open Geplaatst op: 21-7-2017 20:51

Het Eurobad in Maasbracht Maasbracht Vanaf zaterdag 22 juli kan iedereen weer zwemmen in het Eurobad in Maasbracht. De baden zijn gevuld en het water is dan op temperatuur. De afgelopen 2 weken is er hard gewerkt om de beschadigde coating van de bassins te verwijderen. Na een grote schoonmaak is afgelopen weekend gestart met vullen. Het water is goedgekeurd en alles wordt op orde gebracht. Abonnementhouders van het Eurobad krijgen binnenkort persoonlijk bericht over een tegemoetkoming. Tot zaterdag kunnen zij nog gratis zwemmen in zwembad Weerderhof in Linne.


Inzendingen gezocht voor filmwedstrijd Tijdsbeeld Geplaatst op: 21-7-2017 12:23

Inzendingen gezocht Regionieuws Op zondag 26 november wordt tijdens het Filmfestival Tijdsbeeld voor het eerst de Servaas Huysprijs uitgereikt aan de ‘meest betekenisvolle filmproductie van Limburg’. Amateurfilmers maken kans op de Servaas Huysprijs en mogen tot zaterdag 30 september hun productie inzenden. De belangrijkste voorwaarde is dat de film een tijdsbeeld geeft van Limburg nu of van de provincie in het verleden. De prijs is vernoemd naar de in november 2016 overleden politicus Servaas Huys; de eerste voorzitter van het Limburgs Film en Video Archief. Meer informatie op: www.hklimburg.nl/tijdsbeeld .


Limburgers gaan het liefst op strandvakantie Geplaatst op: 20-7-2017 21:42

Het strand van Noordwijk Foto: 3MLRegionieuws Totaal 95% van de Limburgers is van plan om in 2017 op vakantie te gaan, dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de reiszoekmachine momondo.nl. Totaal 45% van deze Limburgse vakantiegangers heeft plannen om de vakantie aan het strand door te brengen. Ook stedentrips (32%) en het huren van een vakantiehuisje (23%) zijn populaire vakanties. Actieve vakanties (14%), kamperen (14%), rondreizen (14%), wintersport (8%), cruises (4%) en gezondheidsvakanties (9%) volgen op  afstand.  Slechts 5% van de Limburgers geeft aan dit jaar niet op vakantie te gaan.


Uitspraak Voorzieningenrechter inzake Solarfestival Geplaatst op: 20-7-2017 21:32

Solarfestival Foto: Vincent van den BoogaardRegionieuws De voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg heeft woensdag uitspraak gedaan op het verzoek om voorlopige voorziening dat is ingediend namens 28 omwonenden van het Solar-terrein in Roermond en in de buurt gevestigde ondernemers. Tijdens de zitting hebben de verzoekers hun vordering ingetrokken om de vergunningen voor het Solar-weekend op 3 tot en met 5 augustus volledig te schorsen. Zij hebben wel hun andere vorderingen gehandhaafd. Zij hebben namelijk gevraagd om voor de muziek op de camping na 11 uur ‘s avonds beperkingen op te leggen. De beperkingen betreffen het niveau en om de eindtijd te vervroegen tot 01.00 uur. Ook willen zij dat een grotere bufferafstand tussen de camping en woningen ten noorden van het terrein wordt opgelegd en dat een grens wordt gesteld voor het niveau van stemgeluid op de camping ’s nachts. De voorzieningenrechter heeft de verzoeken afgewezen. Hij is van oordeel dat de gemeente voldoende heeft gemotiveerd dat uit veiligheidsoogpunt de muziek op de camping gefaseerd moet worden afgebouwd en dat daarvoor tot 01.30 uur tijd moet worden genomen.


Nieuw Eetcafé Lekker & Gezellig bij St. Charles Geplaatst op: 19-7-2017 15:48

De ingang van Sint Charles  Leudal Het nieuwe Eetcafé 'Lekker & Gezellig' in Heythuysen is er voor iedereen die graag het gezelschap van anderen opzoekt. Een goede samenwerking tussen MetGGZ, PSW, Land van Horne, het AMW, de seniorenvereniging Heitse en Synthese maakt het nieuwe eetcafé mogelijk.  De start is op maandag 25 september van 17.45 tot 20.30 uur. Daarna is het elke vierde maandag van de maand. De gastheer is voorlopig Gasterij de Karibu bij Woonzorgcentrum St. Charles, Op de Bos 2 in Heythuysen. Er wordt dan een betaalbaar driegangenmenu voor € 8,50 geserveerd. En misschien wel belangrijker dan het eten: het is een ontmoetingsplek waar je nieuwe mensen leert kennen. Maar waar je ook in de toekomst informatie kunt halen over nuttige onderwerpen zoals veiligheid in en om het huis, brandpreventie, tips van politie of info over een buurtapp. Ook is het mogelijk een kaartje te leggen of met elkaar een gezellige babbel te hebben.  Binnenkort wordt een de folder 'Lekker & Gezellig' op tal van plaatsen in de gemeente Leudal verspreid.


Gevangenisstraf voor dodelijk verkeersongeval Geplaatst op: 19-7-2017 15:24

Het Roermondse gerechtsgebouw Regionieuws De rechtbank Limburg heeft op dinsdag 18 juli een 36-jarige man uit Weert veroordeeld tot gevangenisstraf van 12 maanden wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval op 30 maart 2014 op de Roermondseweg (N280) in Swartbroek. De verdachte reed op die dag op een motorfiets. Hij heeft vóór een bocht, terwijl er een doorgetrokken streep op het wegdek was aangebracht, verschillende personenauto’s en motoren via de linker weghelft ingehaald. Daarna heeft hij in die bocht over het verdrijvingsvlak weer naar de rechter weghelft gestuurd. De verdachte reed op dat moment harder dan ter plaatse was toegestaan. Pal na de bocht heeft de verdachte het slachtoffer aangereden, dat zojuist met zijn fiets de weg overstak. De fietser, een man van 78 jaar uit Weert, overleed vrijwel direct aan zijn verwondingen. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte onder invloed was van hoge concentraties amfetamine en alprazolam echter geen alcohol.


Nieuwe Fietsroutes-Belevingsroutes Geplaatst op: 20-7-2017 11:00

Liefde voor Limburg Regionieuws Leisure Port heeft in samenwerking met de toeristische platforms nieuwe belevingsroutes in gebruik genomen: De Go Agro fietsroute in Horst aan de Maas, de Stadswandeling in Venlo en de belevingsroute Go Agro Peel en Maas. De drie routes zijn via de App van Liefde voor Limburg te bekijken en te beleven. Zie ook: http://www.liefdevoorlimburg.nl . Er is ook een folder beschikbaar, Nederlands- en Duitstalig, die te verkrijgen is bij meer dan 100 toeristisch- recreatieve bedrijven in Peel en Maas en de VVV’s in de gemeente.


Steun Raad voor Cultuur: philharmonie zuidnederland Geplaatst op: 18-7-2017 19:22

philharmonie zuidnederland Regionieuws De Raad voor Cultuur heeft vertrouwen in de rol die de philharmonie zuidnederland speelt voor de hele regio Zuid-Nederland. De Raad voor Cultuur noemt de keuze van het orkest voor twee standplaatsen en behoud van huidige formatie weloverwogen. De Provincie Limburg heeft al eerder de voorkeur voor dit scenario uitgesproken en reageert verheugd op het advies over de toekomst van de philharmonie zuidnederland. In 2016 adviseerde de Raad voor Cultuur nog aan de Minister van OCW dat de philharmonie zuidnederland via volledige integratie van twee orkestkernen naar één orkest op één standplaats moest toewerken. De Provincie Limburg voelt zich nu gesteund door de Raad voor Cultuur en komt begin september met een plan. Hierin wil zij als één van de belangrijkste financiers van het orkest invulling geven aan haar positie. 


Koninklijke Harmonie van Thorn op Radio 4 Geplaatst op: 18-7-2017 14:04

Nobert Nozy, chef-dirigent, Ab Nieuwdorp, presentator  en Frans Tonnaer, president KHTThorn Vrijdagmorgen 14 juli was de Koninklijke Harmonie van Thorn live te horen op NPO Radio 4. Vanuit het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum liet de Koninklijke horen waarom zij zo geroemd wordt in binnen- en buitenland. Met werken van Absil, Rachmaninov en Dvorák liet de Harmonie een fantastische indruk achter voor de luisteraars op de radio en het publiek in de studio. Ab Nieuwdorp, de presentator van het programma ‘De Klassieken’, was ook vol lof over de uitvoering van de Koninklijke Harmonie van Thorn. De uitzending van De Klassieken, een programma van AVROTROS is via www.radio4.nl/deklassieken terug te luisteren. Tevens is de opname van de Symfonische Dansen van Rachmaninov te bekijken via het You Tube- kanaal van NPO Radio 4. Voor Norbert Nozy was het concert een landelijk afscheid. Nozy heeft de afgelopen jaren de Koninklijke Harmonie van Thorn tot tweemaal toe naar het Europees Kampioenschap gebracht.


Norbert Nozy: Ridder in Orde van Oranje Nassau Geplaatst op: 18-7-2017 13:50

De kersverse 'Ridder' Thorn Zaterdag 15 juli ontving de heer Norbert Nozy uit handen van burgemeester Stef Strous van Maasgouw de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’. De onderscheiding werd na afloop van zijn afscheidsconcert als chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie Thorn uitgereikt. Van 2004 tot 2017 was Nozy chef-dirigent, artistiek eindverantwoordelijke en muzikaal leider van de Koninklijke Harmonie van Thorn. Daarvoor zette hij zich o.a. in als dirigent van Harmonie St. Michaël Thorn van 1983 tot 1985.


‘Tour de Limbourg’ Kamerlid Rens Raemakers   Geplaatst op: 18-7-2017 13:43

Rens op werkbezoek in Brunssum Leudal De Tweede Kamer heeft momenteel reces, maar voor veel Kamerleden is dit geen reden om stil te zitten. Het Leudalse Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) organiseert deze zomer zijn eigen ‘Tour de Limbourg’, waarbij hij probeert zoveel mogelijk Limburgse gemeenten en instellingen te bezoeken. Zo bezocht Rens organisaties voor kinderopvang in Brunssum, Heerlen en Kerkrade. In Roermond nam hij een kijkje bij het Kennis- en Expertisecentrum de Donderberg en in Venlo ging hij op werkbezoek bij de WAA Groep. Tot slot organiseerde de gemeente Maastricht rondetafelsessies met Rens en verschillende experts in de jeugdzorg. Wilt u bij uw instelling of organisatie ook een werkbezoek organiseren? Met name in augustus is er nog veel ruimte om dit op korte termijn in te plannen. U kunt mailen naar r.raemakers@tweedekamer.nl. De portefeuille van Rens Raemakers omvat onder meer: jeugdzorg, kinderopvang, armoedebeleid en de participatiewet.  


Volleybalster uit Heythuysen pakt zilver met team Geplaatst op: 17-7-2017 14:57

Jong Oranje op het volleybaltoernooi  Heythuysen Claire Crijns uit Heythuysen heeft met Jeugd Oranje zondagavond zilver veroverd op het Acht- landentoernooi in het Spaanse Valladolid. Het volleybalteam van bondscoach Juliën van de Vyver verloor in de finale met 3-0 van Italië. In de poule wist Oranje Italië nog met 3-1 te verslaan. De 16-jarige Crijns speelt op de middenpositie. Ze is begonnen met volleyballen bij HHC en speelt nu eredivisie bij Peelpush.


Leudal Sociaal doet niet mee aan verkiezingen Geplaatst op: 16-7-2017 21:43

Aanplakbord voor de verkiezingsaffiches Leudal In de kadernota heeft de fractie Leudal Sociaal te kennen gegeven dat ze volgend jaar niet mee zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen en dat ieder zijn eigen weg gaat. Wat betekent dit voor de fractie? Rob Flinsenberg heeft in december 2016 al aangegeven dat Leudal Sociaal niet mee zal doen aan de verkiezingen in maart 2018. Hij is van mening dat te veel kleine partijen in Leudal niet in het belang van Leudal is. Rob Flinsenberg blijft wel actief in de gemeente Leudal voor het CDA als adviserend en ondersteunend lid op het sociaal domein. Waarom het CDA? "Het is een partij die staat voor o.a. het gezin, verbinding, belangen van het verenigingsleven, agrariërs, ondernemers en kwetsbare burgers." Zo zal de fractievoorzitter André Kierkels overstappen naar D66, zoals reeds in een eerdere publicatie werd gesteld. Waarom D66? Omdat hij het gedachtegoed van D66 al sinds de jaren '90 aanhangt. Jan Engelen, commissielid Sociaal, heeft gesprekken gevoerd met een drietal fracties. Na ampele overwegingen heeft hij gekozen voor de lokale politieke partij Samen Verder.


Samen Verder vraagt aandacht voor de 'fietser' Geplaatst op: 16-7-2017 21:16

Fietsers, belangrijke deelnemers in het verkeer Leudal Fietsers zijn de meest kwetsbare deelnemers aan het verkeer. “Scholieren gaan dagelijks van huis naar school en terug en dat moet veilig gebeuren”, zegt Ellie van Tilburg, gemeenteraadslid van de fractie Samen Verder. Senioren gebruiken steeds meer de elektrische fiets voor hun dagelijkse boodschappen en om uitstapjes te maken. Ook in het woon-werkverkeer wordt steeds meer gestimuleerd om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Een goede ontwikkeling voor mens en milieu. Belangrijk is de veiligheid voor deze kwetsbare weggebruikers. In het bijzonder vraagt Samen Verder aandacht voor de verkeerssituatie in de drukke dorpskernen bijvoorbeeld in Heythuysen. Ook het afstemmen van het fiets- met landbouwroute-netwerk is van belang met een vrijliggend fietspad aan de Heldenseweg. De snelfietsroute Roermond - Weert  is een initiatief van de provincie samen met de gemeenten. Hiervoor is het nodig dat in Horn de aansluiting van het fietspad langs de N280 bij het Lateraal kanaal wordt verbeterd en verlicht. De fractie steunt de nieuwe versie van 'de fiets' in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan.


Liberale Volkspartij Maasgouw kiest lijsttrekker Geplaatst op: 16-7-2017 19:49

Clemens Meerts Maasgouw Onlangs heeft de ledenvergadering van de Liberale Volkspartij Maasgouw de heer Clemens Meerts (41) uit Beegden tot lijsttrekker gekozen voor de verkiezingen voor de gemeenteraad van Maasgouw in het voorjaar van 2018. De heer Meerts heeft in het verleden diverse politieke en bestuurlijke functies vervuld voor de VVD. Vanaf 2010 is hij raadslid in Maasgouw en sinds begin 2016 doet hij dit voor de LVM. Op de lijst wordt hij gevolgd door Rob Buschman uit Wessem op nr. 2 en Leon Jansen uit Maasbracht op nr. 3. De lijst telt in totaal 13 kandidaten. Ook heeft de Liberale Volkspartij Maasgouw het verkiezingsprogramma al vastgesteld. Dit programma staat in het teken van kritisch besturen, maar wel met een positieve insteek. De LVM kondigt concreet aan te komen met drie verrassende speerpunten waar de burger echt wat aan heeft.


Hoge Koninklijke onderscheiding voor Norbert Nozy Geplaatst op: 15-7-2017 23:12

Ridder in de Orde van Oranje Nassau Thorn Zaterdag 15 juli ontving de heer Norbert Nozy uit handen van burgemeester Stef Strous van Maasgouw een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd na afloop van zijn afscheidsconcert als chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie Thorn uitgereikt. Van 2004 tot 2017 was Norbert Nozy chef-dirigent, artistiek eindverantwoordelijke en muzikaal leider van de Koninklijke Harmonie van Thorn. Daarvoor zette hij zich in als dirigent van Harmonie St. Michaël Thorn van 1983 tot 1985. Norbert Nozy heeft de Belgische nationaliteit. Het komt niet vaak voor dat deze hoge onderscheiding wordt uitgereikt aan een buitenlander. Norbert Nozy heeft in de loop der jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw, instandhouding en het niveau van de blaasmuziek- cultuur in Nederland, België en ook in Europa. Hij is een veelgevraagd jurylid bij provinciale wedstrijden, nationale en internationale concoursen zoals het WMC in Kerkrade en het Certamen Internacional de Bandas de Musica Ciudad de Valencia.


Ronduit Open: 'Uitvoering sociaal beleid Leudal' Geplaatst op: 14-7-2017 21:34

Ingang gemeentehuis Leudal Leudal Raadslid Mathieu Wagemans van de fractie Ronduit Open meldt het college van B&W van Leudal dat bij herhaling hem berichten bereiken van burgers over de wijze waarop het sociale beleid van Leudal in de praktijk wordt uitgevoerd. Hij geeft aan dat er "medewerkers zijn die burgers tegemoet treden vanuit een houding van fundamenteel wantrouwen dat op geen enkel feit is gebaseerd. Gevolg is dat mensen zich diep gekwetst voelen. Dat is temeer pijnlijk aangezien uw College de gemeente voortdurend profileert als een dienstbare gemeente." Wagemans stelt echter nadrukkelijk dat hij zeer wel begrijpt dat wanneer zich situaties voordoen waarin misbruik wordt gemaakt van uitkeringen en voorzieningen de gemeente gehouden is in te grijpen." Hij vervolgt: "Tot slot wil ik benadrukken dat deze kritische opmerkingen zeker niet alle betrokkenen betreffen. Er zijn ook medewerkers waarover zeer positief wordt gerapporteerd. Het feit dat het gedrag van slechts een beperkt aantal medewerkers met regelmaat kritiek oproept, doet echter aan de noodzaak om in te grijpen niet af."


Limburgse paardensport groots op CHIO Aken Geplaatst op: 14-7-2017 21:05

'Limburg in het centrum' Regionieuws Tijdens het topevent CHIO Aken presenteert de Limburgse paardensport zich groots. In de openingsceremonie op dinsdag 18 juli zijn tien springruiters onder leiding van bondscoach Luc Steeghs en acht dressuurruiters onder leiding van Jan Rensen (in samenwerking met Remy Bastings) te bewonderen. In de wedstrijden treden Jeannet Haazen in Nederlands dressuurteam en Aniek Poels en Michel Hendrix in Nederlands springteam aan. Coaches Rob Ehrens en Harry de Ruyter staan de ruiters ter zijde bij de landenwedstrijden. Daarnaast presenteren Limburg Paardensport, Brightlands, Connect Limburg en Provincie Limburg zich op een gezamenlijke stand. Limburg is een echte paardenprovincie en ligt in het centrum van de internationale paardensport. In een cirkel van zo’n 150 km. rondom Maastricht, gebeurt het. In dit gebied bevinden zich top faciliteiten. Steeds meer internationale ondernemers zien de kracht van deze regio en kiezen ervoor zich hier te vestigen. Een van de Limburgse ambities is het verkennen en aangaan van grensoverschrijdende samenwerking.


Grootste maïsdoolhof van Nederland in Eind Geplaatst op: 13-7-2017 20:55

Blije kinderen openen het doolhof Regionieuws Woensdag 12 juli opende tv-kok Mathijs Vrieze, samen met wethouder Van Meel van Nederweert, onder het toeziend oog van tientallen kinderen het grootste maïsdoolhof van Nederland in het Nederweert-Eind. Trotse eigenaar Wim Gommers van IJsboerderij Gommers heeft zijn perfect onderhouden maïsveld van meer dan tien voetbalvelden groot omgetoverd tot een heuse attractie voor jong en oud. De opening is feestelijk gevierd met een speciale maïsproeverij voor kids onder leiding van Mathijs Vrieze. Het is een initiatief van groenteproducent Bonduelle. Het Maïsdoolhof is vierenhalf hectare zoekplezier en staat garant voor een leuk en leerzaam uitje. In een spannende speurtocht leren kids alles over maïs en kunnen op de uitkijktoren ontdekken wat er allemaal te zien valt in het veld. Als ze de uitgang uit het doolhof gevonden hebben, kunnen ze genieten van een bijzonder, home-made maïsijsje; een primeur in Nederland. Het Maïsdoolhof is geopend tot en met eind september van dinsdag tor en met zondag van 11.00 tot 20.00 uur. Zie ook: https://www.youtu.be/p6_17Q_UUnk


Eindstand SamenLoop voor Hoop Roermond Geplaatst op: 13-7-2017 19:36

Ook de jeugd deed mee Regionieuws Op zaterdag 10 en zondag 11 juni 2017 stond sportpark De Wijher volledig in het teken van de SamenLoop voor Hoop: een 24 uur durende wandelevenementestafette, waarmee aandacht werd gevraagd voor de ziekte kanker en geld is ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. Ruim 2000 deelnemers uit Roermond en omstreken hebben meegedaan aan de SamenLoop voor Hoop Roermond. Op zondagmiddag om 16.00 uur werd de voorlopige opbrengst van de SamenLoop bekend gemaakt door voorzitter Marieke Wijnbeld. Die middag werd een cheque ter waarde van € 161.025,- door wethouder Gerard IJff overhandigd aan KWF Kankerbestrijding. Inmiddels is de eindstand van de SamenLoop voor Hoop Roermond bekend. De ruim 75 teams hebben tijdens deze vierde editie samen € 175.000,- voor KWF Kankerbestrijding opgehaald. Van dit bedrag is € 10.000,- bestemd voor het Toon Hermans Huis Roermond. Meer info: http://www.samenloopvoorhoop.nl De vijfde editie van de SamenLoop voor Hoop Roermond zal plaatsvinden in 2020.


Financieel toezicht door Provincie in 7 gemeenten Geplaatst op: 12-7-2017 19:55

Boekhouding Regionieuws De Provincie Limburg heeft in 2017 de financiële toestand van zeven gemeenten in Midden-Limburg met een verdiepingsonderzoek in kaart gebracht. Het zijn Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert. Dat gebeurt bij elke Limburgse gemeente eens in de vier jaar. Op basis van de onderzoeken concludeert de Provincie Limburg als toezichthouder dat zij hun financiële huishouding dusdanig op orde hebben dat alle zeven gemeenten tot en met 2020 de meest lichte vorm van toezicht, het repressieve toezicht krijgen.


Campagne aanpak criminaliteit buitengebied succes Geplaatst op: 12-7-2017 19:43

 Regionieuws Nederweert en Leudal lanceerden begin 2015 een campagne om de aanpak van criminaliteit in het buitengebied te versterken. Dat deden de gemeentes met een aantal partners zoals politie, LLTB en Meld Misdaad Anoniem. Het project richtte zich op ondernemers, bewoners en gebruikers van het buitengebied. Het doel was om de meldingsbereidheid van verdachte zaken te vergroten. De campagne eindigt weliswaar maar het werken aan de veiligheid in het buitengebied blijft. Inmiddels is het project geëvalueerd en het blijkt dat het gestelde doel is bereikt. Het aantal meldingen nam zichtbaar toe. Er kwamen 173 meldingen vanuit het buitengebied bij de wijkagenten of via aangiftes, waaronder 76 anonieme MMA-meldingen. Onlangs is er nog een amfetaminelaboratorium opgerold in Haler. Hoewel de campagne stopt, worden acties voortgezet. Zo gaan de gemeenten aan de slag met een drugspreventie-actie. Het melden van verdachte situaties in het buitengebied kan op diverse manieren. Via 0900-8844, het alarmnummer 112 of bij de wijkagenten van Nederweert of Leudal. Het kan ook anoniem via: 0800-7000 (gratis).
Swartbroek in de kijker

Meer dan 1200 theepotten Op zondag 1 april is er veel te beleven in Swartbroek. De schutterij organiseert in het Schutterslokaal voor de tweede keer een hobbytafelverkoop. Tevens opent het Theepottenmuseum aan het St. Cornelisplein met 1200 theepotten haar deuren van 11.00 tot 17.00 uur. Er is tevens een expositie van meer dan 100 herinneringstegels. Meer info: http://theepottenmuseum.nl


Pelgrimeren van Thorn naar Maaseik

Voettocht Op dinsdag 25 juli, jaarfeest van Sint Jacobus, organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) in samenwerking met het Pelgrimspastoraat van Bisdom Hasselt (B) een pelgrimswandeling vanuit Thorn naar de Jacobuskerk te Maaseik (B). De tocht begint met een inleiding en de pelgrimszegen om 09.00 uur in de Abdijkerk van het Witte Stadje en voert via de Belgische plaatsen Kessenich, Geistingen, Ophoven en Aldeneik naar de Jacobuskerk (Kruisherenkerk) in Maaseik. Daar is om 12.30 uur een gebedsdienst samen met pelgrims die vanuit andere Belgische plaatsen te voet naar Maaseik gekomen zijn. Daarna is er naast de kerk een gezamenlijke picknick. Om 14.00 uur begint de wandeling langs de Maas terug naar Thorn dat rond 16.00 uur wordt bereikt. De totale rondwandeling is 22 km lang. Deelname is gratis (een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld). Opgeven vooraf is niet nodig.


Vrienden van Brach.nl Maasbracht

Sinds begin 2017 werkt Jeugdwerk Maasbracht, het Sinterklaascomité, het Oranjecomité en KinderVakantie Werk Maasbracht samen onder de vlag van Brach.nl. Door deze samenwerking kunnen er nog mooiere activiteiten georganiseerd worden. Om deze zo aantrekkelijk mogelijk te houden is men al jaren blij met deze trouwe vrienden die de organisatie steunen. Wilt u een bijdrage leveren aan Brach.nl neem dan contact op: Sylvester.Mussche@Brach.nl of: 06 156 254 62. Elke bijdrage hoe klein of groot is welkom en verdient een logovermelding op: http://www.Brach.nl .


Sporen zoeken in de natuur

Dinsdag 25 juli Dinsdag 25 juli van 10.00 tot 12.00 uur organiseert Groen Hart Leudal een activiteit ‘Sporen zoeken’. Heb je zin om mee te gaan zoeken met twee gidsen en ben je tussen 6 en 12 jaar meld je dan aan. Kosten € 3,50 per kind. Inschrijven kan telefonisch tijdens de openingstijden van het Bezoekerscentrum, Roggelseweg 58 in Haelen: 0475 497 010 of via: ghl.balieteam@gmail.com . In de natuur zijn er allerlei sporen te zien van dieren: restanten van een nestje, pootafdrukken, van wie waren die veertjes, waarom zie je daar een hoopje zand, wie heeft er aan die dennenappel geknabbeld?


KinderVakantieWerk Maasbracht

 De KinderVakantieWerk-week komt er weer aan. Deze vindt plaats van maandag 21 tot en met zaterdag 26 augustus. Een week vol leuke spellen, uitstapjes en activiteiten. Het thema dit jaar is: Fantasie. Inschrijven via: inschrijven.brach.nl . Voorafgaand aan de KVW-week is er een informatieavond op woensdag 16 augustus. Meer informatie hierover ontvangt u na inschrijving. Kijk ook op: http://www.brach.nl en op www.facebook.com/brach.nl . Op woensdag 26 juli is in ZC De Spil een extra informatieavond voor de kampgroep. Locatie: Lokaal 1.2. Tijdstip: Inloop 19.00 uur; Presentatie 19.30; Einde 20.00 uur. Ook ouders van andere groepen kunnen vragen stellen voordat ze hun zoon of dochter opgeven. Bestuur en comité van alle groepen zijn aanwezig.


Tweede Ommelandfietstocht: Drierivierentocht

Roermond: bruisende stad aan de Maas  Foto: René FrenckenDe Stichting Tussen Roer en IJzeren Rijn organiseert woensdag 26 juli de tweede Ommelandfietstocht. Vertrek om 14.00 uur vanaf parkeerplaats Kapel in ’t Zand, Parklaan 1 in Roermond. Einde rond 16.30 uur. Deelname: € 2,00 en op eigen risico. Info: www.stichtingtussenroerenijzerenrijn.nl . Iedereen, jong en oud is welkom. De route is ongeveer 25 kilometer lang. Gefietst wordt door de landelijke stroomgebieden van de Maas, de Roer en de Swalm. Onderweg is één terraspauze voorzien.


De Peelweek komt eraan

Maandag 31 juli tot en met zondag 6 augustus Foto: Marijke Vaes-Schroën/StaatsbosbeheerVan maandag 31 juli tot en met zondag 6 augustus is er de jaarlijkse Peelweek in Nationaal Park De Groote Peel. Alle activiteiten starten bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Kijk op: www.staatsbosbeheer.nl/peelweek2017 voor het complete Peelweekprogramma en informatie over aanmelden en deelnamekosten. Beleef verrassende Peel Ontdektochten, interessante excursies, muziekvoorstellingen en nog veel meer (natuur)activiteiten. Op zondag wordt de Peelweek feestelijk afgesloten met een Limburgs/Brabants Muziekfestival.


Zomerfeest op het Kabouterpad bij De Pelen

De kabouters vieren dat het zomer is Foto: Marijke Vaes-Schroën/StaatsbosbeheerTijdens de Peelweek op dinsdag 1 augustus is er een Zomerfeest op het Kabouterpad in De Groote Peel. Starten kan tussen 11.00 en 14.30 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Je hoeft je niet vooraf aan te melden. Ga naar de balie van het Buitencentrum en voor € 5,00 krijg je een deelnamekaart, een rode muts en rode wangen. Ouders en/of begeleiders hoeven niet te betalen. Voor Kleuterkabouters en hun (groot)ouders die het Kabouterpad lopen zijn er veel leuke extra’s te beleven. Zie ook: http://www.staatsbosbeheer.nl/depelen .  


Natuurherstel Weerterbos

Sparren kappen: heide bij het Maarheezerveld krijgt weer nieuwe kansen / Foto: Sjors de KortStichting het Limburgs Landschap is dag in dag uit bezig om haar natuurterreinen zo optimaal mogelijk te beheren. In het Weerterbos worden van begin augustus tot eind november natuurwerkzaamheden uitgevoerd. Het Weerterbos in de gemeente Nederweert ligt op de grens van Limburg met Noord-Brabant en maakt onderdeel uit van het veel grotere Grenspark Kempen-Broek. Het Limburgs Landschap voert een aantal PAS- werkzaamheden uit (Programmatische Aanpak Stikstof) gericht op het terugdringen van (de effecten) van stikstof in onder andere de natuur. Men kan niet voorkomen dat op bepaalde paden enige overlast ontstaat maar tijdens het edelhertenseizoen worden geen werkzaamheden uitgevoerd bij de Grashut en kan er dus volop genoten worden van de edelhertenbronst.


Leudal Kernen Omloop

Wielerevenement Leudal Zondag 17 september start om 09.00 uur de Leudal Kernen Omloop. Inschrijven vanaf 08.00 uur bij Recreatiepark De Leistert, Heldensedijk 5 in Roggel. De tocht voor geoefende toerfietsers is ongeveer 100 km en wordt in compacte groep verreden door de 16 kernen van de gemeente Leudal. Het geheel wordt begeleid door politie, motards en materiaalwagens. Kosten bij voorinschrijving (tot zaterdag 26 augustus) € 7,50 via: www.wielerevenementenleudal.nl en € 10,00 op de dag zelf. Bij de finish staat er voor iedere deelnemer koffie en vlaai gereed.


Geslaagd Touwtrek event op Heitser-Hei

Amusement voor jong en oud Zondag 23 juli vond het Touwtrek-Event van Carnavalsvereniging De Fieëstnaze plaats in Heythuysen bij gemeenschapshuis Oos Hoes op de Heitser-Hei. Er werd veel gelachen, gezweet en geploeterd op én naast het veld. De meeste ongeoefende deelnemers hadden blaren op handen en voeten. Tot de laatste minuut heeft iedereen zich volledig gegeven. De 'oerkracht' is zeker op de proef gesteld.